Cum influențează deficitul de fier comportamentul emoțional?

Cum influențează deficitul de fier comportamentul emoțional?

Redactor Andreea Baluteanu

Fierul este unul dintre cele mai importante minerale, iar lipsa sa în organism este adesea corelată cu oboseala extremă sau cu anemia. Cu toate acestea, mulți specialişti insistă că există și efecte mai subtile ale deficienței acestui mineral, și anume comportamentele nepotrivite din punct de vedere emoțional.

Vezi mai jos cum anume influențează lipsa de fier comportamentul tău emoțional! Află de asemenea ce poți face pentru a-ți recăpăta starea de bine!

Fierul și creierul: cum influențează acest mineral gândirea și emoțiile

Depresia, anxietatea, tulburările de dispoziție, teama nejustificată: oamenii de știință consideră că toate aceste boli ale secolului pot fi provocate pur și simplu de o lipsă de fier.

femeie trista

Fierul este folosit în principal la producția hemoglobinei, respectiv substanța din globulele roșii care participă la transportul oxigenului de la plămâni la celelalte organe ale corpului. Atunci când lipsește fierul, organismul nu va mai beneficia de același nivel de oxigenare, de unde rezultă, per total, o scădere a energiei.

Dar fierul mai este implicat și în alte procese din corp, precum respirația celulară, funcționarea imunității și sinteza ADN-ului. Acest mineral este prezent și la nivelul creierului, acolo unde se află în legătură cu homeostaza GABA și a glutamatului. Atunci când toți acești factori sunt perturbați, apar modificări comportamentale și emoționale, dar și deficiențe în învățare sau în dobândirea abilităților motrice.

De aceea, lipsa de fier este cea mai periculoasă la copii. Conform specialiștilor, deficiența poate întârzia dezvoltarea până în adolescență. De asemenea, copiii cu lipsă de fier au prezentat comportamente depresive, dar și o înclinație spre anxietate.

Studiile pe șobolani au relevat că și aceste mamifere, atunci când suferă de lipsă de fier, au un comportament anxios și temător.

De asemenea, există corelații și între tulburările de dispoziție și lipsa de fier. În acest sens, specialiștii în psihiatrie subliniază că deficiența acestui mineral cauzează probleme cognitive la copii, dar și anxietate, depresie și confuzie în cazul adulților.

Tocmai de aceea, tot mai mulți oameni de știință sunt de părere că, atunci când o persoană este diagnosticată cu depresie, e recomandat să i se verifice și nivelurile de fier.

Alte simptome ale lipsei de fier

Pe lângă problemele comportamentele sau emoționale, lipsa de fier mai poate fi manifestată și prin intermediul simptomelor de mai jos.

Iată despre ce e vorba!

  • oboseală cronică;
  • paloare facială;
  • dificultăți de respirație;
  • dureri de cap sau senzație de amețeală;
  • palpitații;
  • piele uscată și păr deteriorat;
  • sindromul picioarelor neliniștite;
  • unghii casante;
  • mâini și picioare reci.

femeie obosita

Ce să faci dacă suferi de lipsă de fier

Suferi de lipsă de fier și ți se pare că multe dintre problemele tale emoționale pot fi puse pe seama acestui fapt? Descoperă mai jos ce anume poți face pentru a-ți recăpăta starea de bine și sănătatea!

Consumă surse alimentare bogate în fier! Iată care sunt câteva dintre cele mai bune surse de fier: carne roșie sau carne de pui, legume cu frunze verde închis (spanac, kale), fructe uscate, leguminoase, fructe de mare, alimente fortificate cu fier, nuci și semințe.

Hidratează-te bine! Apa contribuie și la ea transportul oxigenului către organe, dar și la sinteza celulelor roșii, așa că asigură-te că ai suficiente rezerve de lichide în organism.

Consumă surse de vitamina C! Vitamina C participă la absorbția fierului, așa că este musai să pui accentul pe ea. Iată câteva surse esențiale ale acestui nutrient: ardei chili, guava, pătrunjel, kale, kiwi, broccoli, varză de Bruxelles, lămâi, papaya, căpșune, portocale.

Limitează consumul de cafea! Știm că este băutura care te-a ajutat să treci peste multe dimineți din viața ta, ceea ce nu înseamnă însă că este benefică. Deși cafeaua are multe atribute pozitive, poate interfera cu absorbția fierului și poate cauza palpitații.

Fă yoga sau exerciții de respirație. Orice sport este util, dar yoga, care se concentrează pe respirație, va facilita transportul oxigenului către celule.

Ia un supliment pe bază de fier! Dacă rezervele tale de fier sunt insuficiente, atunci asigură-te că ai la îndemână un supliment! Favoritul nostru este Vitoral Ferrum granule orodispersabile, ce conține fier, cupru și vitamina C. Suplimentul reduce starea de oboseală și de extenuare psihică, asigură funcționarea normală a sistemului imunitar și contribuie la formarea globulelor roșii. Este recomandată administrarea directă a unui plic pe zi, ce trebuie înghițit direct, fără a mesteca și fără apă. Vitoral Ferrum granule orodispersabile este disponibil la Vavian Pharma .

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.