swipe

Cum să elimini mirosul urât din șifonier: 8 metode la îndemâna oricui

Curăță coșul pentru haine murdare

Crezi că acest obiect pe care probabil îi ții în baie nu are nicio legătură cu dulapul? Te înșeli! El adună toate mirosurile neplăcute din rufele murdare și le păstrează pentru mult timp. Pe măsură ce pui articolele vestimentare acolo, țesăturile vor prelua aromele și nu vor mai ieși nici la spălat. Ca hainele pe care le pui în șifonier să miroasă frumos, va trebui să te asiguri că sacul/coșul/raful/sertarul în care pui rufele purtate este mereu curat și parfumat.

Cum să elimini mirosul urât din șifonier: 8 metode la îndemâna oricui

Folosește un șervețel pentru uscător

Șervețelele pentru uscător previn electrizarea țesăturilor, împiedică impregnarea mirosurilor și fac rufele să fie moi la atingere. Poate crezi că funcționează doar dacă le utilizezi în timpul ciclului de uscare, dar adevărul este altul. Ele își vor face treaba și așezate pe rafturi, printre hainele deja uscate și frumos împăturite. Orice miros neplăcut va fi absorbit fără probleme de această foaie specială.

Cum să elimini mirosul urât din șifonier: 8 metode la îndemâna oricui

Pune flori sau ierburi aromatice în săculeți de bumbac și așază-i pe rafturi

Acesta este un truc vechi de când lumea, pe care în foloseau și mamele sau bunicile noastre. Nu ai nevoie de produse scumpe sau pline de parfum artificial. Aromele naturale de lavandă, brad, flori de câmp, iasomie sunt cele mai puternice și te vei convinge în timp. Vrei să știi și un secret care face miresmele să fie mai intense? Trebuie să freci între palmele plantele uscate, până când notele parfumurilor se activează. Săculețul din bumbac îl poți confecționa chiar tu și nu este nevoie să te pricepi la cusut. Decupează o bucată de material, presară pe ea plantele proaspete sau uscate, împreunează capetele și leagă-le apoi cu o ață. Simplu, nu?

Uite cum poți: să păstrezi ierburile aromatice proaspete pentru mai mult timp

Cum să elimini mirosul urât din șifonier: 8 metode la îndemâna oricui

Apelează la metoda clasică pe bază de săpunuri frumos mirositoare

Dacă a trecut sezonul florilor pe care le dorești, poți alege varianta mai simplă. Așază în fiecare sertar/pe fiecare raft câte un săpun și nu le scoate de acolo până când nu își pierd de tot proprietățile odorizante. Rezultatele se vor simți în funcție de cât de mare este cantitatea de parfum folosită în compoziția produselor pe care le alegi. Partea interesantă este că poți combina aromele dacă nu te hotărăști asupra uneia. Ai grijă ca toate să fie pe placul tău, fiindcă mireasma nu va rămâne doar în dulap, ci o vei purta apoi pe haine.

Cum să elimini mirosul urât din șifonier: 8 metode la îndemâna oricui

Parfumează umerașele

Acest truc va funcționa doar dacă ai umerașe de lemn. Cele de metal sau plastic nu păstrează mirosul, așa că nu te obosi să pulverizezi pe ele din licorile tale prețioase. Pe cele confecționate din lemn poți aplica odorizant sau chiar esență de parfum care va dura mai multă vreme. Atârnă pe ele cele mai folosite haine, fiindcă acestea sunt și cele mai predispuse la a reține alte arome neplăcute. Așa le vei înlocui pe cele dezgustătoare cu unele îmbietoare.

Cum să elimini mirosul urât din șifonier: 8 metode la îndemâna oricui

Ia în calcul și utilizarea uleiurilor esențiale

Ce idee bună! Dacă ai un difuzor mai vechi, îl poți pune într-un loc strategic din dulap. De preferat în mijloc, astfel încât parfumul să se împrăștie în mod egal printre haine. Așa te asiguri că tot timpul vei avea prospețime în șifonier. Iată cele mai bune opțiuni când vine vorba de uleiurile esențiale sunt: bergamotă, grepfrut, lămâie, lime, mandarină, portocală și mandarină. Sunt mirosuri fresh care trimit cu gândul la curățenie.

Cum să elimini mirosul urât din șifonier: 8 metode la îndemâna oricui

Fă un odorizant natural

Nu te agita! Este mai ușor decât pare și nu ai nevoie de multe ingrediente. Îți trebuie apă distilată, un ulei esențial sau parfum și un recipient cu pulverizator. Cantitățile celor două substanțe vor depinde, evident, de cât de intensă vrei să fie aroma. Odată ce ai realizat amestecul, trebuie să-l pulverizezi de două-trei ori pe zi în dulap, direct pe haine.

Cum să elimini mirosul urât din șifonier: 8 metode la îndemâna oricui

Metode pentru situații disperate

Dacă tot ce ai încercat anterior a eșuat, ultimele soluții de salvare sunt cărbunele activ și bicarbonatul de sodiu. Înainte de a pune unul dintre aceste ingrediente pe rafturi, e nevoie să le golești și să le dezinfectezi. La final, trebuie să presari unul dintre prafurile magice menționate anterior, să închizi ușile și să aștepți câteva ore sau chiar o noapte. Ele vor absorbi mirosurile neplăcute și le vor anihila, făcându-te să spui „Parcă n-au existat niciodată!”.

Cărbunele activ este un compus chimic folosit mai mult în medicină, dar are și alte întrebuințări. Te poate scăpa rapid de mucegai și purifică aerul. Despre bicarbonat s-ar putea să știi deja că este considerat un odorizant natural, fiindcă are capacitatea de a reda prospețimea oricărui loc în care îl pui. Asta înseamnă că te poate scăpa și de mirosurile neplăcute din încălțăminte.

Află: Cum te ajută bicarbonatul de sodiu pentru picioarele umflate

‹ Vezi si