Dacă ai un barista care deja știe ce cafea preferi doar când te vede intrând în local, înseamnă că ar trebui să îi faci mai puține vizite. Cumpărarea cafelei din localuri de specialitate sau de la standuri de coffe to go a devenit un soi de ritual pentru mulți oameni în ziua de azi, un obicei costisitor de care majoritatea s-ar putea lipsi. Studiul făcut de GOBankingRates a constatat că o persoană care face parte din pătura de mijloc a societății cheltuie până la 1.100 de dolari (aproape 5.000 de lei) pe cafele gata făcute într-un an!
„O simplă cafea cumpărată de la un local de specialitate poate ajunge până la 1,85 de dolari (echivalentul a 9 ron)”, spune Marissa Zen, expert în finanțe personale și proprietar al blogului de viață minimalistă Squirrels of a Feather. „Între timp, dacă îți faci cafeaua acasă, tot procesul te va costa 0,16 dolari (75 de bănuți românești) per porție”, adaugă ea.
Nu trebuie să renunți la cafeaua zilnică, dar poți economisi mult dacă o prepari singur/ă. Dacă ești un pasionat de cafea care dorește să simtă zilnic gustul unei cafele de specialitate, preparată exact ca într-o cafenea, atunci investește într-un aparat mai performant cu ajutorul căruia să obții gustul dorit. Bloggerul de finanțe personale Jim Wang numește această strategie „upgrade and save”, adică „îmbunătățește și salvează”; deși o cafetieră de calitate sau un aparat Nespresso ar putea costa mai mult la început, vei ajunge să economisești mai mult pe termen lung.
Ca să reduci factura la electricitate și totodată să ajuți și planeta și să contribui la regenerarea mediului înconjurător, identifică mai întâi așa numitele „încărcări fantomă” sau „cheltuieli fantomă”, adică toate acele dispozitive care sunt inactive, dar care sunt încă conectate la priză, și apoi începe să le elimini din locuința ta. Cunoscute și sub numele de „vampiri consumatori de energie”, dispozitivele electronice, cum ar fi încărcătoarele de telefon, cablurile de la calculator și cafetierele consumă extrem de multă energie. Obișnuința de a scoate din priză dispozitivele și aparatele electrocasnice atunci când nu sunt folosite te poate ajuta să economisești bani din factura de energie. „Vă puteți reduce factura de electricitate cu până la 20% (aproximativ 25 de dolari pe lună pentru o gospodărie medie) prin utilizarea unor cabluri de alimentare inteligente și a funcțiilor de economisire a energiei ale dispozitivelor dumneavoastră, cum ar fi modul de veghe al computerului”, spune Andrew Latham, consilier certificat în finanțe personale.
Un alt obicei de economisire a energiei este acela de a spăla rufele în apă rece și de a le atârna la uscat, fără să mai folosești uscătorul electric în prealabil. „Veți economisi până la 90 la sută din energia pe care o folosește mașina de spălat”, spune Tanya Peterson, expert în finanțe de consum și vicepreședinte de marcă la Freedom Financial Network. „Uscătorul este probabil cel mai mare consumator de energie dintre toate aparatele, în afară de cuptorul dumneavoastră”, mai spune Peterson. Ea subliniază că economiile ar putea ajunge până la 150 de dolari (peste 675 de lei) în fiecare an, în funcție de modelul aparatelor și de cât de multe rufe speli. Scoaterea din priză a aparatelor care consumă energie în fiecare zi este un obicei sustenabil din punct de vedere financiar și ecologic.
Ține evidența sumelor de bani pe care le cheltui în fiecare zi. Poți folosi atât aplicații, dar și EXCEL-uri, dacă te pricepi, pentru a-ți monitoriza cu atenție cheltuielile cotidiene. Acest lucru te poate ajuta să identifici mai bine domeniile în care poți economisi.
„Să economisești bani este greu dacă nu știi unde se duc banii tăi”, spune Zen. Cel mai bine este să urmărești toți bănuții pe care îi cheltui „chiar și 50 de bănuți pentru un parcometru contează”, spune Zen. Faptul că nu știi câți bani intră și ies din buzunarul tău poate duce la anxietate financiară, dar urmărirea cheltuielilor zilnice te poate ajuta să ai o imagine reală a banilor tăi și să iei decizii mai inteligente în ceea ce privește cheltuirea lor, totul din mers.
Cumpărarea din impuls este o altă pierdere de bani. Încearcă să reduci orice cheltuieli impulsive, căci știm că treci des prin asta. Stabilirea unui buget realist pe care să îl poți respecta este una dintre modalitățile de a reduce cheltuielile excesive, mai ales când ai tendința de a cumpăra lucruri de care nu ai neapărată nevoie.
Zen recomandă să aștepți aproximativ 30 de zile înainte să cumperi acel lucru, indiferent cât de costisitor ar fi. „Regula celor 30 de zile te poate ajuta să reduci cheltuielile impulsive și să economisești mai mulți bani, pe măsură ce devii mai bun la identificarea dorințelor față de nevoi”, explică.
Știai că dezordinea te poate costa bani frumoși? Peterson recomandă să petreci cam 15-20 de minute cât mai des pentru a curăța sertarele, dulapurile sau dresingul, în care cu siguranță vei găsi lucruri de care nu mai ai neapărată nevoie. Acest lucru îți va da ocazia să donezi sau să arunci lucrurile pe care nu le mai folosești, iar obiectele de valoare sau folosite mai puțin le poți vinde în online sau în cadrul piețelor de vechituri. „Odată ce ai făcut acest lucru, continuă să dedici timpul zilnic (în funcție de necesități) vânzării online a obiectelor de care nu ai nevoie”, spune Peterson. Majoritatea oamenilor pot face bani frumoși din vânzarea lucrurilor nefolosite din casă.
În loc să îți iei un weekend întreg pentru a te dedica curățeniei, începe de astăzi să aranjezi puțin câte puțin prin casă, alege obiectele de care nu ai nevoie și scoate-le spre vânzare. Vei economisi bani și vei ști că folosești tot ceea ce ai. În plus, monitorizându-ți atent/ă posesiunile, nu vei cheltui bani pe ceva ce poate deții deja acasă.
Încearcă să gătești și să mănânci acasă mai des. Aceasta este una dintre cele mai ușoare modalități de a economisi bani, chiar dacă la început pare greu de ținut, mai ales pentru cei/cele care nu știu să gătească. Însă acest obicei te poate ajuta atât din punct de vedere al sănătății, cât și din punct de vedere financiar.
„Limitează-te la o singură deplasare pe săptămână pentru cumpărături”, spune Jenna Lofton, consilier financiar certificat și fondator al ghidului de tranzacționare a acțiunilor Stock Hitter. Lofton sugerează să profiți și de cupoanele de reduceri și să începi să achiziționezi alimente în vrac pentru a economisi când mergi la cumpărături, nu doar atunci când renunți la mesele din oraș.
Odată ce ai făcut cumpărăturile, obișnuiește-te să-ți faci timp pentru a găti zilnic, și, de ce nu, pentru a pregăti mesele în avans. „Fii tot timpul cu ochii pe revistele de reduceri de la magazinul la care obișnuiești să mergi pentru a-ți face cumpărăturile, apoi creează-ți un plan alimentar pentru săptămâna în curs cu ajutorul produselor pe care le-ai achiziționat la reducere”, spune Zen.
Ca să ne facem 100% înțeleși, nu îți spunem să renunți cu totul la mesele în oraș, dar îți recomandăm să reduci numărul acestora și să depui în schimb un efort mai mare pentru a stabili cel mai potrivit plan alimentar pentru tine și cei dragi. Astfel vei fi și mai sănătos/sănătoasă, și cu mai mulți bani în buzunar.
Acest truc clasic este atât de simplu încât e păcat să nu îl pui în practică. Ideea este cât se poate de fezabilă: de fiecare dată când primești o bancnotă de 5 lei (indiferent de unde provine), pune-o într-un borcan care să fie la îndemână. Planificatorul financiar certificat și directorul financiar al ghidului de cumpărături cu amănuntul FindThisBest, Alex Williams, promite că nu îți va părea dificil să pui acest sfat în practică . „Jocul este extrem de simplu și te ajută să economisești și o sumă excepțională de bani”, spune Williams. El susține că poți ajunge să economisești până la 1.000 de lei într-o lună sau două cu acest truc.
Indiferent dacă ajungi la 1.000 de lei sau nu, punerea deoparte a bancnotelor de 5 lei într-un borcan poate servi ca o reprezentare vizuală a economiilor tale zilnice. Ar putea părea o sumă nesemnificativă pentru mulți, dar adunarea banilor într-un borcan poate arăta valoarea economisirii și, cu siguranță, te va motiva să continui.