×
swipe
Testamentul care a intrat în istorie Testamentul care a intrat în istorie
↓ citeste mai jos ↓
10 / 10
Vezi si »

Alte subiecte care te-ar putea interesa

Viața tumultoasă a Mariei Tanase și testamentul care a intrat în istorie

Născută în mahala, în vreme de secetă și sărăcie

Maria Tănase s-a născut pe data de 25 septembrie 1913 în fosta mahala a Cărămidarilor, zona Palatului Copiilor sau a Parcului Tineretului din Bucureștiul de zilele de astăzi. A fost al treilea copil al Anei Munteanu, originară din comuna Cârța, județul Sibiu și al florarului Ion Tănase, din județul Dolj.

A venit pe lume într-o perioadă grea pentru părinții ei, în care seceta le amenința situația financiară și în care se temeau că vor rămâne și fără agoniseala de o viață. Tatăl său a încercat să îi împiedice nașterea, însă încăpățânarea mamei a salvat-o. 

"Într-un târziu, când era o secetă mare și în grădina familiei Tănase nu se făcea rod din cauză că nu era ploaie, iar Ion era supărat, Ana a rămas însărcinată cu Maria. De acolo se spune că nu era un copil dorit, din cauză că era secetă și sărăcie. Bineînțeles că Ion i-a adus soției sale o cutie cu leacuri ca să scape de plod. Ana nu acceptă să ia acele leacuri și, în toamna anului 1913, pe 25 septembrie o naște pe Maria, o fată cu părul bălai și cu ochii verzi", a detaliat Loredana Durău, muzeograf la "Muzeul Olteniei" din Craiova, acolo unde se află una dintre cele mai mari colecții din țară cu obiecte personale ale marii artiste.

Sursa foto: Youtube

Citește și: Povestea fascinantă de viață a regretatei Cornelia Catanga, regina muzicii lăutărești

Viața tumultoasă a Mariei Tanase și testamentul care a intrat în istorie

Prima dezamăgire în dragoste

Solista a crescut înconjurată de cântece, ascultând doinele muncitorilor din grădina tatălui său sau furișându-se în cimitir pentru a auzi bocetele femeilor care își strigau bărbații plecați pe lumea cealaltă. Nu a mai avut răbdare să termine liceul și a plecat de acasă fără bani sau alte bunuri materiale, dar cu un bagaj plin cu visuri și speranțe. La vârsta de 15 ani a participat la concursul "Miss România", dar nu a reușit să câștige primul loc, juriul spunând că are picioarele mult prea groase pentru a fi model.

Totuși, de frumusețea ei radiantă s-a îndrăgostit un medic de la "Spitalul Central", cu care ea a rămas însărcinată la vârsta de doar 16 ani. Doctorul i-a propus să întrerupă sarcina, chiar dacă exista riscul să nu mai poată avea copii. S-a speculat că acela a fost și motivul pentru care diva muzicii populare nu a avut niciodată moștenitori. Aceasta a fost prima mare decepție în dragoste trăită de artistă, care de altfel a și împins-o să se apuce de fumat, un viciu care i-a nenorocit viața.

Sursa foto: Facebook

Viața tumultoasă a Mariei Tanase și testamentul care a intrat în istorie

Debutul disconografic

În anul 1934, la doar 21 de ani, artista s-a angajat la "Teatrul Cărăbuș", fiind foarte sigură pe calitățile sale vocale și visând la ziua când va fi adulată de mii de oameni pe scenă. De la recitalurile pe care le susținea în casa părintească, ajunsese să producă primele materiale disconografice sub egida casei de producții "Lifa Record", sub pseudonimul "Mary Atanasiu", ales de marele actor Constantin Tănase.

Trei ani mai târziu, a făcut o schimbare în carieră și început să colaboreze cu casa de discuri "Columbia", lansând celebrele piese "Cine iubește și lasă" și "M-am jurat de mii de ori", fiind acompaniată de taraful "Costică Vraciu" din Gorj.

În anul 1938 a avut loc debutul radiofonic al solistei, când a susținut un program de cântece românești la emisiunea "Ora Satului", unde a interpretat melodii cunoscute, precum "M-am jurat de mii de ori", "Cine iubește și lasă" sau "Mărie și Mărioară". După succesul întregistrat în cadrul acestui eveniment, ea a continuat să susțină recitaluri aproape săptămânal la Radio România.

În primăvara aceluiași an, ea a terminat cursurile de vară ale "Universității Populare" din Vălenii de Munte, unde istoricul Nicolae Iorga a numit-o "Pasărea Măiastră a cântecului". Câteva luni mai târziu, ea s-a angajat la "Teatrul Alhambra" și a lansat cântecele "Mi-am pus busuioc în păr" și "Habar n-ai tu", pe care le-a înregistrat apoi cu casa de discuri "Columbia", atât în București, cât și în Viena.

Sursa foto: Wikipedia

Citește și: Viața și moartea regretatei Mihaela Runceanu. Ce face acum asasinul cântăreței

Viața tumultoasă a Mariei Tanase și testamentul care a intrat în istorie

A reprezentat România în America

A fost aleasă ca reprezentată a cântecului popular românesc în America, în cadrul expoziției internaționale de la New York, din anul 1939. Era o persoană degajată, cu o personalitate spumoasă și multe înjurături în vocabular, cuvinte pe care le folosea deseori în conversațiile sale, deși se perinda în cele mai înalte cercuri cosmopolite ale Bucureștiului. Tot acolo l-a cunoscut și pe Constantin Brâncuși, marea ei iubire, pe când avea 25 de ani, având să trăiască cea mai puternică și marcantă relație din viața ei amoroasă de până atunci.

Sursa foto: Wikipedia

Viața tumultoasă a Mariei Tanase și testamentul care a intrat în istorie

Constantin Brâncuși, marea ei iubire

Fosta casieriță de la cârciuma "Bufet de 7 lei" era deja un fenomen național când l-a întâlnit pe notoriul sculptor. Se spune că interpreta l-a adorat pe Brâncuși, iar de la întâlnirea lor nu avea cum să nu înflorească o relație pasională, presărată cu multă dragoste, de-o parte și de alta, dar și cuvinte dure și picanterii.

"Brâncuşi a cunoscut-o intim pe Maria Tănase. S-au întâlnit pe linia folclorului muzical, a inteligenţei şi a mondenităţi. S-au văzut prima dată la Paris. Era fatal ca să se întâlnească la o expoziţie din 1938, pe care o serveau sub diriguirea lui Dimitrie Gusti, să se împrietenească fulgerător, să se iubească, să se despartă cu invective din partea neichii Costache", se arată în rândurile cărții "Brâncuși-Amintiri și exegeze", scrisă de publicistul Petre Pandrea.

Spiritul liber și atitudinea dezinvoltă a artistei nu au fost pe placul artistului român care, posesiv din fire, a decis să întreupă legătura sentimentală, dar nu înainte de a-i arunca vorbe grele. Brâncuși a numit-o bocitoare și a spus că nu cântă, ci bocește, și că își irosește talentul în cârciumi, cerându-i să meargă la Operă, dacă vrea să se considere cântăreață.

"Casandră antică, o plângătoare profesionistă, ajunsă bună pentru zaiafeturi de trăntori", o descria Brâncuși pe artistă. 

La decesul scuptorului, din anul 1957, interpreta l-a plâns cu urlete și suspine, cum numai o femeie care cunoaște iubirea adevărată poate să o facă. Ulterior, ea și-a dorit să ridice o școală muzicală în numele lui Brâncuși, la Târgiu-Jiu, dar visul nu i s-a îndeplinit niciodată.

Sursa foto: Facebook

Citește și: O sculptură de Brâncuși, vândută la preț record de 71 de milioane de dolari

Viața tumultoasă a Mariei Tanase și testamentul care a intrat în istorie

Cetățean de onoare în Turcia

La sfârșitul anului 1940, Garda de Fier i-a interzis Mariei Tănase să mai apară în public sau să mai cânte. Au fost distruse toate discurile ce conțineau piesele sale, pe motiv că acestea distorsionau folclorul românesc autentic. În realitate, în cercul de prieteni apropiați ai artistei existau anumiți intelectuali, evrei sau democrați, care nu erau în grațiile regimului politic de la acea vreme.

În anul 1941, ea a susținut un turneu artistic în Turcia, cu ocazia inaugurării "Teatrului de Vară Taxîm", ulterior fiind desemnată cetățean de onoare de către președintele Turciei. Întoarsă în țară, deși nu mai avea voie să participe la evenimente, și-a exercitat menirea mai departe și le-a cântat doine răniților din război.

După instaurarea regimului comunist, ea a urcat, din nou, pe scenă, iar de-a lungul carierei sale a cântat în multe restaurante și localuri din Capitală, precum "Neptun", "Parcul Aro", "Continental" sau "Prispa-naltă" din Piața Obor. În anul 1952 a început să predea la "Școala Medie de Muzică nr. 1" din București, unde le-a avut ca eleve pe Victoria Darvai, Ileana Constantinescu sau Natalia Șerbănescu.

Sursa foto: Imgur

Viața tumultoasă a Mariei Tanase și testamentul care a intrat în istorie

Muza unui alt sculptor

La ani distanță de la terminarea relației cu Brâncuși, interpreta s-a iubit cu un alt sculptor, pe nume Constantin Anghel. S-au cunoscut la o petrecere, s-au plăcut pe loc, iar Maria i-a servit acestuia drept muză în timpul realizării unui bust în atelierul său. Legătura lor nu a durat prea mult și s-au despărțit la fel de repede precum s-au și îndrăgostit. După ce și-au spus adio, bărbatul a distrus, cu mâhnire, bustul din bronz. 

"Deseori, în drum spre atelierul-locuinţă în care devenea muza inspiratoare a artistului, ea reflecta asupra celui pe care-l iubea, gândindu-se să-l includă în vechiul ei proiect arhitectonic din cartierul Cărămidari. Lângă imobilul destinat restaurantului ar fi dorit să construiască şi un atelier-locuinţă al artistului Gheorghe Anghel. În acest scop a cumpărat în rate lunare 1.000 de metri pătraţi în apropierea grădinii din Livada cu Duzi", a scris autoarea Maria Roșca.

Sursa foto: Facebook

Viața tumultoasă a Mariei Tanase și testamentul care a intrat în istorie

Spionul pentru care și-a vândut toate bunurile

Alt bărbat care i-a marcat viața artistei a fost jurnalistul francez Maurice Negre(stânga foto), pe care l-a cunoscut pe vremea când cânta la restaurantul "Capșa". A fost fermecată pe loc de bărbatul chipeș cu multă carismă și au format mult timp unul dintre cele mai faimoase cupluri ale Capitalei. Atunci când el a fost arestat și condamnat la zece ani de închisoare, sub acuzația de spionaj, ea a luptat mult ca să îl scoată din spatele gratiilor.

Solista și-a vândut bijuteriile și blănurile sale pentru a face rost de bani pentru a-l elibera. S-a speculat chiar că ar fi acceptat să fie și ea agentă de legătură și influență a "Serviciului Special de Informații". În cele din urmă, Maurice s-a reîntors în Franța, după terminarea celui de-al doilea răboi mondial, acolo unde a ajuns la conducerea agenției "France Press". Bărbatul pe care solista l-a iubit cu atât de mult patos și pentru care a fost dispusă să își renunțe la toată agoniseala din cântat i-a întors spatele atunci când ea, persecutată de regimul din România, i-a cerut printr-o scrisoare să o ajute. Răspunsul nu a mai venit niciodată.

Sursa foto: Facebook

Citește și: Totul despre povestea de dragoste ca-n filme dintre Ion Dichiseanu și divina Sara Montiel

Viața tumultoasă a Mariei Tanase și testamentul care a intrat în istorie

Confidentul care i-a devenit soț

La 37 de ani, după multe dezamăgiri și suferințe în amor, Maria a decis să se așeze, în cele din urmă, la casa ei. Cântăreața s-a măritat cu Clery Sachelarie, un moșier cu origini grecești cu 13 ani mai în vârstă decât ea, ce i-a fost confident mulți ani înainte de a-i deveni soț. "Pasărea Măiastră" a fost curtată mult timp de Clery, până când a acceptat să îi fie nevastă. Cu toate că se spune că bărbatul ar fi iubit-o nespus pe artistă și că i-a rămas alături indiferent de aventurile și relațiile ei extraconjugale, mulți dintre prietenii solistei îl desființau și îl numeau "cartofor", spunând că el nu este decât un profitor care vrea să îi cheltuie averea.

Cei doi au fost soț și soție timp de 13 ani, până în ziua în care cântăreața a plecat la Ceruri. Dincolo de toate escapadele amoroase artistei din timpul căsătoriei, ea și-a iubit și respectat soțul, lucru pe care i l-a mărturisit pe patul de moarte, prin intermediul unei scrisori:

"Îţi scriu acum, tătuţă, scrisoarea cea mai adevărată pe care am crezut vreodată că am s-o pot scrie. Te rog să mă ierţi de tot, dacă poţi, de tot ce ţi-am putut pricinui. Caută-mă, caută mângâierile mele. Ele n-au murit şi niciodată să nu le socoteşti moarte. Caută-mi ochii. Ei nu te-au minţit niciodată. Caută-mi sufletul. Căci, dezlipit de carne, nu te va uita niciodată. Prinde-mi din aer vorbele, căci nimeni nu le va recunoaşte. Culege-mi visele, pe care le-am croit lângă tine, şi împarte-le oamenilor, căci au fost curate şi rare.

Te voi aştepta, tătuţă, oricât ţi-o place ţie să trăieşti. Voi găsi atâtea flori pe-acolo că nu ştiu dacă-mi va ajunge timpul, până vei veni, să ţi le cos, să fie cum am visat să-ţi fie viaţa. Eu am să plec, şi-ţi mulţumesc pentru viaţa noastră. Iar vouă, cele 49 de frunze verzi din primavară şi galbene în toamnă pe care mi-am plimbat anii, vă las câte o lacrimă de emoţie : Adio, frunză verde, frunză galbenă, tu mă saltă, tu mă leagană..."

Sursa foto: Imgur

Citește și: Ce face și cum arată în prezent Dida Drăgan. Nimeni nu știa asta despre artista noastră!

Viața tumultoasă a Mariei Tanase și testamentul care a intrat în istorie

Testamentul care a intrat în istorie

În primăvara anului 1953, cântăreața a fost nevoită să își întrerupă turneul pe care îl desfășura la Hunedoara, din cauza problemelor grave de sănătate. La ultimul concert susținut înainte de moarte, ea a căzut pe scenă, iar mai multe persoane din public au spus atunci că ea ar fi fost beată. Leșinul și stările sale de amețeală erau de fapt simptomele cancerului de plămâni, despre care solista aflase că suferă cu două săptămâni înainte de eveniment, dar pe care cu toate acestea a refuzat să îl anuleze.

Întoarsă la București, artista și-a petrecut ultimele zile din viață în spital, unde le cânta asistentelor "Lung îi drumul Gorjului". Când a simțit că i se apropie sfârșitul l-a chemat pe notarul de stat Dumitru Moldovanu pentru a-i dicta testamentul.

Maria a lăsat, cu limbă de moarte, printre numirea moștenitorilor averii sale, și rugămintea ca nepoții săi să nu fumeze niciodată. La data de 12 iunie 1963, "Pasărea Măiastră" și-a dat ultima suflare pe un pat de spital din unitatea Fundeni. Avea doar 49 de ani, iar la înmormântarea sa au fost prezenți aproximativ un milion de oameni, ziua fiind declarată doliu național. 

"Las toata averea mea mobilă, ce se va găsi în patrimoniu la data decesului meu, surorii mele Aurica Tănase și soțului meu Clerah Sachelarie, cu același domiciliu ca al subsemnatei, pe care-i rog să ia hotărîri numai împreună privind averea rămasă. Dacă fratelui meu, Ștefan Francois Tănase, îi va face plăcere vreun obiect, indiferent de valoarea lui, rog pe sora mea și soțul meu să i-l dăruiască spre caldă și duioasă amintire.

Nepoților mei celor trei copiii ai fratelui meu și celor trei copii ai surorii mele le las toată dragostea mea de mamă. Pe băieții fratelui meu și sorei mele, precum și pe soțul Ștefaniei, îi implor cu cuvânt de moarte să nu fumeze de aci încolo și să-l iubească pe nenea Clery cum m-au iubit pe mine și cum eu i-am iubit pe ei.

Las cu cea mai aprigă dorință a mea ca ritualul înmormântării mele să nu formeze obiectul vreunei vulgare acțiuni, ci să fie sobru.

După moarte, corpul nescăldat, numai șters cu alcool să fie la dispoziția medicilor dacă vor considera că este cazul să se folosească de el la autopsie. Una din cele două cămăși albe de mătase pe care le am în dulap să fie puse pe sub rochia de pichet albă ce se găsește la spital și care se butonează în spate. Pe cap să-mi pună pichetul de colțar alb, iar în picioare ciorapi albi scurți.

Cu limbă de moarte îi rog să nu aducă nimănui la cunoștință despre moartea mea cu excepția oficialităților și în orice caz înmormântarea să fie anunțată cu o zi mai târziu chiar celor ce m-au cunoscut. Nu vreau mascaradă. Să nu mi se facă parastas decât la șase săptămâni. Să-mi care apa cu cofa și să se închine cineva la cimitir în fiecare zi timp de șase săptămâni.

Sa nu vină la slujba mea religioasă niciun popă afară de preotul și părintele Bejenaru Vasile din suburbia Cărămidarii de Jos, raion Nicular Bălcescu, căruia îi sărut mâinile ultima dată ca atunci când mamei și tatălui meu le era greu, s-a oferit să-mi fie tată și mama. Îi mulțumesc în veci pentru ținuta lui curată și pentru omenia de care a dat dovadă cum se cuvenea tot timpul vieții sale.

Dacă se va putea și nu va fi greu aș vrea ca pe un drum secetos și dornic de apă să se facă o fântână și în loc de acele parastase, pe care le interzic, din când în când să fie ajutat câte un student și o studentă cu plata cantinei sau a posibilităților de masă și să nu fie nimeni trist.

Le doresc viață lungă și sănătate tuturor acelora pe care i-am cunoscut, chiar dacă unora le-am stat greu în drum și au considerat să mă cunoască după placul lor și nu după caracterul și firea mea", se arată în testamentul artistei, care a intrat în istorie. 

Sursa foto: Facebook

‹ Vezi și