Adevarata Stare de Bine
Nu Skin

Cât de sănătos este cărbunele activ pentru slăbit

Miercuri, 05.02.2020

Dieta de detoxificare cu cărbune activ este una dintre cele mai populare diete de slăbit din ultimul timp. Cei care propun o astfel de dietă susțin că ingerarea de cărbune activ te va ajuta să scapi de kilogramele în plus și îți poți detoxifica organismul. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să ateste beneficiile cărbunelui activ pentru slăbit. Din această cauză, specialiștii în nutriție nu îl recomandă în acest scop, mai ales că poate provoca și reacții adverse.

Ce este și cum funcționează cărbunele activ?

cărbune activ pentru slăbit-lingură de lemn cu cărbune activ pudră

Cărbunele activ este o pulbere fină neagră obținută din oase carbonizate, cochilii de nucă de cocos, turbă, rumeguș și alte ingrediente. Temperaturile ridicate la care este procesat îi oferă cărbunelui activ o structură mai poroasă decât cărbunele obișnuit.

ATENȚIE! Cărbunele activ nu trebuie confundat cu cărbunele folosit pentru a aprinde grătarul. Deși ambele pot fi realizate din aceleași materiale de bază, cărbunele de grătar nu este „activat” și conține substanțe toxice pentru om.

Cărbunele activ este folosit în special pentru tratarea intoxicațiilor acute. Datorită calității sale de absorbție, cărbunele activ poate să atragă ca un magnet toxinele din stomac. Acest lucru se explică prin faptul că textura poroasă a cărbunelui are o sarcină electrică negativă, ceea ce face ca aceasta să atragă molecule încărcate pozitiv, cum ar fi toxinele, gazele și alte substanțe chimice din intestin. Deoarece cărbunele activ nu este absorbit de corp, acesta poate transporta toxinele în materii fecale pentru a fi înlăturate prin defecație.

Cărbune activ pentru slăbit: mit sau adevăr

cărbune activ pentru slăbit-suc cu cărbune activ

Datorită rolului său în absorbția toxinelor, cărbunele activ ar trebui să fie un candidat perfect pentru a fi inclus în dietele de detoxificare. Însă experții în nutriție resping categoric teoria conform căreia ar trebui folosit cărbune activ pentru slăbit. Nu există dovezi științifice că detoxificarea organismului cu cărbune activ va avea ca rezultat pierderea în greutate.

Dieta cu cărbune activ presupune înlocuirea meselor cu o băutură care conține cărbune activ și foarte puține calorii, iar pierderea în greutate se datorează numărului redus de calorii, nu detoxificării cu cărbune activ. Pe lângă faptul că o dietă cu cărbune activ nu are niciun efect asupra kilogramelor în plus, trebuie să ții cont de faptul că el poate cauza diverse probleme de sănătate.

Potențiale efecte adverse ale dietei cu cărbune activ

Cărbunele activ poate provoca reacții adverse, cum ar fi constipația, diareea sau vărsăturile, mai ales dacă sunt administrate mai multe doze. De asemenea, poate cauza probleme gastrointestinale grave (obstrucție intestinală) și alte complicații digestive (abcese sau depuneri de cărbune în peretele abdominal). În plus, cărbunele activ poate împiedica absorbția substanțelor nutritive din alimente.

Prin urmare, experții nu recomandă folosirea de cărbune activat pentru slăbit, detoxificare sau uz general. Cu excepția cazului în care nivelul de toxine este foarte ridicat, organismul este de obicei capabil să se detoxifice singur. 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!