swipe

Ce se întâmplă atunci când combini medicamente și alcool

Alcoolul încetinește vindecarea corpului

Dacă iei medicamente, o faci pentru că ai o problemă de sănătate, iar alcoolul nu este un produs care să ajute în procesul de vindecare, dimpotrivă. În afară de faptul că poate diminua efectul medicamentelor, el reduce capacitatea de funcționare a ficatului și perturbă orarul de somn. Chiar dacă ai impresia că dormi adânc după ce consumi alcool, adevărul este că somnul este unul foarte superficial - de aceea, de multe ori, te trezești foarte obosită după câteva pahare de alcool.

Ce se întâmplă atunci când combini medicamente și alcool

Alcoolul agravează simptomele depresiei

Dacă iei antidepresive, este foarte important să nu consumi alcool, nici măcar în cantități mici. Atât pastilele, cât și alcoolul încetinesc sistemul nervos, ceea ce rezultă într-o memorie slabă și o gândire cu mult încetinită. Acesta este și motivul pentru care antidepresivele îți creează stări de somnolență și probleme de concentrare. Alcoolul scade nivelul de serotonină din creier, care deja este foarte scăzut atunci când ai depresie, așa că până și o cantitate mică poate să fie foarte dăunătoare.

Ce se întâmplă atunci când combini medicamente și alcool

Alcoolul îți irită stomacul

Chiar dacă nu iei medicamente, alcoolul este un produs iritant pentru stomac, iar cei care suferă de gastrită știu deja cât de neplăcute sunt efectele secundare ale consumului de alcool. Atunci când iei anumite medicamente, mucoasa stomacului este mult mai sensibilă și pot apărea răni la nivelul ei dacă bei alcool. În cele mai grave cazuri, poate avea loc o sângerare la nivelul stomacului, atunci când alcoolul este combinat cu analgezice.

Ce se întâmplă atunci când combini medicamente și alcool

Alcoolul diminuează funcția ficatului

Atunci când bem alcool, ficatul își adună toate forțele pentru a-l elimina din organism, ceea ce înseamnă că rămân mai puține resurse pentru procesarea altor substanțe, printre care și medicamentele. Multe pastile au un efect negativ asupra acestui organ și acest efect este amplificat în combinație cu alcoolul. Dacă tratamentul pe care îl faci prezintă reacții adverse, precum creșterea trigliceridelor, de pildă, consumul de alcool poate să crească substanțial riscul de a face pancreatită acută, o condiție care poate fi chiar fatală.

Ce se întâmplă atunci când combini medicamente și alcool

Fiecare medicament interacționează altfel cu alcoolul

Pericolul vine din faptul că nu ai cum să știi cât de puternice vor fi efectele interacțiunii dintre alcool și pastile. În plus, fiecare tip de medicament reacționează diferit în combinație cu alcoolul:

  • medicamente stimulente + alcool: puls ridicat, somnolență, amețeli, convulsii;
  • medicamente pentru alergie + alcool: stare de somnolență, amețeală puternică, risc de supradozaj;
  • antidepresive + alcool: tensiune arterială mărită, somnolență, depresie, reducerea funcției motorii;
  • antibiotice + alcool: reducerea efectului medicamentului, greață, dureri de cap, puls mărit, agravarea infecțiilor în corp;
  • medicamente pentru anxietate + alcool: efect sedativ, tensiune arterială mărită, depresie;
  • cofeină + alcool: reducerea efectului alcoolului, ceea ce crește riscul intoxicării periculoase cu acesta;
  • medicamente pentru tuse + alcool: amețeală, somnolență, efecte negative asupra sistemului nervos, respirator și cardiac;
  • analgezice non-narcotice + alcool: sângerări stomacale, formarea de cheaguri de sânge, afectarea ficatului.

‹ Vezi si