swipe

6 lucruri banale pe care nu le putem vedea sau face în timpul viselor

Nu putem vedea smartphone-uri

Potrivit unui studiu, doar aproximativ 3,55% dintre femei și 2,69% dintre bărbați pot vedea smartphone-uri în visele lor. Motivul ar putea fi faptul că aceste telefoane inteligente și alte dispozitive moderne au apărut în viața noastră recent, iar creierele noastre încă se acomodează cu apariția lor.

Motivul pentru care oamenii visează, potrivit unei teorii, este pentru ca anxietățile și temerile noastre să poată fi procesate de creier. Astfel, vom putea face față mai ușor situațiilor stresante din viața noastră. Acțunea de visare funcționează întocmai ca un fel de mecanism de apărare, iar lucrurile pe care le visăm provin adesea din părți mai vechi ale minții umane. 

Tot ceea ce visăm este conectat la problemele cu care se confruntau strămoșii noștri, cum ar fi luptele sau supraviețuirea.

Dar, există totuți șanse să visăm smartphone-uri. Potrivvit lui Alice Robb, autoarea unei cărți despre vise, oamenii au mai multe șanse să vadă smartphone-uri în visele lor atunci când trec prin unele evenimente de viață marcante, cum ar fi pierderea unei persoane dragi.

6 lucruri banale pe care nu le putem vedea sau face în timpul viselor

Nu putem citi, scrie sau vorbi

Acea parte a creierului nostru care este responsabilă cu interpretarea limbajului este mult mai puțin activă în timpul somnului, acesta fiind motivul pentru care exprimarea prin intermediul limbajului lipsește în lumea viselor.

Unii oameni nu își pot da seama dacă ei sau ceilalți particinpanți din visele lor chiar vorbesc. Comunicarea dintre ei pare avea loc mai degrabpă telepatic. Desigur, putem înțelege concepte și idei atunci când dormim și chiar ne putem exprima, dar nu putem auzi cuvintele și nici nu putem vedea alți oameni vorbind. 

Același lucru este valabil și pentru citit, scris sau perceperea timpului. Rareori putem distinge cuvinte separate sau putem spunem ora exactă. Cu toate acestea, persoanele care folosesc foarte mult limbajul în viața de zi cu zi, cum ar fi scriitorii sau poeții, pot fi capabili să înțeleagă limba în visele lor și să vină cu idei noi care pot fi utile după ce se trezesc.

6 lucruri banale pe care nu le putem vedea sau face în timpul viselor

Nu putem întâlni persoane străine

Există o teorie conform căreia creierul nostru nu poate „inventa” oameni noi, iar toți necunoscuții pe care îi vedem în visele noastre sunt fie persoane pe care le-am întâlnit deja undeva, fie fețele lor sunt o combinație de caracteristici pe care le-am văzut întâlnit deja în viața reală.

Majoritatea viselor noastre se bazează probabil pe elemente lumești, care chiar există în viața noastră, așa că ''străinii" pe care îi întâlnim în vise  sunt persoane cu care ne-am intersectat la un moment dat în viața reală . Este posibil să nu ne amintim de ele, deoarece interacțiunea a fost scurtă și lipsită de sens, cum ar fi, de exemplu, dacă vedem o persoană într-o mulțime sau într-o reclamă TV.

6 lucruri banale pe care nu le putem vedea sau face în timpul viselor

Nu putem efectua activități fizice

Oricât de mult ne-am chinui să alergăm sau să sărim într-un vis, pare că totul se petrece în slow motion. Cercetătorii sugerează că, în timpul somnului, creierul nostru percepe timpul într-un mod diferit, mai rapid sau mai lent decât este el în realitate.

În plus, avem vise în timpul somnului nostru REM (n.a. este aceea perioadă din timpul somnului în care se produc cele mai numeroase și cele mai intense vise. În acest timp, ochii se mișcă rapid și activitatea neuronilor creierului este asemănătoare cu cea a stării de veghe, motiv pentru care se mai numește și somn paradoxal), iar mușchii sunt imobilizați și relaxați în acest timp. În acest fel, creierele noastre se asigură că nu vom acționa asupra a ceea ce visăm. Prin urmare, această senzație de mișcare lentă poate apărea din cauza lipsei activității musculare sau a procesării neuronale mai lente în această etapă a somnului.

6 lucruri banale pe care nu le putem vedea sau face în timpul viselor

Nu ne putem privi în oglindă

Oglinzile și reflecțiile sunt concepte stranii când vine vorba de vise. Ideea este că în lumea reală, reflecțiile respectă legile fizicii, dar visele sunt formate de așteptările și amintirile noastre din subconștient, iar regulile „vieții reale” nu se aplică acolo. Deci, de obicei, vom vedea fie ceva neclar sau ceva care nu se poate distinge cu adevărat în oglindă, sau am putea vedea fețele noastre distorsionate.

Unii oameni cred că visele ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine viața reală într-un fel, prin urmare, acțiunea de a te privi în oglindă în timpul unui vis ar trebui înțeleasă dintr-un punct de vedere psihologic. Prin urmare, ceea ce vezi în oglindă în timpul unui vis poate aea legătură cu evenimentele din viața de zi cu zi, cu stima de sine sau cu luptele interioare care te macină. 

6 lucruri banale pe care nu le putem vedea sau face în timpul viselor

Simțul gustativ se pierde în lumea viselor

Potrivit unui expert, oamenii rareori se pot bucura de o "experiența culinară completă” atunci când visează și avem tendința să ne amintim că eram pe cale să mâncăm sau că de abia am mâncat, însă dacă încercăm să ne amintim procesul în sine, ne vom da seama că putem spune exact ce am mâncat sau ce gust avea mâncare.

Se întâmplă, câteodată, ca oamenii să poată simți gustul mâncării în visele lor, ceea ce este frecvent întâlnit în cazul viselor lucide. Atunci când visăm, creierul nostru experiențe uimitoare pentru noi, bazate fie pe experiențele noastre din viața reală, fie ne imaginăm ce gust ar putea avea un anumit aliment. Așadar, mâncarea pe care o consumăm în vise poate avea gustul pe care ni l-am imaginat, mai bun sau poate avea un gust imprevizibil bazat pe așteptările și amintirile noastre. 

‹ Vezi si