swipe

Viața tulburătoare a Mihaelei Mihai! A trăit în teroare alături de fostul soț și a fost o victimă a regimului comunist

A fost una dintre cele mai mari artiste ale anilor ’70

Mihaela-Maria Neagu, pe numele ei real, s-a născut pe 27 octombrie 1946 la Giurgiu. A studiat la școala și la liceul de muzică, apoi a luat lecții de pian și vioară, urmând ca după aceea să ajungă la Conservatorul Național de Muzică din București pe care l-a și absolvit. Nu mulți știu că este și actriță, dar chiar a jucat în filme românești de lung metraj precum: „Cartierul veseliei” (1964), „Asediul” (1970) și „Bariera” (1972).

Acestea sunt titlurile melodiilor care au consacrat-o:

  • „Dacă iubești fără să speri”
  • „De-ai fi tu salcie”
  • „Drumul meu”
  • „Habar n-ai tu”
  • „Revederea”
  • „Tu ești primăvara mea!”
  • „Cine a găsit tinerețea mea?”

„Primeam câte trei-patru saci poștali pe săptămână, plini cu scrisori din Germania. Mai veneau și din alte țări, de prin Siberia, de la Moscova, de la Vladivostok… Pe vremea aceea, în Uniunea Sovietică se scria la școală cu o cerneală violetă și cu penița, pe foi de caiet desenate cu inimi și floricele, și admiratorul îmi trimitea poza lui. Poezii scrise în rusește sau în nemțește, din care eu nu înțelegeam nimic. Dar cele mai multe scrisori le primeam din România.”, a povestit aceasta, potrivit News Week.

Succesul profesional i-a dat aripi și a făcut-o să-și dorească o schimbare în România, în timpul regimului comunist. Voia ca artiștilor să le fie recunoscute drepturile, iar acest vis a costat-o foarte mult.

„M-am dus la Ministerul Culturii și am cerut să se organizeze ședințe cu soliștii. Eram ai nimănui. De fapt, mi-am dat seama că era întreținută anume situația asta: să fim dezbinați, ca să putem fi mai ușor de controlat!”

Pentru că Partidul Comunist nu a luat atitudine în această problemă, artista s-a întors împotriva conducerii și a refuzat să participe la un spectacol dat în cinstea dictatorului. Acest gest a atras după sine și consecințe grave, pe care tot ea le-a dezvăluit într-un interviu. Uite cum fost pedepsită:

„M-am trezit deodată cu o suspendare de șase luni la radio și televiziune!”

Viața tulburătoare a Mihaelei Mihai! A trăit în teroare alături de fostul soț și a fost o victimă a regimului comunist

A avut mari probleme cu regimul comunist

Pentru că s-a aflat în permanent conflict cu regimul politic, Ministerul Culturii a făcut-o să piardă un contract important în Franța. Apoi, a plecat singură și a reușit să semneze o colaborare pe șase ani. Din păcate, cei aflați la conducere nu au fost deloc încântați de curajul ei.

„Oficialitățile române nu au fost de acord să rămân în Franța pentru a onora contractul, dar nici nu m-au lăsat să mă întorc în țară!”

Ulterior, a fost exilată și lăsată fără drept de viză pentru străinătate. Dar artista s-a descurcat și a reușit să obțină cetățenia franceză după ce s-a căsătorit.

„După povestea cu protestul meu de la Ministerul Culturii, la următorul turneu în Occident am fost împinsă să nu mă mai întorc. Am plecat pentru o lună în Germania de Vest și apoi am plecat la Paris, unde mai fusesem, de unde mă întorsesem deja cu un contract, pe care ai noștri l-au plimbat prin sertare, și între timp eu l-am pierdut. Acum, după trei ani, m-am întors la Paris. Am obținut alt contract la altă casă de discuri, mult mai mare, pe o durată dublă decât primul, adică de șase ani. M-am dus cu el la Ambasada României și am cerut să vorbesc cu atașatul cultural, i-am înmânat contractul original și l-am rugat să-l trimită la București. Am așteptat un an. La fiecare trei luni, consulul Ambasadei României mă suna și mă invita la o cafea, să-mi prelungească viza de ieșire din țară. Am și acum pașaportul românesc de atunci, unde a trebuit să lipească o bucată de hârtie albă ca să aibă unde să-mi pună în continuare ștampilele de viză de ieșire din țară.

După un an, la un moment dat, m-a sunat din nou și când am intrat mi-a spus: -Doamnă, mi-e mie rușine. A venit răspunsul de la București și e negativ. Eu am văzut câtă bună credință ați avut și cât de corectă ați fost cu autoritățile române, n-ați cerut azil politic, n-ați fugit, ați venit la noi să vă prelungim viza de ieșire din țară. Nu e corect ce au făcut cu dvs. Din momentul acela am știut că nu mă mai pot întoarce. Între timp începusem să primesc zvonuri din țară care spuneau că am fost arestată și executată pentru trafic de droguri, pentru spionaj și trafic de valută.”

Este îngrozitor pentru un om să audă că anumite persoane au răspândit zvonuri cum că ar fi murit, nu? Și cu atât mai mult pentru o artistă sensibilă ca Mihaela Mihai...

„E ridicol. Nimeni nu poate crede că nu aș fi avut dosar la Securitate, atâta vreme cât, după fiecare deplasare în Occident, eram urmărită peste tot în țară. Chiar reperasem mașina care mă urmărea după fiecare turneu. Într-o zi, m-am dat jos din autoturism, m-am dus la mașina securiștilor și le-am spus: -Fiți liniștiți, că nu stau mult!”

Citește totul despre: Viața și moartea regretatei Mihaela Runceanu. Ce face acum asasinul cântăreței

Viața tulburătoare a Mihaelei Mihai! A trăit în teroare alături de fostul soț și a fost o victimă a regimului comunist

A fost căsătorită de trei ori și a divorțat de fiecare dată

S-a căsătorit pentru prima dată la 18 ani, iar primul ei soț a fost Mihai Stihi, nepotul lui Mihail Sadoveanu. Cei doi nu s-au înțeles, așa că un divorț a fost iminent.

„Mie nu prea îmi plăcea de el, dar el plăcea familiei mele. Până la urmă l-am îndrăgit și eu. Mama mea m-a trimis în vacanță la Breaza și el a venit după mine. Părinții mei nu au știut, dar au aflat de la gazdă. A urmat un mare scandal în familie, drept care au convocat-o pe mama băiatului și au decis să ma căsătoresc.”, a declarat ea, potrivit Tango.

Marcantă însă a fost cea de-a doua căsnicie, fiindcă lucrurile au evoluat așa cum nimeni nu s-ar fi așteptat. În 1975 s-a mutat la Paris, după ce a semnat un contract cu casa de discuri Phonogram din Franța. Acolo s-a măritat cu francezul Maxime Dufour, un om influent, patron a două societăți de publicitate și comunicare. Cu el a conceput o fiică, pe Isabelle-Marie Dufour, singurul ei copil.

„În Franța, m-am măritat din nou, cu un francez, am făcut un copil… Am o fată superbă, Isabelle, care a făcut 25 de ani în august, e născută de Sfânta Maria Mare, ziua cea mai pustie a anului, în Paris, toată lumea fiind plecată. Bărbatul meu mi-a spus că numai o afurisită de româncă poate să nască pe 15 august, când nu-i nimeni în oraș să-i aducă trei flori! A venit un doctor și m-a moșit. O oră a durat nașterea, a fost fără probleme.”, spunea Mihaela Mihai pentru sursa menționată anterior

Deși i-a legat acest copil, lucrurile care i-au îndepărtat au fost mult mai multe și au cântărit enorm în decizia ei de a pune punct relației.

În 1990 s-a întors în România, dar la scurtă vreme a revenit în Paris, unde s-a căsătorit pentru a treia oară. De această dată, Dumitru Ciaușu, ambasadorul României la Paris, i-a devenit soț. În 2000, după cel de-al treilea divorț, a revenit de tot în România.

Viața tulburătoare a Mihaelei Mihai! A trăit în teroare alături de fostul soț și a fost o victimă a regimului comunist

Tatăl fiicei sale a drogat-o în timpul căsniciei

Cea mai grea perioadă a vieții sale nu a fost cea în care membrii Partidului Comunist din România îi făceau zilele amare. Din păcate, a trecut prin ceva mai rău de-atât. Gelozia excesivă a celui de-al doilea soț a făcut-o pe Mihaela Mihai să ajungă în pragul disperării. Partenerul ei de atunci nu îi permitea nici măcar să privească în altă parte când era cu el.

„După ceva vreme s-a revelat că era de o gelozie patologică. Nici măcar Bună ziua nu puteam să dau unui bărbat. Ieșeam împreună într-un restaurant, ne așezam la masă, se uita tot timpul la mine și după cinci minute îmi spunea: „-Te-am văzut, ți-ai făcut semne cu ălă”. Tremura tot timpul de teamă să nu mă piardă, a fost o violență psihologică monstruoasă care a durat ani de zile. Se umplea mai repede paharul dacă nu o aveam deja pe Isabelle. Am suportat pentru ea, când ea a avut 8 ani nu am mai putut.”, a povestit cântăreața într-un interviu mai vechi.

Cântăreața a făcut și declarații șocante cu privire la acest mariaj eșuat prin care a trecut. Uite ce acuzații grave i-a adus fostului partener:

„La un moment dat mi-am dat seama și că insista atât să facă el cafeaua dimineața pentru că mă droga cu ea. Cinci ani m-a drogat, ca să poată să mă facă să depind de el. Asta mi-a spus medicul la care m-am dus și mi-a făcut toate analizele. Nu este o părere de-a mea. Pur și simplu am tăiat tot și am zis: Eu plec. Patru ani m-a hărțuit cu detectivi privați, cu înregistrările conversațiilor mele telefonice, plătea polițiștii din cartier.”

Citește și: Mărturia cutremurător de sinceră și șocantă a soției lui Will Smith: "Am mers drogată la muncă. După ce m-am prăbușit..."

Viața tulburătoare a Mihaelei Mihai! A trăit în teroare alături de fostul soț și a fost o victimă a regimului comunist

Are o relație minunată cu fiica ei

Deși nu s-a putut înțelege cu tatăl Isabellei, viața ei a mers mai departe fără el. Acest divorț nu a afectat relația mamă-fiică, iar cele două s-au înțeles întotdeauna extraordinar.

„Isabelle e un înger pe care mi l-a trimis Dumnezeu, e un copil extraordinar. E frumoasă, e deșteaptă, e tandră, e delicată, e grațioasă, e înțeleaptă. Tatăl ei e francez și l-am iubit foarte tare, dar până la urma a trebuit să accept ideea că bărbații au și ei limitele lor și într-o zi i-am spus, după ce ne despărțisem „Bietul de tine, tu nu ești decât un bărbat… Toată lumea recunoaște că noi femeile suntem mai curajoase, mai puternice, mai rezistente decât bărbații.”, a spus într-un interviu pentru Acasă TV.

I-a oferit fiicei sale o educație aleasă și a învățat-o să fie empatică, iar astăzi se mândrește cu ea din toată inima.

„Eu nu am crescut-o ca românii: eu am grijă de tine acum, te cresc, îți dau să mănânci, pentru ca tu, când o să fiu eu bătrână, să ai tu grijă de mine. Nu i-am spus niciodată chestia asta și cred că am greșit. În viață, când primești ceva, trebuie să știi să și dai înapoi, dar lucrul ăsta mi l-a formulat clar soacra fetei mele, o americancă foarte draguță și foarte înțeleaptă. Ea este fericită cu soțul ei.”, sunt cuvintele Mihaelei Mihai despre fiica ei.

Isabelle-Marie Dufour s-a căsătorit în 2008 cu afaceristul american Scott J. Freidheim, iar împreună au trei copii: Alexander Cyrus, Leo Maxime și Anna Mikaela.

Aceștia se numără printre ultimii botezați în Catedrala Notre-Dame din Paris, înainte să fie cuprinsă de un incendiu violent în data de 15 aprilie 2019. După tragicul eveniment, artista a postat un mesaj emoționant pe Facebook :

„Privesc imaginile, trecând de la stupoare la refuz, apoi la mobilizare: trebuie scoase, cu orice preț, toate obiectele de valoare și adăpostite la Louvre. Și au fost evacuate. Doare tare. Îmi amintesc că cei trei nepoței ai mei au fost botezați acolo. Ce privilegiu am avut, de a fi cântat sub acele arcade, născute acum 857 de ani, Ave Maria!”

Viața tulburătoare a Mihaelei Mihai! A trăit în teroare alături de fostul soț și a fost o victimă a regimului comunist

Adoră viața la țară și în prezent se bucură de natură

După divorțul de al treilea soț, s-a întors în România, unde a făcut o mulțime de lucruri importante. Este inițiatoarea și președinta Uniunii Artiștilor Liber Profesioniști din România (U.A.L.P.R.- Artis) și autoarea Legii 109/2005 privind indemnizația pentru activitatea de liber profesionist a artiștilor interpreți sau executanți din România (Legea „Mihaela Mihai”).

Acum este liniștită, după ce și-a îndeplinit visul pe care îl avea încă din perioada comunistă. Duce o viață de poveste la țară, în Măgura, județul Dâmbovița. Are grădină și animale de companie, așa că toată ziua se îngrijește de ele.

În timpul liber stă pe... internet. Deține două conturi de Facebook, acolo unde postează des imagini reprezentative din viața ei. De asemenea, tot pe Facebook își împărtășește și opiniile cu privire la ce se întâmplă astăzi în lume. Cel mai des, publică fotografii cu fiica și nepoții ei, care sunt totul pentru ea.

Prietenii din mediul online îi lasă zeci de comentarii prin intermediul cărora își exprimă admirația și respectul. De asemenea, mulți o laudă și o felicită pentru felul în care sunt crescuți nepoții ei, dar și pentru realizările fetei sale.

Vedeta este iubitoare de natură și fotografiază des peisajele care o impresionează.

Citește și: Amintiri din copilărie de la actrița Carmen Tănase: „Am mâncat bătaie!”

‹ Vezi si