Cine e justițiarul de Berceni? A „prins” un avocat al lui Călin Georgescu, săltat de poliție pentru agresiune sexuală

„Tu știi ce mai face copilul tău?” – iată o întrebare care îi chinuie pe părinții de pretutindeni, mai ales azi, când tehnologia a evoluat și riscurile la siguranța minorilor sunt la un click distanță. Oricâte limitări ai pune activității online a adolescentului, pericolele continuă să nu ne lase să dormim noaptea, iar termeni precum „grooming” sunt mai mult decât neologisme ale unui societăți tot mai tensionate, devin un adevărat coșmar lexical.
Mulți părinți se pot simți în aceste condiții liniștiți știind că există justițiari urbani așa cum este personajul despre care vom vorbi mai jos, „justițiarul de Berceni”. E viral din 2022, dar a revenit în centrul atenției odată cu implicarea într-un caz de agresiune sexuală în care e protagonist un avocat care l-a reprezentat pe fostul candidat le alegerile prezidențiale, Călin Georgescu.
Află de mai jos tot ce trebuie să știi despre „justițiarul de Berceni” – atât părțile sale luminoase, precum implicarea civică, dar și controversele care s-au iscat odată ce a devenit popular, ce includ reclamații de hărțuire de la o fostă iubită sau acuzații de șantaj.
Cine e justițiarul de Berceni?
Mișcările justițiare nu sunt o invenție românească, termenul de vigilantes (justițiari civici) fiind asimilat de multe persoane care vor să combată prin diverse metode infracțiunile și criminalitatea din jurul lumii. Aceștia se inspiră din figuri legendare sau reale, iar dintre ei face parte și Justițiarul de Berceni, pe numele său real Alexandru Constandachi.
În 2022, când a intrat în atenția publicului, Constandachi avea 31 de ani, activa pe un post de vânzări în cadrul unei corporații și își aștepta repartiția la Poliția Militară, conform Press One. Potrivit Libertatea, la acea dată, Justițiarul de Berceni se întorsese de patru ani din Anglia, unde locuise timp de cinci ani, iar diferențele notabile de civilizație dintre patria noastră mioritică și Occident l-au determinat să ia atitudine. Uite ce declara atunci:
„Când am văzut nesimțirea de la noi, am intrat în depresie și am început să am probleme cu nervii. Când vedeam că unul aruncă gunoi pe stradă, altul parchează pe trecere de pietoni sau ocupă tot trotuarul, o luam razna efectiv”.
La început, s-a mulțumit să intervină în cazurile în care oamenii aruncau gunoiul sau chiștoacele pe geam, situații care i-au atras și numele de „Justițiarul”.
Mai târziu, aflând despre un caz de pedofilie, și-a dat seama că putea face mai mult. Uite ce declara tot pentru Libertatea: „Două luni mai târziu s-a întâmplat să văd cazul Titan pe internet și instant am luat atitudine. Instant am început să vorbesc cu individul ăla, l-am prins și a fost un sentiment extraordinar. Toată adrenalina aceea m-a făcut să mă gândesc că vreau să-i mai prind și pe alții.”
De atunci, concomitent cu activitatea sa profesională, a început să organizeze în timpul liber operațiuni de flagrant în care surprinde presupuși prădători sexuali. În timp, Justițiarul de Berceni a devenit atât de cunoscut că în proiect i s-au mai alăturat și alți membri voluntari, inclusiv un polițist.
În iulie 2022, anul în care a luat amploare fenomenul Justițiarului, echipa de investigație de la Press One i s-a alăturat lui Alexandru Constandachi într-un flagrant. Dacă ești curios/asă, vezi detalii despre întreaga operațiune aici.
De la acel episod, popularitatea Justițiarului de Berceni a crescut, iar acum este protagonist al unui nou caz celebru. A ajutat la prinderea unuia dintre foștii avocați ai lui Călin Georgescu (detalii mai jos), „săltat” de poliție pentru agresiune sexuală.
Admirat și blamat totodată, Justițiarul mărturisea pentru Press One că uneori regretă faima sa. „Acum, într-un fel, regret că am ieșit în față. Nu mă așteptam să explodeze chestia asta. Mă așteptam să fie ceva de nișă”.

Când s-a făcut remarcat Justițiarul de Berceni?
Cum s-a făcut cunoscut „Justițiarul de Berceni”?
Primul moment în care a apărut în atenția publică Justițiarul de Berceni a fost iunie 2022.
Totul a pornit în seara de 23 iunie 2022, când Alexandru Constandachi (31 ani) a „prins în plasă” primul presupus prădător sexual. El și-a întâlnit „victima” – pe Gelu, un bărbat de 48 ani – pe strada Grădiștea din cartierul Berceni, după ce Gelu credea că discută pe internet cu o fată de 14 ani. În locul „Alexandrei”, apare un adult – iar Alexandru îl surprinde în flagrant, strigând „pedofilu!” și înregistrând totul. Primul video postat – cu el alergând prin Berceni în căutarea suspectului – a strâns rapid peste 500.000 de vizualizări online.
După acel incident viral, Alexandru a continuat misiunea pe cont propriu. Ulterior, la acțiunile sale s-au alăturat Alexandru Preda și, pentru aproximativ șase săptămâni, chiar un polițist – Radu Duțu. Împreună au făcut senzație în online, au depus sesizări la poliție și au expus zeci de persoane care încercau întâlniri cu „minori” online.
Activitatea lor era frenetică. Conform spuselor lui Alexandru Preda, pentru Libertatea, Justițiarii de Berceni au confruntat sau reclamat în acea perioadă un număr impresionant de „suspecți” – „Unu la două zile”, spunea prietenul lui Alexandru Constandachi.
Cum își pregătește „Justițiarul de Berceni” operațiunile: între strategie digitală și sânge rece
În articolul Libertatea din 2022, Justițiarul de Berceni a acceptat să își dezvăluie „tacticile”.
„Momeala” online
Primul pas al Justițiarului era să creeze un profil aparent banal pe rețelele sociale, drept momeală, având titular fictiv de cele mai multe ori o fată de 12, 13 sau 14 ani. Nimic ostentativ – o poză discretă, câteva postări neutre, dar suficiente cât să atragă atenția. În doar câteva ore sau zile, mesajele începeau să curgă, conținând de la aluzii obscene la invitații directe, care îți ridică părul pe tine: „Îmi trimiți o poză cu tine sexy?”.
Important de precizat e că presupușii prăduitori sexuali știu mereu că fetele au vârste mici și totuși decid să continue. Iar de aici sunt luați în vizorul „Justițiarului”.
Regulile lor: stricte, reci și precise
Metoda pe care o folosesc Alexandru Constandachi și echipa sa este de o rigoare aproape juridică. „Noi nu instigăm cu nimic, când ne pun întrebări dacă am vrea să le facem x lucruri, răspundem cu întrebări pentru a evita un răspuns categoric, o afirmație. Îi lăsăm pe ei să conducă discuția, să ne facă propuneri și tot pe ei să stabilească întâlnirea. Atunci când cer o întâlnire, noi spunem doar ora și locul, atât”, a afirmat Justițiarul de Berceni în interviul pentru Libertatea.
Așadar, prădătorii sexuali nu pot să pretindă că au fost duși de nas sau instigați. Trebuie remarcat și că întâlnirea este stabilită exclusiv de către suspect. În acest timp, echipa Justițiarul documentează tot procesul ca să aibă la dispoziție orice dovadă cu putință.
Fără violență
În ziua întâlnirii, Alexandru apare singur sau cu unul sau mai mulți dintre colegi. Se apropie, activează camera și începe. De obicei, nu e nevoie de confruntare fizică – majoritatea suspecților „îngheață” sau fug.
Justițiarul de Berceni pretinde de asemenea că colaborează bine cu forțele de ordine și că pune întotdeauna la dispoziția organelor legii toate dovezile pe care le-a adunat, oferindu-și tot sprijinul.
Dacă te interesează, poți urmări întregul film al unui flagrant în investigația Press One.
Justițiarul de Berceni e viral pe Internet
Pe Facebook are 37 de mii de urmăritori și 19 mii de like-uri, pe Instagram peste 80 de mii de urmăritori, iar pe Youtube un număr record de 415 de mii de abonați. E popular mai ales printre tineri și nu e de mirare, căci acțiunile sale îi vizează pe cei mai lipsiți de experiență și de apărare, totodată.

Proiectul Justițiarul de Berceni s-a extins însă și dincolo de rețelele sociale. Alexandru Constandachi are un site, „Justițiarul de Berceni”, ce se axează în prezent pe prevenția, raportarea și combaterea grooming-ului – un apel clar către autorități și societate de a proteja copiii justitiaruldeberceni.ro.
În prezent, uite cum își descrie misiunea Justițiarul din Berceni pe site-ul său:
„Misiunea proiectului „Justițiarul de Berceni” este să prevină și să combată grooming-ul și abuzul sexual asupra minorilor prin informare, educație și conștientizare publică. Credem în puterea comunității și în rolul crucial al educației pentru protejarea celor mai vulnerabili dintre noi.
Prin conținutul pe care îl creăm și distribuim pe YouTube, ne dorim să oferim părinților, educatorilor și copiilor instrumentele necesare pentru a recunoaște, a preveni și a reacționa corespunzător în fața pericolelor. ”
E evident că, cu o asemenea popularitate, mulți vor să-l urmeze sau să îi preia „capa de salvator”. Dar, lucid, Justițiarul din Berceni îi descurajează, mai ales pe tineri, să riște astfel.
„Noi îi sfătuim cu ardoare pe oameni să nu facă asta. Dacă vor să ne ajute, pot să ne trimită pe Instagram, pe Facebook sau pe email informații despre presupuși prădători. În primul rând minorilor le spunem să-și contacteze părinții, să nu încerce ei ceva”
Justițiarul de Berceni arestat?
Nu, justițiarul de Berceni nu a fost arestat, dar este cercetat pentru șantaj, conform Libertatea.
Pe 5 februarie 2025, Alexandru Constandachi a fost prins în flagrant de polițiștii de la Secția 11 din București. Alături de un complice, acesta este acuzat că a șantajat un tânăr de 22 de ani, cerându-i 5.000 de euro pentru a nu publica o înregistrare video cu caracter intim.
Totul a început după ce victima a cunoscut o femeie online și a întreținut cu aceasta relații intime, filmate de comun acord. A doua zi, tânărul a fost atras la o adresă sub pretextul unei noi întâlniri, dar în loc de cină, l-a întâmpinat Alexandru Constandachi. Justițiarul l-ar fi forțat să șteargă imaginile din telefon, în timp ce îl filma — un gest interpretat ca metodă de intimidare.
Ulterior, victima a fost contactată telefonic de pe un număr necunoscut și i s-a cerut suma de 5.000 de euro pentru ca înregistrarea cu „ștergerea forțată” să nu fie făcută publică. Tânărul a anunțat Poliția și a colaborat cu autoritățile. Flagrantul s-a petrecut într-o benzinărie din zona Mihai Bravu, unde suspecții au fost surprinși în timp ce primeau 200 de euro. Atât Alexandru Constandachi (34 ani), cât și complicele său (36 ani) se află sub control judiciar pentru 60 de zile. Ancheta este în desfășurare.
Justițiarul de Berceni logo
Atât de celebru a devenit Justițiarul de Berceni, că are și logo, și merchandise. Îți lăsăm mai jos o captură a logoului acestui proiect, preluată de pe site-ul Justițiarului de Berceni, iar dacă îți dorești, de exemplu, un tricou cu Justițiarul din Berceni, află că îl poți achiziționa online.

Cum se întrețin „justițiarii”? Conform anchetei Press One din 2022, la finanțarea lor contribuiau și donații de pe contul de Patreon. De asemenea, cei care cotizau puteau primi, în funcție de sumele donate lunar, poze cenzurate cu presupuși prădători.
În prezent, pe platforma Justițiarului poți să vizionezi în avans episoadele ce urmează să fie publicate, achitând €5/lună pe un cont de Revolut și oferindu-ți astfel sprijinul pentru activitatea Justițiarului de Berceni.
Justițiarul de Berceni și Diana
Nu ai cum să nu simpatizezi cu cauza Justițiarului de Berceni. La o adică, cine ar putea fi împotriva cuiva care vânează pedofili? E evident că numai cineva rău intenționat și-ar manifesta opoziția.
Dar sunt și multe nuanțe ale acestui caz, iar noi nu le putem lăsa deoparte. Există o căutare pe Internet, „Justițiarul de Berceni și Diana”, care se referă la conflictul izbucnit între Alexandru Constandachi și o fostă iubită a sa.
Mai întâi, bărbatul a fost cauzat de hărțuire, pe un grup de Facebook, închis între timp, în care, potrivit articolelor apărute în presă la finalul anului 2022, una dintre fostele iubite ale justițiarului afirma că a depus o plângere la poliție pe numele său. Au urmat filmulețe pe Youtube în care Justițiarul și-a folosit dreptul la replică, reclamând inclusiv că are loc un „witch hunt (vânătoare de vrăjitoare)” împotriva sa, conform Press One.
Conflictul s-a extins mai târziu pe un thread de pe Reddit, conform publicației Vice, iar Diana a pretins inclusiv că a promit o serie de amenințări deloc voalate și că a fost hărțuită și intimidată pentru acuzațiile formulate la adresa lui Alexandru Constandachi. Găsești detalii în materialul Vice.
Justițiarul de Berceni: număr de telefon
Nu, nu avem la dispoziție numărul de telefon al lui Alexandru Constandachi – e și normal, dar dacă vrei să reclami un caz suspect, să știi că poți lua legătura ușor cu Justițiarul de Berceni. E încă activ, așa cum o dovedesc postările dese de pe rețelele sociale.
Prin urmare, dacă vrei să denunți un prădător, o poți face la secțiunea „contact”.
Justițiarul de Berceni, salvator sau risc pentru societate?
E o întrebare cu două tăișuri, la care jurnaliștii, avocații, procurorii și polițiștii încă nu au găsit un răspuns.
Cât timp specialiști nu pot nega că Justițiarul face un lucru bun, mai ales pentru că îi intimidează pe prădători și îi descurajează să recurgă la acte infracționale, unele voci ridică chestiunea unor potențiale abuzuri și a linșajului public al unor oameni ce nu au fost încă condamnați. În articolul Libertatea, avocatul Vlad Hossu nuanța astfel această dilemă: „Din punct de vedere penal trebuie să existe o infracțiune. Nu ai cum să sancționezi pe cineva care nu a înfăptuit ceva, ci doar se gândește la acel lucru. E un concept biblic ăsta, utopic din punct de vedere penal”
Dar, într-o luare de cuvânt la respectivul articol, Justițiarul nuanța: „Art. 222 Cod penal incriminează inclusiv fapta unui major de a propune unui minor care nu a împlinit vârsta de 16 ani să se întâlnească în scopul întreținerii de relații sexuale”, spunea Alexandru Constandachi.
Conform AI, uite ce presupune acest articol: „Articolul 222 din Codul Penal se referă la racolarea minorilor în scopuri sexuale. Mai exact, acesta pedepsește fapta unei persoane majore care îi propune unui minor, indiferent de vârstă, să se întâlnească în scopul comiterii actelor prevăzute de articolele 220 sau 374 din Codul Penal, inclusiv prin mijloace de comunicare la distanță. Pentru minorii sub 16 ani, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Pentru minorii sub 14 ani, fapta este pedepsită tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. ”
Un procuror contactat de Press One accepta că Justițiarul poate oferi informații utile pentru demararea anchetei, iar Alexandru Constandachi afirma la acea dată că a fost contactat inclusiv de parlamentari pentru promovarea unor diverse acțiuni legislative. Totodată, aparent, sprijinul e mai larg, tot Justițiarul mărturisind că e ajutat și altfel:
„Sunt și mulți ofițeri de Poliție trecuți în rezervă care ne ajută, prin experiența pe care o au. Doi foști ofițeri cu peste 27 de ani de muncă operativă. S-au confruntat cu această lege nescrisă a pedofililor. Ei ne-au împins de la spate să facem acest demers, în baza legii”.
Dar, dacă e să ne uităm la „cei mai mari” ca noi, un raport din Marea Britanie, citat tot de Press One, stipula că, în urma consultărilor cu comisarii din poliția britanică, „vânătorii de pedofili” mai degrabă periclitează munca organelor legii și pun victimele într-un pericol și mai mare.
Dar ce trebuie nuanțat e că sistemul britanic e unul eficient, bine pus la punct. Din păcate, nu putem spune asta despre legislația noastră. Chiar Justițiarul din Berceni sintetizează acest fenomen: „În Marea Britanie, grooming-ul este considerat o infracțiune gravă, pedepsită cu până la 10 ani de încarcerare. În Germania, grooming-ul este sancționat cu amendă sau închisoare, în funcție de gravitate. În România, grooming-ul nu este încă definit clar în legislație, ceea ce creează lacune periculoase.”, conform site-ului său.
Empatie pentru prădători?
Simte vreun pic de amărăciune pentru suspecții pe care îi confruntă direct? Conform declarațiilor făcute de Justițiarul din Berceni pentru Press One, nu:
„Respect viața, respect ființa umană. Nu simt însă empatie pentru un prădător. Și nici nu am de gând să-i provoc un rău deliberat. Dacă răul se produce, o să mă asigur că persoana este în siguranță. În unul din ultimele videoclipuri individul pe care l-am prins, sesizare de la un băiat de 15 ani pe care încerca să-l racoleze, a fugit în parc, unde erau mulți părinți. Acolo a început să exprime faptul că băiatul este de vină că a acceptat să vorbească cu el. Evident că în acel moment toți părinții au vrut să-l bată. Noi am intervenit. Am stat acolo și l-am protejat.”
Dar Justițiarul de Berceni mai vrea să nuanțeze ceva:
„Scopul nu este nici să ajungă la închisoare. Noi vrem doar să facem o expunere a acestei probleme și vrem ca acești indivizi să primească ajutorul psihiatric de care au nevoie. Nu consider că închisoarea este soluția pentru ei. Au nevoie de un ajutor de specialitate. Dacă i-aș fi instigat în vreun fel, mă trezeam eu cu amenzi sau dosare penale.”
Fost avocat al lui Călin Georgescu, săltat pentru agresiune sexuală
Pe 8 iulie 2025, polițiștii din Voluntari au fost sesizați în jurul orei 22:30 că un bărbat de 50 de ani ar fi agresat sexual o fată de 15 ani. Suspectul este Bogdan Mircea Petre, avocat care l-a reprezentat anterior pe Călin Georgescu într-un dosar penal deschis la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Potrivit surselor judiciare citate de News.ro, tânăra le-a spus polițiștilor că a fost abordată într-un mall, iar bărbatul a insistat să-i obțină numărul de telefon și o întâlnire.
Simțindu-se amenințată, adolescenta a apelat la Alexandru Constandachi și i-a transmis locul întâlnirii. Cei doi s-au deplasat în comuna Ștefăneștii de Jos, iar la fața locului, avocatul ar fi atins-o fără consimțământul ei. În acel moment, „Justițiarul” ar fi intervenit și l-ar fi lovit pe bărbat, susțin autoritățile într-un comunicat oficial. Constandachi a publicat apoi imagini cu presupusul flagrant pe TikTok.
Polițiștii au ajuns rapid la fața locului, au aplicat procedura prevăzută de Legea 26/2024 și au emis cereri pentru ordine de protecție. A fost deschis un dosar penal pentru agresiune sexuală și lovire sau alte violențe, dosar aflat acum în instrumentarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București. Călin Georgescu s-a distanțat public de avocatul Petre, renunțând anterior la colaborarea cu acesta.
În final, ce trebuie conchis e că, dincolo de diversele fațete și nuanțe ale poveștii Justițiarului din Betceni, acesta crede cu adevărat în misiunea sa. Indiferent dacă îi place sau nu atenția, cum a mai fost acuzat, voalat sau nu, și de controversele din viața personală (pe care nu le minimizăm), Alexandru Constandachi are un merit imposibil de contestat: că joacă sau nu un rol definitiv în prinderea prădătorilor sexuali, e valoros că atrage atenția asupra acestui fenomen și semnalează cât de important e pentru sistem și pentru părinți și presă deopotrivă să nu lase tinerii și copiii fără apărare în fața pedofililor.
Pe de altă parte, nu se poate nega că de multe ori metodele prin care „scoate la lumină” adevărul sunt intruzive, invadând dreptul la intimitate. Da, e vorba despre „criminali”, însă și ei au, ne place sau nu, drepturi.
Poate că nu e nici salvator, nici personaj negativ: e doar un om care și-a asumat o misiune. Și reunește, în figura sa de vigilante, esența unei comunități care se simte dezamăgită de sistem și care se vede presată de multe ori să ia singură inițiativa.



Surse foto: facebook, site-ul Justițiarului de Berceni, facebook, facebook
Surse articol: libertatea, pressone, libertatea, vice, libertatea, hotnews