Echilibrul pH-ului (potențialul de hidrogen) din organism joacă un rol important în menținerea stării de sănătate. Valorile acestuia variază între 0 și 14, unde 7 este considerată neutră. Testele care arată indici mai mici de 7 demonstrează că există un nivel mare de aciditate în organism. De aceea specialiștii în domeniu ne atenționează că acest tip de mediu este proprice dezvoltării bacteriilor și bolilor. Chiar dacă nu ai acces constant la teste care să îți indice nivelul pH-ului, există anumite semne pe care ți le oferă organismul.
Iată la ce semne trebuie să fii atentă pentru a afla dacă ai aciditate mare în corp și prin ce metode poți obține alcalinizarea!
Simptome că nivelul de aciditate din corp este crescut
Aciditatea mediului intern înseamnă creșterea acidității din sânge și limfă. Principalul vinovat de acest proces din corp este alimentația bazată pe alimente procesate. Următorii factori de pe listă sunt toxinele din mediul înconjurător și substanțele chimice care intră în contact cu pielea.
Iată care sunt consecințele unui nivel crescut de aciditate în organism:
Sistemul respirator
- exces de mucus;
- răceală cronică;
- dureri în piept;
- probleme la nivelul sinusurilor.
Sistemul cardiovascular
- puls mărit;
- aritmie;
- infarct.
Sistemul digestiv
- balonare;
- indigestie;
- gaze intestinale;
- reflux gastroesofagian;
- afecțiuni autoimune ale tractului gastrointestinal.
Sistemul osos
- osteoporoză;
- dureri articulare.
Sistemul muscular
- dureri musculare.
Sistemul nervos
- oboseală cronică;
- Alzheimer;
- Parkinson;
- sciatică;
- pierderea clarității mentale.
Alte simptome
- infecții la nivelul vezicii biliare;
- infecții ale rinichilor;
- afecțiuni ale pielii (acnee, eczeme);
- alergii;
- creșterea în greutate;
- diabet.
Metode pentru scăderea acidității din corp
Te confrunți cu cel puțin unul dintre semnele de mai sus? Atunci înseamnă că nivelul de aciditate din corpul tău este crescut și că trebuie să iei măsuri cât mai curând, pentru a preveni instalarea anumitor afecțiuni. Schimbarea alimentației reprezintă cea mai bună metodă pentru alcalinizarea corpului. Iată ce modificări poți să faci în stilul tău de viață!
1. Consumă multă apă filtrată în fiecare zi. Acest lichid te va ajuta să elimini repede toxinele din organism.
2. Redu cantitatea de alimente care cresc aciditatea: sucuri carbogazoase, lactate, produse de patiserie, pâine albă, popcorn, alcool, cafea, oțet alb, zahăr, carne, ouă, soia, pește și fructe de mare.
3. Consumă mai multe legume și fructe verzi. Include-le în salate, shake-uri și sucuri naturale.
4. Mănâncă mai des nuci, semințe, legume și fructe.
5. Bea apă cu lămâie în fiecare zi. Acest fruct se află în fruntea listei alimentelor alcaline.
6. Ține sub control emoțiile negative! Și stările emoționale afectează nivelul pH-ului din corp. Pune accent pe meditație și pe yoga pentru a înlătura gelozia, invidia, furia și frica.
O viață echilibrată este cheia către o sănătate de fier. Urmează schimbările recomandate mai sus și vei reuși să ții sub control pH-ul organismului, prevenind astfel și creșterea acidității.