Cum să speli corect de mână hainele, ca să le prelungești viața

Cum să speli corect de mână hainele, ca să le prelungești viața

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Uneori, dintr-un motiv sau altul, este necesar să spălăm de mână anumite haine, de exemplu cele delicate, cum ar fi unele articole de lenjerie, bluze din materiale foarte subțiri ori cu aplicații care riscă să se strice în mașina de spălat, etc. 

Dacă trebuie să speli în chiuvetă sau în lighean unele haine, asigură-te, în prealabil, că respecți toate instrucțiunile de îngrijire de pe eticheta produsului, privind temperatura apei, tipul de detergent, modul de spălare. 

Apoi, respectă sfaturile experților, care te vor ajuta să speli hainele preferate în condiții sigure și să te asiguri că arată bine pe termen lung. 

spalare

Cum să speli hainele de mână

Spălatul de mână este, fără doar și poate, cel mai delicat proces de curățare al hainelor, pe care îl aplici, de obicei, articolelor preferate. Pentru a economisi timp, poți spăla împeună hainele de aceeași culoare și din același tip de material. Asigur-te, în prealabil, că nu există riscul ca un anumit produs să se decoloreze sau să păteze alte haine. Urmează acest ghid, pas cu pas, pentru spălarea de mână a hainelor.

1. Citește cu atenție eticheta, pentru a vedea din ce tip de material este făcută haina respectivă: mătase, lână, etc. Alege tipul de detergent potrivit. În general, detergentul standard merge pentru majoritatea produselor, dar sunt anumite articole care ar putea cere un detergent mai delicat, eventual unul lichid. 

2. Tratează petele, folosind un produs special sau detergent lichid aplicat direct pe pată, evitând să freci prea mult. În timp ce înmoi haina, schimbă apa de mai multe ori. 

3. Umple chiuveta cu apă, la temperatura indicată pe eticheta hainelor. Mătasea, lâna și culorile vii se spală cel mai bine în apă rece. Adaugă detergent și amestecă-l, pentru a te asigura că este dizolvat. Introdu hainele în apă și asigură-te că sunt complet acoperite. Apa s-ar putea colora ușor, dar nu intra în panică. Este normal ca o parte din colorantul din țesătură să elibereze culoare, dar nu se va modifica nuanța hainei după spălare. 

4. Clătește hainele cu atenție. Dacă poți folosi un pulverizator de apă, înșiră hainele de dimensiuni mai mici, precum lenjeria sau costumele de baie, pe un suport și clătește-le la rând. Dacă nu, umple chiuveta cu apă limpede, rece, scufundă haina, apoi stoarce-o, repetând procesul de câte ori este nevoie. 

5. Îndepărtează excesul de apă. Dacă speli un articol delicat, ridică-l ușor cu ambele mâini, lasă apa să se scurgă, apoi stoarce-l cu grijă, nu foarte mult. Îl poți așeza pe un prosop absorbant, apoi rulezi prosopul cu grijă, pentru a absorbi apa în exces. 

6. Așează articolele la uscat. Ai grijă la cele delicate, în special tricoturile, să fie cât mai netede când sunt puse pe uscător, pentru a nu fi foarte boțite și șifonate după aceea. Lasă hainele să se usuce în aer uscat și ai grijă să le întorci pe partea cealaltă, când se zvântă pe o parte. 

detergent

Cum să speli sutienele și lenjeria delicată

Dacă speli prea des astfel de articole la mașină, s-ar putea deteriora în timp. Brandurile de lenjerie recomandră spălarea de mână a sutienelor și a altor tipuri de lenjerie fină, pentru a le menține forma și țesătura. De altfel,e ste destul de ușor să fie spălate în chiuvetă. 

1. Umple chiuveta cu apă călduță (sau la temperatura indicată pe etichetă) și adaugă un detergent delicat. 

2. Pune lenjeria în apă și las-o să se înmoaie timp de 15 minute. Din când în când asigură-te că apa cu detergent pătrunde în profunzimea țesăturii și în toate spațiile sutienelor, dar nu freca excesiv.

3. Clătește cu grijă, fie folosind un pulverizator și așezând lenjeria pe un suport, fie umplând chiuveta cu apă și cufundând sutienul sau altă lenjerie, apoi storcând ușor pentru a  îndepărta excesul de apă. 

4. Folosește un prosop pe care îl presezi ușor pe spatele cupelor sutienului și pe barete, pentru a absorbi apa. Ulterior aranjează sutienul în forma obișnuită și așează-l la uscat. 

În mod similar sutienelor, se spală și lenjeria intimă. Poți lăsa multiple perechi de chiloți de aceeași culoare și din aceeași țesătură să se înmoaie în apă, timp de 30 de minute. În rest, procesul de spălare, stoarcere și uscare este similar cu cel din cazul sutienelor. 

sutien

Cum să speli puloverele delicate

Cu toții avem un pulover preferat, pe care nu vrem să-l băgăm la mașină, dar nici nu avem mereu timp să-l ducem la curățătorie. Iată cum poți spăla acasă acest articol delicat, mai ales dacă are eticheta ”Dry clean”.

1. Asigură-te că apa are fix temperatura indicată pe etichetă și alege detergentul recomandat de producător. În general, poți umple chiuveta cu apă călduță și adăuga un detergent lichid pentru rufe delicate. 

2. Tratează petele cu un produs special de îndepărtare a petelor sau cu detergent lichid, presând ușor pe pată, fără să freci excesiv. 

3. Întoarce puloverul pe dos, cufundă-l în apă și rotește-l de mai multe ori. Lasă-l să se înmoaie timp de 10 minute. 

4. Clătește cu grijă, preferabil așezând puloverul pe un suport și folosind pulverizare de apă. Dacă nu, umple chiuveta cu apă rece, limpede, introdu puloverul în apă și stoarce ușor. 

5. Ridică puloverul cu ambele mâini și stoarce-l cu delicatețe, pentru a îndepărta cât mai multă apă. Apoi, așează-l pe un prosop absorbant și rulează prosopul, pentru a te asigura că absoarbe tot excesul de apă. 

6. Întinde puloverul peste un prosop uscat și lasă-l la aer, să se zvânte. Odată ce se usucă pe o parte, întoarce-l pe cealaltă, pentru uscarea completă. 

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Cum va arata viata ta peste 5 ani?
Incepe quiz
Cum va arata viata ta peste 5 ani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.