Elizabeth Rosemond Taylor s-a născut la 27 februarie 1932, la Londra, Anglia. Ajunsă una dintre cele mai celebre vedete din cinematografie, și-a conturat o carieră care s-a prelungit mai bine de șase decenii, acceptând roluri care i-au pus în valoare nu doar frumusețea, ci și capacitatea de a prelua personaje cu o încărcătură emoțională imensă, fiind perfectă pentru acestea.
Părinții săi, ambii născuți și crescuți în SUA, locuiau la Londra când s-a născut actrița. La scurt timp după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, soții Taylor s-au întors în Statele Unite și și-au clădit o nouă viață în Los Angeles.
Performanța era în sângele lui Elizabeth, iar asta s-a văzut de la o vârstă fragedă. Mama ei a lucrat ca actriță înainte să se căsătorească, astfel că, micuța a preluat darul cinematografic de la aceasta. La vârsta de trei ani, actrița a început să danseze și, în cele din urmă, a susținut un recital pentru prințesele Elisabeta și Margareta, fiind practic, primul său contact cu lumea artei.
La scurt timp după ce s-a mutat în California, un prieten de familie a sugerat ca fiica familiei Taylor să dea o probă pentru un rol.
În scurt timp, a semnat un contract cu Universal Studios și și-a făcut debutul pe ecran la vârsta de 10 ani în filmul „There's One Born Every Minute” (1942). A urmat un rol mai important în „Lassie Come Home” (1943) și mai târziu în „The White Cliffs of Dover” (1944).
Totuși, rolul care a făcut-o cunoscută a venit în 1944, în „National Velvet”, un rol pentru care actrița a muncit patru luni. Ulterior, filmul s-a dovedit a fi un succes uriaș, care a generat încasări de peste patru milioane de dolari și a transformat-o pe actrița în vârstă de 12 ani într-o mare vedetă. În lumina reflectoarelor de la Hollywood, tânăra actriță a demonstrat că era mai mult decât pricepută să se descurce pe terenul complicat al celebrității. Și mai impresionant a fost faptul că, spre deosebire de atâția copii dinaintea ei, Elizabeth a dovedit că poate face o tranziție fără probleme către roluri mai serioase.
Nu este un secret pentru nimeni că frumusețea ei răpitoare a ajutat-o de la bun început. La doar 18 ani a jucat alături de Spencer Tracy în „Father of the Brid ” (1950). Tânăra a continuat să-și arăte talentele și în 1954, în filmele: „The Last Time I Saw Paris”, „Rhapsody and Elephant Walk”, în cel din urmă Elizabeth interpretând rolul soției unui proprietar de plantație care era îndrăgostită de administratorul fermei.
În timp ce viața ei amoroasă, începută „înainte de vreme” ar spune mulți, a apărut constant pe prima pagină a ziarelor internaționale, Elizabeth Taylor nu a încetat să strălucească în cariera sa. Aceasta a oferit o interpretare captivantă în drama „A Place in the Sun”, iar în 1956, la doar 24 de ani, a dat un nou impuls cinematografiei prin adaptarea romanului „Edna Ferber”. Doi ani mai târziu, a strălucit pe marele ecran în adaptarea cinematografică a operei lui Tennessee Williams, „Cat on a Hot Tin Roof”. În anul următor, la doar 28 de ani a jucat într-un alt clasic al lui Williams, „Suddenly Last Summer”, primind și primul său Oscar în același an.
Pe lângă cariera sa de actriță, Elizabeth și-a făcut un nume datorită relațiilor sale fierbinți și eșuate. Actrița abia împlinise 18 ani când s-a căsătorit pentru prima dată cu Conrad „Nicky” Hilton Jr., fiul hotelierului Conrad Hilton, în 1950. Chiar dacă atunci a fost prima dată când mergea în fața altarului, nu a fost nici pe departe prima ei logodnă - a fost a treia. Înainte de a se căsători cu Hilton, actrița a fost logodită cu miliardarul Bill Pawley și cu jucătorul de fotbal Glenn Davis, însă ambele logodne s-au încheiat cu o despărțire dezastruoasă.
După ce căsnicia sa cu Hilton a ajuns la final, Elizabeth și-a regăsit dragostea alături de cel de-al doilea soț al ei, Michael Wilding, cu care s-a căsătorit în 1952. Cei doi au avut doi fii împreună, Michael și Christopher, dar, din păcate, povestea lor de dragoste nu a fost menită să fie pentru totdeauna, iar cei doi au divorțat după doar patru ani.
A urmat cea de-a treia căsătorie cu producătorul Mike Todd, în 1957. Elizabeth a devenit pentru a treia oară o mamă când a născut-o pe fiica lor, Elizabeth Frances (Liza). Tragedia a lovit un an mai târziu, când iubitul soț al lui Elizabeth, pe care ea l-a descris anterior ca fiind „dragostea vieții ei”, a murit într-un tragic accident de avion.
Moartea subită a lui Mike Todd a dus la una dintre cele mai scandaloase relații ale lui Elizabeth - presupusa ei aventură cu Eddie Fisher. Acesta a fost trimis de soția sa de la vremea respectivă pentru a o consola pe Elizabeth în timp ce acrtița era în doliu, datorită faptului că el și răposatul ei soț erau buni prieteni. Deși legătura lor a început cu intenții bune, durerea lor combinată a declanșat în curând o poveste de dragoste care a șocat fanii din întreaga lume. Bărbatul și-a părăsit soția după ce s-a îndrăgostit iremediabil de Elizabeth Taylor în 1958, iar cei doi s-au căsătorit oficial în 1959, în aceeași zi în care a fost finalizat divorțul lui Fisher.
Obsesia publicului pentru viața amoroasă a superbei actrițe a atins noi culmi odată cu căsătoria acesteia cu Richard Burton, în 1964. Ea l-a întâlnit și s-a îndrăgostit de actor în timpul filmărilor operei cinematografice care a pus-o pe harta cinematografiei mundiale, „Cleopatra” (1963). Producția de excepție nu numai că a sporit influența și faima actriței, dar s-a dovedit a fi și o investiție uluitoare, având o valoare fără precedent de 37 de milioane de dolari pentru realizarea lui.
„Liz și Dick”, așa cum erau cunoscuți de paparazzi, au fost surprinși pe un iaht în Ischia, ceea ce a dus la sfârșitul căsătoriei lui Elizabeth cu Fisher. De asemenea, Burton și-a părăsit soția, Sybil Williams, pentru actrița de la Hollywood, după ce relația lor a fost expusă de presă. Cei doi erau atât de înnebuniți unul după celălalt, încât la nouă zile după ce divorțul ei de Fisher a fost finalizat, Elizabeth și Richard și-au oficializat povestea de dragoste spunând „Da”, în fața ofițerului stării civile. Iubirea lor furtunoasă este considerată unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria Hollywood-ului.
Din păcate, dragostea lor nu a durat din cauza luptei actriței cu alcoolul și a infidelității soțului ei pe parcursul celor zece ani de căsnicie. Cei doi au pus capăt oficial poveștii lor de dragoste în 1974. Un an mai târziu, după ce au petrecut o perioadă de timp despărțiți, au decis să-și mai dea o șansă și s-au recăsătorit în 1975. După ce și-au dat seama că vechile obiceiuri sunt greu de uitat, Liz și Dick nu au reușit să facă relația lor să funcționeze și au decis să se despartă din nou după doar câteva luni.
Actrița și-a revenit în cele din urmă și din acest eșec și s-a căsătorit cu cel de-al șaselea soț al ei, politicianul John Warner, în 1976. Cei doi s-au bucurat de o poveste de dragoste fulminantă și s-au căsătorit la cinci luni de la prima lor întâlnire, dar, din păcate, din cauza dependenței lui Elizabeth de alcool și substanțe interzise, căsnicia lor s-a destrămat după șase ani, în 1982.
Faimoasa actriță a rămas singură timp de mai mulți ani după acest divorț. Diferit de celelalte dăți, în loc să intre într-o altă idilă, actrița a decis să se concentreze mai mult asupra propriei persoane, în speranța că va putea renunța la dependențele sale înainte de a începe o nouă poveste de dragoste.
Anul 1991 a venit cu o nouă iubire pentru actriță, care s-a îndrăgostit iremediabil de Larry Fortensky, un muncitor în construcții. Dependețele lor i-au adus împreună, pentru că s-au cunoscut cânc căutau ajutor într-un centru de reabilitare din Los Angeles. Cuplul s-a căsătorit la Neverland Ranch-ul lui Michael Jackson, prietenul apropiat al lui Elizabeth Taylor și s-au bucurat de o căsnicie fericită timp de peste cinci ani, înainte de a divorța în 1996.
Spre deosebire de relațiile sale anterioare, Elizabeth a păstrat o prietenie strânsă cu Larry, până la trecerea în neființă a vedetei în 2011.
Legenda de la Hollywood a consumat atât de multe substanțe în anii '80, încât un expert medical care i-a analizat dosarele a presupus că pacienta ar fi putut muri în orice moment deoarece „dozele erau incompatibile cu viața”.
Potrivit biografiei „Elizabeth Taylor: The Grit & Glamour of an Icon”, de Kate Andersen Brower, până în 1983, consumul de pastile al vedetei era atât de sever încât nora ei de atunci, Aileen Getty, a contactat în mod anonim o agenție de reglementare pentru a se plânge că unii dintre medicii lui Taylor îi prescriau prea multe medicamente.
Christopher Wilding, cel de-al doilea fiu al actriței cu actorul Michael Wilding, dezvăluie în cartea sa că mama lui i-a cerut să îi injecteze un opioid sintetic puternic numit Demerol.
Acest episod a avut lor în perioada 1976-1982. Wilding își amintește că mama lui l-a chemat în dormitorul ei și că „părea agitată... dar abia când am văzut-o mi-am dat seama că era deja destul de amețită de ceva. Era așezată la marginea patului, în lenjerie intimă, și avea o seringă de Demerol în mâna dreaptă”. El a explicat că laureata premiului Oscar i-a cerut apoi „să îi administreze injecția”, ceea ce el a refuzat să facă. „M-a privit cu ochi stingheriți, dar dezamăgiți, a respirat, și-a îndreptat mâna și a înfipt acul în mână”, spune Wilding în carte.
Din nefericire, actrița s-a luptat ani buni și cu dependența de alcool, care s-a agravat în timpul căsătoriilor sale furtunoase cu actorul galez Richard Burton, care era și el un alcoolic sever.
Tot potrivit lui Kate Andersen Brower, prima întâlnire reală a cuplului a avut loc pe platoul de filmare al peliculei „Cleopatra”, când Burton, care venea de la o beție, nu a putut nici măcar să ducă o ceașcă de cafea la gură, deoarece mâinile îi tremurau foarte tare. I-a cerut ajutorul lui Elizabeth, lucru pe care aceasta l-a găsit simpatic și atrăgător. Faimoasa relație a celor doi a fost alimentată de alcool; „al treilea partener în căsnicia lor”.
„Problema tot mai mare a lui Elizabeth cu alcoolul a fost ușor de trecut cu vederea, deoarece problema lui Richard era mult mai mare”, mai notează autoarea biografiei.
Consumul de alcool și droguri al actriței s-a agravat în timpul căsătoriei cu Warner, care a găsit-o „plictisită și singură”, locuind în Washington și acumulând kilograme. „Viața de soție de senator în Washington”, a spus Elizabeth mai târziu, a făcut-o „o bețivă și o drogată”, scrie Brower. În 1981, Taylor a divorțat și s-a întors în Los Angeles, dar dependența ei de medicamente pentru durere se agravase.
„S-a înconjurat de asistenți și menajere care au devenit ca o familie pentru ea și care erau mai puțin predispuși să o avertizeze cu privire la problema ei în creștere”, scrie Brower. „Își manipula medicii pentru a-i da pastilele pe care le dorea, când le dorea; era foarte greu să-i spui nu lui Elizabeth Taylor”.
În cele din urmă, un grup de prieteni și familia au intervenit, îngrijorați de starea actriței, iar actrița s-a internat timp de șapte săptămâni la Centrul Betty Ford în 1983. A încetat să mai bea, dar a continuat să ia pastile, justificându-le ca fiind legitime, deoarece erau prescrise de un medic.
Fiica sa Liza Todd își amintește că a sunat să vorbească cu mama ei într-o seară și i s-a spus că nu era disponibilă după ora 21:00 - „nu pentru că dormea, ci pentru că era drogată”, mai scrie acesta. Pentru tot restul vieții, Taylor s-a luptat cu dependențele sale.
Încă de la începuturile sale ca actriță, Elizabeth Taylor a avut un look izbitor, devenind un model pentru femeile din anii 1960. Rujul ei palid, de culoarea perlelor și ochii puternic conturați au devenit un model de stil pentru aspirantele la statutul de staruri și gospodine deopotrivă.
Rochia de seară din tul alb pe care a purtat-o în „Cat on a Hot Tin Roof” alături de Paul Newman a devenit un best-seller pentru designerul Helen Rose. Acesta a fost doar unul dintre numeroasele look-uri pe care actrița le-a modelat în cele mai faimoase filme ale sale și care au fost sursă de inspirație pentru designeri de-a lungul anilor. Aspectul ei plin de farmec, care în afara ecranului era plin de diamante, poate fi direct legat de bijuteriile ostentative și supradimensionate purtate de actrițele de astăzi la marile ceremonii de premiere, cum ar fi Oscarurile.
Această influență asupra modei continuă și în prezent. Actrițe precum Natalie Portman și Angelina Jolie au adoptat de-a lungul timpului look-ul cu „părul de corb” al lui și stilul smokey eyes ale lui Elizabeth Taylor.
Nume greu la Hollowood, dar nu numai, a fost, de asemene și un deschizător de drumuri. După ce bunul ei prieten, actorul Rock Hudson, a murit din cauza unor complicații cauzate de SIDA în 1985, actrița a devenit un neobosit susținător și colector de fonduri pentru organizațiile caritabile de luptă împotriva SIDA/HIV. A reușit să strângă milioane de euro în ultimele trei decenii și a deschis alea pentru celebrități precum Madonna, Elton John și Lady Gaga, care s-au folosit de numele și faima lor pentru strângerea de fonduri pentru SIDA.
Pe lângă cariera sa cinematografică, vedeta a fost și un antreprenor de succes, lansând o serie de parfumuri foarte bine vândute, inclusiv legendara linie White Diamonds. Aceasta din urmă a fost cea care a contribuit, de asemenea, la transformarea ei într-un idol al tinerelor aspirante la statutul de staruri multimedia precum Kim Kardashian. Aceasta a vorbit adesea despre modul în care stilul lui Elizabeth Taylor l-a influențat pe al ei. „Sunt atât de întristată de moartea lui Elizabeth Taylor! Ea va fi întotdeauna idolul meu!" a scris Kardashian pe Twitter după moartea cunoscutei actrițe.
Un lucru definitoriu al actriței erau cu siguranța ochii ei speciali și unici care își schimbau culoarea adesea. Ochii ei ajungeau de la cel mai frumos albastru la violet și chiar verde. Erau momente când culoarea irisului se potrivea cu nuanța fardurilor de ochi sau cu diamantele pe care le purta.
Ochii lui Elizabeth Taylor erau superbi, dar deloc obișnuiți. „Ochii lui Elizabeth nu erau de un albastru limpede ca ai lui Paul Newman sau Cameron Diaz, ci de un albastru marin închis ca marea adâncă, cu o lumină indigo pe care cei mai mulți o numesc violet”, a scris designerul Vicky Tiel.
Aceasta a spus că vedeta din „Cleopatra” își folosea ochii pentru a primi ceea ce își dorește, „doar te privea pătrunzător și obținea tot ceea ce își dorea”. Nici vorbă de lentile de contact la vremea respectivă, primele astfel de produse colorate fiind disponibile pe piață abia în 1983.
Despre ochii actriței s-a scris și s-au spus foarte multe, însă nimeni nu știa cu exactitate care era culoarea lor reală, nici măcar cei mai apropiați prieteni ai ei. Dar probabil că aceștia ar fi de acord cu ceea ce a spus odată cel de-al cincilea soț al lui Taylor, Richard Burton: „Acei ochi uriași de un albastru-violet aveau o strălucire ciudată”. Potrivit științei, s-ar putea ca acesta să fi fost, de fapt, real.
Există câteva motive în spatele schimbării culorii ochilor celei care a câștigat de două ori premiul Oscar. În primul rând, genele ei întunecate și voluminoase au amplificat pigmentul întunecat al ochilor ei mari, făcându-i să pară mov sau violet. Când s-a născut, actrița a fost diagnosticată cu o mutație genetică numită distichiasis. Este o afecțiune medicală rară, cunoscută în mod obișnuit sub numele de „gene duble”. Culoarea naturală a ochilor lui Taylor era albastră. Doar că aceștia aveau o „cantitate foarte specifică și rară de melanină”, potrivit Live Science.
„Există diverse nuanțe de albastru și gri, cu multe nuanțe intermediare. Violetul ar fi putut fi pigmentarea ei tipică”, a declarat Norman Saffra, președintele departamentului de oftalmologie de la Centrul Medical Maimonides din Brooklyn, New York. „Este posibil să ai acea culoare a ochilor, totul depinde de cantitatea de melanină”.
Chiar dacă a muncit aproape toată viața ei, începându-și cariera de actriță încă de când era copil, Elizabeth Taylor nu a încetinit niciodată ritmul. Ea a continuat să joace mult timp după ce oamenii credeau că s-ar fi retras și și-a petrecut ultimii ani lucrând ca activistă împotriva SIDA, chiar și în ciuda stării sale de sănătate în declin.
În 1981, pe atunci în vârstă de 40 de ani, Elizabeth Taylor a apărut pe scena teatrului într-o reluare a spectacolului "The Little Foxes". Avea peste 50 de filme la activ, două premii Oscar și era integrată activ în politică, fiind soția senatorului John Warner, dar a decis să-și îndrepte abilitățile către teatru, „pur și simplu pentru că putea”. „Sunt suficient de bine ca să nu trebuiască să muncesc”, a declarat ea pentru Playbill. „Nimeni nu are un pistol la capul meu. Dar joc teatru pentru că îmi place".
Actrița a trecut printr-o serie de probleme de sănătate de-a lungul anilor 1990, de la diabet la insuficiență cardiacă congestivă. I-au fost înlocuite ambele șolduri, iar în 1997 i-a fost extirpată o tumoare de pe creier. În octombrie 2009, Elizabeth Taylor a trecut cu succes printr-o operație la inimă. La începutul anului 2011, Taylor a avut din nou probleme cardiace, fiind internată la spitalul Cedars-Sinai în luna februarie a aceluiași an pentru insuficiență cardiacă congestivă.
Din nefericire, problemele de sănătate și-au spus cuvântul și actrița a pierdut lupta aprigă pentru viața ei. În data 23 martie 2011, Elizabeth Taylor a decedat la vârsta de 79 de ani, din cauza afecțiunilor cardiace.
La scurt timp după moartea ei, fiul ei Michael a publicat o declarație, spunând: „Mama mea a fost o femeie extraordinară care și-a trăit viața din plin, cu multă pasiune, umor și dragoste ... Vom fi întotdeauna inspirați de contribuția ei durabilă la lumea noastră”.