File de istorie - ce trebuie să știi despre Zoia Ceaușescu

File de istorie - ce trebuie să știi despre Zoia Ceaușescu

Alida Enache

Și-ar fi dorit o carieră în film, dar a ajuns matematiciană. S-a iubit, cu patos, cu Petre Roman, însă relația lor a fost predestinată eșecului. Și-a petrecut mult timp în închisoare, pentru ca mai apoi să încerce, în zadar, să-și facă dreptate. Zoia Ceaușescu a avut o poveste de viață tumultoasă, presărată cu numeroase tragedii, dar și cu povești de iubire interzisă. Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre singura fiică a lui Nicolae Ceaușescu!

Zoia Ceaușescu s-a născut în ziua de 18 februarie 1949 la București și este singura fiica a cuplului Nicolae - Elena Ceaușescu. A mai avut doi frați, pe Valentin, care în prezent are 74 de ani, și pe Nicu, care a murit în 1996, la 45 de ani. Valentin nu îi este frate de sânge, fiind adoptat de către părinții ei în 1948.

După cum susținea jurnalistul Șerban Orescu, numele ei face trimitere la Zoia Kosmodemianskaia, o partizană sovietică, care a fost declarată "Eroină a Uniunii Sovietice", după ce a murit executată, la doar 18 ani.

"Procesul derusificării a fost ilustrat chiar în familia lui Nicolae Ceaușescu; numele rusesc Zoia a fost modificat – fără intervenția stării civile – în românescul Zoe“, scrie Șerban Orescu.

Fiica soților Ceaușescu a urmat cursurile Liceului nr. 24 (actualul „Jean Monnet”), pe care l-a absolvit, ulterior, în 1966. Deși și-ar fi dorit să studieze regie de teatru sau film, a urmat Facultatea de Matematică. Elena Ceaușescu nu ar fi crezut că fiica sa are calitățile necesare unei artiste, așa că a obligat-o să aleagă o știință exactă.

”A fost de-ajuns o Lica Gheorghiu în țara asta”, ar fi zis ea atunci, făcând trimitere la lipsa de talent a fiicei lui Gheorghiu-Dej.

La Facultatea de Matematică, Zoie Ceaușescu a intrat fără examen, absolvind liceul cu medie mare. A terminat și facultatea, mai apoi, în 1971, cu nota 9,75 și a promovat examenul de diplomă cu 10. Imediat după, a obținut titlul de doctor în matematică la Universitatea din București, cu teza ”On Intertwining Dilations“ și a devenit asistent și cercetător universitar.

”În Universitate, Zoe legase prietenii deosebite, atrăgând un cerc de tineri inteligenți, cultivați și nonconformiști. Printre ei, fata lui Ceaușescu voia să se piardă și totodată să se regăsească pe sine“, a scris Lavinia Betea în cartea sa, ”Viața lui Ceaușescu. Tiranul“.

Tot în 1971, fiica lui Nicolae Ceaușescu ar fi început o frumoasă idilă cu Petre Roman. Din păcate, legătura lor nu a fost acceptată de către părinții ei și chiar cel ce urma să ajungă și premier al României a negat cu desăvârșire că ar fi avut o relație amoroasă cu aceasta. Totuși, Ion Mihai Pacepa, Nicolae Pleșită și colonelul de Securitate Dumitru Burlan au confirmat povestea de iubire a celor doi.

Dumitru Burlan, care a fost șeful pazei soților familiei Ceaușescu, a mărturisit într-un interviu pentru Adevărul, în urmă cu mai mulți ani, că soția dictatorului român obișnuia să își spioneze fiica. Aceasta a surprins-o chiar în timpul unei plimbări romantice în parcul Herăstrău, pe când ce se ținea de mână cu tatăl Oanei Roman.

Petre Roman, fiul directorului de la acea vreme a Editurii Politice, Valter Roman, a fost chemat, mai apoi, la o discuție cu Elena Ceaușescu. Imediat după, i-a fost aprobată bursa de studii în Franța și a fost nevoit să plece peste hotare, departe de iubirea sa.

Zoia Ceaușescu și-a găsit rapid alinarea în brațele altui bărbat. În 1972, aceasta s-a îndrăgostit de doctorul Dan Vincze, medic ginecolog din Cluj. Din păcate, mama ei nu avea să fie de acord nici cu această relație. Se pare că nu-și dorea o persoană de naționalitate maghiară în familie.

În același an, fiica soților Ceaușescu a fugit, pur și simplu, de acasă, sătulă fiind de regulile impuse de părinții ei. Dumitru Burlan a relatat acest episod:

”Zoe își abandonase mașina la Gara de Nord și, pur și simplu, dispăruse. Era Mercedesul alb pe care i-l făcuse cadou șahul Iranului, care era foarte bun prieten cu tatăl ei, cu Nicolae Ceaușescu, cu care se vizita și de două ori pe an. Am avut ordin să o căutăm peste tot pe domnișoara Zoe. Am găsit-o la Sighetu Marmației, la o familie de prieteni. S-a dus să se plângă la acei prieteni că părinții săi nu erau de acord cu prietenia cu doctorul Vincze.

Au venit acolo și Bobu, și Nicușor. Eu i-am zis lui Nicușor să-i spună că este acolo și tovarășul Mitică. Așa îmi ziceau mie. Și domnișoara Zoe le-a zis că să plece toți și să rămână doar tovarășul Mitică cu mașina. Era prin martie și urma să fie ziua dumneaei de naștere. Am stat la Casa de oaspeți și pe urmă am venit cu dumneaei cu avionul și ne-a așteptat la aeroport generalul Pleșiță, care atunci era adjunctul ministrului.”

 Imagine cu Zoia Ceaușescu în tinerețe, înainte să moară

Au mai urmat apoi alte relații pasagere, dintre care, una cu ziaristul Mihai Matei, iar alta cu scriitorul Petru Popescu. Niciunul dintre acești bărbați nu a fost pe placul soților Ceaușescu, astfel că Zoia a început să se concentreze pe cariera sa. Nu a avut niciodată o funcție politică, însă a ajuns director la Institutul pentru Creație Științifică și Tehnică (INCREST). A rămas pe acest post până în 1989.

Anul 1980 avea să fie unul cu noroc pentru fiica fostului politician român. Atunci, în luna august, l-a cunoscut pe cel care urma să îi devină soț, Mircea Oprean, inginer din Sibiu și cadru universitar la Politehnică.

”La sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, când mă aflam în vacanță pe litoral, la Eforie Nord, Zoia era la Neptun cu ocazia unei conferințe internaționale de matematică. A mers la Neptun cu un prieten, Dodu Petrescu, văr cu Zoia. Dodu a sunat-o pe Zoia și a spus că se află la Neptun și a invitat-o la o cafea.

Ne-am întâlnit pe terasa restaurantului Internațional în cursul după-amiezii. Din prezentarea făcută nu am aflat și nu știam despre Zoia decât că este verișoara lui Dodu. Abia spre sfârșitul întâlnirii, în cursul serii, mi-am dat seama că este Zoia Ceaușescu”, a povestit Mircea Oprean în 1990, după ce a fost reținut de anchetatori.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zoia Ceaușescu (@zoia_ceausescu)

"Ne-am mai întâlnit tot la Neptun, de circa două sau trei ori. La aproape o lună după ce ne-am întors în București, am primit un telefon de la Zoia, după care am făcut o plimbare împreună cu Dodu, la Snagov.

Ne-am mai văzut de câteva ori în acel an și am mai vorbit la telefon, după circa cinci-șase luni n-am vorbit și nici nu ne-am văzut. Am reluat apoi convorbirile telefonice și întâlnirile la inițiativa Zoiei. Ne-am cunoscut din ce în ce mai bine, îndrăgostindu-ne unul de celălalt și în final ne-am căsătorit.", a mai adăugat el.

Însă ce avea inginerul din Sibiu atât de special, încât soții Ceaușescu au fost de acord ca acesta să le devină ginere? ”Se poartă frumos și nu se atinge de băutură“, i-ar fi spus Elena Ceaușescu traducătoarei sale de engleză, la vremea aceea. Nunta Zoiei Ceaușescu cu Mircea Oprean a avut loc în luna aprilie a anului 1983.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 7Media.ro (@7media.ro)

Au mai urmat câțiva ani de voie bună pentru întreaga familie Ceaușescu, pentru ca în anul fatidic 1989 totul să se transforme în scrum. În timpul Revoluției din 1989, Zoia a fost reținută împreună cu frații săi, Nicu și Valentin Ceaușescu. Cei trei au fost anchetați pentru subminarea economiei naționale, iar mai apoi au fost cercetați în stare de libertate.

Inițial, în ziua de 24 decembrie, fiica soților Ceaușescu a fost reținută în complexul Primăverii, chiar în casa Alexandrinei Petrescu, bunica din partea mamei. O zi mai târziu, a ajuns la Unitatea Antiaeriană din București. Tot acolo a și aflat că părinții ei fuseseră executați. Soțul ei a ajuns pe mâna autorităților la începutul lunii ianuarie, 1990. Bărbatul a fost închis până în data de 8 august 1990, iar soția sa a scăpat, de asemenea, din închisoare, 10 zile mai târziu.

Imediat după revoluție, Zoia și Mircea Oprean au fost evacuați din vila în care locuiau, așa că au fost nevoiți să se mute pe la rude și alți apropiați. În tot acest timp, fiica soților Ceaușescu a încercat să-și recupereze, în zadar, postul de la Institutul pentru Creație Științifică și Tehnică. Conducerea de atunci a refuzat întoarcerea sa, motiv pentru care aceasta a dat institutul în judecată. Procesul nu a fost niciodată finalizat, iar Zoia Ceaușescu a hotărât, într-un final, să se dea bătută și a ales să se pensioneze.

După ce a fost scoasă de sub acuzare, în 1996, fiica fostului dictator român s-a retras într-un con de umbră și a stat departe de ochii presei. Totuși, în ultimii trei ani din viață, ar fi a acționat în justiție statul român pentru recuperarea unor bunuri confiscate în 1989. Ulterior, a primit înapoi patru bijuterii de aur, niște cărți rare intrate în patrimoniul Bibliotecii Naționale și alte tablouri ajunse la Muzeul Național de Artă. 

În anul 2006, după o luptă cruntă cu o boală incurabilă, cancer la plămâni, Zoia Ceaușescu își dădea ultima suflare. Soțul ei a îngrijit-o până în ultimele clipe din viață. Se pare că viciul ei i-ar fi adus sfârșitul, fiind o fumătoare înrăită. A murit în ziua de 20 noiembrie, în jurul orei 4:00, la doar 57 de ani. A fost incinerată la Crematoriul ”Cenușa“.

Pe parcursul vieții sale, fiica soților Ceaușescu a publicat numeroase lucrări științifice. 22 dintre acestea sunt înregistrate în baza de date a American Mathematical Society. În cei 16 ani în care a mai trăit de când și-a pierdut părinții, nu a fost nici măcar o dată la cimitir, susținând că nu acolo ar fi îngropați aceștia.

Citește și: Povestea de viață a lui Carmen Iohannis - detalii neștiute despre viața ei de dinainte de a deveni Prima Doamnă a României

Surse foto: Facebook

Surse articol: Historia, Hotnews, Allthingsro

Articolul urmator
Viața lui Mircea Baniciu, copilul sărman care a renăscut din cenușă ca pasărea Phoenix
Viața lui Mircea Baniciu, copilul sărman care a renăscut din cenușă ca pasărea Phoenix
Ce regină din istorie ești?
Incepe quiz
Ce regină din istorie ești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.