swipe

Maia Morgenstern - o viață ca un scenariu de film. Prin ce provocări grele a trecut de-a lungul timpului îndrăgita actriță

Spera să devină balerină

Maia Emilia Ninel Morgenstern s-a născut pe 1 mai 1962, în București, într-o familie de oameni pasionați de teatru. Deși a fost și ea atrasă de această lume frumoasă, inițial a dorit să devină balerină. Dar în cele din urmă, destinul a dus-o acolo unde îi era locul.

Nu a avut o copilărie ușoară, pentru că a trăit în regimul comunist. Multă vreme a simțit lipsa mamei care muncea pentru a întreține întreaga familie. Persoana care s-a ocupat cel mai mult de educația ei a fost tatăl, iar motivul este unul incredibil.

„Mama lucra și tata stătea acasă și se ocupa de mine, pentru că fusese dat afară de la catedra de Matematici, deoarece îndrăznise să critice regimul, direct și pe față. Supraviețuise Holocaustului, nu-i mai era teamă de nimic. L-au dat afară în sensul că nu mai avea niciun fel de serviciu. Tata n-a avut pensie, n-a avut nimic. Tata n-a vrut să dea în judecată statul român, deși au venit și mi-a spus că au găsit dosarul, ar fi avut dreptul să pornească o acțiune.
Tata traducea cărți, mama era cea care punea pâine pe masă, zi de zi, lună de lună, de aici era dorul de mama, pentru că mama lucra.
Când avea 40 de ani, le-a lăsat pe toate în urmă, pentru a ocupa un post la Institutul de Informatică, toate erau împotriva ei, nu avea dosar bun, o chema Morgenstern, avea rude în afară, bărbatul ei fusese dat afară.”, a povestit în podcastul lui Mihai Morar.

Maia Morgenstern - o viață ca un scenariu de film. Prin ce provocări grele a trecut de-a lungul timpului îndrăgita actriță

Copilăria marcată de lipsuri a făcut-o să devină o femeie puternică

Invitată în cadrul podcastului „DD Show”, actrița a făcut confesiuni emoționante despre anii copilăriei, despre greutățile prin care a trecut familia ei, dar și despre năzbâtiile pe care le făcea când abia învățase să citească.

„Tot ce am trăit, tot ce am învățat, tot ce am avut sau n-am avut în copilărie a șlefuit gema care sunt astăzi, un fel de piatră. (...)
Am avut o copilărie complicată, marcată de lipsuri, de nevoi. Niciodată spirituale, niciodată culturale, niciodată la nivel de cunoaștere, de atenție, de căldură, de îngrijire, de energie, de timp și de atenție, pe care părinții mei, familia mea mi-au dăruit-o. Lipsuri materiale, evident. Îmi doream tot felul de chestii. Muream de ciudă când cei de-o seamă cu mine, colegii mei, aveau un sandwich mai bun ca al meu, sau un costum de jeans, sau bentiță față de cum aveam eu. Sufeream, îmi era ciudă și mă burzuluiam. Nu aveam televizor. Tata nu îngăduia televizor acasă. Asta mi-a permis să citesc mai mult. Nu am fost un copil care să citească ușor, să fiu un geniu. S-au luptat cu mine mult. De ce să citesc eu când adoram să-mi citească mama? Adoram vocea mamei și felul în care citea. O adoram. Învățam pe dinafară ce îmi citea mama. Apoi stăteam cu ochii în carte și „citeam”, însă uitam să dau pagina.”, și-a amintit ea cu nostalgie.

Deși părintele mai dur a fost tatăl, acesta s-a ocupat îndeaproape de educația ei și a sprijinit-o în cele mai grele momente. Pasiunea ei pentru lectură s-a născut într-o zi în care tatăl a obosit să îi citească. Interesant, nu?

„Tata a fost cel care a stat acasă prin forța lucrurilor. Mama mergea la muncă, era informatician. Unul dintre primii informaticieni ai țării acesteia, în 1970, când s-a înființat Institutul ICI.
Odată, am făcut o boală a copilăriei și tata îmi citea, și mă păzea să nu mă scarpin, iar el, la un moment dat, a obosit și am citit singură. Și, de atunci, cineva nu s-a mai oprit. Și evadez în lectură.... Ce jocuri aveam, dar tot timpul aveam ce să fac. Cum aș fi făcut să termin lecțiile mai repede. Fără mama, nu puteam să fac lecții. Părinții mei m-au învățat cum să învăț. Teatrul radiofonic era important, neavând televizor, și nu aveam ce să discut cu cei de vârstă mea. (...) Cel mai mare vis în copilărie: îmi doream păpuși. Să fie multe! Eram de o lăcomie fără margini.”, a mai povestit Maia Morgenstern pentru aceeași sursă.

Maia Morgenstern - o viață ca un scenariu de film. Prin ce provocări grele a trecut de-a lungul timpului îndrăgita actriță

Începutul "relației" cu actoria 

A absolvit Școala Centrală din București și în anul 1980, apoi a susținut examenul la Teatru. Din păcate, a fost respinsă și angajată ca figurantă la Teatrul Evreiesc de Stat.

„De la vârsta de 18 ani, am intrat în lumea artei. Așa se spune acum și așa se spunea și pe vremea mea. Am intrat cu un eșec. Eu n-am reușit din prima la Facultatea de Artă Teatrală și Cinematografică - Institutul de Artă, cum se numea pe vremea mea, IATC - UNATC, acum. Iată, n-am reușit la examen din prima. Aveam 18 ani și am căzut la examen, și n-a fost tocmai plăcut, ca orice căzătură. A fost usturător, a fost greu, cu lacrimi, cu durere ascunsă, că nu-mi venea să recunosc cât de tare mă doare. N-am stat niciun moment acasă. Mergeam pe străduțe și mă plimbam. Și mamei îi era mai greu decât îmi era mie.

Am aflat după, nu am aflat atunci. Mi-a fost sprijin, cum s-a priceput și ea, la vârsta ei, cu dragostea ei de mamă, să trecem peste, să mă încurajeze și să-mi aline suferința reală a unui eșec la un prim examen. Nu am stat acasă și m-am dus imediat să lucrez, la Teatrul Evreiesc de Stat. Am dat și acolo o formă de examen, de concurs, de audiție. M-am aruncat în vâltoare, am înotat în ape adânci, deși nu prea știam să înot. La 18 ani, aspiram către... Voiam să devin actriță. În ce fel, cum, era o poveste lungă. Se repeta, în fiecare an, cu fiecare generație, în forme diferite. Vorbim de o poveste care s-a petrecut acum 43 de ani. Eu acum am 61 de ani. Eram speriată, nesigură pe piciorușele mele. Aveam toate motivele să fiu nesigură, nu știam prea multe. Cred în educație, în învățătură, în a săpa mai adânc.”, a mărturisit ea în cadrul podcastului „DD Show”, moderat de David Dobrincu.

În 1985 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București, chiar la clasa profesorului Dem Rădulescu. De atunci a început să primească nenumărate roluri și să capete notorietate în fața publicului. A ajuns apoi cunoscută la nivel internațional, iar cele mai de seamă filme în care a jucat sunt: „Maria și marea” (1989), „Cei care plătesc cu viața” (1989), „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), „Trahir” (1993), „Nostradamus” (1994), „The Seventh Room” (1996), „Frumoșii nebuni ai marilor orașe” (1997), „Patul lui Procust” (2001), „Patimile lui Hristos” (2004), „Orient Express” (2004), „Eva” (2010), „Selfie 69” (2016), „High Strung” (2016), „Capra cu Trei Iezi” (2022).

De asemenea, a jucat și în seriale TV de mare succes: „Aniela” (2009), „Iubire și Onoare” (2010-2011), „Las Fierbinți” (2012-2015), „Fructul oprit” (2018-2019), „Sacrificiul” (2019-2020).

Din 2012 este directorul Teatrului Evreiesc de Stat. Între timp, a urcat de sute de ori pe scena Teatrului Național din București, acolo unde bucură sufletele a mii de spectatori.

Vezi: Ce mai face cuceritorul Jaime Camil. Are o familie minunată și o carieră de succes

Maia Morgenstern - o viață ca un scenariu de film. Prin ce provocări grele a trecut de-a lungul timpului îndrăgita actriță

Premii și distincții obținute de Maia Morgenstern

Un mare talent ar trebui premiat, nu? Ei bine, și ea a primit distincții pe măsura muncii sale. În 1992 a fost declarată Cea mai bună actriță pentru rolul său din „Cei care plătesc cu viața” (1989).

Pe 1 decembrie 2000 a primit Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Comandor, „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”.

Apoi, în 2011 a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului București.

În anul 2012 a fost premiată și în Franța cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler.

Anul 2018 a venit cu o nouă bucurie pentru actriță, când a primit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Ofițer în România.

Cu siguranță, Maia Morgenstern merită mai mult, dar aprecierea publicului este cel mai mare cadou pe care îl poate primi un artist. De fiecare dată, se bucură din plin de ropotele de aplauze care răsună la sfârșitul spectacolelor sale.

De asemenea, a fost premiată și în afara țării, acolo unde are o mulțime impresionantă de admiratori. În 1993, la Premiile Filmului European a obținut titlul de Actrița europeană a anului iar în 2004, la Ethnic Multicultural Media Awards din Marea Britanie a fost desemnată Cea mai bună actriță de film.

Maia Morgenstern - o viață ca un scenariu de film. Prin ce provocări grele a trecut de-a lungul timpului îndrăgita actriță

A fost agresată pentru că a acceptat rolul Fecioarei Maria din „Patimile lui Hristos”

Unul dintre cele mai apreciate roluri ale sale i-a adus și multă suferință. Chiar dacă interpretarea Fecioarei Maria în „Patimile lui Hristos” a fost lăudată de mulți, au existat și persoane care au criticat-o pentru că a acceptat să joace în acel film. Actrița și-a amintit cu ochii în lacrimi de un episod dureros al carierei sale. Iată ce mărturisire a făcut în podcastul „În oglindă” al lui Mihai Ghiță:

„Mi-am simțit viața în pericol din cauza asta, am fost agresată și fizic, rămâne ce rămâne. Am fost zgâriată, scuipată pentru că am jucat în acel film. Și ce? Este în urmă, rămânem cu povestea despre acel film, pentru felul în care ne-am pregătit pentru acel film.”, a povestit Maia Morgenstern.

Dorința ei de a continua pe drumul ales a fost suficient de puternică, astfel că nu a renunțat din cauza situației grele în care s-a aflat. A trecut peste și continuă să joace cu dedicare, chiar dacă a ajuns la frumoasa vârstă de 61 de ani (împliniți pe 1 mai 2022).

Iată ce mesaj emoționant a postat pe Facebook în data de 19 octombrie 2020, pentru a marca 40 de ani de activitate în acest domeniu:

Maia Morgenstern - o viață ca un scenariu de film. Prin ce provocări grele a trecut de-a lungul timpului îndrăgita actriță

Cum a ajuns să interpreteze rolul din „Patimile lui Hristos”

Într-un interviu mai vechi, vedeta a vorbit despre rolul Fecioarei Maria, pe care l-a interpretat cu mare mândrie, în ciuda controverselor ce s-au născut la acea vreme. Iată ce a zis, potrivit Spy News:

„Vorbesc despre „The Passion of the Christ” cu mare emoție, cu bucurie, cu mândrie. Filmul a fost întâmpinat de o adevărată volbură de controverse și nu ascund faptul că a fost multă suferință la vremea aceea, prin întreaga controversă, dar lucrurile s-au așezat cumva. Rămâne însă bucuria de a fi participat la un asemenea proiect de asemenea anvergură, rămâne bucuria de a fi fost aleasă.”

Maia Morgenstern a povestit, de-a lungul anilor, și cum ajuns să interpreteze acest rol. Se pare că a primit propunerea după ce regizorul Mel Gibson a văzut pelicula „A șaptea cameră”. Atunci, acesta a decis să-i trimită scenariul filmului și chiar a întrebat-o dacă îi place.

„A fost un gest de mare respect, de mare considerație. A tratat fiecare colaborator participant la realizarea filmului, a acestui proiect, cu cel mai mare respect, fie că vorbeam despre tehnicieni, fie că vorbeam despre actori din linia întâi, din linia a doua de unde ar fi fost și-a tratat colaboratorii cu cel mai mare respect. Am simțit că mă angajez cu tot sufletul, mintea cu toată energia, cu tot ce pot.”, a mai declarat actrița în trecut.

A întâmpinat multe provocări la filmări, dar nu s-a dat bătută și a luptat alături de ceilalți actori, dorindu-și să facă totul cât mai bine. Jim Caviezel, actorul care l-a interpretat pe Iisus, i-ar fi propus să joace o scenă în limba engleză, dar ea a refuzat și s-a ambiționat să o joace în limba aramaică.

„Hai să pornim amândoi de la 0. Limba aramaică nu o vorbim, hai să încercăm să construim scena de la 0. Ce știm, ce nu știm, ce ne înțelegem, cât de atenți suntem, care este adevărul, sinceritatea. Am pornit din același punct de spaimă, de teamă, repetaserăm cuvintele. Dar nu erau cuvintele pe care le folosim în fiecare zi, cum ne adaptăm, cum ne ascultăm.”, a declarat actrița în cadrul unei emisiuni, potrivit Spy News.

Maia Morgenstern - o viață ca un scenariu de film. Prin ce provocări grele a trecut de-a lungul timpului îndrăgita actriță

A fost căsătorită de două ori

Primul soț al Maiei Morgenstern a fost actorul Claudiu Istodor (62 de ani). Cei doi s-au căsătorit și au devenit părinți în timpul facultății. Au fost împreună timp de 16 ani și au divorțat în 1999. Foștii soți s-au regăsit pe scena Teatrului Mic, în piesa „Profesiunea doamnei Warren”, alături de fiul lor care le-a călcat pe urme, actorul Tudor Istodor.

Neurochirurgul Dumitru Băltățeanu a fost bărbatul căruia actrița i-a spus marele „da” într-un moment în care credea că nu se va mai îndrăgosti vreodată cu patimă. Dar iubirea lor este dovada că „niciodată nu trebuie să spui niciodată”.

„Când ne-am cunoscut, a fost atâta comunicare între noi, atâta nevoie unul de celălalt… Ne-a fost sete unul de altul.”, declara vedeta în urmă cu mai mulți ani.

Cei doi s-au iubit nebunește, s-au căsătorit în 2001, dar după 14 ani dragostea lor s-a stins și au divorțat în 2015. Din această căsnicie, actrița are o fiică, pe Ana Isadora Istodor (Ana Isadora Băltățeanu).

Maia Morgenstern - o viață ca un scenariu de film. Prin ce provocări grele a trecut de-a lungul timpului îndrăgita actriță

Are trei copii cu trei bărbați diferiți

Tatăl primului său născut este primul ei soț. Așadar, Tudor Istodor (38 de ani) este fiul lui Claudiu Istodor.
Al doilea copil al Maiei Morgenstern este o fată, pe nume Cabiria Morgenstern (24 de ani). Actrița din „Patimile lui Hristos” a avut o relație cu actorul Andras Istvan Demeter (53 de ani) la sfârșitul anilor ’90. Fructul acestei iubiri este fata cea mare a actriței, care le calcă pe urme părinților ei.

„Te felicit Cabiria Morgenstern! Ești studentă! Acolo unde ai dorit, așa cum ai dorit! Îți MULȚUMESC! (...)Update: păi nu e clar? La Bacalaureat: Matematica - 10, Română - 9.45, Informatică - 9.15. Unde să dea EXAMEN copilului?!? La TEATRU, normal! La Cluj, la domnul Bács Miklós!”, este mesajul scris de Maia Morgenstern când fata ei cea mare a luat Bacalaureatul cu note mari.

Ultima născută, dar nu cea din urmă, este Ana Isadora Istodor Băltățeanu (20 de ani), pe care o are din mariajul cu medicul Dumitru Băltățeanu. Spre deosebire de frații ei mai mari, mezina familiei nu se vede pe scenă, căci marea ei pasiune este psihologia.

Actrița avea 41 de ani când a adus pe lume al treilea copil.

„Am avut curaj. Nu poate fi vorba de inconștiență fiindcă știam deja ce înseamnă să ai copii, dar e cel mai frumos dar pe care viață ți-l poate face și pe care tu poți să-l faci vieții.”, spunea ea la acea vreme.

Maia Morgenstern - o viață ca un scenariu de film. Prin ce provocări grele a trecut de-a lungul timpului îndrăgita actriță

S-a regăsit cu prima iubire

În prezent, bărbatul care o face fericită acum este actorul Claudiu Istodor. Deși au trecut aproape 25 de ani de când au divorțat, viața i-a adus din nou împreună. Acum locuiesc sub același acoperiș, de parcă nu ar fi fost separați un sfert de veac.

„Da, suntem împreună din nou! Lucrăm de atâția ani, am fost colegi în facultate, cu un an diferență, am lucrat în Piatra Neamț trei ani împreună. Am făcut câteva filme, ea în mult mai multe și eu în mai puține.
E foarte bine de lucrat cu Maia, atât pe scenă, cât și la filmări, pentru că e foarte atentă, niciodată nu e plictisită și asta își dorește să facă. Maia e o actriță excepțională, în sensul că alta ca ea nu există. E aproape un fenomen al naturii și sunt doar câțiva actori despre care aș putea să spun asta. De asemenea, e și foarte serioasă cu meseria pe care o face, niciodată nu face niciun rabat, nu o interesează altceva decât rolul pe care îl face atunci.”, a declarat actorul pentru Click.

Vezi care sunt cele: 10 celebrități care au renunțat la carieră pentru a se dedica familiei

‹ Vezi si