swipe

Viața Ritei Mureșan, plină de suișuri și coborâșuri. Cum a reușit să treacă pentru greutățile care aproape au copleșit-o de-a lungul anilor

Este o mămică fericită și împlinită

În anii ’90 făcea furori cu silueta ei de invidiat și urca pe cele mai mari podiumuri ale lumii. Apoi, s-a apucat să creeze ținute care au fost pe placul multor critici de modă, astfel că a devenit un designer de succes. A îmbinat întotdeauna utilul cu plăcutul, iar viața a răsplătit-o încă din tinerețe cu două comori neprețuite.

La 23 de ani a devenit mamă pentru prima oară, când pe 20 decembrie 1996 s-a născut Rebeca, fiica ei cea mare. Apoi, pe 29 septembrie 1999 a venit pe lume și Gloria, mezina familiei.

„Viața mea era frumoasă și cel mai mult mă bucur că am decis să fac copii repede, pe Rebecca la 22-23 de ani și asta mi-a umplut și mai mult viața, pentru că viața mea s-a învârtit în jurul acestor fete.”, a povestit Rita Mureșan.

Viața Ritei Mureșan, plină de suișuri și coborâșuri. Cum a reușit să treacă pentru greutățile care aproape au copleșit-o de-a lungul anilor

A divorțat după 13 ani de căsnicie

Vedeta a fost căsătorită timp de 13 ani cu Nelu Mureșan, tatăl fiicelor sale. El este și bărbatul care a susținut-o întotdeauna, atât în plan personal, cât și în plan profesional. Rita Mureșan s-a putut baza pe el în orice problemă, chiar și după ce au divorțat.

„A fost o suferință, într-adevăr (n.r. divorțul), dar nu poți compara cu moartea mamei si accidentul Rebecăi. Sunt diferențe de la cer la pământ. Mai sunt unele șocuri, dar de unele nu sunt pregătită să vorbesc.”, a dezvăluit în podcastul Cristinei Șișcanu.

Deși despărțirea a șocat lumea mondenă, cei doi nu s-au certat în public niciodată. S-au separat amiabil, fără să facă mare caz din această situație. Ba mai mult, au continuat să locuiască sub același acoperiș și să meargă împreună în vacanțe, până ce fetele au crescut.

„Am divorțat pentru că pur și simplu el trăia în alt oraș, eu trăiam în alt oraș, ne vedeam de Crăciun, de Paște și în vacanțe, fix cum ne vedem și acum și orice gest al meu era catalogat greșit. Dacă ieșeam cu tine la o cafea de exemplu, era greu. Pe vremea aia începuseră să apară paparazzi, era complicat, de asta am divorțat.”, a declarat designerul în cadrul podcastului „În oglindă”.

Descoperă: Top 8 motive de divorț care pot afecta pe toată lumea

Viața Ritei Mureșan, plină de suișuri și coborâșuri. Cum a reușit să treacă pentru greutățile care aproape au copleșit-o de-a lungul anilor

În 2006 a retrăit o dramă a copilăriei

Tot în timpul înregistrării podcastului „În oglindă” a povestit despre un moment îngrozitor ce a avut loc în 2006. Fiica ei cea mare a suferit un accident cumplit pe vremea când avea 10 ani. Rebeca se afla la o petrecere când o masă grea de marmură i-a căzut peste mână și i-a rupt-o.

Designerul a suferit enorm atunci și chiar s-a învinuit pentru cele întâmplate, după ce i-a dat voie fetiței să participe la petrecerea unei colege.

„Venea de la toaletă și a văzut cum o masă înaltă de bar, cu un blat de marmură cade peste un copilaș mic care trăgea de ea. Ea a împins copilul și masa i-a căzut peste mână și i-a rupt mâna în două. Eu am căzut cu capul în farfurie când am văzut. Ea insista foarte mult să rămână la această petrecere, era a colegei ei de bancă.
Noi am plecat la Istanbul, eu nu am vrut, în interiorul meu, am simțit să nu o las. Până la urmă m-a convins și când m-a sunat bona să ne întoarcem de urgență asta a fost. Avea 10 ani. Ne-am întors cu greu de urgență, nu am găsit avion, am vrut să cumpărăm efectiv o mașină, dar era weekend. Când ne-am întors era deja operată prima oară. A avut opt operații.
Au fost necesare atât de multe operații pentru că acele 80 de kilograme de marmură i-au rupt mâna în două. A fost nevoie să o pună la loc, tendoane, vene și toate cele. (…) Recuperarea a durat ani de zile.”, și-a amintit creatoarea de modă într-un interviu mai vechi.

Cumva, Rita Mureșan a retrăit un șoc de care a avut parte în copilărie. Și viața ei a fost marcată de o cumpănă similară când avea tot 10 ani. A dezvăluit că a stat în comă o bună perioadă.

„Am stat în comă când aveam 10 ani, am reînvățat să scriu, să vorbesc. Îmi plăcea să stau mult cu capul sub streașină când ploua. S-a acumulat răceala. Pur și simplu mi-a pus viața în pericol. Am luat activitățile de la zero. Probabil binecuvântarea mea era că eu la școală eram mult înainte. Am stat șase luni și ceva prin spitale. Nu a fost nevoie să repet anul.”, a mărturisit, potrivit Kfetele.

Viața Ritei Mureșan, plină de suișuri și coborâșuri. Cum a reușit să treacă pentru greutățile care aproape au copleșit-o de-a lungul anilor

Și-a pierdut mama în ziua în care a împlinit 41 de ani

S-a născut pe 23 noiembrie 1972, iar în 2013 a avut parte de o aniversare atipică. Fix în timpul petrecerii de ziua sa, mama ei se zbătea între viață și moarte pe patul de spital. Iată ce a povestit despre această experiență traumatizantă:

„Luni eu plecam în turneu cu seminariile mele spirituale, în Timișoara-Arad-Oradea-Cluj și duminică o tot sunam pe mama să vorbesc cu ea, că urma să am avion. Tata îmi tot spunea că nu poate să vorbească, ba că e la baie, ba că e nu știu unde... Pe urmă, am sunat iar și tata mi-a spus că mama nu mai poate să vorbească. Și atunci eu m-am speriat foarte tare și i-am spus: „Păi, de o săptămână te tot sun și tu nu mi-ai spus?”, „Păi, că ea nu a vrut, dar acum chiar nu știu ce să fac. Și atunci l-am chemat pe Nelu (fostul ei soț, n.r.) și ne-am dus la Breaza s-o luăm și s-o ducem la Spitalul de Urgență, duminică.”, a povestit Rita la podcastul „În Oglindă“.

Dar acesta este doar începutul, fiindcă tot ce a urmat este demn de scenariul unui film:

„Luni dimineață la ora 07.00 am plecat în turneu, am ținut legătura nonstop cu Nelu, că el s-a ocupat de mama. Eu aveam petrecerea deja organizată cu 500 de persoane, era programată pentru sâmbătă, când era ziua mea, dar eu toată săptămâna n-am făcut altceva decât să mă rog și să am încredere. La Cluj, au fost 350 de persoane, pe care le-am rugat să se roage cu mine pentru mama mea, vineri seara. Mama nu a intrat în comă de miercuri, cum se spune, ci de vineri seara, după ce a fost operată. A murit de septicemie, ca să ne înțelegem, în anii noștri se mai moare de septicemie... Eu mi-am schimbat biletul de avion de la Cluj la București și am ajuns mai devreme și am început să mă rog.”, a continuat vedeta să povestească pentru aceeași sursă.

Spre uimirea multora, petrecerea aniversară din acea seară nu a fost anulată, ci doar s-a transformat într-un eveniment atipic. Iată ce s-a întâmplat:

„Eu nu am vrut să anulez acea petrecere, pentru că eu știu ce înseamnă energia colectivă, e ca rugăciunea, când mai mulți se roagă pentru un lucru se creează o altă energie decât atunci când o faci tu singur. Și m-am gândit că o să folosesc acest lucru pentru ea, cum am făcut la Cluj. Și am zis că la fel o să construiesc un bulgăre de energie și la petrecere. De altfel, de aceea am ținut un speech înainte să vină tortul și am spus că această petrecere este dedicată mamei mele și că îi rog pe fiecare să trimită un gând bun și rog Divinitatea să aibă grijă de ea. Ea a folosit această energie ca să plece. La 21.00, când am plecat de la spital, atâta am rugat-o: să nu cumva să plece de ziua mea. Și ea a plecat pe 24 noiembrie, la 00:05...”, și-a mai amintit creatoarea de modă.

Acum profită de fiecare clipă trăită alături de tatăl ei și le arată urmăritorilor din mediul online cum decurg întâlnirile și vacanțele lor.

Viața Ritei Mureșan, plină de suișuri și coborâșuri. Cum a reușit să treacă pentru greutățile care aproape au copleșit-o de-a lungul anilor

De-a lungul timpului s-a confruntat cu oscilații de greutate

Toate problemele prin care a trecut și-au pus amprenta asupra siluetei sale. Dacă la începutul anilor 2000 era invidiată pentru felul în care arăta, două decenii mai târziu a ajuns să depășească 100 de kilograme. Oamenii care o admirau au fost șocați de această schimbare neașteptată.

Totuși, vedeta nu s-a dat bătută și a făcut tot posibilul pentru a arăta din nou ca în vremurile bune. A dezvăluit chiar ea secretul procesului de slăbire:

„I-am dat poruncă organismului meu, până la ultima celulă, ca să slăbească. Deși cei care mă cunosc știu că eu nu țin ranchiună, am făcut pace cu toată lumea din jur și am acceptat trecutul. Mai am de lucru la iertarea mea. Toată lumea mă întreabă cum am slăbit. Vă spun că nu am avut o rețetă anume. Le-am ținut pe toate, am făcut tot și ceva din astea a mers. Aaaaa, pot să spun că de câteva luni am renunțat la carne și că mănânc doar pește și fructe de mare, care îmi plac mai mult. Poftesc uneori la carne. Dar nu cred că este din alimentație. Înainte să merg în Peru (n.r. unde vedeta a povestit că a stat zece zile izolată într-un grup de șamani, pentru a se regăsi) am mâncat 40 de zile doar frunze și am pus pe mine 10 kilograme. Cred că după ce accepți ceea ce se întâmplă cu tine și nu mai lupți cu înverșunare, nu mă ții diete, organismul se reglează de la sine. Indiferent de credințele spirituale ale fiecăruia, dieta impune ca înainte de fiecare masă, stând în fața farfuriei, persoana respectivă să aibă un ritual spiritual, să se gândească la lucruri frumoase, să își spună că iartă greșelile celorlalți, dar se iartă și pe sine. Că este împăcată cu ceea ce are prin darul divin – viața însăși, și să accepte cumpătarea ca o alegere echilibrată în viață.”, a dezvăluit vedeta într-un interviu mai vechi, potrivit Ciao.

Viața Ritei Mureșan, plină de suișuri și coborâșuri. Cum a reușit să treacă pentru greutățile care aproape au copleșit-o de-a lungul anilor

Și-a dat seama că nu este de fier

În 2022 a cam dispărut din lumina reflectoarelor, iar gurile rele au început să spună că suferă de depresie. Vedeta a negat aceste zvonuri, dar a recunoscut că a trecut printr-o perioadă foarte grea.

„Prin câte am trecut de anul trecut, din vară până acum, cred că am îmbătrânit 10 ani. Nu sunt pregătită să vorbesc despre asta.”, a adăugat Rita Mureșan.

Deși mulți au crezut că problemele sale au avut legătură cu timpul petrecut departe de fiicele ei, Rita Mureșan a lămurit situația cu o declarație scurtă, dar cuprinzătoare.

„A fost o problemă de sănătate. Mă credeam invincibilă. Sunt pe cale să se rezolve problemele, sunt mai așa, m-a luat pe nepregătite. Nu a fost o boală, o carență anume. M-a luat pe nepregătite și prin surprindere. Ego-ul ăsta a venit așa, el apare când nu te aștepți. Cine s-ar fi gândit că ego-ul meu apare pe partea de sănătate. Anul trecut m-a dat înapoi, tot ce aveam planificat, a căzut.”, a povestit Rita Mureșan la Antena Stars.

Viața Ritei Mureșan, plină de suișuri și coborâșuri. Cum a reușit să treacă pentru greutățile care aproape au copleșit-o de-a lungul anilor

Are o relație specială cu fiicele sale

Deși este foarte apropiată de cele două fete ale sale, viața le-a dus pe toate trei în direcții diferite. Rita Mureșan călătorește des datorită proiectelor profesionale, iar Gloria și Rebeca s-au stabilit în alte țări, acolo unde și-au făcut un rost.

Gloria Mureșan are 23 de ani și a terminat Kings College în Londra, apoi a lucrat în Thailanda, în echipa de marketing a unui lanț hotelier, iar acum stă la Paris. Rebeca Mureșan are 26 de ani și este plecată de ceva timp în Statele Unite ale Americii. A absolvit Facultatea Vassar, chimie genetică și a fost singura studentă care a obținut bursă timp de patru ani la rând. Acum este un remarcabil om de știință.

Creatoarea de modă se mândrește cu realizările fiicelor, dar se pare că despărțirea de ele a fost extrem de grea.

„Momentul în care a plecat Rebeca, ăla a fost… A fost un moment greu. Am plâns 6 luni în fiecare zi. Îmi aduc aminte că mergeam la supermarket, ele nu mănâncă la fel, puneam în coș ce mânca Rebeca, dar le puneam înapoi, că le luam degeaba. Acum, Gloria a lăsat Thailanda și s-a mutat în Paris, e mai bine că e mai aproape. Apoi merg din Paris, în New York, la Rebeca. Te obișnuiește fără copii, apoi când vin, iar e greu.”, a povestit vedeta.

Cele trei se văd de câte ori au ocazia și nu ezită să colaboreze chiar și în plan profesional. Iată ce a mai dezvăluit despre relația lor:

„Fetele mele mă inspiră. Cea mică Gloria va lucra cu mine la următoarea colecție de modă. Nu știu momentan ce formă va lua acest proiect, rămâne să vedem.”, a mai spus Rita Mureșan.

Se pare că tinerele au ales altă cale, total diferită de cea pe care le vedea mama lor când erau mici.

„Le vizitez cât de des pot. Mai vin și ele. Abia ce m-am întors din America. Nu vreau neapărat să mă stabilesc acolo, pentru că am multe de făcut aici, în țară, din multe puncte de vedere. Dar asta nu înseamnă că nu călătoresc foarte mult. Câteva luni pe an le petrec acolo. Ele doresc să continue o carieră acolo sunt apreciate, iar eu nu le-am impus niciodată să nu plece sau să se întoarcă acasă.
Când erau mici, eu credeam că Rebeca o să se facă doctor și Gloria model. Le-am lăsat această libertate să facă ce vor. Rebeca a terminat chimie genetică și masterul în finanțe, la Vassar, în New York. Școala ei a fost foarte scumpă, dar ea a avut bursă. A început cu bursă de 65% și, până în ultimul an, a avut 95%. Lucrează deja de 3 ani pe Wall Street. Gloria a terminat marketing la King’s College și cu asta se ocupă acum.”, a detaliat Rita Mureșan pentru WOWbiz.

Viața Ritei Mureșan, plină de suișuri și coborâșuri. Cum a reușit să treacă pentru greutățile care aproape au copleșit-o de-a lungul anilor

A fost pe cale să își deschidă propria afacere, dar pandemia a oprit-o

Pe lângă modă, Rita Mureșan mai are o altă pasiune la fel de mare. Despre ce crezi că este vorba? Se pare că îi place mult să gătească și chiar a făcut anumite cursuri în domeniu. Cu puțin înainte de instalarea pandemiei, avea planuri serioase în acest domeniu.

„Eu fac mai mult preparate exotice, pentru că am fost în Thailanda, am și făcut și o școală acolo, unde am primit o diplomă de ajutor de bucătar.
Acum doi ani eram la un pas de a-mi deschide un restaurant, dar mă bucur că nu m-am grăbit, pentru că stăteam să închiriez un spațiu, să cumpăr utilaje și tot ce este necesar în bucătărie, ca apoi, într-o lună, să rămân doar cu investiția, pentru că s-au dat acele restricții. Acum totul este in stand-by. Și cu rochiile de mireasă, la fel. A fost foarte bine până în vară, nici nu-mi mai vine să iau avansul oamenilor, când nu știi ce se poate întâmpla până atunci.”, a spus Rita Mureșan pentru Fanatik.

De asemenea, a participat și la un concurs de gătit de la Prima TV, pe care l-a și câștigat.

Citește și: Destinul tragic al Doinei Badea. A murit împreună cu familia la cutremurul din 1977

Viața Ritei Mureșan, plină de suișuri și coborâșuri. Cum a reușit să treacă pentru greutățile care aproape au copleșit-o de-a lungul anilor

Încă simte lipsa mamei sale

Deși au trecut 11 ani de când mama ei a trecut în neființă, durerea pierderii este încă foarte mare. Creatoarea de modă nu se poate obișnui cu dorul acesta și speră ca măcar în vis să o revadă pe ființa care i-a dat viață. Iată ce mărturisire a făcut în cadrul unui interviu acordat pentru Fanatik:

„Aș vrea să o visez față în față, ceea ce nu s-a întâmplat în acești 11 ani. Adică o visez, dar o visez vorbindu-mi. Sunt în living sau în bucătărie și o aud vorbind. Odată am vrut să fac gulaș și am auzit-o, în vis, spunându-mi că fac totul greșit. După care m-a învățat pas cu pas rețeta de gulaș, ea fiind unguroaică. Dar tot timpul când o visez este în altă cameră și nu pot să o și văd. Îi aud doar vocea. La fiecare pomană de exemplu îmi spune ce își dorește să îi fac, iar eu urmez întotdeauna ce îmi spune.”

Rita Mureșan a recunoscut că simte prezența mamei sale în cele mai grele momente și că vede că aceasta îi oferă ajutorul. Nu a dorit să ofere detalii concrete despre clipele în care a avut nevoie de sprijinul ei, dar a subliniat că a fost mereu acolo pentru ea.

„Acum doi am avut cea mai mare nevoie de ea. Iar ea a fost acolo și m-a susținut, am simțit-o. Nu vă pot spune ce s-a întâmplat, dar pot să spun că la un an după acel moment am făcut preinfarctul. Adică acum doi ani am crezut că am gestionat bine situația în plan conștient, dar m-a lucrat subconștientul pe la spate.”, a povestit vedeta pentru sursa menționată.

În cadrul aceluiași interviu, creatoarea de modă a recunoscut că nu este complet resemnată cu pierderea suferită, dar a dat de înțeles că este împăcată cu ordinea firească a lucrurilor. În plus, este recunoscătoare că mama ei nu a murit chiar de ziua ei, ci la cinci minute după trecerea în următoarea zi calendaristică.

„Pot să spun doar că eu am deschis portalul atunci, dar nu pentru ea, ci în general. Acum că a plecat și mama, am acceptat, teoretic. Credeam că am acceptat. Practic nu, pentru că la cinci ani după, am fost în Peru și am luat ayahuasca (o băutură psihoactivă). Atunci am realizat că eram încă foarte supărată pe ea. În plan conștient, știam că mama era bolnavă. Ea oricum a plecat la 00:05, pe 24 noiembrie.
Atunci m-am rugat foarte mult entităților divine să nu văd pe foaia de deces a mamei mele data de 23 noiembrie, adică fix ziua mea de naștere. A plecat la cinci minute după, m-a ascultat. Mama a tras mult atunci și a mai rezistat încă cinci minute.”

‹ Vezi si