swipe

Viața lui Sergiu Nicolaescu, cel mai vizionat regizor român din toate timpurile

A dezvoltat o pasiune pentru cinematografie încă de mic copil

Născut la Târgu Jiu, în ziua de 13 aprilie 1930, Sergiu Nicolaescu a avut încă de mic copil o pasiune pentru cinematografie, însă niciodată nu s-a gândit să exceleze în domeniu. A venit pe lume într-o familie de aromâni, iar inspirația pentru unele dintre cele mai de succes filme ale sale și-a luat-o chiar de la rudele sale.

Gheorghe Cambrea, fratele mamei sale, pe care o chema Sevastița Cambrea, a fost comisarul de poliție arestat de regimul comunist în 1952 și condamnat la 15 ani închisoare la Făgăraș. Personajele comisarul Moldovan și Miclovan au fost conturate chiar după persoana sa.

"Era un tip care arăta foarte bine. Era cel puțin de statura mea. Avea mașină, un Buick, la fel cum aveam și eu în filme. Știa să vorbească 2 dialecte romanești perfecte: unul golănesc și unul de domn.", a spus artistul despre unchiul său, în trecut.

Pe când avea cinci ani, Sergiu Nicolaescu s-a mutat la Timișoara alături de familia lui, unde tatăl său, inginer fiind, primise un nou post. Acolo, și-a descoperit dragostea pentru cinematografie, făcându-și un obicei din a vedea același film care rula la cinema de două-trei ori pe zi.

"Vizavi de casa noastră era o cetate turcească, în Parcul Militar. Mai era și o bisericuță cu un deal sub care am descoperit inima subteranelor din Timișoara, orașul fiind fostă cetate turcească. Am ajuns la pivnițe, cazărmi unde erau de la uniforme până la obuze și arme, pe care le furam. Desfăceam obuzele, scoteam plumbul, scoteam praful de pușcă, îl aruncam pe stradă și îl aprindeam ca să speriem fetele.", a povestit artistul despre copilăria sa.

Viața lui Sergiu Nicolaescu, cel mai vizionat regizor român din toate timpurile

Voia să fie marinar militar

Însă regizorul nu a fost pasionat doar de cinematografie, ci și de istorie. A reușit astfel să facă patru ani de liceu în doar doi și la 16 ani și jumătate era deja absolvent. Ce s-a întâmplat apoi? Ei bine, s-a înscris la trei facultăți și nu a urmat nici de această dată drumul artei. A fost admis la toate trei, Belle Arte, Marină și Politehnică, dar s-a hotărât să meargă, până la urmă, la Școala de Ofițeri de Marină. Din păcate, și-a abandonat studiile după doar doi ani atunci când tatăl său a fost arestat. Ulterior, a devenit muncitor la fabrica Ford, din București și a lucrat timp de câteva luni în secția de montaj.

În toamnă, s-a înscris la Politehnică, la Facultatea de Mecanică și a început să deseneze pentru a avea bani să se întrețină. În timpul studenției, a desenat coperți pentru reviste dedicate copiilor, iar după ce a finalizat facultatea a devenit inginer la IOR. Și uite așa, peste încă doi ani de zile, făcând schimb de loc cu un alt coleg, ajunge să lucreze în cinematografie. Din acel moment, Sergiu Nicolaescu începe să facă istorie.

Viața lui Sergiu Nicolaescu, cel mai vizionat regizor român din toate timpurile

Marele debut în regie

Deoarece a ajuns în Studioul Alexandru Sahia, specializat în filme documentare și jurnale de actualități, artistul a avut șansa de a învăța numeroase lucruri și de a se specializa în regie. Nu a mai trecut mult timp și, în anul 1959, și-a făcut marele debut ca regizor. Prima sa capodoperă a fost documentarul "Scoicile nu au vorbit niciodată", filmat la o adâncime de peste 30 de metri, care a fost și cel de-al șaselea film subacvatic din lume.

Puțin mai târziu, scurtmetrajul "Memoria Trandafirului" i-a adus admirația publicului larg după ce a făcut furori la Cannes, dar și o sumă considerabilă, mai exact, 20.000 de dolari. Acest a fost și momentul când propunerile de colaborare de peste hotare au început să se strângă, iar artistul s-a gândit și să își părăsească țara definitiv.

Însă nu a făcut asta, ci a muncit din greu pentru a-i aduce României motive de mândrie. A vrut cu orice preț să facă filme istorice și, deși nu i s-a permis inițial, puțin mai târziu impresiona cu "Dacii" și "Mihai Viteazul", declarat chiar cel mai bun film istoric românesc. În 1972, mulțumită lui, România a fost propusă la Oscar pentru cel mai bun film străin.

Au urmat apoi o serie de filme polițiste, psihologie, comedii și satire, printre care amintim: "Cu mîinile curate (1972)", "Punctul zero (1996)", "Poker (2010)". Pe parcursul carierei sale, artistul a primit Sergiu Nicolaescu a primit numeroase premii și distincții, printre care Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Cavaler, în anul 2002 și titlul de cetățean de onoare al municipiului Târgu-Jiu, la 6 decembrie 2012. De asemenea, i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Știință și Arte din Chișinău.

Viața lui Sergiu Nicolaescu, cel mai vizionat regizor român din toate timpurile

A fost căsătorit de trei ori

Nu este un secret faptul că Sergiu Nicolaescu a fost dorit de multe femei. Pe parcursul vieții sale a avut numeroase relații pasagere și a fost căsătorit de trei ori. Ultimul său mariaj a fost și cel mai controversat.

"În privința numărului nu discut, dar pentru mine a fost un sport. Acum îmi pare rău.", spunea artistul despre viața sa amoroasă în trecut.

Prima oară s-a căsătorit la 24 de ani și a ales să încheie mariajul la doar câteva luni după nuntă. Motivul? Ei bine, partenera sa de atunci a rămas gravidă și el, nefiind pregătit să devină tată, i-a cerut să facă avort. Din păcate, decizia respectivă a fost și cea care a grăbit sfârșitul relației. După acest eveniment, cineastul rămâne necăsătorit până la 50 de ani.

Cea de-a doua sa soție a fost scenografa Gabriela Nicolaescu, alături de care făcea o echipă incredibilă pe plan profesional. Mariajul a durat 10 ani, între 1983–1993, iar după despărțire cei doi au decis să rămână prieteni. Nu au devenit niciodată părinți împreună. Ulterior, după separare, a urmat o relație cu actrița Ileana Popovici, iar după asta a apărut Dana Nicolaescu în prim-plan, cea de-a treia nevastă.

Viața lui Sergiu Nicolaescu, cel mai vizionat regizor român din toate timpurile

Mariajul cu Dana Nicolaescu

Exact 16 ani avea Dana Nicolaescu atunci când l-a întâlnit pe idolul său din copilărie, Sergiu Nicolaescu, care i-a devenit și soț. Diferența de vârstă dintre cei doi era de 46 de ani, dar nu a contat.

Cea de-a treia soție a cineastului a dezvoltat o pasiune pentru acesta încă de la o vârstă fragedă și, mânată de iubirea pe care i-o purta, a insistat timp de mulți ani să se cunoască și să înceapă o relație.

În anul 2005, visul ei devenea realitate, căci atunci i-a jurat iubire veșnică în fața altarului bărbatului pe care l-a admirat atât de mult timp. Tot atunci, a luat naștere și ceea ce mulți apropiați ai cuplului ar fi putut numi un mariaj controversat. Dana Nicolaescu a devenit, la rândul ei, producător de filme, dar și femeie de afaceri.

Despre această căsnicie, cascadorul Paul Petrovici, prieten de-o viață cu Sergiu Nicolaescu, a făcut câteva dezvăluiri deloc plăcute; aparent, cei doi soți nu s-ar fi înțeles, de fapt, prea bine, iar regizorul chir ar fi regretat decizia de a se căsători cu Dana.

“Nu se potriveau deloc. Era fiecare cu viața lui. Ea cu afacerile, el cu filmele. El lăsase totul pe mâna ei, iar ea îi vorbea foarte urât.

Mie nu-mi plăcea deloc cum se purta. 'Hai să-i ceri Danei iertare'. Am mers, de dragul lui. Ea era pe șezlong, făcea plajă. A început să urle la noi să o lăsăm în pace, să plecăm dracului de acolo amândoi“, a povestit el pentru Adevărul.

De asemenea, Paul Petrovici a mărturisit cum au ajuns să se cunoască cei doi soți:

"Dana a dormit pe preșul lui, a plâns la ușă. Lui i s-a făcut milă, a băgat-o în casă, a lăsat-o să facă baie și n-a mai avut cale de întoarcere. Cine i-a trimis-o a știut ce face. Acum locuiesc și socrii lui la parterul casei din Zambaccian. Ea are totul pe mână. Credeți că mai era viața cu ea? Îi spuneam mereu lui Sergiu ce mă nemulțumește, că nu-mi place cum este tratat. El era resemnat. Spunea doar atât: 'Acum e prea târziu'".

De menționat este și faptul că socrul lui Sergiu Nicolaescu era cu 10 ani mai tânăr decât acesta.

Viața lui Sergiu Nicolaescu, cel mai vizionat regizor român din toate timpurile

Tragica moarte a lui Sergiu Nicolaescu

Exact 17 ani s-au iubit Sergiu și Dana Nicolescu, iar în anul 2013, din păcate, moartea i-a despărțit. Marele regizor și actor și-a dat ultima suflare la 82 de ani, răpus de problemele de sănătate pe care le avea.

Inițial, a fost internat la Spitalul de Urgență Elias la data de 26 decembrie 2012 pentru o afecțiune digestivă cronică, dar apoi i s-a descoperit o altă boală. În data de 28 decembrie a suferit o intervenție chirurgicală unde a ieșit la iveală un nou diagnostic deloc ușor: o peritonită. Artistul a fost tratat pentru toate problemele sale și, deși toate intervențiile suferite au avut succes, organismul său slăbit a cedat. În ziua de 3 ianuarie 2013 la ora 08:24, lumea pierdea o adevărată legendă.

Cineastul a fost incinerat sâmbătă, 5 ianuarie 2013, la crematoriul Vitan-Bârzești din București, după cum și-a dorit, iar asta iscat un întreg scandal cu Biserica Ortodoxă. Dana Nicolaescu a fost aspru criticată pentru că a lăsat ca lucrurile să se întâmple astfel, dar și pentru că s-a prezentat la înmormântarea regretatului soț purtând un pardesiu alb al acestuia. Se spune, totuși, că asta a fost tot dorința regizorului.

Chiar și așa, decizia lui Sergiu Nicolaescu de a fi incinerat rămâne încă sub semnul întrebării, căci în testamentul său legalizat în 2008, la notărița Mircia Elena este notat: „să mă înmormânteze după datinile creștinești.".

Urna cu cenușă a artistului a fost înhumată, ulterior, la Cimitirul Bellu Militar din București. Acolo, ultima sa soție i-a construit un mormânt din marmură albă.

Dana Nicolaescu se iubește cu un alt bărbat la momentul actual, însă nu a renunțat niciodată la verigheta sa.

Viața lui Sergiu Nicolaescu, cel mai vizionat regizor român din toate timpurile

Văduva lui Sergiu Nicolaescu s-a căsătorit cu doctorul care l-a îngrijit pe actor în ultima parte a vieții

La un deceniu de la moartea regretatului regizor, văduva sa are o cu totul altă viață. S-a recăsătorit și este vizibil schimbată din punct de vedere fizic. Ajunsă la 45 de ani, Dana Nicolaescu a luat câteva kilograme în plus și este văzută tot mai rar în spațiul public. Oare transformarea se datorează și schimbării din viața personală? 

Paparazii Cancan au surprins-o în compania actualului ei soț, care ar fi nimeni altul decât Dan Voinescu, medicul neurochirurg care l-a operat pe Sergiu Nicolaescu în 2008. Și el a mai fost căsătorit în trecut, iar potrivit sursei menționate anterior, are doi copii mari din fostul mariaj.

În fotografiile făcute de reporterii publicației Cancan, se observă că neurochirurgul și văduva lui Sergiu Nicolaescu locuiesc împreună în vila pe care aceasta a primit-o moștenire de la fostul soț. Se pare că Dan Voinescu se ocupă de treburile gospodărești, fiindcă a fost surprins mai mult prin curte și întorcându-se de la cumpărături cu plasele pline.

‹ Vezi si