×
swipe
9. Nu vorbi în numele său, indiferent de situație 9. Nu vorbi în numele său, indiferent de situație
↓ citeste mai jos ↓
9 / 9
Vezi si »

Alte subiecte care te-ar putea interesa

Nouă lucruri de care să ții cont atunci când te întâlnești cu o persoană cu dizabilități

1. Nu te aștepta ca persoana respectivă să facă treaba în locul tău

Totul va fi mai simplu dacă îți asumi de la început că ți-ai ales un/o iubit/ă pe care nu poți conta când vine vorba de treburile ce presupun efort fizic. Multe dintre responsabilități îți vor reveni ție, dar dacă iubirea este adevărată, nu vei simți nevoia să te plângi. Când totul este bine între voi, ai certitudinea că persoana cealaltă te-ar fi ajutat dacă ar fi avut posibilitatea. Gândește-te că te va sprijini în alt mod, oferindu-ți încurajări și recunoștință pentru orice faptă. Important este să nu pui presiune pe tine și să crezi că sentimentele curate îți vor da putere să te descurci.

Nouă lucruri de care să ții cont atunci când te întâlnești cu o persoană cu dizabilități

2. Pregătește-te să fii judecat/ă de societate

Nu oricine poate înțelege alegerea de a fi cu un om cu probleme. Unii te vor judeca și se vor întreba „De ce nu ai putut să îți iei pe cineva pe măsură”. Nu uita că alegerile îți aparțin și că maturitatea te va ajuta să faci față comentariilor răutăcioase ale celor din jur. Există și un alt unghi din care poți privi aceste situații tensionate: vei înțelege cum se simte partenerul/a în fiecare zi, iar acest lucru va întări conexiunea dintre voi. Când te poți pune în pielea celuilalt, ești capabil/ă să simți mai multă empatie și mai multă grijă față de el. În plus, veți deveni amândoi mai puternici, fiindcă veți înfrunta multe piedici.

Citește și: 8 moduri prin care îți poți crește încrederea în tine fără să fii încrezut

Nouă lucruri de care să ții cont atunci când te întâlnești cu o persoană cu dizabilități

3. Pune semnul egalității între voi, chiar dacă celălalt nu dispune de aceleași abilități ca tine

Nu există om pe acest pământ care să nu aibă prejudecăți în legătură cu o situație. Încă de mici ni se insuflă ideea conform căreia persoanele cu dizabilități ar trebui să își depășească uneori condiția pentru a trăi ca persoanele normale. Dar de ce nu pot fi ele normale și fără să meargă/să audă/să vorbească? De ce trebuie să punem etichete și să le marginalizăm?

Dacă te-ai îndrăgostit de cineva cu o astfel de problemă, poți să-l tratezi ca de la egal la egal și să faci abstracție de faptul că tu ai ceva în plus. Este foarte posibil ca el să se descurce mult mai bine într-un domeniu pe care tu nu îl stăpânești, chiar dacă îi lipsește o mână/un picior/vederea/auzul. Și atunci nu ar putea și acel suflet să considere că tu ai un handicap? Ei bine, toleranța și acceptarea sunt secretele conviețuirii armonioase.

Nouă lucruri de care să ții cont atunci când te întâlnești cu o persoană cu dizabilități

4. Nu juca rolul de părinte în viața sa

Oricât de greu s-ar descurca jumătatea ta, nu încerca să o copleșești cu atenție și să o privești insistent la fiecare mișcare. Îți va cere ajutorul când va simți că nu se descurcă, așa că nu este nevoie să te transformi într-un părinte extrem de grijuliu. Trebuie să ai în vedere că se va simți stânjenită dacă te comporți așa în public. Las-o să se simtă importantă și mândră că poate face anumite activități pe cont propriu. Trateaz-o așa cum ai vrea să fii și tu tratat/ă de restul oamenilor din jur și nu pretinde că este incapabilă, imatură sau neputincioasă.

Nouă lucruri de care să ții cont atunci când te întâlnești cu o persoană cu dizabilități

5. Nu te gândi că nu vei avea parte de viață intimă alături de el/ea

Unele persoane consideră că oamenii cu un anumit handicap sunt extrem de sensibili și că nu pot întreține relații intime. Ele chiar nu și-i pot imagina într-o astfel de ipostază, iar acesta este motivul pentru care evită să se apropie de ei și să formeze un cuplu. Ei bine, sunt la fel de interesați de acest aspect al vieții, vor să exploreze, să simtă, să își descarce tensiunea sexuală și, cel mai important, să vadă că sunt iubiți.

În cazul în care sufletul tău pereche are o dizabilitate, ar trebui să faci abstracție de ea în momentele de intimitate și să te gândești doar la conexiunea profundă pe care o puteți stabili. Dorințele pasionale se nasc în creier și abia apoi se exprimă la nivelul trupului. Practic, fiecare ființă este capabilă de a trăi astfel de experiențe.

Nouă lucruri de care să ții cont atunci când te întâlnești cu o persoană cu dizabilități

6. Stabilirea limitelor este absolut necesară

Uneori trebuie să îți schimbi ritmul de viață pentru a reuși să te sincronizezi cu persoana în cauză, așa că vei face și câteva sacrificii. Totuși, ca să nu te pui pe locul al doilea și să ridici pe un piedestal partenerul/a, va trebui să stabiliți câteva limite. Nu este niciodată ușor să vezi persoana iubită în suferință, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți la tine pentru fericirea ta. Tocmai de asta ai nevoie de granițe, ca să știi unde să te oprești și când să începi să te gândești și la tine. Ar trebui să găsiți întotdeauna o cale de mijloc și să nu vă implicați prea mult unul în problemele celuilalt.

Nouă lucruri de care să ții cont atunci când te întâlnești cu o persoană cu dizabilități

7. Ai nevoie de răbdare

Lecția răbdării se învață, așa că nu trebuie să îți faci griji dacă nu ai această virtute la început de relație. Pe măsură ce veți interacționa și vă veți cunoaște, vei ajunge să accepți ritmul de viață al celuilalt și să te mulezi pe el. În loc să îi spui replici acide precum: „ești o povară”, „nu ești bun/ă de nimic”, „nu ești în stare să faci asta”, mai bine îi oferi o încurajare caldă. La baza unui cuplu trebuie să stea bunătatea și înțelegerea, așa că răbdarea poate fi o dovadă de iubire. Și știi ce? Ai nevoie de ea în orice legătură interumană, nu doar în cazul unei relații cu o persoană „specială”.

Nouă lucruri de care să ții cont atunci când te întâlnești cu o persoană cu dizabilități

8. Va trebui să îi validezi sentimentele

Adesea, oamenii cu probleme locomotoare sunt plasați undeva la coada comunității, iar sentimentele lor nu sunt luate în considerare. Se crede că ei nu pot ține pasul cu ceilalți nici la propriu și nici la figurat. Aceasta este o greșeală pe care nu ar trebui să o faci și tu cu iubitul/a tău/ta. Dacă nu se poate mișca la fel de rapid ca toți ceilalți, nu înseamnă că nu este capabil/ă să simtă anumite emoții.

Poate intensitatea trăirilor sale este mult mai mare decât a tuturor celor din jurul tău și trebuie să asculți cu atenție ce are de zis. De exemplu, în cazul oamenilor nevăzători, intuiția devine foarte puternică, iar aceștia te pot învăța si pe tine să faci alegerile bune de fiecare dată. Iar o persoană fără un picior își va mișca mâinile cu mai multă îndemânare, fiind capabilă să facă lucruri pe care oamenii considerați normali nu le pot face.

Nouă lucruri de care să ții cont atunci când te întâlnești cu o persoană cu dizabilități

9. Nu vorbi în numele său, indiferent de situație

Poate ai tendința să îți aperi jumătatea și încerci să o scutești de durerea pe care i-o pot provoca oamenii din jur.

Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să îi dai voie să poarte discuții cu altcineva sau că trebuie să îi furi cuvintele din gură și să vorbești în numele său. Iubirea vieții tale este capabilă să se apere singură în situațiile conflictuale și să povestească fără probleme prin ce trece.

Tu ești lângă ea pentru a-i fi sprijin, dar nu purtător de cuvânt.

Citește și: 10 lucruri pe care le fac cuplurile sănătoase. Dacă faci minimum trei, ești pe drumul cel bun

‹ Vezi și