swipe

Totul despre povestea de viață fascinantă a Naarghitei, supranumită „Cenușăreasa din Vrancea”

De mică a iubit muzica și dansul

Maria Amarghioalei s-a născut pe 14 ianuarie 1939 în localitatea Pufești, județul Vrancea. Când avea numai trei ani, părinții ei s-au despărțit, iar ea a rămas în grija bunicilor până la vârsta de nouă ani. Atunci, mama și cel de-al doilea soț a luat-o să locuiască alături de ei la București.

Îi plăcea să cânte și să danseze, așa că a început să frecventeze cercurile de dans și canto clasic. Pentru că talentul ei nu avea cum să treacă neobservat, în 1956 a reușit să intre ca figurantă în corpul de balet al teatrului de revistă „Constantin Tănase”.

Ulterior, și-a dat seama ce stil de muzică o atrage. Exact! Este vorba despre cea indiană, dar trebuie neapărat să afli cum s-a întâmplat totul!

Totul despre povestea de viață fascinantă a Naarghitei, supranumită „Cenușăreasa din Vrancea”

Vizionarea unui film a făcut-o să se îndrăgostească de muzica indiană

De la prima vedere și primul auz s-a îndrăgostit iremediabil de vocile, melodiile și costumele femeilor din India. Primul contact pe care l-a luat cu această lume a fost vizionarea filmul indian „Vagabondul” (1951), în regia lui Raj Kapoor. Acesta i-a stârnit curiozitatea și a făcut-o să înceapă un lung proces de documentare. Imediat și-a dorit să afle cât mai multe despre această cultură. Ba mai mult, a învățat toate cântecele de pe coloana sonoră a filmului, deși nu cunoștea limba. S-a uitat la el de 50 de ori, până când a putut reproduce perfect fiecare cuvânt din fiecare melodie.

Ulterior, s-a înregistrat cântând cu un magnetofon. Așa a luat naștere legenda despre care vorbim astăzi cu mândrie. De aici și până la succesul internațional a mai fost un singur pas.

Citește și: O mai ții minte pe Cristiana Răduță? Interpreta piesei "Amor, amor" s-a lăsat de muzică și s-a întors la prima ei iubire

Totul despre povestea de viață fascinantă a Naarghitei, supranumită „Cenușăreasa din Vrancea”

A devenit un fenomen atât în România, cât și peste hotare

A avut nevoie de multă muncă și abia târziu i-a fost recunoscută valoarea. S-a pregătit intens pentru a deveni extrem de bună în domeniu și chiar a învățat limba hindi prin corespondență. Apoi a adunat tot mai multe melodii, filme și costume tradiționale indiene.

Și-a ales și un nume de scenă pentru a putea fi considerată o artistă în adevăratul sens al cuvântului. „Naarghita” este un joc de cuvinte, ce înseamnă în indiană „cântecul spiritului etern”, sau „cântecul tulpinii de lotus”.

„Există Harghita, există Marghita (n.r. oraș în Bihor), m-am gândit să existe și Narghita.”, a glumit ea la un moment dat.

Totul despre povestea de viață fascinantă a Naarghitei, supranumită „Cenușăreasa din Vrancea”

A fost invitată în India de premierul țării de la acea vreme

În 1967, Indira Gandhi, ministrul Indiei de la acea vreme, a făcut o vizită în România. Atunci a invitat-o pe Naarghita în țara de care era atât de pasionată. Dar invitația sa a avut și un scop, căci a dorit ca indienii să o cunoască pe românca devenită celebră prin intermediul melodiilor lor.

În New Delhi, aceasta a făcut cunoștință și cu idolul său, Raj Kapoor, dar a întâlnit și multe alte vedete internaționale. Cel mai mare vis al ei s-a împlinit, fiindcă a realizat în acel moment că munca depusă nu a fost în zadar.

De-a lungul carierei, a lansat șapte albume care au fost extrem de apreciate de public.

Totul despre povestea de viață fascinantă a Naarghitei, supranumită „Cenușăreasa din Vrancea”

Marele Raj Kapoor s-a îndrăgostit de româncă

Toată lumea o admira pentru curajul de a pune atât de mult suflet în ceva care nu era reprezentativ pentru România. A început să fie chemată tot mai des la Bollywood, iar între ea și Raj Kapoor s-a născut o frumoasă prietenie. Deși îl plăcea doar ca actor și regizor, el a început să simtă mai mult de atât. S-a îndrăgostit de frumoasa româncă, doar că ea nu și-a dorit o relație. Era preocupată de ascensiunea profesională, așa că a pus viața personală pe ultimul loc.

„M-am rugat la Dumnezeu să nu-mi ceară mâna. Îmi anulam cariera, nu se pot face două cariere, căsătoria sau cariera. Am respectat România și India la fel de înalt. Până la 1 milion de euro mi s-a oferit numai pentru un interviu și un cântec.”, povestea cântăreața într-o emisiune difuzată pe Acasă TV.

Succesul său nu a fost însă pe placul Elenei Ceaușescu, iar aceasta i-a interzis la un moment dat să mai părăsească țara. De la acel moment, cariera ei nu a mai arătat niciodată la fel.

Totul despre povestea de viață fascinantă a Naarghitei, supranumită „Cenușăreasa din Vrancea”

Firea ei capricioasă a ținut-o departe de căsătorie

Din dorința de a ajunge cât mai sus din punct de vedere profesional, Naarghita nu s-a gândit niciodată la o căsătorie. Asta nu înseamnă că nu a avut relații sau că nu a iubit. Totuși, pentru ea a valorat mai mult muzica decât dragostea.

De menționat este faptul că a trăit o frumoasă poveste de iubire alături de cântărețul George Rotaru. La acea vreme ea avea 38 de ani, iar el era mai tânăr cu 14 ani. Iată cum își amintește acesta prima lor întâlnire:

„Când am văzut-o pentru prima dată, am rămas interzis! Era foarte frumoasă și emana sexualitate. Îmi amintesc că a venit îmbrăcată superb, în culori roz, în niște pantaloni evazați, așa cum se purtau atunci, și o bluză cu o floare imensă. Avea o valiză Samsonite și o geantă de mână, ambele roz, nu mai văzusem niciodată așa ceva, eram fascinat! Ne-a prezentat-o directorul teatrului și ne-a spus că vine cu noi în turneu.
Apoi, i-a arătat autocarul cu care ar fi trebuit să mergem prin țară! Era o rablă veche și când a văzut-o Naarghita, a sărit ca arsă… Pe un ton rece a zis: „Eu sunt Naarghita, cu mașina asta să mergeți voi, nu eu!” În momentul acela, șefii au comandat de la ONT un autocar modern numai pentru ea, însă am beneficiat și noi, ceilalți angajați ai Teatrului din Ploiești, pentru că Naarghita nu a vrut să circule singură, ci cu grupul. A fost primul meu contact cu ea.”, a spus George Rotaru, potrivit WoWbiz.

Cei doi au ajuns să formeze un cuplu, dar între ei a intervenit gelozia și rivalitatea, după cum a declarat bărbatul.

„Ne certam foarte des! Ea era foarte geloasă și posesivă, în plus, nu suporta ascensiunea mea artistică. De pildă, la un concert, eu am cântat o melodie românească și am primit o tonă de flori, iar ea a susținut un recital în limba indiană și a primit doar două buchete. A fost atât de supărată că, în culise, mi-a zis: „Ai primit flori, luate-ar dracu’, na!” și mi-a dat cu ele în cap! Atunci am zâmbit, dar nu am mai suportat multă vreme firea ei.”, a dezvăluit artistul.

Totul despre povestea de viață fascinantă a Naarghitei, supranumită „Cenușăreasa din Vrancea”

A murit singură și săracă

În ultimii ani din viață, Naarghita a trăit singură, cu o pensie de 40 de lei pe lună. Inima ei a cedat pe 26 februarie 2013, la vârsta de 74 de ani.

„Sâmbătă era foarte fericită. Nu a dorit să meargă cu mine într-un supermarket, a zis că rămâne acasă să-și facă ceva de mâncare, o mămăliguță. A rămas să o sun luni dimineața, numai că atunci când i-am telefonat nu mi-a răspuns. Nici luni seara nu ne-a răspuns nici la telefon, nici la ușă. Marți soțul meu a spart ușa și am găsit-o în pat, cu televizorul funcționând. Mămăliga era dată la o parte de pe ochiul de aragaz, ea era în pat și televizorul mergea.”, a povestit nepoata Naarghitei, potrivit Fanatik.

Deși a trecut un deceniu de la moartea ei, românii o vor păstra veșnic în amintire, pentru că a fost o artistă ce a impresionat prin unicitate și carismă.

Citește și: Îndrăgita cântăreață de muzică populară, înșelată de aproape 100 de ori de soț. Cu adevărat viața bate filmul

‹ Vezi si