6 probleme cu care te confrunți la începutul alăptării

6 probleme cu care te confrunți la începutul alăptării

Redactor Andreea Baluteanu

Primele zile în care alăptezi reprezintă o perioadă magică, în care intri în contact cu miracolul unei noi vieți. În același timp, acestea sunt și unele dintre cele mai stresante momente cu care te vei confrunta în viața de mămică, mai ales dacă nu ai mai trecut prin această experiență. Întrebări, neliniști și, firește, probleme, toate te vor face să te întrebi constant dacă ești sau nu pregătită pentru acest rol.

Însă trebuie să fii conștientă că problemele de care ai parte la începutul alăptării sunt pur și simplu normale, iar majoritatea vor trece de la sine. Ți le semnalăm pe cele mai importante și îți spunem și care sunt măsurile pe care să le iei pentru a le rezolva!

Cele mai comune probleme de care poți avea parte în primele zile de alăptare

E posibil ca totul să decurgă bine, să ai instincte excelente și o legătură formidabilă cu bebelușul tău încă din primele clipe. La fel de probabil însă este și să dai piept cu câteva probleme perfect normale, dar care pot speria orice inimă temătoare de mămică.

Iată-le pe cele mai importante și vezi cum să le faci față!

Nu ai lapte suficient

Încă din al doilea trimestru al sarcinii, sânii vor începe să producă colostru, dar până în a doua sau a treia zi de la naștere nu vei avea impresia de sân plin. Acest fapt este absolut normal și trebuie să știi că prima formă de lapte, colostrul, este suficientă pentru bebelușul tău. Nu trebuie să îți faci probleme decât dacă cel mic pierde în greutate sau prezintă semne de deshidratare.

Ce poți face? În cazul în care ești convinsă că nu produci lapte suficient, vorbește cu medicul tău sau cu un specialist.

Mai ales în primele zile, prioritizează alăptarea „la cerere”, atunci când bebe vrea să pape, nu după un orar. În primele zile de viață, bebelușul are nevoie să fie hrănit o dată la 2 sau 3 ore, o frecvență care va suscita și creșterea producției tale de lapte.

De asemenea, nu uita să ai grijă de tine: pe cât posibil, dormi suficient, mănâncă bine și cere ajutorul de câte ori ai nevoie.

Ai prea mult lapte

Bietele mămici, prin câte situații contradictorii pot trece în primele zile de după naștere. Fenomenul cunoscut popular sub numele de „furia laptelui” poate presupune „coborârea” lichidului în cantități mari, la circa 30-40 de ore după naștere. Bebe poate să ajungă să tușească sau chiar să se înece din cauza volumului prea mare, să verse imediat după ce s-a hrănit sau să sufere de dureri de burtică, toate acestea fiind semne că, într-adevăr, ai prea mult lapte.

Ce e de făcut? Nu te îngrijora, în primul rând, deoarece fenomenul dispare rapid.

Încearcă că te mulgi înainte de alăptare, cu mâna, pentru a mai reduce din debit, și folosește poziții de alăptare în care bebelușul controlează mai ușor alăptarea (culcat sau în poziția leagănului - poziția șezând).

Fii delicată, chiar mai delicată decât crezi că trebuie să fii, lasă-l pe bebe să se odihnească atât cât vrea în timp ce papă și nu te îngrijora că nu se hrănește așa cum trebuie. De asemenea, evită mișcările bruște, care îi pot provoca voma.

Te confrunți cu scurgeri de lapte

Laptele poate începe să curgă în mod nedorit în primele zile, chiar și atunci când nu alăptezi. De exemplu, poți începe să ai lapte dintr-un sân în timp ce bebe se hrănește de la celălalt, în timp ce dormi sau chiar atunci când auzi un alt copil plângând, din reflex. Niciuna dintre aceste situații nu ar trebui să te sperie.

Ce poți face? Nimic, e un fenomen normal. Protejează-ți eventual hainele și, dacă ți-e teamă de risipa de lapte, strânge-l, dar nu îl folosi după mai mult de 24 de ore.

Angorjarea sânilor

Imediat după ce ai născut, sânii pot deveni plini, tari la atingere, sensibili sau dureroși. Fenomenul poartă numele de angorjarea sânilor și nu ar trebui să dureze mai mult de 24-48 de ore. Cu toate acestea, situația îl poate împiedica pe bebe să se hrănească așa cum trebuie sau poate cauza aplatizarea mameloanelor. E posibil să resimți și o oarecare tumefiere, din nou, nu un fenomen care să te îngrijoreze.

Ce poți face? Aplică gheață sau comprese reci, care să calmeze sânul. Poți apela și la sutienul special pentru mămicile care alăptează. Dacă nu mai suporți durerea, administrează ibuprofen. O soluție este și masajul ușor sau mulgerea cu mâna ori cu o pompă specială.

Hrănește-ți bebele mai des! Angorjarea ia cel mai des sfârșit după ce copilul începe să sugă normal. Ține cont de faptul că ar trebui să îți alăptezi bebelușul de circa 8-12 ori la fiecare 24 de ore, în primele zile după naștere.

Dacă problema nu se remediază, discută cu un specialist.

Bebe nu suge așa cum trebuie

Poate că a fost născut prematur, poate că greșești tu cu ceva, poate că pur și simplu nu s-a produs conexiunea. Nu te teme, se va produce, trebuie doar să ai puțină răbdare.    

Ce poți face? Apelează la un specialist care să se asigure că alăptezi copilul așa cum trebuie. Acesta îți va da cele mai bune sfaturi.

Încearcă diverse poziții, până ce bebe se va simți confortabil. Ar trebui ca micuțul sau micuța să poată respira fără obstrucții atunci când suge, să aibă capul relaxat, fără ca tu să îl ții sau să îl împingi. Ascultă-ți instinctul sau pur și simplu încearcă fiecare poziție de alăptare din manual până o veți găsi pe cea potrivită pentru voi.

Folosește mameloane din silicon. Le găsești în comerț, dar nu le folosi decât pe termen scurt.

Te doare

Alăptarea poate durea în primele zile, nu te vom minți. Dar va trece, deoarece în cele din urmă corpul tău și bebelușul se vor obișnui. Unele mămici se confruntă și cu mameloane crăpate, foarte uscate sau chiar cu sângerări.

Ce poți face? Asigură-te că bebe suge așa cum trebuie. Consultă specialistul dacă ți se pare că e ceva în neregulă.

Încearcă mai multe poziții de alăptare: culcat, leagăn încrucișat, poziția mingii de fotbal, orice vă va conveni amândurora. 

Folosește Multi-Mam Lanolin, un produs special conceput pentru mameloanele sensibile și uscate ale femeilor care alăptează. Produsul e natural și inofensiv pentru copii și nu este necesară îndepărtarea sa înainte de a alăpta. Pentru o protecție optimă, specialiștii te sfătuiesc să îl utilizezi înainte de alăptare, de minimum două ori pe zi. Multi-Mam Lanolin este disponibil la Vavian Pharma.

Surse foto: iStock, Pexels

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.