swipe

Ion Țiriac, o viață de film. A devenit milionar deși și-a terminat greu studiile și are 30 de copii ilegitimi

A făcut sacrificii pentru a deveni un nume important în lumea sportului

Ion Țiriac s-a născut la 9 mai 1939, la Brașov și de mic a fost pasionat de sport. Pentru că era mai mereu la antrenamentele de hochei, a lipsit mult de la școală, iar în liceu a ajuns chiar să fie exmatriculat din acest motiv. Din fericire, părinții lui erau prieteni cu o familie influentă în acele vremuri, așa că a fost ajutat să reia studiile și să recupereze doi ani în numai patru luni. Ba mai mult, a luat și Bacalaureatul, deși nu prea trecuse pe la ore.

„Pot să-mi exprim încă o dată public recunoștința în fața familiei Maurer (n.r. Ioan Gheorghe Maurer, fost prim-ministru în epoca Ceaușescu). Cum la o vârstă foarte fragedă am început să joc tenis cu dumnealui, știa situația mea. La un moment dat, m-am dus la cadre la Ministerul Tineretului și Sportului și mi-au spus: Domnule, dumneata nu mai ai pașaportul. Eu am reacționat: Sunteți nebuni?! Eu mâine trebuie să plec la Moscova, spuneți-le șefilor. Cum să nu am eu pașaport, ce, am omorât pe cineva?! Maurer dăduse ordin să-mi ia pașaportul până nu termin liceul. Ei, în patru luni de zile am terminat și a IX-a și a X-a și Bacalaureatul. Si pe urma mi s-a spus: Uite pașaportul, dar ce facultate vrei să faci?”, a dezvăluit Ion Țiriac în emisiunea „La Radio cu Andreea Esca”.

În 1958 a devenit membru al Lotului Național de Hochei, apoi la un an distanță s-a transferat de la Brașov la Clubul Dinamo București. Ulterior, în 1960, a fost numit sublocotenent de miliție în cadrul Secției de tenis a Clubului Sportiv Dinamo București, iar în 1964 a absolvit Institutul de Cultură Fizică din București, primind distincția de Maestru Emerit al Sportului.

A reprezentat România Jocurile Olimpice de Iarnă de la Innsbruck din anul 1964, alături de echipa națională de hochei pe gheață.

Dar hocheiul nu a fost singura lui mare pasiune. În 1959 a început să își îndrepte atenția către tenis, care i-a adus renumele internațional și cariera de succes până în 1978. Impresionant este că a bifat peste 150 de participări în meciuri din Cupa Davis, iar în acești ani a câștigat 294 de meciuri, inclusiv 22 de titluri. De asemenea, în turneele în care a jucat la simplu, a înregistrat 167 de victorii.

Ion Țiriac, o viață de film. A devenit milionar deși și-a terminat greu studiile și are 30 de copii ilegitimi

A iubit femeile frumoase

În 1962, sportul a adus-o în viața lui pe Erika Braedt, prima femeie care i-a devenit soție. S-a însurat cu handbalista în 1963, deși amândoi erau foarte tineri – ea avea 19 ani și el 24.

Căsnicia lor a durat doar doi ani și s-a încheiat brusc. S-a zvonit că fosta sportivă l-ar fi înșelat cu regizorul Sergiu Nicolaescu. Totuși, aceste informații nu au fost niciodată confirmate.

Apoi, Ion Țiriac a avut o relație cu Mikette von Issenberg. În 1976, s-a născut fiul lui cel mare, Ion Alexandru Țiriac (46 de ani). Relația dintre el și americancă nu s-a transformat într-un mariaj, căci nu s-au mai înțeles și au luat-o pe drumuri separate.

Fostul sportiv a întâlnit-o în 1992 pe ziarista și fotomodelul francez de origine egipteană Sophie Ayad. S-a căsătorit cu ea în 1996 și din iubirea lor au venit pe lume doi copii: Karim Mihai (28 de ani) și Ioana Natalia (25 de ani). Aceasta din urmă s-a născut chiar pe 19 iulie, exact în ziua în care Ilie Năstase a împlinit 53 de ani.

Nici a treia relație importantă din viața lui nu a fost cu noroc, fiindcă s-a terminat tot cu un divorț, pronunțat în 2002. De atunci, copiii trăiesc la Monte Carlo cu mama lor.

Citește și: Povestea tulburătoare de viață a regretatei Ionela Prodan. S-a luptat mereu cu viața de dragul fiicelor sale

Ion Țiriac, o viață de film. A devenit milionar deși și-a terminat greu studiile și are 30 de copii ilegitimi

„Din cei 33 de copii ai mei, doar 3 sunt legitimi...”

Întotdeauna au circulat tot felul de zvonuri despre viața lui personală. De multe ori, s-a spus că ar fi avut relații cu femei mai tinere care roiau în jurul lui datorită situației financiare pe care o are.

În anul 2006, în presă apăreau articole despre o presupusă relație între Ion Țiriac și Andreea Marin. Valul de speculații a luat naștere după ce au fost văzuți împreună la câteva evenimente mondene. Dar vedetele au negat zvonurile și prezentatoarea TV a declarat că sunt doar foarte buni prieteni.

„Este extrem de stupidă această poveste. Nu aș fi negat un astfel de adevăr. Pentru mine era o onoare o relație cu astfel de om. Lucrurile erau duse într-o extremă enervantă.
A fost o prietenie foarte frumoasă, mi-e foarte drag de acest om. La un moment dat, eu am decis să mă îndepărtez pentru că simțeam că îi fac rău acestui om.”, a declarat Andreea Marin la Kanal D.

În anul 2016, situația s-a repetat aproape identic. Presa mondenă „l-a cuplat” pe afacerist cu modelul Laurette Atindehou, după ce s-au afișat împreună la unele evenimente mondene. Frumoasa vedetă a negat cu vehemență presupusa relație și a spus că sunt doar prieteni și nimic mai mult.

„Este adevărat că domnul Ion Țiriac m-a ajutat pentru filmarea noului meu videoclip cu mașini din parcul său auto și îi mulțumesc pe această cale, pentru că atunci când am nevoie de ajutor, niciodată nu evită să mi-l ofere. Mi-a oferit pentru videoclip o mașină puternică, frumoasă și foarte specială.
Este o relație frumoasă de prietenie! E un gentleman, un om puternic, cu simțul umorului și foarte sufletist, dincolo de imaginea de om puternic.”, spunea Laurette pentru Ciao în 2019.

Recent, miliardarul și-a dezvăluit o parte din testament și cu acest prilej a făcut mărturisire neașteptată. Averea sa, estimată la peste 1,6 miliarde de dolari, se va împărți în 33 de părți egale. Motivul? Iată-l explicat chiar de Ion Țiriac:

„Dintotdeauna mi-au plăcut femeile, nu-mi explic de ce. Din cei 33 de copii ai mei, doar 3 sunt legitimi și au numele meu. Totuși, bunurile mele vor fi împărțite în 33 de felii egale și toată lumea va primi aceeași sumă. Am trei copii oficiali și 30 neoficiali. Cred că merită cu toții să aibă dreptul la aceeași parte.”, a declarat miliardarul român, în cadrul unui interviu.

Ion Țiriac, o viață de film. A devenit milionar deși și-a terminat greu studiile și are 30 de copii ilegitimi

A prins gustul afacerilor de când era foarte tânăr

Încă din tinerețe a cochetat cu afacerile, dar mult mai târziu a început să obțină adevăratul profit. În prezent, experiența a ajuns să își spună cuvântul.

„M-a ajutat foamea. E greu să vă spun eu, pentru că e greu să vă identificați cu anii 50, cum făceai să obții un colac sau o bucată de pâine. Trebuia să inventezi tot felul de lucruri. Primele comerțuri pe care le-am făcut era să iei de la Moscova două ceasuri Pobeda și să le vinzi în țară cu 2 lei, iar cu 2 lei să cumperi 4 sticle de coniac și să le vinzi la Moscova cu 6 lei și așa mai departe.”, a spus Ion Țiriac, potrivit Libertatea.

Deși înainte făcea afaceri pentru un ban în plus, acum a realizat că este important să ajute alți oameni aflați în nevoie. A înființat o fundație care sprijină dezvoltarea sportului și încurajarea practicării acestuia în rândul copiilor și tinerilor din România.

„România în ziua de astăzi mie îmi e foarte complicată. E complicată pentru că legile le avem, dar aplicarea legilor este o problemă extraordinar de mare. Eu sunt într-o perioadă în care vreau să fac ceva. Am făcut ceva, fundația mea. Fundația e făcută să facă lucruri bune. Făcând lucruri bune în țara asta te lovești de ziduri birocratice pe care nu le poți trece și mai bine te lipsești. Pe de altă parte, eu sunt… o țară care mi-a cântat imnul de vreo 400 de ori. Noi suntem o altă generație și nu pot să mă compar cu cei care sunt născuți după 1990. Pentru noi ca să reprezentăm țara nu numai că era o mândrie, dar era ceva ieșit din comun, care în ziua de azi… inima s-a mutat în buzunar. E în regulă și treaba asta, că nu suntem noi unici.”, a explicat în emisiunea „La Măruță”.

Ion Țiriac, o viață de film. A devenit milionar deși și-a terminat greu studiile și are 30 de copii ilegitimi

Este unul dintre cei mai influenți oameni din România

În topul Forbes figurează cu 8,5 miliarde de lei, iar această sumă nu a fost obținută ușor. Ion Țiriac a muncit mult și a pus la cale planuri de afaceri ce l-au ajutat să construiască peste 40 de companii private, în domenii precum comerț auto, imobiliare, servicii financiare, operațiuni de leasing și transport aerian, dar și în supraveghere și protecție.

În 1990 a înființat Banca Comercială Ion Țiriac, prima bancă privată din România, care a devenit Unicredit Bank după ce miliardarul și-a vândut pachetul de acțiuni.

Când nu este ocupat cu problemele din sfera profesională, își face timp și pentru relaxare. Anual, organizează pe domeniul său de lângă Oradea o sesiune de vânătoare. Acolo deține un teren ce se întinde pe circa 100 de hectare. Impresionant este că la această întâlnire participă unii dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri și politicieni din întreaga lume precum:

  • creatorul de modă italian Stefano Ricci,
  • prințul Dimitrie Sturdza,
  • Wolfgang Porsche, moștenitorul imperiului auto Porsche,
  • Klaus Mangold, fostul președinte al grupului Daimler,
  • Alfred Baumhauer – fabricant Cartier,
  • Rudolf Streicher – fost ministru în mai multe guverne ale Austriei și șef al Partidului Socialist de la Viena,
  • industriașii Wolfram Zoller, Siegfried Wolf, Alexander Pappas și Rafael Malo,
  • bancherul austriac Erich Hampel,
  • politicianul ucrainean Nestor Shuyfrych,
  • omul de afaceri covăsnean Arpad Sarkany.

Acestea sunt doar câteva nume ale persoanelor influente pe care Țiriac le cunoaște și le primește în vizită la el.

Ion Țiriac, o viață de film. A devenit milionar deși și-a terminat greu studiile și are 30 de copii ilegitimi

Are o colecție impresionantă de automobile și îi place să piloteze avioane

Ion Țiriac se numără printre puținii oameni care au investit în pasiunile lor. A știut cum să folosească banii, astfel încât să se bucure de achizițiile sale în timp. Colecția sa impresionantă de mașini este dovada clară că dintr-o pasiune arzătoare se poate naște o afacere profitabilă. Din păcate, nu și-a dat seama din timp că își poate mări averea în acest mod.

„Eu am început treaba cu mașinile foarte târziu, din păcate, pentru că dacă o începeam ca lumea, eram foarte avut în ziua de astăzi, pentru că mașinile astea s-au însutit la preț în ultimii 50 de ani, pe de o parte. Pe de altă parte, nu am cumpărat nimic decât ceea ce îmi place. N-am cumpărat din punct de vedere economic, să zic că pe asta o cumpăr, pentru că mâine o vând.
N-am vândut una în 30 de ani pot, nu pot să vând vreo 40 care n-am curaj să mă apuc să le repar. Vorbind de avioane, e singurul lux care mi-l permit în lumea și fără de care n-aș putea să fiu astăzi în Italia, poimâine în Germania, pe urmă mă duc în Spania. Ăsta e singurul lux, că cu bicicleta nu pot să mă duc, trotinete cu motor nu erau pe vremea mea, așa că nici cu aia nu știu cum să umblu.”

Și nu s-a rezumat doar la bolizii pe patru roți, căci și avioanele îl încântă la fel de tare. Este iubitor de adrenalină și pilotează ca și cum ar fi stat toată viața la bordul unei aeronave.

„Eu le pilotez pe toate ale mele și pilotez mai mult decât un pilot la TAROM.
Am avioane care nu sunt ale mele, sunt ale companiei. Dar eu în general zbor cu ăsta mai mare, că îmi place mai mult. Am unul care e numai pentru Africa, care este extraordinar, ca aterizează pe orice, pe terenul de fotbal, unde vrei. (…) Singurele mele plăceri sunt cele cu Africa acum, pentru că stau acolo la mine acasă, în Namibia. Acum mă duc și iar stau probabil 2-3 săptămâni acolo. Aș vrea să fug de tot: și de fundație, și de construcții și de absolut tot, dar este foarte greu dacă te-ai obișnuit în ritmul ăsta.”, a mai povestit el pentru Antena 3.

Ion Țiriac, o viață de film. A devenit milionar deși și-a terminat greu studiile și are 30 de copii ilegitimi

Ion Țiriac și Ilie Năstase – prieteni sau rivali?

Deși au avut momente în care nu și-au vorbit, cei doi sportivi au rămas prieteni și chiar se admiră unul pe celălalt. Ion Țiriac îl laudă pe Ilie Năstase de fiecare dată când are ocazia și nu se teme să admită că a fost întotdeauna mai bun decât el.

„Ori îl accepți pe Ilie Năstase cum este, ori îl arunci la gunoi. Eu la gunoi nu pot să-l arunc! N-am cum după atâția ani. Face parte din viața mea. Am avut acel an faimos, 1973, când el a fost numărul 1 și când a fost greva jucătorilor la Wimbledon, dar el a jucat. Pentru că voia să câștige, iar eu atunci nu am vorbit deloc cu el. Mi-am învățat lecția mea, nu a lui. Așa trebuie să-l accepți. Și-acum îl acceptăm așa cum este. Asta e!”, a spus miliardarul pentru GSP.

În cadrul aceluiași interviu, și-a descris prietenul folosindu-se de un moment în care a avut mare succes.

„Atenție! Pe lângă talentul lui Ilie Năstase trebuie să consideri și personalitatea lui Năstase. Când el a jucat acel faimos meci la US Open cu John McEnroe erau 25.000 de oameni. Zece mii veniseră să-l huiduie, dar 15.000 veniseră să-l vadă pe Ilie Năstase. Eu dacă mă duc acum cu Ilie Năstase pe Champs-Élysées, sigur îl cunosc mult mai mulți pe el decât pe Federer. Și-atunci, a rămas undeva în mintea tuturor tenisul ăla. Tenisul jucat de Ilie Năstase!”

Ion Țiriac a mai vorbit despre prietenul lui și în „Interviul de 10” difuzat la PRO Arena. Iată ce a zis:

„Nu am fost nici Năstase, și nici McEnroe, și nici Nadal, așadar a trebuit să joc mai mult decât ei, în fiecare zi. Dacă Năstase juca o oră, eu trebuia să joc cinci sau șase, ca să ajung pe undeva, pe-aproape.”

Ion Țiriac, o viață de film. A devenit milionar deși și-a terminat greu studiile și are 30 de copii ilegitimi

Anii au trecut, victoriile i-au devenit amintiri și acum este un bunic mândru

Deși nu și-a arătat niciodată latura sentimentală în public, afaceristul a fost întotdeauna alături de familia lui pe care a protejat-o cu discreție. De aceea, aparițiile alături de cei dragi sunt rare. Uneori, este surprins luând masa în oraș alături de cei trei copii legitimi.

Fiul lui cel mare, Ion Alexandru Țiriac l-a făcut bunic de două ori. Acesta are doi băieți cu Ioana Lazariuc, pe Alexandru (14 ani) și pe Nicholas (13 ani). Mama copiilor postează fotografii cu ei în mediul online, mai ales din vacanțele exotice în care merg. De asemenea, imortalizează momentele speciale din viața nepoților lui Țiriac și le scrie urări de „La mulți ani” pe Instagram la fiecare aniversare.

Ion Țiriac Jr. și-a setat confidențialitatea conturilor de pe rețelele sociale și permite accesul la postările sale doar apropiaților.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ileana Lazariuc (@ileanalazariuc)

 Citește și: Nico a devenit bunică de băiat. Ce spune despre această nouă experiență din viața ei

Ion Țiriac, o viață de film. A devenit milionar deși și-a terminat greu studiile și are 30 de copii ilegitimi

A renunțat în urmă cu mulți ani la religia ortodoxă

Ion Țiriac este un om asumat, care vorbește întotdeauna deschis despre deciziile și alegerile sale. În anul 2008, făcea o mărturisire sinceră despre orientarea sa religioasă, dezvăluindu-i lui Marius Tucă, într-un interviu, un detaliu pe care mulți nu îl cunoșteau despre el.

„Eu sunt mormon, ți-am spus că sunt mormon. Știai treaba asta. Nu mă ascund niciunde.”, a declarat miliardarul.

Un articol al revistei Capital, publicat în anul 2018, avea în centru o altă declarație făcută de fostul sportiv. Se pare că acesta ar fi subliniat faptul că face parte din „Biserica lui Isus Hristos și a Sfinților din Zilele din Urmă”, referindu-se, de fapt, la religia mormonă. Interesant este că această biserică este cunoscută în lume și sub denumirea de „biserica miliardarilor”. De ce? Pentru că tot mai mulți oameni bogați din toate colțurile lumii se alătură acestui cult.

Religia mormonă a fost fondată în secolul al XIX-lea în Statele Unite ale Americii de către Joseph Smith, iar până în prezent a adunat peste 17 milioane de adepți. Deși mulți oameni îi consideră protestanți, mormonii susțin că nu fac parte din nicio ramură majoră a creștinătății.

‹ Vezi si