Adevarata Stare de Bine
Nu Skin
YOUNG&BEAUTIFUL

Ce să mănânci ca să îți scazi glicemia și colesterolul

Luni, 22.04.2019
de Silvia Turceanu

Înainte de a te gândi să iei medicamente, adoptă o dietă adecvată. Adesea, este suficient! Cu o dietă bine adaptată la metabolismul nostru, este foarte des posibilă reechilibrarea relației dintre colesterolul „rău” și cel „bun” în mod natural. Împreună cu un stil de viață sănătos în ansamblul său, acesta este primul pas către o mai bună sănătate cardiovasculară.

Ceea ce mâncăm poate face o diferență enormă în ceea ce privește nivelul colesterolului și al trigliceridelor și sănătatea inimii noastre.

Dacă ai un nivel ridicat de colesterol, fie că este provocat de o boală genetică precum hipercolesterolemia sau colesterolul tău a crescut de-a lungul anilor, faptul că ți-ai propus să treci la un regim alimentar sănătos îți va fi de mare folos în diminuarea acestuia. În plus, noua dietă va contribui la scăderea tensiunii arteriale, la prevenirea diabetului zaharat și la menținerea unei greutăți sănătoase. Și, cu siguranță, te va ajuta să te simți bine.

Dacă ai fost diagnosticată atât cu colesterol ridicat, cât și cu diabet zaharat de tip 2, s-ar putea să te simți copleșită de perspectiva schimbării dietei. Trebuie să știi însă că există o suprapunere considerabilă pentru modul în care poți mânca având cele două afecțiuni, așa încât nu îți va fi chiar atât de dificil precum crezi.

Iată câteva sfaturi utile persoanelor cu un nivel ridicat de colesterol și diabet, pentru a controla ambele afecțiuni grație unui regim alimentar corespunzător. Încearcă aceste moduri simple de scădere a nivelului colesterolului și a glicemiei fără medicamente.

1. Mărește cantitatea de fibre

Începe prin a mânca mai multe legume. Există un motiv pentru care „metoda farfuriei” pentru diabetici recomandă umplerea a jumătate din farfurie cu legume - acestea sunt pline de fibre. Sunt, de asemenea, bogate în fitonutrienți buni pentru sănătate, dar fibrele reprezintă cel mai mare beneficiu atât pentru nivelul de colesterol, cât și pentru diabet.

Fibrele sunt partea nedigerabilă a plantelor. Le mănânci, îți umplu stomacul, dar nu adaugă calorii. Acest lucru este util pentru diabet, deoarece multe persoane cu diabet zaharat de tip 2 urmăresc, de asemenea, ținerea sub control a greutății lor.

Fibrele solubile (cele care se găsesc în fasole, mere, ovăz) ajută la scăderea colesterolului „rău” (LDL) și, de asemenea, ajută la menținerea constantă a nivelului de glucoză din sânge. Fructele proaspete, legumele și cerealele integrale sunt cele mai bune surse de fibre. Scopul introducerii lor în dietă este acela de a crește treptat cantitatea de fibre pe care o mănânci în fiecare zi, până la cel puțin 25 de grame pe zi (bărbați) sau 38 de grame pe zi (femei).

2. Alege grăsimile bune în detrimentul celor rele

O altă schimbare benefică atât pentru diabet, cât și pentru colesterolul ridicat constă în schimbarea grăsimilor și a uleiurilor pe care le utilizezi. Ca regulă generală, trebuie să urmărești să mănânci mai multe grăsimi mononesaturate (care se găsesc în alimente precum: nuci, avocado și ulei de măsline) și să reduci ponderea grăsimilor saturate (prezente în carnea roșie și în produsele lactate cu conținut mare de grăsimi) și a grăsimilor trans (care se găsesc în alimente prăjite și în produse de panificație).

3. Slăbește!

Ți-ar putea fi mai greu să dai curs acestei cerințe, dar atingerea și păstrarea unei greutăți optime pot îmbunătăți atât diabetul, cât și colesterolul ridicat. Pierderea în greutate poate ajuta, deopotrivă, la micșorarea nivelului mediu de glucoză din sânge și la scăderea colesterolului total și a colesterolului „rău”.

Una dintre cele mai bune modalități de a urma un program de scădere în greutate este să începi prin a ține un jurnal alimentar - o evidență clară a alimentelor pe care le consumi zilnic. Înregistrează în fiecare zi timpul când le consumi și cantitățile mâncate, timp de trei zile (două zile din timpul săptămânii și o zi de weekend). La sfârșitul celor trei zile, analizează înregistrările făcute apelând la un medic dietetician (sau apelând la un program online) pentru a determina numărul mediu de calorii pe care le consumi. De asemenea, poți adopta alte modele, cum ar fi câte legume mănânci (sau nu mănânci) și principalele tipuri de grăsimi incluse în dieta ta.

Alături de activitatea fizică, buna gestionare a aportului zilnic de calorii este cheia pentru pierderea în greutate. Respectarea unui set de planuri de meniu poate fi o modalitate utilă de a-ți menține regimul alimentar sub control. Începe prin a-ți calcula necesarul zilnic de calorii pentru a putea stabili nivelul de calorii de care ai nevoie pentru a asigura scăderea în greutate.

Micile schimbări pot face diferența

Reține că nu ești singura care înfruntă aceste probleme de sănătate. Colesterolul ridicat și diabetul zaharat sunt două dintre cele mai frecvente afecțiuni medicale la adulți. Scopul este acela de a te ajuta să faci treptat modificări ale dietei benefice pentru sănătate, îndemnându-te să te asiguri de oportunitatea lor adresându-te unui medic specialist pentru sfaturile de rigoare. Aceasta, întrucât, după cum cu siguranță știi, există mai multe forme de diabet și nu toate formele pot fi gestionate numai prin dietă. Asigură-te deci de sfatul unui medic pentru stabilirea pașilor pe care îi ai de făcut.

Surse foto: Pixabay

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    Ai nevoie de un SFAT?

    Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

    întreabă

    LIKE si intra in universul divelor!