Când îți vindeci traumele trecutului, nu uita să-ți acorzi compasiune

Când îți vindeci traumele trecutului, nu uita să-ți acorzi compasiune

Lorena Pintilie

Știm cât e de greu să înfrunți traumele din trecut. E foarte dificil să trăiești o viață normală atunci când amintirile și sentimentele negative din trecut, de care credeai că ai scăpat, revin și îți distorsionează complet realitatea. Cu toate acestea, cel mai important este ca, în momente de genul, să îți amintești că nu ești singur/ă în asta. Există sute, dacă nu chiar mii, de modalități de a-ți gestiona traumele și de a avea grijă de tine în acest proces de vindecare.

Pentru început, este important să îți cunoști și să îți validezi sentimentele. Nu încerca să le reprimi sau să le ignori, astfel încât, dacă nu reușești să îți vindeci trauma și alegi să o ignori, acestea vor reveni la nesfârșit. Învață să recunoști și să simți emoțiile negative care te încearcă și lasă-le să îți răscolească trupul.

Să îți validezi sentimentele este unul dintre cele mai importante procese în bătălia cu traumele nerezolvate din copilărie sau adolescență, plus că este important să îi dai de înțeles creierului că ceea ce se întâmplă este perfect normal. De exemplu, dacă ești într-un loc public și îți vine să plângi, fă-o, fără să stai pe gânduri! Făcând acest lucru, vei putea înțelege și identifica mai bine factorii declanșatori, ceea ce te va ajuta pe termen lung.

Nu ești vinovată pentru traumele tale, însă vindecarea stă doar în puterea ta

Ai grijă de tine! Este absolut necesar să fii conștient/ă de faptul că tu contezi cel mai mult. Îngrijirea bunăstării tale fizice și psihice poate să facă o diferență enormă în ceea ce privește felul în care te simți. Ieși la o plimbare în fiecare zi, fii atent/ă la ceea ce consumi, odihnește-te ori de câte ori ai ocazia, sau găsește-ți un hobby care să îți mențină mintea antrenată. Găsește-ți timp pentru activități care îți aduc bucurie și relaxare și nu ezita să ceri ajutorul unui apropiat atunci când nu îți găsești motivația pentru a face toate acestea.

Să vorbești cu cineva despre tine și despre sentimentele care te încearcă nu te face să fii egoist/ă sau slab/ă, din contră, te va ajuta să treci mai repede peste piedici astfel încât să te poți concentra mai ușor pe cei din jurul tău.

După ce ai trecut prin procesul de validare a sentimentelor, apelează la un specialist. Acum, că ți-ai dat seama de ce simți ceea ce simți, este timpul să încerci să rezolvi această problemă, iar cea mai bună metodă este să o faci prin intermediul unui specialist; un psihoterapeut îți poate oferi un mediu în care să te simți în siguranță și unde îți va fi ușor să te deschizi, știind că nu există loc de judecată. Un psiholog te poate ajuta să îți procesezi trauma și să dezvolți strategii de adaptare. De asemenea, această persoană îți poate oferi numeroase „instrumente” cu ajutorul cărora să gestionezi factorii declanșatori ai traumei. Te poate ajuta să-ți rezolvi problemele pe care le ai legate de propriile trăiri și sentimente, totul într-un mod lipsit de critică și plin de compasiune, ceea ce poate fi incredibil de vindecător.

9 semne de inteligență emoțională care ajută la vindecarea rănilor ascunse

Fii blând cu tine! Atunci când pui presiune pe tine, singurul lucru pe care îl faci este să adâncești senzația de eșec pe care ți-o creează traumele nerezolvate. Practic, în momentul în care te stresezi prea mult ajungi să te autosabotezi. Nu te învinovăți pentru că „nu ai reușit să treci peste trauma ta”, la urma urmei, nu înțelegi cu exactitate de unde și de când a început, iar atunci când nu ști care e „capul” și care e „coada” problemei, cum poți să o rezolvi? Dă-ți timp și oferă-ți compasiune.

În plus, este important să înțelegi că fiecare persoană are un parcurs de vindecare diferit și că nu există o abordare unică pentru toți. Nu te compara cu alții. Nu te „uita în grădina celuilalt”, nu știi niciodată cum a reușit cel de lângă tine să rezolve problema sa. Ai încredere în proces și ai răbdare cu tine însuți.

În cele din urmă, nu uita să sărbătorești micile victorii. Poate că ai reușit să treci peste un declanșator fără să intri în panică, sau ai vorbit pentru prima dată despre trauma ta cu cineva. Aceste victorii, mari sau mici, merită sărbătorite și îți pot oferi motivația de a continua.

A face față traumelor din trecut poate fi o provocare, dar cu auto-compătimire, autoîngrijire, terapie și sprijin din partea celor dragi, e mult mau rapid procesul de vindecare. Amintește-ți să fii blând cu tine, să iei decizii mici și să ceri sprijin atunci când ai nevoie. Nimeni nu este aici să îți pună bețe în roate, ci majoritatea sunt aici ca să te ajute! Nu te teme! Te descurci!

Surse foto: Unsplash

Surse articol: Collective World

Articolul urmator
Când ești trădat, acesta este un test în fața lui Dumnezeu
Când ești trădat, acesta este un test în fața lui Dumnezeu
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.