Ce argumente conving ca încălzirea pe peleți este o opțiune bună?

Ce argumente conving ca încălzirea pe peleți este o opțiune bună?

Redactor Divahair.ro

Peleții din lemn sunt piese cilindrice de aproximativ 10-20 milimetri lungime și cu un diametru care variază între 5-10 milimetri. Ei reprezintă o sursă regenerabilă de energie, care provine din rumeguș, așchii uscate și altele. Materialele naturale sunt 100% tocate și presate. În prezent, ei reprezintă una din cele mai eficiente metode de alimentare a centralelor care funcționează cu combustibil solid.

Peleții din lemn pot fi folosiți în case în scopul de a fi arși în sobe de dimensiuni reduse. Ei produc o sursă de căldură ecologică, iar costurile anuale sunt mult mai mici, față de utilizarea unei metode de încălzire alternative. Peleții de calitate bună au suprafața netedă și uniformă, nu se fărâmă și au aceeași dimensiune. O modalitate folositoare pentru a testa calitatea lor este cea a așezării lor pe apă: peleții de calitate bună rămân la suprafața apei, în timp ce peleții de calitate slabă se scufundă.

paleti

În funcție de ce se aleg peleții din lemn?

Peleții pot fi clasificați în funcție de mai multe categorii, fie că este vorba de tipul de masă lemnoasă utilizat în procesul lor de fabricare, fie de dimensiuni, sau de clasa de calitate. Astfel, la prima categorie avem două tipuri de masă lemnoasă: rășinoase (pinul, bradul) și foioase (salcâm, tei, stejar). În cea de-a doua categorie, peleții pot să aibă dimensiuni cuprinse între 6 și 8 milimetri, sau între 5 și 45 de milimetri.

În final, cea de-a treia categorie se împarte în peleți de clasa de calitate A1, care produc cea mai scăzută cantitate de cenușă, peleți de clasa de calitate A2, care se folosesc pentru arderea în instalații mari și produc o cantitate mare de cenușă și peleți de clasa de calitate B, care produc cea mai mare cantitate de cenușă și pot avea impurități.

În cazul în care calitatea peleților nu a fost testată înainte de folosirea lor, ea se va vedea în momentul arderii. Peleții de calitate slabă produc mult mai multă cenușă și necesită un nivel ridicat de întreținere.

Beneficiile peleților din rășinoase comparativ cu cele de foioase

Deși, la prima vedere, peleții din rășinoase și cei din foioase se aseamănă, există câteva diferențe care fac o categorie mai populară decât cealaltă.

Umiditatea redusă reprezintă unul din avantajele pelețiilor, comparativ cu lemnul obișnuit. Peleții din rășinoase produc mai multă căldură și lasă mai puțină cenușă în urma lor. Cu cât peleții ard într-o modalitate mai curată, cu mai puțină cenușă, cu atât peleții sunt mai eficienți. O ardere mai curată este și mai prietenoasă pentru mediul înconjurător.

Peleții pot fi achiziționați fie din mediul online, prin intermediul magazinelor de specialitate, fie din magazinele fizice, precum magazinele mari de bricolaj. Primăvara reprezintă momentul oportun pentru achiziționarea peleților, deoarece lemnul are nevoie de șase luni pentru a se usca în mod corespunzător și pentru a genera o performanță superioară. De asemenea, prețul peleților vara este unul mai accesibil față de alte anotimpuri.

Deoarece spațiul de depozitare al peleților este unul relativ mic, de 1,2-1,5 metri, restul încăperii de depozitare poate fi folosită în alte scopuri.

Articolul urmator
Gura Leului: plantare și îngrijire
Gura Leului: plantare și îngrijire
Cât de bună este karma ta?
Incepe quiz
Cât de bună este karma ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.