Plasturi pentru coșuri: ce sunt și cum îi folosești corect

Plasturi pentru coșuri: ce sunt și cum îi folosești corect

Redactor Andreea Baluteanu

E imposibil să nu fi auzit despre ei, fiindcă în ultima vreme au devenit mai mult decât populari: plasturii pentru coșuri sunt cea mai eficientă și, mai mult chiar, cea mai elegantă soluție când vine vorba despre tratamentul acneei.

Nu numai că includ ingrediente mai mult decât utile atunci când e vorba despre eradicarea acneei, dar mai preîntâmpină și unul dintre cele mai periculoase gesturi, și anume clasicul, dar mult condamnatul de către specialiști, „stors” al coșurilor.

Află tot ce trebuie să știi despre plasturii pentru coșuri!

Ce sunt plasturii pentru coșuri

Cea mai simplă și mai eficientă metodă prin care să lupți contra acneei: iată definiția noastră, pe scurt. Plasturii pentru coșuri sunt tot mai populari, și nu e de mirare; te ajută să reduci acneea și sunt aproape invizibili, astfel că poți așterne machiaj peste ei.

Principala lor funcție este să absoarbă fluidele în exces, sebumul, uleiurile și impuritățile de la suprafața pielii. Ținându-le departe de leziune, vor minimiza dezvoltarea acneei. Folosind un efect de vacuum, plasturii pentru coșuri previn și inflamația și roșeața, ținând bacteriile departe de coșuri.

Experții spun că atunci când te atingi de un coș deja format, căutând să îl storci, în realitate sporești gradul de inflamație, întârzii vindecarea și crești riscul de a te trezi cu o pată sau cu o cicatrice, în tot acest timp existând și pericolul de a răspândi impuritățile. Iată deci încă un motiv pentru care plasturii pentru coșuri sunt atât de iubiți: nu îți permit să îți „zgândări” coșul.

Nu în ultimul rând, plasturii pot să stimuleze vindecarea grație ingredientelor pe care le conțin.

Alte beneficii ale plasturilor pentru coșuri includ protecția zonei sensibile de radiațiile UV și „camuflarea” aspectului coșului.

Tipuri de plasturi pentru coșuri

Nu e numai o tipologie pe lume: o să vezi că tradiționalele benzi de curățare pentru puncte negre erau „nimic” pe lângă aceste invenții.

Din punct de vedere al specificului acneei pe care o țintesc, sunt trei tipuri „mari și tari” de plasturi pentru coșuri: plasturi medicali (pentru papule, pustule și acnee chistică), plasturi nonmedicali (pentru coșuri albe) și plasturi cu micro ace (sau plasturi de tip microneedling), la rândul lor recomandați pentru acneea chistică, cu noduli.

Plasturii medicali includ în general ingrediente precum acidul salicilic, „erou” în tratamentul acneei, având rolul de a distruge bacteriile ce provoacă coșurile, a stopa răspândirea inflamației și a facilita absorbția în piele a ingredientelor benefice.

Plasturii nonmedicali sunt în general meniți să vindece formele mai puțin grave de acnee, fiind inspirați de pansamentele hidrocoloide (folosite pentru răni post-operatorii). Sunt în general puțin vizibili, de formă circulară, pentru a se suprapune perfect pe coș, și extrem de subțiri.

Menționăm că și nouă ne provoacă frică ideea de microace, dar să știi că plasturii de tip microneedling nu numai că nu sunt deloc înspăimântători, dar se pare și că provoacă un disconfort minor. Se dovedesc eficienți mai ales în cazul acneei chistice, acele ce se dizolvă singure garantând pătrunderea substanțelor benefice în straturile profunde ale pielii.

Zinc pentru acnee: cât de eficient este și cum îl folosești?

Ce ingrediente trebuie să conțină plasturii pentru coșuri

Plasturii pentru coșuri sunt concepuți la bază dintr-un material hidrocoloid, compus din gelatină sau pectină. Însă ingredientul cel mai comun regăsit în compoziția lor și care are un rol specific în eradicarea acneei este acidul salicilic, cu proprietăți exfoliante, antibacteriene și antiinflamatorii însemnate. Și uleiul de tea tree joacă un rol important în acest sens.

Însă și hidratarea e un capitol căruia producătorii îi dau atenție, esențială pentru a grăbi vindecarea. Astfel, acidul hialuronic și niacinamide (vitamina B3) vor crea o particulă fină ce va descuraja pierderea umidității din piele.

Nu în ultimul rând, caracterul calmant și antiinflamator al plasturilor pentru coșuri e susținut de alte ingrediente precum aloe vera și vitamina A, ce pot fi la rândul lor prezente.

fata care isi stoarce un cos din barbie

Când poți folosi plasturi pentru coșuri

Pe lângă recomandările de mai sus (plasturi medicali pentru acnee chistică, papule și pustule, plasturi nonmedicali pentru coșurile „de zi cu zi” și plasturi cu microace pentru noduli), sunt anumite condiții de care să ții cont.

Începem cu modalitatea lor generală de utilizare. Astfel, mai întâi curăță mâinile și pielea, apoi, odată ce ai ales plasturele potrivit, aplică-l în așa fel încât leziunea să fie în centru. Plasturele trebuie neapărat folosit pe pielea uscată; apasă ușor ca să fii sigură că s-a lipit și are aderență bună. Lasă să acționeze 24 de ore, cel mult, sau până ce plasturele transparent a devenit opac, semn că a absorbit fluidele.

De ce să mai ții cont? Dacă ai acnee activă, atunci plasturii pentru coșuri vor interveni în rutina ta de îngrijire. Poți folosi anterior alte produse de hidratare, dar nu ocluzive (de exemplu, uleiuri) fiindcă vrei ca pielea să absoarbă ingredientele din plasturi.

Dacă doar te-a deranjat un coș, atunci plasturele devine un simplu instrument de grăbire a „coacerii” și vindecării. În acest caz, e bine să recurgi la el când imperfecțiunea are capătul alb sau galben. De data aceasta, nu folosi plasturele după tonere, esențe sau serumuri.

Un interval bun în care să utilizezi plasturii pentru coșuri este seara, înainte de culcare. Cum sunt rezistenți la apă, poți să faci și duș cu ei!

Greșeli de evitat când folosești plasturi pentru coșuri

Experții sunt duri: dacă folosești plasturii pentru coșuri în mod necorespunzător, atunci pierzi și timp, și bani. E bine că ne ai pe noi, care să îți oferim câteva recomandări!

Dacă folosești un plasture cu ace, să nu cumva să le atingi, înainte de aplicare. Nu faci decât să „transporți” bacteriile în profunzimea pielii. Amintește-ți cât de strictă e cu igiena (sau sperăm că e) cosmeticiana ta atunci când mergi la microneedling.

Ai piele sensibilă? Atunci ține-te departe de plasturii pentru coșuri cu acid salicilic și ulei de arbore de ceai, căci pot irita tenul.

Sunt anumite cazuri în care plasturii pentru coșuri nu numai că nu vor da randament, dar vor face mai mult rău decât bine: când ai puncte negre sau coșuri de dimensiuni mici, dar întinse pe o zonă extinsă de piele. În primul caz îți recomandăm clasicele benzi pentru puncte negre, în al doilea să consulți un dermatolog.

9 tratamente pentru puncte negre care chiar funcționează

Plasturii pentru coșuri pot reprezenta o soluție mai mult decât ingenioasă de a trata acneea. Ai apela/ai apelat la ei?

Surse foto: iStock, Pexels

Surse articol: Healthline, skin.software, everydayhealth.com

Articolul urmator
Ceramidele: ce sunt și care sunt beneficiile lor pentru piele
Ceramidele: ce sunt și care sunt beneficiile lor pentru piele
Ce limbaj al iubirii folosești?
Incepe quiz
Ce limbaj al iubirii folosești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.