Aurelian Andreescu, o voce pe care niciun român nu o va uita. Ce boală cumplită i-a curmat viața, la doar 44 de ani

Aurelian Andreescu, o voce pe care niciun român nu o va uita. Ce boală cumplită i-a curmat viața, la doar 44 de ani

Alida Enache

Data de 12 mai 1942 a fost ziua în care a venit pe lume una dintre cele mai prețuite voci masculine ale muzicii ușoare românești de până acum. Marele Aurelian Andreescu, căci despre el vorbim, a avut o viață mult-mult prea scurtă, presărată cu numeroase întâmplări nefericite și zguduitoare. Pe 12 mai 2023, regretatul artist ar fi împlinit venerabila vârstă de 81 de ani.

Artistul a plecat pe o altă lume înainte de vreme, în data de 22 iulie 1986, la doar 44 de ani, lăsând în urma sa lacrimi, durere, dar și o adevărată comoară muzicală. Interpretul nemuritoarei melodii ”Copacul” și-a dat ultima suflare în Spitalul Județean Constanța, după ce ficatul său bolnav și atât de sensibil la alcool a cedat din cauza câtorva pahare de vin băute în seara cu pricina într-un restaurant din Eforie Nord.

Imagine cu Aurelian Andreescu îmbrăcat la costumSursa foto: Facebook

Cine a fost Aurelian Andreescu

Maestrul s-a născut în București, a absolvit Arhitectura, iar din 1963 a început să încânte publicul cu marele său har lăsat de Dumnezeu: glasu-i sensibil, cald și tremolizat. Și-a făcut debutul muzical pe scena din Mamaia, în cadrul primei ediții a "Festivalului Național de Muzică Mamaia", continuându-și apoi cariera în numeroase săli de concert, dar și în cele mai selecte și scumpe baruri din Capitală și de pe litoralul românesc.

A câștigat multe premii pentru talentul său chiar și peste hotare, dar din păcate, ele nu au fost recunoscute de regim. Pe parcursul vieții sale, a înregistrat peste 200 de melodii, iar printre cele care l-au consacrat se numără și „Vreau numai soare”, „Copacul”, „Oameni”, „Fluierând pe stradă”, „Tu ești primăvara mea”, „Un fluture și-o pasăre”.

„Eram împreună cu niște prieteni la Pescăruș și ne amuzam cântând cu orchestra. M-a remarcat chitaristul Gaby Mezei. Se pare că i-am plăcut, de vreme ce m-a invitat a doua zi la Electrecord. Am pășit cu dreptul. Din clipa aceea, viața mea s-a împletit cu muzica ușoară, definitiv și irevocabil. Așa se schimbă destinul omului în nici 24 de ore...”, spunea el în revista Flacăra, la 6 iunie 1986.

Viața sa, pe cât de extravagantă ar fi părut, a fost, în realitate, de-a dreptul chinuitoare. A dezvoltat o hepatită încă din copilărie și, pentru că nu a fost tratată, starea sa de sănătate s-a degradat cu timpul, ducându-l în întuneric. A suferit o comă hepatică, s-ar fi spus chiar că avea o afinitate pentru substanțele interzise și a început să își piardă memoria.

“Aurelian a rezistat în linia întâi a soliștilor de muzică ușoară mai bine de 25 de ani. Treptat, însă, el începu să se confrunte cu tot soiul de probleme care l-au măcinat, determinându-l să rezilieze contractul cu viața mult mai devreme decât se aștepta.

Consumul excesiv de tării a fost principala cauză. Unii înclinau să creadă chiar, că într-o vreme, devenise și sclavul drogului datorită unor deziluzii sentimentale. Ceea ce devenea evident însă pentru toți cei din jurul său - și chiar eu aveam să mă conving de trista realitate – era faptul că Aurelian începuse să aibă mari probleme cu memoria.", a scris George Mihalache în cartea sa, “Ce cauți tu în viața mea?”.

Viața amoroasă a cântărețului a fost și ea extrem de controversată. Acesta a fost căsătorit de două ori, iar primul și unicul său divorț, care a venit la șapte ani după mariajul cu Ana Ciumetti, ar fi avut ca motiv infertilitatea acestuia.

Mai târziu, în 1978, consacratul artist s-a căsătorit cu o balerină de la Teatrul „Constantin Tănase”, Mariella Dumitriu. Cei doi au adoptat împreună un băiețel de doi ani, abandonat la Leagănul de copii. Balerina i-a rămas alături soțului ei până în momentul în care acesta și-a dat ultima suflare, iar mai apoi, în 1991, s-a mutat în Canada alături de fiul lor.

„Avea un salariu mai mic decât al mașinistului care trăgea cortina și care avea 20 de ani vechime. Aurelian era vedetă, dar n-avea vechime. Nu exista o scară a valorilor. Era un om care umplea sala și, cu toate astea, nu era respectat. S-a simțit frustrat întotdeauna…. Cu toate astea, Aurelian cântă pentru el, pentru public, pentru Cel de Sus, dar cântă!”, își amintește ea despre răposatul său soț.

Artistul este înmormântat în cimitirul Ghencea din București.

Citește și: S-au împlinit 89 de ani de la nașterea marelui Nichita Stănescu

Surse articol: Money, Fanatik, Avantaje

Surse foto: Facebook

Articolul urmator
Povestea tumultoasă de viață a Vasilicăi Tastaman. S-a întors în țară, după 20 de ani, pentru un ultim rol, dar a apucat să-și joace doar propria moarte
Povestea tumultoasă de viață a Vasilicăi Tastaman. S-a întors în țară, după 20 de ani, pentru un ultim rol, dar a apucat să-și joace doar propria moarte
Cum va arata viata ta peste 5 ani?
Incepe quiz
Cum va arata viata ta peste 5 ani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.