swipe

Tragica viață a Andei Călugăreanu. A plecat prea devreme dintre noi, dar a lăsat o moștenire pentru generații întregi

A avut o copilărie grea

Deși mulți cred că viețile vedetelor sunt ușoare de la început până la final, adevărul este dureros de cele mai multe ori. Anda Călugăreanu s-a născut pe 24 octombrie 1946, în București. A avut parte de o copilărie grea, iar lucrurile s-au înrăutățit când a ajuns la liceu și părinții ei s-au despărțit. Ea a rămas în grija tatălui, în timp ce sora ei a rămas cu mama. Bărbatul era fost ofițer și pentru că avea un regim de viață strict i-a oferit o educație aspră.

Dar cum mulți copii din familii cu probleme ajung să își depășească limitele, artista a reușit să treacă peste toate greutățile și să se ocupe de cele două lucruri care îi plăceau cel mai mult – muzica și actoria. Mică fiind, nu a fost băgată în seamă încă de la început. Munca și perseverența au ajutat-o să își îndeplinească visul, de care nu s-a bucurat însă foarte mulți ani.

Tragica viață a Andei Călugăreanu. A plecat prea devreme dintre noi, dar a lăsat o moștenire pentru generații întregi

La 18 ani și-a făcut debutul în muzică

Pe când avea doar 17 ani, a participat la o preselecție pentru postul de solistă la unul dintre ansamblurile armatei. A cunoscut celebritatea la vârsta majoratului, în 1965, când actorul Mircea Crișan a invitat-o să cânte alături de formația Sincron pe scena de la Sala Palatului. Atunci, el i-a recomandat să își schimbe numele în Anda Călugăreanu.

Apoi, a colaborat cu Cenaclul Flacăra, a participat la numeroase festivaluri de muzică, a editat un LP (un format de înregistrare fonograf) la casa de discuri Electrecord și-a apărut pe micul ecran în emisiunile de divertisment de la TVR.

A intrat în inimile românilor și melodiile sale au devenit adevărate hituri ale vremurilor respective. Interesant este faptul că muzica ei încă este ascultată și apreciată, semn că nu a fost doar un succes trecător.

În 1969 a participat la ediția a doua a Festivalului Cerbul de Aur și a luat mențiune, iar în 1972 a participat la ediția a șaptea a Festivalului de muzică ușoară românească Mamaia. Acolo a câștigat Premiul de interpretare alături de Aurelian Andreescu, Doina Badea, Corina Chiriac, Mihai Constantinescu, Cornel Constantiniu, Dida Drăgan, George Enache, Stela Enache, Marina Voica, Petre Geambașu.

Cele mai cunoscute piese ale ei sunt: „O portocală”, „Seara”, „N-am noroc”, „Vino să dansăm”, „Prin nopți tăcute”.

Tragica viață a Andei Călugăreanu. A plecat prea devreme dintre noi, dar a lăsat o moștenire pentru generații întregi

A muncit mult pentru a deveni actriță

Și-a dorit dintotdeauna să devină actriță, dar obiectivele ei nu s-au concretizat din prima. Comisiile de admitere de la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) au respins-o de nouă ori, pe motiv că era prea mică de înălțime.

În 1984, la 38 de ani, a fost, în sfârșit, admisă la studii. Debutul într-un spectacol dramatic l-a avut la Teatrul Nottara, pe când încă era studentă, în piesa „De ce dormi, iubito?”. În sfârșit, visul ei se împlinise și era un artist complet: cânta, dansa și juca în piese de teatru și filme.

Între 1990-1992 a realizat și o emisiune matinală pentru copii - „Club Anda”, alături de păpușa Omidé.

„Mi-am dorit dintotdeauna să fac teatru. Din dorința de a fi pe scenă am început să cânt, și tot asta m-a îndreptat către șansonetă, în care textul, poezia și semnificația dețin rolul principal. Am căutat expresia și stilul ce se potrivesc mai bine cu firea mea și cu textele pe care le aleg.”, a mărturisit vedeta.

Și trioul format cu Dan Tufaru și Florian Pittiș a avut mare succes. Interpretările lor au fost foarte iubite de români.

În 1991 a plecat în mai multe turnee în străinătate, iar într-una dintre călătorii s-a îmbolnăvit și când a ajuns acasă a realizat că problemele ei sunt mai mari decât păreau. Dar despre acest episod final al existenței sale vom povesti ceva mai târziu.

Tragica viață a Andei Călugăreanu. A plecat prea devreme dintre noi, dar a lăsat o moștenire pentru generații întregi

Viața ei amoroasă

A urcat pe scenă alături de mari actori, precum Toma Caragiu, Aurelian Andreescu și Florian Pittiș. Profesia de actriță a ajutat-o să îl cunoască și pe primul ei soț, Dan Tufaru. Au existat zvonuri că i-ar fi fost infidel de mai multe ori și că Anda Călugăreanu a trăit multe clipe de suferință alături de el. Totuși, în 1977, din iubirea lor s-a născut Ioana Tufaru (45 de ani).

Toți cei din jur credeau că sunt o familie fericită, până când bărbatul a înșelat-o cu actrița Vasilica Tastaman și ulterior a părăsit-o. La mulți ani după acest episod, fiica lor a povestit cum stăteau lucrurile, de fapt.

„Eu aveam un an și jumătate când s-au despărțit părinții mei, dar mi s-a povestit că tatăl meu nu a fost ușă de biserică în timpul căsniciei. A înșelat-o pe mama la greu, dar nu a lăsat-o până nu a cunoscut-o pe Vasilica Tastaman, care parcă i-a luat mințile. Am înțeles că a iubit-o nebunește. La un moment dat, s-a dus acasă la mama și i-a spus, sec – „fă-mi bagajele că plec”. Iar ea, o doamnă, s-a conformat.”, a dezvăluit Ioana Tufaru, potrivit WoWbiz.

În 1986, după ce a trecut peste dezamăgire, s-a recăsătorit cu Alexandru Medeleanu, care i-a fost alături până în ultima zi a vieții sale. Potrivit News Week, îl cunoscuse în 1983, dar au făcut pasul cel mare abia după trei ani.

Citește și: Călin Geambașu a recunoscut că a călcat strâmb. "Puști fiind, am nesocotit iubirea necondiționată"

Tragica viață a Andei Călugăreanu. A plecat prea devreme dintre noi, dar a lăsat o moștenire pentru generații întregi

Boala care i-a adus sfârșitul

Cancerul pulmonar a răpus-o în doar câteva luni de la primirea diagnosticului. Familia i-a fost alături în fiecare secundă, iar soțul ei a făcut tot posibilul pentru a o salva. În ultimele trei săptămâni de viață a fost tratată de un biofizician român care fusese elevul lui Albert Einstein - Carol Przbilla.

„În 1992 a plecat în Israel într-un turneu cu Stela Popescu și Alexandru Arșinel. A stat zece zile. Când s-a întors, m-am dus s-o iau de la aeroport. Mi-a zis doar atât: „Tati, nu mă simt bine”. Am ajuns acasă și tot rău îi era. Nu suporta deloc curentul. Am chemat un medic, a consultat-o și ne-a zis că este vorba despre o răceală. I-a prescris penicilină, dar nu i-a folosit la nimic. În continuare se simțea rău. Până la urmă am dus-o la spital, la Elias. Pe radiografie a ieșit ceva pe plămânul drept. Medicul m-a chemat doar pe mine a doua zi. Mi-a zis că are o pată pe plămân de mărimea unei monezi de 5 lei. Am intrat în panică. Începea calvarul. Ne-am dus la spitalul de plămâni, unde i s-a făcut o analiză destul de traumatizantă. Era ca un fel de operație. A durut-o foarte tare și trei zile a expectorat sânge. Peste o săptămână urma să primim rezultatul la investigație. Ne-am dus, dar ni s-a spus că analiza se pierduse. Îmi venea să-i omor pe medici.

Anda n-a vrut să repete investigația. Am mers și la alți doctori, dar nici unul nu ne-a pus un diagnostic. Abia în Grecia mi s-a spus că are cancer. Ea a știut tot timpul că este grav bolnavă, deși nu i-am zis exact ce are. Ne mințeam unul pe altul. Ne făceam că nu știm. Avea dureri așa de mari, încât nici eu nu mai suportam. Mă simțeam inutil. A încercat să se sinucidă. Și-a pus o batistă în gură. Am reușit s-o salvăm. Era păcat să moară așa.”, a povestit Alexandru Medeleanu pentru Jurnalul, potrivit Libertatea.

Deși avea doar 45 de ani, corpul ei nu a mai rezistat și a cedat în lupta cu nemiloasa boală. Iată ce a mai zis soțul ei despre ultimele sale clipe:

„Am început tratamentul acasă la noi. Avea dureri foarte mari, se tăvălea pe jos. La două săptămâni după tratament îi dispăruseră durerile. Am început să sperăm, deși Carol Przybilla spunea că este foarte grav. Anda respira doar cu un sfert din plămân. L-am întrebat dacă a fost elevul lui Einstein, iar el mi-a răspuns că a stat trei luni pe lângă acesta. Anda l-a întrebat cum a fost cu Ceaușescu. Ne-a mărturisit că l-a tratat două săptămâni, deși se vindecase după șapte zile de tratament. Era foarte fricos și vroia să se asigure.

La 14 august, Przybilla ne-a recomandat să mai facem o radiografie la plămân. Am făcut-o și ne-a dat verdictul: dacă mai rezistăm patru zile, gata, am scăpat! A doua zi, la ora 5 dimineața, Anda a murit. Am stat cu ea până în ultima clipă. Ultimele ei cuvinte au fost să fac în așa fel încât lumea să n-o uite. Mi-a mai zis în ce să o îmbrac și să am grijă de Ioana. A murit pe canapea, în brațele mele.”

15 august 1992 a fost ultima zi în care Anda Călugăreanu a stat lângă cei dragi.

Tragica viață a Andei Călugăreanu. A plecat prea devreme dintre noi, dar a lăsat o moștenire pentru generații întregi

Ce i-a cerut fiicei sale înainte de a muri

În ultimele sale clipe de viață nu i-a fost alături doar cel de-al doilea soț, ci și fiica ei, Ioana Tufaru, care avea 15 ani la acea vreme. Iată ce și-a amintit aceasta despre moartea mamei sale și despre ultimele ei dorințe:

„Mama a murit în brațele mele și n-o să uit în veci momentul acela. Înainte m-a pus să-i promit două lucruri. M-a pus să promit că nu o sa stau niciodată cu tata și că voi termina liceul. Pe a doua mi-am ținut-o. Am terminat o școală profesională, adică tot 12 clase... Pe prima, în schimb, regret și în ziua de azi că nu am ținut-o. Toată lumea știe cât de urât s-a purtat tatăl meu cu mine și ce adolescență urâtă am avut după moartea mamei.”

Se pare că istoria s-a repetat, căci Ioana Tufaru a trăit o experiență similară cu a femeii care a adus-o pe lume. Și ea a fost crescută de tată și a fost nefericită din cauza stricteții sale.

Tragica viață a Andei Călugăreanu. A plecat prea devreme dintre noi, dar a lăsat o moștenire pentru generații întregi

Comoara pe care a lăsat-o fanilor

Oamenii n-au uitat-o și nu o vor uita prea curând. Pentru a-i cinsti memoria, autoritățile au decis că o stradă din București trebuie să îi poarte numele. Este situată undeva între Arcul de Triumf și Parcul Kiseleff. Cine trece pe acolo își amintește, cu siguranță, de frumusețea și talentul ei.

Nostalgicii o pot revedea în filme precum „Bietul Ioanide” (1979), „Stop-cadru la masă” (1980), „O zi la București” (1986) și pot asculta oricând melodiile care au consacrat-o.

Citește și: De la copil vedetă, la adult controlat de părinți. Tumultoasa viață a lui Britney Spears

‹ Vezi si