swipe

5 boli pe care le poţi face la tinereţe

Cancerul colorectal

Dacă ai până în 30 de ani şi cineva din familia ta suferă de cancer colorectal, sunt şanse mari să fii predispusă la această boală. Pe lângă istoricul medical al familiei, un rol important îl joacă stilul de viaţă, care include fumatul, consumul excesiv de alcool, obezitate, sedentarism şi consumul de carne roşie procesată.

De aceea, este important să cunoşti simptomele care pot da de gol această boală, cum ar fi: scaunele cu sânge, durerile abdominale, constipaţia sau diareea persistentă. Dacă ai observat asfel de manifestări, mergi la medic pentru investigații amănunțite!

5 boli pe care le poţi face la tinereţe

Diabet

De obicei, diabetul de tip 1, când pancreasul nu produce suficientă insulină, apare în copilărie.

Însă acum vorbim şi de diabetul de tip 2, când organismul devine rezistent la insulină, care apare la tineri şi chiar şi la copii, conform medicului Anita D. Misra-Hebert. 

Cercetările arată că rata de îmbolnăvire de diabet de tip 2 în cazul tinerilor cu vârsta între 10 și 19 ani a crescut cu 30.5% faţă de anul 2001. În acelaşi timp, statisticile Centrului de Control şi Prevenire a Bolilor arată o creştere a cazurilor de diabet de tip 2 şi în cazul adulţilor cu vârsta între 18 și 44 de ani faţă de anul 1980.

5 boli pe care le poţi face la tinereţe

Lupus

Lupusul este o boală cronică ce slăbește sistemul imunitar şi cauzează inflamaţie, leziuni şi dureri în diverse părţi ale corpului.

Doctorul Misra-Hebert afirmă că posibilitatea mai mare de a face lupus este în rândul femeilor. Deşi în anul 2016 cercetările arătau că rata de mortalitate este cu 67% mai mare la adulţi care suferă de lupus sistemic, aceasta creşte cu 300% în cazul persoanelor mai tinere de 40 de ani.

Sistemul imunitar îşi atacă propriile celule şi ţesuturi, ceea ce poate duce la complicaţii la nivelul încheieturilor, pielii, rinichilor, inimii, plămânilor şi creierului.

Din păcate, simptomele sunt mai greu de identificat, însă printre cele foarte des întâlnite se numără oboseala cronică, articulaţiile dureroase sau umflate, sensibilitatea la lumină sau la soare şi erupţiile cutanate pe faţă.

5 boli pe care le poţi face la tinereţe

Boli de inimă

Dacă ai 20, 30 sau 40 de ani, riscul de a suferi un infarct, un accident vascular cerebral sau cel de a avea o boală de inimă este mai mare decât te-ai aştepta, conform cercetărilor publicate în revista Neurology în 2013.

Motivul principal îl reprezintă stilul de viaţă, afirmă doctorul Misra-Hebert. De exemplu, membrii Asociaţiei Psihologilor din America au descoperit că persoanele născute între anii 1980 şi 2000 suferă de mai mult stres decât alte generaţii.

O altă cauză o constituie kilogramele în plus şi obezitatea, care sporesc şansele să suferi de boli cardiovasculare.

Oricare ar fi vârsta ta, este important să-ţi măsori anual tensiunea şi nivelul colesterolului.

5 boli pe care le poţi face la tinereţe

Boala inflamatorie intestinală

Boala inflamatorie intestinală este des confundată cu sindromul intestinului iritabil.

Aceasta include boala Crohn (inflamaţia colonului), colita ulcerativă şi bolile autoimune care pot distruge intestinul, ceea ce duce la complicaţii precum abcese, obstrucţie intestinală (blocaj al intestinului subţire) şi malnutriţie.

Boala aceasta este cel mai des întâlnită la persoanele care au între 15 şi 25 de ani.

Principalele simptome ale acestei afecțiuni includ scaunele cu sânge, tulburările gastrointestinale şi pierderea în greutate, dar şi iritaţiile la nivelul articulaţiilor, pielii sau ochilor. Dacă observi aceste semne, este important să mergi la medic!

‹ Vezi si