„Pulpa” vinetei este ca un burete. Aceasta absoarbe imediat orice lichid cu care intră în contact. Încearcă să torni o lingură plină de ulei de măsline peste vinete și vei vedea că acesta va dispărea înainte să le bagi în cuptor. Așadar, trebuie să fii puțin mai generoasă și să te asiguri că vinetele au suficient ulei înainte de a le găti.
Nu trebuie să cazi nici în extrema cealaltă și să gătești vinetele cu prea mult ulei. Deoarece acestea se comportă ca un burete, rezultatul poate fi o vânătă îmbibată în ulei sau unt. Acest lucru este valabil îndeosebi atunci când prăjești vinetele în tigaie.
Dacă vânăta este mare, atunci probabil este bătrână și coaja este tare. În acest caz, este o idee excelentă să scapi de coajă înainte să o gătești. Totuși, vinetele mici, tinere, au coaja subțire și nu trebuie curățate.
Cea mai bună vânătă este cea caramelizată și crocantă în exterior, care ți se topește în gură. Acest lucru este posibil doar dacă feliile sau cuburile de vinete au loc suficient atunci când sunt gătite. Dacă le aglomerezi în tigaie sau în tavă, acestea se vor găti la abur sau vor fierbe în loc să se caramelizeze.
Este tentant să gătești vinetele cu sos de roșii sau mozzarella, însă este mai bine să te abții uneori. De ce? Pentru că vinetele sunt delicioase chiar dacă nu sunt gătite cu alte ingrediente. Dacă le vei combina cu alte legume, sosuri sau brânză, nu le vei mai simți gustul.