swipe

Semne subtile că ai o tumoare pe creier

Dureri de cap persistente

Chiar și pentru medici poate fi dificil să facă diferența dintre durerile de cap cauzate de prezența unei tumori cerebrale și cele care au altă proveniență. Cel mai bun indiciu îl reprezintă gravitatea acestor dureri și perioada de manifestare. Dacă tind să se înrăutățească odată cu trecerea timpului și niciun medicament nu își face efectul, atunci acesta ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă. O tumoare mică, ce crește rapid, poate provoca o durere severă, la fel ca o tumoare de dimensiuni mai mari, care evoluează mai lent. În plus, durerile de cap cauzate de tumorile cerebrale sunt mai intense dimineața, așa că mare grijă la aceste simptome.

Semne subtile că ai o tumoare pe creier

Pierderea treptată a vederii

De obicei, persoanele care se confruntă cu acest simptom nu sunt conștienți de el și nici nu l-ar putea asocia cu prezența unei tumori pe creier. Nu vor sesiza problemele cu vederea până la eventuale mici accidente. Medicii pot semnala prezența unei tumori hipofizare (localizată la nivel intracranian, la glanda hipofizară) care să determine deteriorarea vederii.

Semne subtile că ai o tumoare pe creier

Senzație de slăbiciune și letargie

Creierul este responsabil pentru toate mișcările corpului. Dacă este semnalată prezența unei tumori în zona acestuia, atunci toate semnalele transmise către organism sunt perturbate, astfel că pot fi afectate și alte funcții. Este posibil să nu fie resimțită durere la nivelul membrelor, dar dacă dacă ele nu mai pot fi controlate, atunci se impune un consult medical. De asemenea, slăbiciunea și letargia pot fi determinate și de lipsa vitaminei D din corp.

Semne subtile că ai o tumoare pe creier

Vorbire neclară și incoerentă

Problemele precum dificultatea de a numi obiecte sau de a înțelege ceea ce spun ceilalți, dar și discursul incoerent sunt simptome cheie ale prezenței unei tumori în zona creierului responsabilă cu aceste funcții, în lobul frontal și în cel temporal. Cei doi centri ai vorbirii care sunt distribuiți în partea stângă sunt afectați de efectele cancerului cerebral. 

Semne subtile că ai o tumoare pe creier

Stări depresive

Cei care au o tumoare la nivel cerebral pot dezvolta depresie, anxietate și furie, chiar dacă în mod normal nu ar întâmpina astfel de probleme. Acest lucru este legat de presiunea asupra lobului frontal, responsabil pentru multe dintre trăsăturile de personalitate. De asemenea, se pot observa modificări ale comportamentului, inclusiv manifestarea nervozității sau agitației.

Semne subtile că ai o tumoare pe creier

Pierderea auzului

Lobul temporal este cel responsabil pentru abilitatea de a auzi sunetele, precum și pentru capacitatea de a înțelege limbajul. Dacă se întâmplă să te confrunți cu pierderea simțului auditiv sau cu o senzație constantă de țiuit în urechi, atunci trebuie să mergi de urgență la medic pentru a determina dacă aceste simptome se pot asocia cu prezența unei tumori cerebrale.

Semne subtile că ai o tumoare pe creier

Infertilitate

Creierul controlează aproape tot ceea ce există în organism, inclusiv producția de hormoni. Acest lucru se realizează prin intermediul unei glande numite pituitară, de mărimea unui bob de mazăre, care se află în creier. Tumorile care o afectează determină apariția unor probleme în ceea ce privește fertilitatea.

Semne subtile că ai o tumoare pe creier

Pierderea echilibrului

Un rol foarte important pe care creierul îl are este legat de funcția motorie. Dacă mersul pe jos începe să devină un chin, în special atunci când este întuneric, sau dacă ai tendința de a-ți pierde echilibrul, poate fi un semn clar care să te avertizeze cu privire la prezența unei tumori în zona creierului responsabilă pentru coordonarea corpului. 

‹ Vezi si