Dacă nu vezi aceste cinci litere în bara de adresă a site-ului web unde încerci să efectuezi o plată, înseamnă că site-ul nu este securizat. „HTTPS este un protocol de comunicare securizată prin intermediul unei rețele de calculatoare care este utilizat pe scară largă pe internet”, explică Robert McKee, avocat și profesionist internațional certificat în domeniul confidențialității. „Principala sa menire este autentificarea site-ului web vizitat și protejarea confidențialității și integrității datelor din interiorul acestuia”, mai explică profesionistul. În cazul în care site-ul nu include un „s” în această parte de început a URL-ului, renunță imediat la achiziționarea online a produsului dorit și încearcă să utilizezi în schimb un sistem de plată al unei terțe părți, cum ar fi PayPal. Aceste site-uri acționează ca o barieră între o organizație și informațiile tale private.
E mai mult decât periculos să trimiți prin e-mail informații despre și de pe cardul tău de credit. Cel mai bine este să transmiți aceste date printr-un mesaj text codat. „Există o tehnică numită ‘phishing’ sau ‘spear phishing’, care implică e-mailuri concepute pentru a vă extrage numărul cardului de credit pentru o achiziție neautorizată”, avertizează Stephen Lesavich, avocat, expert în cărți de credit și autor de best-seller-uri.
De asemenea, înainte de a da click pe un link, fii atent/ă la orice indiciu care ar putea demonstra că este vorba de o fraudă, cum ar fi greșelile de ortografie, utilizarea bizară a limbii române și logo-urile care arată suspicios.
Destul de des, și mai ales în orașele mari, vei vedea pe străzi persoane care strâng donații sub formă de bani pentru tot soiul de cazuri sociale: pentru mediul înconjurător, copii bolnavi, îngrijirea animalelor fără adăpost și multe altele. În cazul în care te abordează o astfel de persoană și îți cere datele de pe cardul de credit, înseamnă că încearcă să te păcălească. „Aceste tipuri de escrocherii sunt foarte cunoscute pentru că țintesc emoțiile oamenilor pentru a-i determina să doneze”, avertizează Lesavich. „Deși legitime în unele cazuri, ar putea fi în schimb escrocherii pentru a obține informații despre cardul tău de credit”, mai spune acesta. Dacă dorești să contribui cu donații, cel mai bine ar fi să vizitezi siturile ONG-urilor sau asociaților care se ocupă de astfel de cazuri și să depui banii direct.
Ai grijă cu transmiterea datelor confidențiale la telefon, fiindcă nu poți fi sigur/ă unde ajung acele informații după ce închizi apelul. De asemenea, nu știi cine ascultă apelul, fie că este vorba de persoanele din jurul tău, de cineva care a interferat cu linia telefonică sau chiar de persoana aflată la celălalt capăt al firului, care poate avea intenții greșite.
„Unul dintre cele mai frecvente exemple de transmitere a informațiilor despre carduri prin telefon este cel în care oferim aceste informații companiilor sau firmelor care se ocupă de livrarea mâncării”, afirmă Jeremy Brant, vicepreședinte al departamentului de tehnologie informatică al Florida Capital Bank. „În astfel de situații sau în alte cazuri în care un furnizor solicită informații despre card la telefon, comandați serviciul online sau plătiți în numerar în persoană”, adaugă. În cazul livrărilor de mâncare, dacă locația nu are propriul site web (sau dacă site-ul web nu este securizat), folosește aplicațiile pentru smartphone ale unor terțe părți.
Stai... nu de asta mi-am luat card de credit, ca să cumpăr ce nu-mi pot permite? Dacă îți dorești un munte de datorii, atunci răspunsul e „da”! „Folosiți cardul de credit pentru confortul pe care vi-l oferă și pentru orice recompense pe care le puteți primi, dar cheltuiți doar ceea ce știți că puteți rambursa complet la sfârșitul lunii”, sugerează Jusko. „În timp ce unii oameni acumulează datorii pe cardurile lor de credit, alți oameni care își tratează cardurile ca pe un instrument de comoditate fac de fapt sute de dolari de pe urma acestora”, mai explică specialistul.
Acest scenariu este destul de obișnuit în restaurante. Casierul sau ospătarul îți cere cardul, iar mai apoi dispare cu acesta pentru a plăti nota cu el. Te avertizăm că există cazuri în care angajatul poate să fotografieze sau să noteze datele de pe cardul de credit când se află departe de ochii tăi. „Un exemplu de destinație cu risc ridicat din acest punct de vedere este Brazilia. În timpul Jocurilor Olimpice din 2016, mai multor persoane le-au fost clonate cardurile de credit în timp ce se aflau în restaurante”, spune Mark Deane, CEO al ETS Risk Management din Bethesda, Maryland.
Cel mai bine ar fi să nu lași cardul pe mâna oricui și să fii tot timpul cu ochii pe el. În loc să oferi cardul pentru a face chelnerul plata, cere-i să aducă POS-ul la masă sau deplasează-te până la bar pentru a efectua tranzacția. „Acest lucru devine din ce în ce mai frecvent în Europa, unde restaurantele aduc dispozitive la masă pentru a accepta plata, și credem că acest lucru ar putea deveni tot mai răspândit și în Statele Unite”, spune Alex Cramer, Head of Cards la Final, un startup de carduri de credit mobile-first.
Introducerea oricăror informații personale pe un site web (indiferent dacă site-ul în sine este securizat sau nu) poate prezenta riscuri în cazul în care conexiunea la internet nu este securizată, iar acest lucru include internetul public sau orice internet fără protecție prin parolă. Consecințele? Orice informație personală sensibilă (parole, date personale și informații despre cardurile de credit) poate fi accesată de oricine încearcă să pătrundă în rețea.
Cel mai bine este să aștepți până când ești conectat la o rețea securizată înainte să introduci astfel de date. „Ștergeți de pe dispozitivele dumneavoastră rețelele Wi-Fi care nu sunt ale dumneavoastră și asigurați-vă că vă securizați conexiunea Wi-Fi cu o parolă unică și privată”, sugerează Emmanuel Schalit, CEO al managerului de parole Dashlane. „De asemenea, nu folosiți conexiuni Wi-Fi care nu sunt cunoscute ca fiind sigure (gândiți-vă: Wi-Fi-ul din cafenea, Wi-Fi-ul gratuit din clădirea unde munciți sau din aeroport), cu excepția cazului în care o faceți prin intermediul unui VPN securizat”, a mai explicat acesta.
Atunci când navighezi pe internet de pe un computer public sau de pe computerul unei persoane pe care nu o cunoști sau în care nu ai neapărat încredere, ar fi bine să nu introduci date de pe cardul de credit. „Un computer public poate avea dispozitive sau software care să înregistreze toate tastele pe care le apăsați, cunoscute și sub numele de keyloggeri”, explică McKee. „De asemenea, calculatoarele ar putea conține programe malware pentru a vă fura informațiile”, a mai spus acesta. Deoarece nu poți verifica securitatea unui computer public, nu ar trebui să îți folosești cardul de credit pe un site web pe care l-ai accesat de pe acel computer.
Dispozitivele amplasate în localuri, magazine sau baruri, care au fost modificate (inclusiv instalarea de „skimmere” pentru a fura datele cardurilor de credit) pot fi greu de identificat. Important este să fii atent la detalii ca să îți dai seama dacă este un aparat modificat sau nu. Dacă sesizezi un dispozitiv voluminos, din plastic, cu fire expuse sau alte detalii care par ciudate, ia în considerare posibilitatea de a alerta angajații sau forțele de ordine, pentru că în mod cert ceva rău se poate întâmpla. „Prin glisare se citesc datele statice de pe banda magnetică de pe spatele cardului; prin introducerea acestuia în POS se citesc datele dinamice de pe cipul de pe fața cardului, adăugând un nivel suplimentar de securitate a plății”, spune Camer.
Așa că fii foarte atent la toate aceste semne care ar putea să te ferească de pierderea datelor de pe card.
Dacă te gândești să cumperi un produs de la un comerciant care nu are niciun fel de recenzie sau listări anterioare, verifică înainte de toate autenticitatea acestuia. În cazul în care cauți comerciantul respectiv pe Google și nu există recenzii la adresa sa sau a produselor lui ori nu există cel puțin o pagină de social media prin care să își facă reclamă, atunci ar trebui să te gândești de două ori dacă să plătești cu cardul. „Internetul a oferit consumatorilor o modalitate mult mai eficientă de a evalua reputația companiilor cu care fac afaceri, așa că folosește-o”, sugerează Adam Jusko, fondator și director executiv al creditcardcatalog.com, un site de comparare a cardurilor. În aceeași ordine de idei, caută informații de contact pe site-urile de pe care faci cumpărături, inclusiv adresa și numărul de telefon dacă nu ești familiarizat/ă cu comerciantul.