Alimentația pozitivă: trucuri delicioase care îți pot schimba viața

Alimentația pozitivă: trucuri delicioase care îți pot schimba viața

Redactor Andreea Baluteanu

Alimentația pozitivă înseamnă mai mult decât combinarea ingredientelor sănătoase sau abordarea unui stil de viață restrictiv, în care plăcerea nu mai are niciun rol. Dimpotrivă, eat positive e un îndemn care ne duce cu gândul la acele feluri de mâncare pline de savoare, sănătoase și delicioase, pe care le degustăm în compania celor pe care îi iubim. Cu alte cuvinte, tot ce poate fi mai frumos la o masă!

Ți-am pregătit în rândurile de mai jos trucuri delicioase care te vor convinge că nu e deloc greu să gătești sănătos și totuși să îți lase gura apă felurile apetisante pe care le pregătești. Facem revoluție în alimentație și suntem pe punctul de a-ți schimba viața.

Eat positive: 7 sfaturi pentru mese bune și sănătoase

Pentru multe dintre noi, alimentația pozitivă e, din păcate, sinonimă cu feluri de mâncare pe care le considerăm lipsite de gust. E cum nu se poate mai diferit! Acest stil de viață presupune să te bucuri de fiecare îmbucătură, să aștepți fiecare masă cu nerăbdare și să gătești cu ingrediente de calitate. Cu alte cuvinte, minte, trup și suflet fericite, toate rod al unei farfurii colorate și al unei companii selecte. Azi salutăm acele mese aglomerate, mirosind ademenitor, în jurul cărora se strâng zgomotoși toți membrii familiei, și îți recomandăm cele mai bune trucuri pentru ele!

  1. Mănâncă colorat, în concordanță deplină cu anotimpul

Fructele și legumele sunt baza unei alimentații sănătoase, însă putem cădea ușor în capcana de a cumpăra prea mult, prea exotic, prea costisitor. Un stil de viață echilibrat, delicios, în armonie cu mediul, presupune să încerci să cumperi cât mai mult de la raionul de produse locale. Mergi la piață și orientează-te după fructele și legumele de sezon: cumpără ceapă verde și proaspătă primăvara, piersici zemoase vara, gutui aromate toamna. De asemenea, orientează-te după acele sortimente cât mai viu colorate și încearcă să găzduiești în coșul de cumpărături cât mai multe culori. Fă din această misiune un joc, un prilej de distracție, și vei vedea că alimentația pozitivă poate fi și fun, și delicioasă, nu doar sănătoasă.

  1. Descoperă magia condimentelor

Da, să arunci în tigaie la întâmplare o mână de legume, fără ulei, și să le gătești singure și triste nu va da naștere unui fel de mâncare prea savuros. Fă-ți însă plinul la condimente și altfel vor sta lucrurile. Nu trebuie să îți lipsească din casă pătrunjelul, rozmarinul, cimbrul, acele condimente clasice care dau savoare oricărui fel de mâncare. Fă-ți depozite și de scorțișoară, cuișoare, nucșoară, care îți vor schimba viața. Odată împrietenită cu ele, vei privi altfel mâncarea.

  1. Pregătește-ți gustările din timp

De multe ori clacăm și apelăm la snacksuri sau chipsuri pentru că nu avem la îndemână gustări sănătoase. Rezervă-ți însă câteva minute în weekend și depozitează la frigider boluri cu morcovi sau țelină în humus, fructe de pădure cu nuci sau alune. Trucul și mai senzațional va fi să le așezi lângă televizor, în bucătărie, în camera de joacă a copilului. Avem tendința ca, atunci când ne relaxăm, să ne dorim să ronțăim ceva, așa că aceste opțiuni vor fi mai mult decât bine-venite.

Un alt truc prețios constă în a „salva” legumele și fructele ce stau să se strice, depozitându-le la congelator. De acolo le poți folosi apoi în smoothie-uri delicioase!

  1. Declină „delicios” pe termen lung

E weekend și te-ai apucat de gătit? Bravo! Gândește-te și la săptămâna care va veni și ești pe punctul de a obține perfecțiunea în bucătărie. Pregătește o porție mai mare de orez, bulgur, fasole sau quinoa și pune-o la frigider: e o opțiune ideală pentru o cină rapidă, servită cu legume proaspete. Gătești burgeri vegetali? Fă mai mulți, deoarece vor fi excelenți peste o salată, de exemplu. Este valabil și pentru supă, care poate fi servită apoi cu paste sau cu orez. Te vei felicita în timpul săptămânii pentru inspirația ta și vei reuși să gătești sănătos chiar și atunci când nu ai prea mult timp la dispoziție.

  1. Atunci când descoperi o rețetă pe care o adori, trece-o în caiet

Un caiet cu rețete nu ar trebui să constituie doar arsenalul de vrăji al bunicii tale, ci și al tău! De fiecare dată când descoperi o rețetă care întrunește criteriile ideale (sănătoasă, ieftină, delicioasă și ușor de preparat), asigură-te că o imortalizezi pe hârtie. Fă modificări asupra formei originale, dacă simți nevoia, și transformă acest caiet în arma ta imbatabilă.

  1. Cum să nu rămâi „blocată” în bucătărie

Atunci când gătești des, e posibil să ajungi la un stadiu de monotonie. Izgonește rutina din relația ta cu bucătăria... jucându-te. Un truc minunat este să alegi din când în când un ingredient sănătos și să cauți diverse rețete care să îl conțină. Vrei mai mult? Organizează o seară tematică, de preferință la mijloc de săptămână, când deja simți că nu mai poți de dorul weekendului, și stabilește o temă: seara vegană, seara roșie (gătește cu precădere alimente roșii), seara franceză etc. Nu există limite ale imaginației.

  1. Gătește în mai multe variante mâncărurile pe care le adori

Cui nu îi plac pastele bolognese sau carbonara? Să știi însă că nu sunt singurele variante. Italienii au o adevărată cultură a acestui superaliment și l-au reinterpretat cu atâta creativitate, încât se va transforma în cel mai delicios truc al tău pentru o alimentație pozitivă. Ții post? Încearcă paste cu avocado, cu pesto și roșii, cu spanac. De poftă, noi am alcătuit și o listă a celor mai iubite 10 rețete de paste din lume! Desigur, poți aplica această regulă la oricare dintre felurile tale de mâncare preferate, fie că e vorba despre pizza sau pește. Important e să te asiguri că mănânci ceea ce îți place și că nu lipești semnul interzis pe niciun ingredient, deoarece fiecare poate deveni protagonist al unei alimentații pozitive.

Dacă tot am discutat despre paste, te invităm să te bucuri întotdeauna de cele mai bune: Barilla e producătorul numărul unu pe plan mondial. Descoperă lumea magică a celui mai iubit fel de mâncare din lume, produsele numai unul și unul, cu paste mari sau mici, drepte sau buclate, toate realizate din cea mai bună făină, cu sau fără gluten. Nu uita să consulți nici secțiunea de rețete, opere ale unor chefi talentați, care te vor face să salivezi la greu.

Barilla susține un stil de viață echilibrat, cu mâncare bună și iubire, prin filosofia Eat Positive. Învață să mănânci sănătos și delicios, să fii fericită la masă și să găsești plăcerea în acea porție de paste aburinde! 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.