swipe

10 semne că vei face osteoporoză

Ai suferit două sau mai multe fracturi în ultimii ani

Oasele sunt, de obicei, destul de rezistente. Dacă ajungi la medic din cauza unei fracturi, chiar dacă lovitura nu a fost una foarte severă, te sfătuim să soliciți mai multe investigații. 

10 semne că vei face osteoporoză

Ești prea slabă

Oasele persoanelor slabe sunt mult mai fragile și mai predispuse la osteoporoză. Asta nu înseamnă însă că doar persoanele slabe pot să sufere de această afecțiune, ci doar că sunt mai predispuse.

10 semne că vei face osteoporoză

Urmezi tratament pentru boli autoimune

Pastilele pe bază de cortizon, administrate adesea pacienților care suferă de boli autoimune, interferează cu nivelul hormonilor și duc la eliminarea calciului, a vitaminei D și a altor substanțe nutritive din oasele tale, favorizând instalarea osteoporozei. 

10 semne că vei face osteoporoză

Fumezi

Nu există o explicație clară care să spună de ce fumatul dăunează oaselor tale, însă numeroase studii au demonstrat că tutunul are un impact negativ asupra sistemului osos. 

10 semne că vei face osteoporoză

Bei mai mult de două pahare de alcool pe zi

Alcoolul este unul dintre factorii importanți care conduc la instalarea osteoporozei. Dacă bei mai mult de două pahare de alcool pe zi, în timp vei reduce nivelul de calciu, magneziu și alte minerale din oase, ceea ce nu este deloc un lucru bun.

10 semne că vei face osteoporoză

Ai intoleranță la lactoză

Laptele este una dintre sursele importante de calciu, care ajută sistemul osos să se mențină sănătos. Însă laptele conține și vitamina D, care ajută la întărirea oaselor. Prin urmare, dacă ai intoleranță la lactoză, te sfătuim să iei suplimente alimentare, dar nu înainte de a discuta acest aspect cu medicul tău.

10 semne că vei face osteoporoză

Nu ai poftă de mâncare

Alimentele sunt o sursă de energie pentru tine, dar și pentru oasele tale. Dacă simți că nu mănânci atât cât ar trebui, te sfătuim să faci o vizită medicului și să urmezi tratamentul pe care ți-l recomandă. 

10 semne că vei face osteoporoză

Menstruația este neregulată

Nivelul scăzut de estrogen este, de obicei, responsabil pentru un ciclu neregulat. Din păcate, un nivel scăzut de estrogen poate duce și la degradarea sistemului osos. Trebuie menționat că nivelul redus al estrogenului poate fi și consecința alimentației dezechilibrate sau a  sindromului de ovar polichistic. Așadar, dacă menstruația ta este neregulată și prezinți și alte simptome neplăcute, se impune o vizită la medicul ginecolog!

10 semne că vei face osteoporoză

Ai rude care au avut osteoporoză

Istoricul familiei tale este un bun indicator care îți poate spune dacă ești predispusă să suferi de osteoporoză. Dacă mergi din timp la un control, ai toate șansele să eviți sau să oprești din evoluție această afecțiune. 

10 semne că vei face osteoporoză

Ești de origine asiatică

S-a demonstrat faptul că femeile de origine asiatică au o densitate osoasă mai scăzută și sunt mai predispuse să se îmbolnăvească de osteoporoză după vârsta de 50 de ani. 

‹ Vezi si