Malala s-a născut în ziua de 12 iulie 1997, într-o regiune extrem de conservatoare, Mingora, din The Swat Valley, vale care, în trecut, era numită "Elveția Pakistanului". La vremea aceea, tatăl ei, Ziauddin Yousafzai, un activist social și educațional, își împlinise deja marele vis: acela de a-și fonda propria școală. Inițial, acesta a asigurat educația unui număr mic de elevi, însă, ulterior, instituția sa a ajuns să școlarizeze 1.000 de fete și băieți. Fiica sa, bineînțeles, a fost elevă acolo și a înțeles încă de mic copil cât de importantă este educația pentru societatea în care trăia, o societate, în care, din păcate, femeile nu aveau niciun cuvânt de zis.
"Era precoce, încrezătoare, sigură pe ea, asertivă. O tânără cu dorința de a realiza ceva în viață", spunea Adnan Aurangzeb, fost inginer pakistanez și membru al Parlamentului MNA (Adunarea Națională), în urmă cu câțiva ani, despre ea.
"Pentru frații mei era ușor să se gândească la viitor. Ei pot fi orice își doresc. Dar pentru mine a fost greu și din acest motiv am vrut să devin educată și să obțin cât mai multe cunoștințe.", povestea Malala în trecut.
Din păcate, acest viitor strălucit la care visau Malala, frații ei și alți copii pakistanezi a fost amenințat atunci când au apărut primele semne ale influenței talibanilor. Atunci, The Swat Valley a devenit un adevărat iad pentru locuitorii săi, iar restricțiile, în mod special pentru femei și fete, au început să se înmulțească.
Situația s-a agravat în anul 2008, atunci când liderul talibanilor locali, mollahul Fazlullah, a dat o veste cumplită poporului: educația feminină trebuia să înceteze în doar o lună, altfel școlile ar fi suferit consecințe.
"'Cum pot să ne împiedice să mergem la școală? Mă gândeam. "Este imposibil, cum pot face asta?"", și-a amintit tânăra militantă despre acel moment. Pe atunci, avea doar 11 ani și începuse deja să se gândească cu groază la viitorul ei și al apropiaților săi.
"Oamenii nu trebuie să fie conștienți de aceste lucruri la vârsta de nouă, 10 sau 11 ani, dar vedeam terorismul și extremismul, așa că trebuia să fiu conștientă", spune ea.
Amenințările erau, într-adevăr, reale. Talibanii și-au respectat întotdeauna "cuvântul". Tocmai de aceea, Ziauddin Yousafzai și prietenul său Ahmad Shah, care conducea o altă școală din apropiere, și-au dat seama că trebuia să facă ceva pentru elevii lor. Aceștia au discutat problema cu cu comandanții armatei locale.
"I-am întrebat cât de multă securitate ne va fi asigurată. Au spus: "Vom asigura securitatea, nu vă închideți școlile"", a povestit Shah.
Din păcate, inițiativa lor nu a avut niciun rezultat, căci talibanii au bombardat, fără milă, aproximativ patru sute de școli. Tocmai acest dezastru a făcut-o pe Malala să vrea să vorbească despre suferințele la care este supusă societatea sa, dar și să lupte pentru drepturile sale. În 2008, aceasta a ținut primul ei discurs, intitulat „Cum îndrăznesc talibanii să-mi ia dreptul fundamental la educație”, într-un club de presă din Peshawar. Ulterior, aceasta a început să scrie, anonim, pentru un blog marca BBC, numit "Jurnalul unei școlărițe pakistaneze".
"Am vrut să vorbesc pentru drepturile mele. Și, de asemenea, nu am vrut ca viitorul meu să fie doar să stau într-o cameră și să fiu închisă între cei patru pereți ai mei și doar să gătesc și să nasc copii. Nu am vrut să îmi văd viața în acest fel", mărturisea ea.
"Am fost surprins de faptul că există o fetiță în Swat care poate vorbi cu multă încredere, care este foarte curajoasă, care este foarte articulată. Dar, în același timp, am fost un pic îngrijorat de securitatea ei, de securitatea familiei ei", spunea Hamid Mir, prezentatorul de televiziune pakistanez, care și-a adus emisiunea în Swat.
La acea vreme, Ziauddin Yousafzai, tatăl Malalei, era deja vizat de talibani, însă nimeni nu s-ar fi gândit că ei ar fi în stare să atace un copil.
"Eram îngrijorată pentru tatăl meu. Obișnuiam să mă gândesc: "Ce mă voi face dacă un Talib vine în casă? Îl vom ascunde pe tatăl meu într-un dulap și vom chema poliția"", se gândea tânăra la vremea aceea.
În momentul în care Malala a fost împușcată, în 2012, lucrurile începuseră să se liniștească în The Swat Valley. O operațiune militară de profil înalt îi eliminase pe majoritatea militanților, iar cei care rămăseseră în urmă, se ascundeau în umbră. Viața revenise, într-o oarecare măsură, la normal. Însă nu pentru toată lumea...
"Viața era normală pentru oamenii normali, dar pentru cei care își ridicaseră vocea, era o perioadă riscantă", spune Malala.
În după-amiaza zilei de 9 octombrie, tânăra a ieșit de la școală după finalizarea orelor, s-a urcat în autobuzul care aștepta în fața porților și nu avea nici cea mai mică idee ce urma să se întâmple.
Autobuzul respectiv urma să îi ducă pe profesori și pe elevi la casele lor, însă, de data aceasta, drumul a fost unul extrem de scurt. După doar câteva minute de mers, acesta a fost oprit de doi tineri, care păreau au fi studenți.
Unul dintre ei a întrebat "Cine este Malala?", iar în secundele care au urmat a început focul de armă. Malala, atunci în vârstă de 15 ani, a primit un glonț în cap. Alte două fete care stăteau lângă ea, Shazia Ramzan și Kainat Riaz, au fost și ele rănite.
"Am auzit focurile de armă, apoi am văzut mult sânge pe capul Malalei. Când am văzut acel sânge pe Malala, am căzut inconștientă", a povestit Kainat.
Apoi, timpul parcă a stat în loc timp de 10 minute. Atât a durat până când au venit ajutoare pentru cele trei fete. Tatăl Malalei se afla la Clubul Presei când a aflat ce se întâmplase cu autobuzul respectiv. Acesta nu știa nimic despre fiica sa, însă s-a gândit că ea fusese ținta atacatorilor. În doar câteva minute, și-a găsit fiica pe o targă la spital.
"Când m-am uitat spre fața ei, m-am aplecat, am sărutat-o pe frunte, pe nas și pe obraji. Și apoi i-am spus: 'Ești fiica mea mândră'. Sunt mândru de tine'", a povestit el.
View this post on Instagram
Ulterior, Malala a fost transportată cu un elicopter la spitalul militar din Peshawar, o călătorie care, în cele din urmă, avea să o ducă nu doar departe de The Swat Valley, ci și de Pakistan. Cât timp ea era transportată la spital, tatăl Malalei nu se putea gândit decât la ceea ce era mai rău. Acesta chiar și-a anunțat apropiații să se pregătească de înmormântare. Însă nu era cazul, căci tânăra știa că mai are atât de multe de făcut cu viața sa și nu s-a dat bătută nici măcar preț de o clipă.
Și uite așa, după numeroase operații și intervenții, starea de sănătate a Malalei începea să se îmbunătățească. Nimeni nu s-ar fi așteptat la asta, mai ales pentru că a dat de multe ori semne că organismul ei nu mai poate să lupte.
În ziua de 15 octombrie 2012, Malala a ajuns la spitalul Queen Elizabeth din Birmingham, unde avea să rămână pentru următoarele trei luni. Ea a fost în stare de comă indusă, iar atunci când s-a trezit și-a adus aminte de momentul în care mergea acasă de la școală, cu autobuzul.
"Am deschis ochii și primul lucru pe care l-am văzut a fost că mă aflam într-un spital și că puteam vedea asistente și medici. "I-am mulțumit lui Dumnezeu - "O, Allah, îți mulțumesc pentru că mi-ai dat o nouă viață și sunt în viață"", a zis ea.
View this post on Instagram
Recuperarea a fost grea și a venit cu multe alte provocări, însă în ziua de 12 iulie 2013, la nouă luni după ce a fost împușcată, tânăra vorbea, din nou, în fața unui public. Împlinea 16 ani în acea zi și a vrut să se celebreze cu un discurs la Organizația Națiunilor Unite în New York City.
„Teroriștii au crezut că ne vor schimba obiectivele și ne vor opri ambițiile, dar nimic nu s-a schimbat în mine. Cu excepția următoarelor: slăbiciunea, frica și lipsa de speranță au murit. S-au născut forța, puterea și curajul”, a spus ea atunci, în fața a peste 500 de oameni.
Atunci, fostul secretar general al Națiunilor Unite a stabilit că ziua de 12 iulie va fi cunoscută drept Ziua Malala, în onoarea tinerei care luptă din răsputeri pentru drepturile femeilor din întreaga lume, inspirându-le pe tinere să-și continue studiile.
"Un copil, un profesor, o carte, un stilou pot schimba lumea", a mai spus tânăra.
La vremea aceea, Malala se mutase deja definitv în Anglia, unde avea să-și finalizeze studiile. În anul 2013, aceasta a înființat Fondul Malala alături de tatăl său, asigurând astfel acces gratuit la învățământ primar și secundar pentru fetele din Pakistan, Turcia, Etiopia, Brazilia, Afganistan, Nigeria, Irak, India.
Puțin mai târziu, în 2014, curajul și munca depusă îi erau răsplătite cu prestigiosul Premiu Nobel pentru Pace, premiul Saharov, pe care l-a dedicat „eroilor necunoscuți din Pakistan". Atunci, ea a devenit cea mai tânără femeie care a primit vreodată această recunoaștere. Iar contribuțiile sale pentru tinerele din întreaga lume nu se opresc aici.
În anul 2015, aceasta a deschis o școală în Liban pentru fetele refugiate siriene. Apoi, a sprijinit campaniile de salvare a fetelor răpite din Boko Haram. "Femeile reprezintă aproximativ jumătate din lume, iar dacă lumea nu le educă, lumea pierde. Educarea femeilor poate îmbunătăți performanța economiei globale, adăugând la aceasta cel puțin treizeci de trilioane de dolari.”, a declarat ea.
View this post on Instagram
Malala și-a continuat, la rândul ei, studiile și a absolvit Universitatea din Oxford cu o licență în arte, filozofie, politică și economie. Ea a scris mai multe cărți, printre care „Malala’s Magic Pencil”, „We Are Displaced” și autobiografia „I Am Malala: The Girl Who Stood Up for Education and Was Shot by the Taliban”, prin intermediul cărora și-a propus să dezvolte gradul de conștientizare cu privire la dificultățile de care au parte femeile din lumea-ntreagă atunci când vine vorba despre educație.
View this post on Instagram
În prezent, "micuța școlăriță pakistaneză" de altă dată are 25 de ani și este și căsătorită cu Asser Malik. Pe 9 noiembrie 2021 a anunțat, pe conturile sale de Twitter și Instagram, că s-a căsătorit la Birmingham, în cadrul unei ceremonii restrânse musulmane: „Astăzi este o zi specială din viața mea. Asser și cu mine ne-am căsătorit și vom fi parteneri pe viață. Am organizat o mică ceremonie Nikkah acasă, în Birmingham, împreună cu familiile noastre. Vă rugăm să vă rugați pentru noi. Suntem încântați să mergem împreună pentru drumul care urmează”.
Malala continuă să lupte din greu pentru a elimina discriminările față de femei, iar discursurile sale inspiraționale sunt urmărite de întreaga lume. Tânăra a dovedit tuturor că violența nu are putere în fața unui suflet pur, motivat și perseverent, care are ca scop principal transformarea lumii într-un loc mai bun.
View this post on Instagram