Eliminarea cofeinei din boabele naturale de cafea se face prin folosirea unor substanțe chimice destul de dăunătoare pentru sănătate. Multe companii folosesc clorură de metilen, o substanță chimică aspră care se găsește în decapantul pentru vopsea.
Când intră în corpul tău, clorura de metilen poate dăuna inimii și ficatului, dar în același timp, ar putea afecta sănătatea reproductivă. Vezi ce periculos este procedeul de îndepărtare a cofeinei din boabele de cafea?
Sursa foto: Unsplash
Ai decis că a venit momentul să renunți la cofeină pentru a-ți menține sub control nivelul de colesterol? Acesta este doar un vis frumos, mai ales dacă te uiți pe etichetă și vezi din ce este făcută cafeaua decofeinizată. Cele mai multe produselor de acest gen sunt făcute din boabe Robusta care au un conținut ridicat de grăsimi.
Cercetările au arătat că băuturile decofeinizate pot crește semnificativ nivelul de colesterol rău, iar motivul din spatele acestuia este selecția de boabe. Dacă ești hotărât/ă să înlocuiești cafeaua obișnuită, căută mărci care folosesc boabe Arabica.
Citește și: Ce să mănânci ca să îți scazi glicemia și colesterolul
Este deja clar pentru toată lumea că excesul de cafea poate fi periculos pentru sănătate, dar trebuie să ne gândim și la avantajele pe care le avem dacă o consumăm cu moderație. Ne ajută să avem o piele cu aspect mai tânăr și să scăpăm de acnee.
Ai făcut o alegere greșită dacă ai trecut la băutura decofeinizată și ai văzut cum pielea ta arată vizibil îmbătrânită. Această cafea este foarte procesată și își pierde majoritatea ingredientelor naturale bioactive în procesul de decofeinizare. Unul foarte important este acidul clorogenic - recunoscut pentru beneficiile sale asupra sistemului imunitar pe care îl întărește și asupra pielii pe care o menține tânără mai mult timp, încetinind îmbătrânirea.
Atunci când nu cunoști efectele secundare pe care le poate avea, poți fi tentat/ă să bei mai multă, gândindu-te că nu îți pui sănătatea în pericol. Aceasta este o problemă la care ar trebui să fie atente mai ales femeile însărcinate. Ele au voie să bea o ceașcă de cafea pe zi, dar multe aleg băutura decofeinizată pentru a putea consuma o cantitate mai mare. Ficatul lor poate descompune substanțele din ea, dar ficatul fătului nu are capacitatea de a face același lucru.
Indiferent că ești bărbat sau femeie, că ești sau nu însărcinată, ar trebui să te limitezi la o ceașcă pe zi, fie că are sau nu cofeină în compoziție.
Citește și: Cafeaua in timpul sarcinii: DA sau NU?
O altă problemă serioasă pe care o poți căpăta în urma consumului de cafea decofeinizată este artrita. Este foarte riscant să nu îți impui o măsură și să bei mai mult decât este permis.
Cercetările au arătat că persoanele care beau în mod regulat patru sau mai multe căni de cafea decofeinizată pe zi au un risc mai mare de artrită reumatoidă în comparație cu oamenii care nu au băut niciodată o astfel de băutură.
Citește și: Cum apare artroza mâinilor, ce este și cum se tratează
Deși cafeaua decofeinizată este mai puțin acidă, dieteticianul Noman Imam a explicat de ce există posibilitatea ca ea să crească riscul de apariție a problemelor gastrice. Se pare că mărește concentrațiile serice de gastrină, ceea ce declanșează aciditatea.
Indiferent ce ai alege, trebuie să fii conștient/ă că ambele variante au atât avantaje, cât și dezavantaje. Este indicat să optezi pentru cafeaua care te face să te simți bine, fără să îți pună sănătatea în pericol.
Citește și: Cum sa previi si sa combati aciditatea la stomac