Papa Francisc, ultimul Papă al omenirii? Detalii mai puțin cunoscute despre profeția lui Malachia, cea care prezice Apocalipsa după Papă

Papa Francisc, ultimul Papă al omenirii?  Detalii mai puțin cunoscute despre profeția lui Malachia, cea care prezice Apocalipsa după Papă
Redactor Andreea Baluteanu
Joi, 20.02.2025

Ne place să credem în profeții, recunoaștem, chiar și atunci când acestea prefigurează vești tragice. Poate că e vorba despre spiritul uman, căruia îi place drama, sau poate e nevoia noastră ancestrală de a crede în ceva dincolo de noi. Ori poate că devorăm cu fascinație orice profeție fiindcă e distractiv să încercăm să interpretăm cuvintele sale.

Dacă e să faci pe Sherlock Holmes, să știi că ai o mare responsabilitate când privește profeția lui Malachia, fiindcă aceasta consideră că actualul Papă Francisc este ultimul papă al omenirii. În sprijinul său vin mulți susținători care se bazează pe afirmații mai mult sau mai puțin demonstrabile, dar profeția este repudiată de comunitatea științifică.

Vrei să îți faci singur/ă o idee? Uite ce spune profeția lui Malachia, de ce se crede că, conform ei, Papa Francisc este ultimul papă dinainte de Apocalipsă și ce argumente aduc cei care o contrazic. Îți spunem detalii mai puțin cunoscute despre aceste cuvinte ce ne dau fiori!

Ce spune profeția lui Malachia?

Pe scurt, profeția lui Malachia conține 112 de referințe laconice și criptice, despre cei 112 papi catolici care s-au succedat până în prezent. Documentul nu precizează numele papilor, doar adaugă referiri scurte și enigmatice la adresa fiecăruia și se oprește în dreptul celui de-al 112-lea. Profeției i se mai spune și „profeția papilor” și a fost descoperită în anii 1590/1595 de către călugărul benedictin Arnold Wion. Acesta din urmă a atribuit profețiile Sfântului Malachia.

Profeția are și un nume latinesc pe măsură, Prophetia Sancti Malachiae Archiepiscopi, de Summis Pontificibus. Iată cum se referă la ultimul suveran pontif, după care interpreții săi au sugerat că urmează Apocalipsa.

„În extrema persecuție a Sfintei Biserici Romane, va sta... Petru Romanul, care va păstori turma sa prin multe suferinţe. Şi când aceste lucruri se vor sfârşi, cetatea celor şapte coline va fi distrusă şi Judecătorul cel înfricoşător va judeca pe poporul său. Sfârşit”.

Profeția lui Malachia a stârnit rumoare mai ales acum, în contextul problemelor de sănătate cu care se confruntă Papa Francisc care, dacă e să dăm crezare rândurilor de mai sus, ar trebui să fie ultimul Suveran Pontif înainte de sfârșitul lumii. Îngrijorător, nu?

Papa Francisc, anunțul care a îngrijorat lumea. A decis să fie înmormântat într-un sicriu simplu, de lemn

Cine a fost Malachia?

Ce știm despre Malachia cu siguranță este că a fost un arhiepiscop irlandez care a trăit între anii 1094 și 1148. Sfântul canonizat în 1910 de Biserica Romană și-a desfășurat activitatea în Armagh, din Irlanda de Nord. Dincolo de tenebroasa asociere dintre numele arhiepiscopiei sale, Armagh, și înfiorătorul Armaghedon (loc biblic unde va avea loc confruntarea finală dintre forțele Domnului și regatele omenești conduse de lideri supuși Diavolului), să știi că nu există prea multe dovezi că acest sfânt irlandez este autorul unor profeții care ar duce cu gândul la Apocalipsă.

Despre sfântul Malachia se cunosc mai multe datorită Sfântului Bernard (Bernard de Clairvaux), întemeietorul Ordinului Cistercian, dar, poate mai important, și cel care a inspirat mișcarea Templierilor și al doilea val de cruciade. Se pare că cei doi sfinți au legat o prietenie apropiată în timpul vieții, Malachia chiar l-a vizitat pe Bernard de Clairvaux de două ori în Franța, urmând, conform surselor istorice, să își dea ultima răsuflare în brațele tovarășului său. Ulterior, Sfântul Bernard avea să scrie despre viața și miracolele lui Malachia. Dar, ce să vezi? În scrierile sale, pe care le putem considera în mod justificat credibile și bine documentate, prelatul nu suflă nicio vorbuliță despre eventualele profeții ale lui Malachia.

Nu, profețiile au apărut mult mai târziu, în secolul al XVI-lea, așa cum am văzut deja, descoperite de către călugărul Wion. Conform acestuia din urmă, în 1139, arhiepiscopul Malachia călătorea la Roma, convocat fiind de Papa Inocențiu al Doilea, iar în orașul papilor avea o viziune stranie, care îi inspira scrierea Profeției Papilor. Dacă e să îi dăm crezare lui Wion, Malachia a încredințat însemnările sale lui Inocențiu al Doilea, dar scrierile au rămas în arhivele Vaticanului până în 1590/1595 (sursele nu cad de acord asupra anului).

calugar care scrie pe pergamente pe o masa medievala intunecata

Interpretarea contextului apariției profeției lui Malachia

Așa cum am văzut, profețiile lui Malachia rămâneau ascunse mai mult de patru secole în misterioasele arhive ale Vaticanului și de acolo erau scoase la suprafață de călugărul benedictin Wion într-un moment convenabil.

De ce spunem convenabil? Fiindcă eram în toiul unui conclav papal ce urma să decidă cine va fi următorul papă. Istoric vorbind, știm că a fost ales Papa Grigore al XIV-lea, dar protagoniștii de atunci ai descoperirii profeției nu aveau de unde să știe asta, nu?

Joëlle Rollo-Koster, profesor universitar de istorie la University of Rhode Island, are o explicație temeinică pentru „miraculoasa apariție” a profețiilor. Specialistul, alături de o mare parte a comunității istorice, este de părere că călugărul Wion făcea parte dintre susținătorii Cardinalului Girolamo Simoncelli, pe care îl voia instalat în scaunul pontif, în locul Papei Urban al VII-lea. Pentru a-i crește șansele de a fi instaurat papă, Wion și anturajul lui ar fi „fabricat” această profeție. Așa se face că papa care i-ar fi urmat în profeție lui Urban al VII-lea era descris în profeție cu sintagma „Ex antiquitate Urbis” (tr. din orașul vechi), o singularizare extrem de profitabilă pentru Simoncelli, care era de loc din Orvieto, oraș ce avea denumirea latină Urbevetanum. Ai ghicit, Urbevetanum înseamnă oraș vechi. Cu toate acestea, la acea vreme, profeția lui Malachia nu a fost deosebit de influentă, fiindcă la finalul conclavului Niccolò Sfondrati a fost numit Papă, acesta luându-și numele de Papa Grigore al XIV-lea.

Aceasta este teoria susținută de Joëlle Rollo-Koster, care își explică astfel și de ce referințele papilor de dinainte de momentul descoperirii profeției erau foarte exacte, în schimb profeția a dat adesea greș cu papii de după 1590.

Dar sunt și oameni care cred în continuare în veridicitatea profeției lui Malachia, aducând drept argumente câteva dintre descrierile impresionant de precise ale unor papi moderni. Mai jos îți spunem ce referiri ale profeției au fost șocant de corecte!

Profeții considerate corecte ale lui Malachia

Nu sunt puține profețiile considerate ca fiind „deschizătoare de ochi” ale lui Malachia. Dacă e să dăm crezare spuselor comunității științifice, care consideră că profeția e un fals menit să sprijine un candidat la papalitate, e natural ca referințele de dinainte de 1590 (când se presupune că a fost inventată profeția) să fie super corecte.

Și, într-adevăr, referințele la Papii de până atunci sunt tulburător de autentice. Ca exemplu, conform Wikipedia, despre Papa Celestin al Doilea (1143-1144), „aparent profeția lui Malachia” a scris că este „Ex caſtro Tiberis” (tr. dintr-un castel al Tibrului), și într-adevăr suveranul pontif se născuse în Città di Castello (Orașul Castelului), de pe malul râului Tibru. La obiect, nu? Și Papa Eugen al Treilea „primea același tratament”: în profeție el corespundea celui de-al treilea papă și pentru el era lăsată sintagma „Ex magnitudine mõtis” (tr. de la muntele cel mare) – la acea vreme, despre prelat se știa că se născuse în Montemagno (munte mare), deși ulterior documentele au precizat că era originar dintr-o familie modestă din Pisa.

Dar și după 1590 să știi că există referințe aparent corecte despre Papi, deși în niciun caz la fel de clare ca cele de mai sus. Iată câteva exemple în acest sens:

- despre Papa Leon al XIII-lea (1878–1903), documentul relata că este „Lumen in cœlo” (tr. Lumină în cer), iar suveranul într-adevăr avea o cometă pe stemă;

- despre Benedict al XV-lea (1914–1922), profeția nota: „Religio depopulata” (religie distrusă), și într-adevăr în pontificatul Papei se petreceau evenimente istorice regretabile, precum Primul Război Mondial sau Revoluția rusă.

- despre Papa Paul al VI-lea (1963–1978), se sublinia „Flos florum” (floarea florilor), iar Papa avea un crin pe stemă.

Sugestiv este și cazul celui mai iubit papă, Papa Ioan Paul Al Doilea (1978–2005), în dreptul căruia profeția lui Malachia remarca „De labore solis” (tr. „din munca soarelui/din eclipsa soarelui”). Pe numele său real Karol Wojtyła, capul Bisericii Catolice s-a născut în timpul unei eclipse.

Știm ce o să gândești: poate că aici a funcționat puterea sugestiei, iar suveranii pontifi s-au supus profeției și nu invers. Și s-ar putea chiar să ai dreptate, dat fiind că anterior alegerii Papei Ioan al XXIII-lea, Cardinalul Spellman din New York chiar a închiriat o barcă și a umplut-o cu oi, navigând pe Râul Tibru, ca pentru a arăta Conclavului că el este Papa din Profeție, despre care aparent Malachia spunea că este „Paſtor & nauta” („Pastor și marinar”). Dar americanul a „pierdut” scaunul pontif în favoarea lui Angelo Giuseppe Roncalli, cel ce avea să devină Papa Ioan al XXIII-lea. Însă și el a fost „potrivit” cu profeția, fiindcă era considerat Patriarh al Veneției, un oraș maritim.

"Homosexualitatea nu este o crimă". Papa Francisc face apel pentru mai multă toleranță față de comunitatea gay

Este sau nu adevărată profeția lui Malachia?

E greu să spui care dintre profețiile lui Malachia nu s-au îndeplinit fiindcă oamenii, ingenioși și inteligenți, au găsit în cazul fiecărui suveran pontif de până acum similitudini mai mult sau mai puțin forțate.

Și ultimii doi Papi au fost parcă desprinși din profeție, dacă e să dăm crezare interpretatorilor. Despre Papa Benedict al XVI-lea (2005-2013), profeția spune „Gloria oliuæ” („glorie măslinei”). Imediat s-a speculat că Papa Ratzinger avea origini benedictine și benedictinii mai erau numiți și olivetani. Cu toate acestea, Benedict nu era personal olivetan.

Ba cei care sprijină profeția încearcă să facă legături și cu cel mai recent Papă, Papa Francisc, care se află acum pe scaunul pontif, și pe care profeția lui Malachia l-a numit, după cum ai văzut, Petru Romanul. Aparent, pe tatăl Sfinției Sale - pe numele său Jorge Mario Bergoglio - îl chema Pietro (Petre), fiind un imigrant italian care a ajuns în Argentina, locul de baștină al Papei Francisc.

În marea lor majoritate, istoricii consideră profeția lui Malachia „un fals”. Biserica Catolică nu are nicio poziție oficială cu privire la aceste „viziuni”, dar unii prelați ai săi au declarat deja că nu le iau în considerare.

imagine cu rafturi care includ mai multe pergamente si ravase antice

Te temi? Inclusiv Doxologia consideră că nu există argumente să credem în autenticitatea profeției lui Malachia, comparând-o cu un „horoscop”. Iată cuvintele preoților ortodocși pe marginea acestui subiect!

„Într-adevăr, un creştin adevărat nu trebuie nicidecum să adopte poziţia cognitivă a struţului, iar dictonul „Crede şi nu cerceta” este străin de teologia creştină dintotdeauna, care a promovat întotdeauna înţelepciunea, ca participare la Raţiunea cea veşnică a lui Dumnezeu, care este Fiul cel Unul născut. Înţelepciunea – diferită de inteligenţă – extrage înţelesuri din tainele lumii şi înţelege întregul prin analiza părţilor, păstrând fiorul de lumină al lucrurilor şi găsindu-L pe Dumnezeu în frumuseţea făpturilor sale. Înţelepciunea este o pătrundere cosmologică a tainelor lumii şi o intrare prin smerenie în taina iubirii lui Dumnezeu pentru om. Aşa că atitudinea rezervată faţă de proorocii târzii sau false trebuie dublată de o atenţie sporită faţă de semnele pe care ni le trimite Dumnezeu pentru a ne arăta, ca unor fii iubiţi, plinirea istoriei în Biserică şi apropierea timpului de sfârşit al acestui veac. Pentru că – nu-i aşa – sfârşitul lumii se apropie, însă nimeni înafară de Dumnezeu nu îi ştie momentul. Ceea ce se dă nouă pământenilor este neîncetata aşteptare a învierii morţilor – aşa cum declarăm în Crez, atenţia asupra sfârşitului nostru, rugăciunea neîncetată şi agonisirea din această viaţă a luminii necreate a harului lui Dumnezeu.

Un adevărat creştin este adâncit în pacea Scripturilor, cufundat în şoaptele rugăciunii, însă cu ochii minţii larg deschişi la tainele lumii şi la semnele prezenţei lui Dumnezeu în lume.”

Papa Francisc, de urgență la spital! Suveranul Pontif va fi o perioadă internat în spital, medicii fac tot ce pot pentru a-l trata

Profeția lui Malachia este mai discutată acum ca oricând, date fiind problemele de sănătate cu care în mod nefericit se confruntă suveranul pontif Francisc. Noi îi dorim multă sănătate Sfinției Sale! Tu ce părere ai despre această profeție?

Surse foto: iStock, Getty

Surse articol: doxologia, tomorrowsworld, irishcentral, uscatholic, catholic, wikipedia

Tags: Papa Francisc, Vedete internationale

Articolul urmator »
Rodica, fiica Mamei Omida, dezvăluiri uluitoare despre vrăjitorie. „Mama mea era singura vrăjitoare care știa cum te cheamă de când intrai în cameră"
Rodica, fiica Mamei Omida, dezvăluiri uluitoare despre vrăjitorie. „Mama mea era singura vrăjitoare care știa cum te cheamă de când intrai în cameră"
Ramona Jurubita | Miercuri, 10.07.2024
Incepe quiz
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Ne găsești pe