Singurul semn care anunță cancerul pulmonar

Singurul semn care anunță cancerul pulmonar

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Cancerul pulmonar și fumatul merg, de cele mai multe ori, mână în mână. Odată cu avansarea bolii, acest tip de cancer se poate manifesta prin tuse agresivă, dificultăți de respirație și mucus cu sânge. Principalele tratamente includ operațiile, chimioterapia și radioterapia. În 40% dintre cazurile de cancer, doctorii depistează prezența maladiei atunci când aceasta se află în stadii avansate. De aceea, recunoașterea simptomelor este esențială.

Pe lângă cele de mai sus, mai există un semn care poate să apară în cazul pacienților care suferă de cancer pulmonar și care este confundat deseori cu un simptom banal. Singurul semnal care anunță cancerul pulmonar este ignorat de majoritatea persoanelor pentru că este asociat cu un accident sau rană. Află despre ce este vorba!

plamani

Iată care este singurul semn care anunță cancerul pulmonar!

Toată lumea se confruntă, din când în când, cu o durere de umăr. Dacă această neplăcere este însă din ce în ce mai frecventă, disconfortul poate anunța prezența cancerului pulmonar.

Cancerul de plămâni poate cauza durerea de umăr în mai multe modalități. Atunci când boala este prezentă în partea superioară a plămânilor (tumoră Pancoast), ea poate afecta anumiți nervi care controlează umerii, brațele, coloana vertebrală și capul.

Acest lucru va provoca o serie de simptome similare sindromului Horner, care includ:

- durere severă în zona umerilor (unul dintre cele mai comune simptome);

- senzație de slăbiciune a pleoapelor;

- reducerea dimensiunii pupilei la unul dintre ochi;

- reducerea transpirației pe partea de față afectată.

Durerea de umăr mai poate să apară și din cauza tumorii aflate în plămân, care se răspândește către oase și în jurul umerilor și al coloanei vertebrale. Dacă tumoarea din plămânul afectat este mare, ea poate să apese și să producă durerea de umăr. Vorbim aici despre „efectul de masă”.

examinarea umarului

În alte cazuri, durerea de umăr apare atunci când tumoarea exercită presiune asupra nervului frenic din plămâni. Creierul interpretează acest semnal ca provenind din umăr, chiar dacă nervul se află în plămân. Avem acum de-a face cu o durere radiantă.

Durerea de umăr produsă de cancerul pulmonar este similară cu alte forme de dureri. Astfel, poate fi dificil de determinat care este cauza exactă a acestei neplăceri. Dacă ai căzut recent sau te-ai rănit la umăr în vreun fel, atunci nu există riscul ca sursa durerii să fie cancerul de plămâni.

Durerea de umăr produsă de cancerul de plămâni apare îndeosebi atunci când ești fumător, manifestându-se în oricare dintre condițiile de mai jos:

- atunci când te odihnești;

- nu este asociată cu nicio activitate ce implică umerii;

- noaptea;

- nu dispare după câteva săptămâni.

De cele mai multe ori, cancerul pulmonar mai provoacă și durere în piept, rezultat al tușitului excesiv. În alte cazuri, durerea produsă de cancer este rezultatul presiunii exercitate de tumoare pe alte structuri și a dezvoltării în piept și pe lângă coaste. Tumoarea din plămâni mai poate exercita presiune și asupra vaselor de sânge și a nodulilor limfatici. Acest lucru duce la adunarea de lichid în plămân, ceea ce provoacă durere și respirație îngreunată.

Alte simptome ale cancerului pulmonar

Simptomele cancerului pulmonar pot fi extrem de greu de stabilit. Uneori, este nevoie de luni de zile, chiar ani, pentru a sesiza prezența acestuia. Multe dintre simptome apar în zona pieptului. Acestea includ:

- respirație greoaie sau dispnee;

- un sunet strident în timpul respirației;

femeie care tuseste

- tuse persistentă, intensă;

- afecțiuni cronice ale plămânilor, inclusiv pneumonie și bronșită;

- tuse cu sânge, flegmă sau mucus;

- durere în piept și în zona spatelui;

- schimbări ale vocii;

- schimbări ale culorii și volumului de flegmă, care este un amestec de salivă și de mucus.

Disconfortul în zona plămânilor și a pieptului mai poate fi cauzat și de probleme respiratorii, așa cum sunt bronșita și emfizemul. În stadiile mai avansate de cancer pulmonar, boala se poate răspândi și spre alte zone ale corpului, inclusiv ficat, oase, noduli limfatici, creier, sistem nervos și glande renale.

Alte simptome ale cancerului de plămân includ:

- oboseală, senzație de extenuare;

- pierdere în greutate;

- pierdere a masei musculare;

- sângerare excesivă;

- umflarea feței sau a gâtului;

- fracturi ale oaselor:

- dureri de cap;

- durere de oase sau de încheieturi;

- probleme neurologice, așa cum sunt pierderea memoriei și dificultățile locomotorii.

Alte cauze ale durerii de umăr

Pe lângă cancerul de plămâni, mai există și alte afecțiuni care îți pot provoca durerea de umăr. Acestea sunt:

- răni minore;

- postură neadecvată atunci când stai sau când mergi;

- fractură de umăr;

- mână ruptă;

- tendinită;

- osteoartrită;

- umăr dislocat;

- bursită;

- hipertiroidism.

Când trebuie să mergi la medic

Dacă durerea de umăr persistă timp de mai multe săptămâni fără a avea o cauză evidentă, atunci este indicat să mergi la medic. Doctorul te va examina și va determina sursa durerii. Dacă există semne ale prezenței cancerului de plămâni, medicul îți va face tomografie, pentru a determina dacă există tumori în jurul acestui organ. În funcție de rezultate, doctorul va decide următoarele proceduri de diagnosticare și de tratament.

Sperăm că te-am convins că nu ai voie să ignori durerea de umăr, singurul semn care anunță cancerul pulmonar!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Ești vulgară sau stilată? Testul care îți spune adevărul despre tine
Incepe quiz
Ești vulgară sau stilată? Testul care îți spune adevărul despre tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (43)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.