Bineînțeles, pernele nu sunt haine, dar cele mai multe dintre ele ajung să fie spălate în mașina de spălat. Pernele din spumă cu memorie sunt mai ușor de întreținut decât pernele tradiționale, deoarece sunt hipoalergenice și rezistente la acarieni. O dată sau de două ori pe an, este suficient să folosești un detergent ușor pentru a curăța manual petele.
Dacă perna poate fi spălată de mână, poți folosi detergent fără adaos de parfum. După ce ai îndepărtat excesul de apă prin stoarcerea ușoară a pernei, pune-o la uscat. Totuși, există unele perne care pot fi spălate la mașina de spălat pe programe speciale, dar nu uita să verifici de fiecare dată eticheta pentru a fi 100% sigur/ă.
Lâna, catifeaua, mătasea și cașmirul sunt materiale foarte sensibile și nu este deloc indicat să le pui în mașina de spălat rufe. Chiar și după un singur ciclu de spălare, acțiunea abrazivă a mașinii de spălat poate afecta structura acestor materiale sensibile, deformându-le permanent.
Spală-le manual în apă caldă, cu un detergent delicat, recomandat acestor tipuri de materiale fine. Când ai terminat, stoarce rapid haina pentru a îndepărta excesul de apă, dar fără să răsucești. După aceea, așaz-o pe un suport de uscare înfășurată într-un prosop uscat.
Excepție pot face mașinile de spălat cu programe special concepute pentru materialele delicate, dar și în acest caz îți recomandăm să fii precaut/ă, mai ales când vine vorba de cașmir.
Este posibil ca hainele brodate, cu dantelă sau cu alte ornamente, să nu supraviețuiască spălării în mașina de spălat. Nasturii, capsele și alte tipuri de închizători pot deteriora dantela și pot provoca ruperea sau detașarea aplicațiilor.
Spală manual aceste articole de îmbrăcăminte, cu excepția cazului în care eticheta de îngrijire specifică curățarea uscată, care se poate face doar într-o curățătorie profesională. Dacă totuși timpul nu este în favoarea ta și trebuie să cureți aceste haine la mașina de spălat procedează astfel: înfășoară obiectele ornamentale în folie sau în țesătură pentru a le proteja.
Închizătoarea sutienului poate agăța alte articole de îmbrăcăminte, deteriorându-le, iar spălarea la mașină poate deforma și întinde cupele. Spală separat articolele de lenjerie intimă în apă rece, folosind un detergent delicat. Atunci când îți speli sutienul, stoarce-l cu grijă ca să nu deteriorezi țesătura. Nu usca sutienul agățându-l pe un suport de rufe. Cupele se pot deforma ca urmare.
Un sutien poate fi totuși spălat la mașina de spălat, dar numai cu mare atenție, folosind un săculeț special sau introducându-l într-o față de pernă și abia apoi în cuva mașinii de spălat.
Chiar dacă țesătura exterioară este din poliester, bumbac sau alt material care poate fi curățat la mașină, ar putea fi o greșeală să introduci în mașina de spălat o haină, un sacou, un costum sau orice articol cu protecții pentru umeri.
De ce? Protecțiile sunt prezente între pânză și căptușeală pentru a asigura o potrivire perfectă, iar acestea sunt concepute dintr-un material care nu suportă temperaturile ridicate ale apei.
Pielea absoarbe umezeala și se contractă. De asemenea, pot apărea deformări și „încrețituri” ale suprafeței. Cel mai bine ar fi să cureți petele cu un prosop umed sau să folosești un detergent pentru piele pe toată suprafața articolului vestimentar.
Să scapi de părul de pisică de pe țesături este o corvoadă uriașă. Cu toate acestea, dacă le speli în mașina de spălat, părul s-ar putea să se lipească de restul hainelor, de marginile recipientului sau să înfunde țevile de scurgere, toate acestea reducând eficiența mașinii. Se recomandă îndepărtarea părului de animale de companie înainte de spălarea la mașină. O rolă de scame sau o pereche de mănuși de cauciuc vor funcționa perfect în acest scop.