10 afecțiuni cu care te poți confrunta la începutul toamnei

10 afecțiuni cu care te poți confrunta la începutul toamnei

Redactor Andreea Baluteanu

Toamna a venit, aducând cu ea covor auriu de frunze, miros de dovleac copt și piața plină de roade bogate. Dar cel mai artistic dintre anotimpuri te supune și la numeroase provocări. Astfel, sistemul imunitar trebuie să lucreze la turație maximă, diferențele de temperatură resimțite și abundența de virusuri și bacterii supunându-l la o presiune constantă.

Ca să mai treci de încă un sezon rece bine și sănătoasă, trebuie să știi cu ce te confrunți. Îți spunem în rândurile de mai jos care sunt cele mai comune afecțiuni cu care ai de-a face când e frig afară!

Bolile sezonului: ce te amenință și cum să te ferești

Toamna e, fără urmă de îndoială, unul dintre cele mai frumoase anotimpuri, dar presupune în același timp și un risc crescut pentru sănătatea noastră. În principal, trecerea bruscă de la temperaturile ridicate ale verii la frigul toamnei și atacul virusurilor și bacteriilor sunt principalele motive pentru care ne îmbolnăvim. Îți spunem în rândurile de mai jos la ce ești predispusă acum!

Răceală

Se estimează că circa un miliard de oameni suferă de o formă de răceală serioasă pe an, cei mai afectați fiind copiii și bătrânii. Răceala este proprie sezonului rece, deși sperăm că știi că nu frigul o provoacă, ci unele tipuri de virusuri.

Principalele simptome ale unei răceli sunt: secreții nazale, strănut și tuse, dureri musculare, stare de oboseală și frisoane. Cum previi? Asigură-te că te odihnești suficient, că mănânci sănătos și echilibrat, că faci sport și că te speli pe mâini cu consecvență. Ce mai ajută? Hidratează-te, bea ceaiuri cu miere și lămâie, fă gargară cu sare și consumă cât mai des fructe și legume proaspete.

Gripă

Gripa e în floare în sezonul de toamnă-iarnă, manifestându-se în general prin febră ridicată, dureri musculare, stare de oboseală, tuse uscată și dureri de cap. Pe lângă medicația pe care o recomandă doctorul, odihnește-te, bea multe lichide, stai acasă la căldură și nu uita de atât de necesarele vitamine.

Gastroenterita

„Gripa la stomac”, așa cum mai este numită, se propagă la rândul său în sezonul rece, când sistemul imunitar este compromis și nu mai rezistă cu la fel de mult eroism în fața atacului bacteriilor.

Gastroenterita poate fi recunoscută după următoarele simptome: greață și vărsături, scaun cu tentă verzuie, senzație de sete excesivă, febră, diaree, pierderea poftei de mâncare și dureri abdominale.

Poți preveni afecțiunea spălând întotdeauna cu atenție fructele și legumele, dormind bine și fiind hidratată, iar dacă te-ai îmbolnăvit, consumă cu precădere orez, banane și pâine prăjită, alină durerea folosind comprese calde și ia suplimente cu zinc, despre care specialiștii consideră că reduc severitatea simptomelor.

Infarct

Nu este o afecțiune în sine, cât mai degrabă un pericol acut toamna pentru cei care suferă deja de boli cardiovasculare. Motivul pentru care trebuie să te temi de infarct acum e legat de problemele de respirație ce apar la schimbarea de sezon și care pot înrăutăți starea bolnavilor de inimă.

Ca să previi infarctul pe timp de toamnă, asigură-te că duci o viață sănătoasă, cu sport și o alimentație echilibrată, verifică în mod regulat tensiunea, redu consumul de sare, evită să fumezi sau să faci exces de alcool și mergi cu consecvență la doctor.

Pneumonia

Iată o afecțiune care debutează cu precădere în sezonul rece, când organismul e mai fragil în fața virusurilor, a bacteriilor și a fungilor. Problema este că mulți bolnavi ignoră simptomele pneumoniei, confundându-le cu o răceală banală.

În cazul în care te-ai îmbolnăvit, mergi de urgență la doctor. Tratamentele de acasă mai pot include remedii naturiste cu frunze de busuioc, ghimbir, spanac și suc de morcovi pentru întărirea imunității și usturoi pentru efect antibacterian. Consumă aceste alimente și pentru a te ține la distanță de pneumonie.

Infecții cu norovirus

Extrem de contagios, acest virus nu e periculos, în general episoadele de diaree sau de vărsături încetând după o zi sau două. Simptomele mai pot include dureri de cap, frisoane, oboseală și febră. Norovirusul e mai activ în sezonul rece, atunci când sistemul imunitar nu mai poate să i se împotrivească. Cum previi? Spală-te des pe mâini, asigură-te că te odihnești suficient, hidratează-te și consumă alimente sănătoase.

Roșu în gât

Deși afecțiunea e mai degrabă răspândită la copii, poate fi prezentă și la adulți. Infecția gâtului e una dintre „preferatele” sezonului rece, principalele simptome fiind usturimea, durerea sau senzația de mâncărime în gât. Remediile populare pentru roșu în gât includ ceaiurile îndulcite cu miere, în special cel de mușețel, gargara și înghețata (nu, se pare că nu e un mit).

Alergiile

Chiar dacă nu suferi de ele, e imposibil să nu fi auzit de febra fânului, de rinita alergică sau de neplăcerile provocate de atât de misterioasa ambrozie. Principalele episoade de alergii sezoniere se declanșează primăvara sau toamna și se caracterizează prin secreții nazale abundente, strănut, mâncărimi. Poți preveni alergiile păstrând un ambient curat, cu cât mai puțină poluare, ferindu-te de principalii alergeni, renunțând la fumat și spălându-te cu consecvență pe mâini.

Sindromul Raynaud

Afecțiune a vaselor sangvine, caracterizată prin constricția și îngustarea capilarelor care transportă mai puțin sânge în special către degetele de la mâini și de la picioare, sindromul sau fenomenul Raynaud este acutizat în sezonul rece din cauza scăderii temperaturilor care dăunează circulației periferice.

Cele mai frecvente simptome sunt mâinile și picioarele reci, amorțeala, durerea și furnicăturile la nivelul degetelor, dar și manifestări cutanate precum albirea porțiunilor de piele ce deprind apoi o culoare violacee și roșie. Poți calma afecțiunea prin masaj, exerciții, meditație pentru relaxare, precum și prin consumul de citrice, carne de pui, ciuperci și fructe de mare.

Vaginita bacteriană

Afecțiunea despre care specialiștii consideră că afectează aproape toate femeile are în general la bază un dezechilibru de bacterii în flora vaginală, printre factorii de risc numărându-se folosirea dușurilor interne fără recomandarea medicului, a tampoanelor intravaginale și a diafragmei. Slăbirea sistemului imunitar contribuie la conturarea unui context favorabil vaginitei, de aceea afecțiunea poate fi mai răspândită toamna.

  Suferi des de vaginită bacteriană? Apelează la Multi-Gyn Actigel, extrem de eficient în prevenirea și tratamentul vaginitei și a disconfortului vaginal. Produsul calmează imediat simptomele neplăcute, reduce scurgerile vaginale și mirosul asociat acestora și optimizează flora vaginală. Gelul este conceput pe bază de polizaharide bioactive, care stimulează creșterea lactobacililor și inhibă dezvoltarea microorganismelor patogene. Produsul poate fi achiziționat de la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock, Pexels

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.