Puloverele de lână se pot deforma dacă sunt spălate prea des, fiindcă țesătura se întinde extrem de ușor și revine greu la normal. Ca să le protejezi, trebuie să le speli doar folosind programul pentru haine delicate. Este unul scurt și cu viteză mică de centrifugare – mai puține rotații pe minut. De asemenea, dacă ai doar o mică pată pe haina ta de lână, este suficient să o cureți doar pe aceea, fără să te folosești de mașina de spălat. Nu e nevoie să o speli, fiindcă poți folosi cea mai simplă metodă pentru îndepărtarea petelor: șterge zona afectată cu o lavetă înmuiată în apă călduță cu săpun. Nimic mai simplu!
Ei bine, da, ajungem și la CE anume trebuie să folosim. Evită clasicul produs de curățare sub formă pudră, care este dur pentru acest tip de material. Detergentul lichid este cea mai bună alegere pentru hainele de lână, căci are o textură mai blândă și nu atacă firele sensibile.
Pont: Pune piesele vestimentare din lână într-un săculeț textil înainte de a le băga în mașina de spălat. Așa vor fi curățate fără să se afle în pericol. De asemenea, dacă ți se pare că s-au umplut de scame, le poți îndepărta ușor cu o perie delicată pentru cașmir sau cu o lamă de ras.
Cel mai mare "NU", poate, când vine vorba de curățarea hainelor de lână. Clorul și înălbitorul cu oxigen nu trebuie niciodată folosite pe acest material, deoarece pot slăbi fibrele și pot reduce durata de viață a hainelor tale. Dacă ți se pare că nu mai sunt la fel de albe, ar trebui să le duci la o curățătorie, astfel încât să fie tratate cu soluțiile potrivite.
Vei distruge puloverul tău preferat dacă îl speli împreună cu alte rufe și dacă nu respecți indicațiile de pe etichetă. Grijă mare, lâna trebuie curățată doar dacă este murdară sau a căpătat un miros neolăcut. Spălarea frecventă ar trebui evitată, fiindcă este principalul factor de deteriorare. Pentru a preveni transmiterea mirosurilor corporale, a uleiurilor și a murdăriei, poartă întotdeauna un tricou pe sub hainele tricotate.
Nu le pune atârnate la uscat pentru că țesătura se va întinde, mai ales când este îmbibată cu apă și devine mai grea. Dacă le înfășori într-un prosop care absoarbe umezeala, vei grăbi procesul de uscare. Vei avea parte de același rezultat nedorit dacă le vei depozita pe umerașe în dulap. Cel mai bine este să le așezi împăturite pe raft, căci doar așa sunt protejate împotriva deformării.
Sigur ai unul sau mai multe pe care nu le mai poți folosi, dar de care nu-ți vine să te desparți, nu? Cardiganul pe care îl porți des a intrat la apă după ce ai setat greșit temperatura apei? Nu îți face griji, căci există șanse să îl salvezi. Ai nevoie doar de un lighean, puțină apă călduță și balsam de rufe sau chiar balsam de păr. După înmuiere, fibrele se vor relaxa și poți întinde puloverul până ajunge la dimensiunea inițială. Aici găsești tot procesul explicat în detaliu.
Dacă rufele tale au prins miros din cauza statului în dulap, trebuie doar să le scoți la aer și să le lași puțin în razele soarelui, dar grijă mare, soarele să nu fie totuși prea puternic. Ar fi bine să repeți procesul în mod regulat, astfel încât să nu te lovești din nou de un disconfort în momentul în care vrei să le porți.
Află: Cum poți să elimini mirosul urât din șifonier: 8 metode la îndemâna oricui