Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie

Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie

Redactor Raluca Margean

Dacă suferi de probleme gastointestinale, precum balonare, gaze, reflux gastric, o posibilă cauză poate fi faptul că organismul tău nu absoarbe bine nutrienții din mâncare. Medicamentele pentru digestie te pot ajuta în acest caz, însă trebuie să știi că există și alte remedii naturale care îți pot echilibra flora intestinală și ameliora simptomele neplăcute. Află din acest articol cum îți poți păstra sănătatea gastrointestinală!

Semne că ai probleme de digestie

Pe lângă balonare, gaze și râgâieli foarte frecvente, există anumite simptome care îți indică faptul că ai un dezechilibru al florei intestinale și probleme cu microbiomul intestinal. Aceste semne pot include: 

  • Crampe
  • Diaree
  • Constipație
  • Arsuri la stomac și reflux gastroesofagian
  • Dureri de stomac
  • Sensibilitate alimentară la gluten, lactate sau alte alimente
  • Respirația urât mirositoare cronică
  • Infecții cu drojdie
  • Herpes labial
  • Infecții ale tractului urinar
  • Dureri de cap
  • Migrene
  • Dureri articulare
  • Imunitate slabă
  • Probleme ale pielii precum rozaceea și acneea
Desen anatomie cu stomacul uman
Sursa foto: Pixabay.com

Dezechilibrul florei intestinale, cunoscut sub numele de disbioză, este cauzat în general de scăderea bacteriilor „bune” din intestine. Acest lucru permite creșterea bacteriilor „rele”, care duc la apariția simptomelor menționate mai sus. Dezechilibrul florei intestinale poate apărea din mai multe cauze, inclusiv stres, boală, administrarea de medicamente sau alimentație defectuoasă. Dacă sistemul tău digestiv nu funcționează suficient de bine pentru a descompune alimentele și a permite absorbția nutrienților, corpul tău nu va putea obține ceea ce are nevoie pentru a te menține sănătos sau chiar pentru a funcționa normal.

Medicamente pentru digestie și balonare: când ai nevoie de ele

Pentru reflux gastric și alte probleme intestinale temporare, poți apela la medicamente precum antiacide, blocante H2 sau inhibitori ai pompei de protoni. Cu toate acestea, dacă problemele digestive durează mai mult de 2 săptămâni, ar trebui să te adresezi unui medic pentru a vedea ce este de făcut.

Antiacide. Acestea sunt medicamente fără prescripție medicală care neutralizează acizii din stomac. Antiacidele includ: carbonat de calciu, loperamidă, simeticonă și bicarbonat de sodiu.

Blocante H2. Blocanții H2 sunt medicamente care scad cantitatea de acid pe care o produce stomacul și oferă o ameliorare a simptomelor pe termen scurt. Blocanții H2 includ: cimetidină, famotidină, nizatidină, ranitidină.

Inhibitori ai pompei de protoni (IPP). IPP-urile sunt cele mai eficiente în tratarea indigestiei dacă acestea sunt însoțite și de arsuri la stomac. IPP includ esomeprazol, lansoprazol, omeprazol, pantoprazol și rabeprazol.

Antibiotice. Dacă problemele digestive sunt date de infecția cu Helicobacter pylori, medicul îți va  prescrie antibiotice pentru a ucide bacteriile. Antibioticele eficiente sunt: amoxicilină, claritromicină, metronidazol, tetraciclină și tinidazol.

Deși medicamentele pentru digestie pot oferi o oarecare ameliorare temporară a simptomelor neplăcute, ele nu ajung la rădăcina problemei și nu tratează dezechilibrul florei intestinale.

În schimb, o dietă sănătoasă, bogată în fibre, cereale integrale și probiotice poate ajuta la îmbunătățirea florei intestinale și a sănătății intestinale generale. De asemenea, enzimele și alți compuși naturali pot ajuta chiar și cu cele mai grave simptome de suferință digestivă.

Vitamine și minerale pentru digestie

Anumiți compuși naturali, vitamine și minerale pot ajuta la echilibrarea florei intestinale și ameliorarea simptomelor digestive. Iată câteva dintre acestea:  

Probiotice

Desen 3d corpul uman și probiotice
Sursa foto: iStock.com

Probioticele sunt bacterii vii, bune pentru sistemul digestiv. Aceste ajută tractul gastrointestinal să descompună fibrele, ceea ce stimulează absorbția nutrienților și produce acizi grași și vitamine benefice cu lanț scurt. Probioticele ajută la digestia alimentelor dificil de metabolizat (de exemplu, alimente care conțin lactoză). De asemenea, ajută microbiomul intestinal prin eliminarea bacteriilor dăunătoare.

Un microbiom intestinal sănătos este esențial pentru o absorbție îmbunătățită a nutrienților și pentru sănătatea generală, deoarece microbiomul joacă un rol în reglarea sistemului imunitar, gestionarea inflamației și producerea de neurotransmițători care afectează starea de spirit și funcția creierului.

Probioticele pot fi găsite în mod natural în alimentele fermentate, precum: iaurtul, chefirul, varza murată și kimchi.

De asemenea, există suplimente cu probiotice, cele mai eficiente fiind cele care conțin mai multe tulpini de bacterii cu beneficii diferite. Unele dintre cele mai bune tulpini de probiotice pentru sănătatea intestinului includ Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis și Streptococcus thermophilus.

Prebiotice

Prebioticele servesc ca hrană pentru bacteriile benefice din intestin, ajutându-le să se dezvolte și să se înmulțească. Unele dintre cele mai bune surse de prebiotice includ rădăcina de cicoare, frunzele de păpădie, usturoiul, ceapa, prazul și sparanghelul.

Bineînțeles, există și suplimente cu prebiotice, cele mai bune sunt cele care conțin inulină sau fructo-oligozaharide (FOS). Dacă nu obții suficiente prebiotice în dieta ta, poți lua și suplimente prebiotice. 

L-glutamina

L-glutamina este un aminoacid esențial pentru sănătatea intestinului. Este cel mai abundent aminoacid din organism și ajută la hrănirea celulelor care căptușesc tractul digestiv. Glutamina întărește bariera intestinală, împiedicând pătrunderea substanțelor nocive în sânge.

Vitamina C

Suplimente cu vitamina C și portocale
Sursa foto: iStock.com

Vitamina C este un antioxidant deosebit de important pentru sănătatea intestinală. Poate ajuta la reducerea inflamației la nivelul intestinului, îmbunătățind bariera intestinală și capacitatea acesteia de a absorbi nutrienții . Vitamina C echilibrează flora intestinală, ceea ce are ca rezultat o digestie mai bună și un microbiom intestinal mai sănătos.

Legumele cu frunze verzi conțin cea mai mare cantitate de vitamina C, dar și ardeii grași sau fructele precum: lămâi, portocale, kiwi, căpșune și coacăze negre. 

Vitaminele B

Vitaminele B esențiale pentru sistemul digestiv includ:

B1 (tiamină) - ajută organismul să schimbe carbohidrații din dietă în energie pentru celule și să regleze apetitul

B3 (niacină) - ajută la  descompunerea carbohidraților, grăsimilor și alcoolului

B6 (piridoxină) - ajută sistemul digestiv să proceseze proteinele pe care le consumi

Biotina - stimulează producerea de colesterol bun și procesarea proteinelor, carbohidraților și acizilor grași.

B12 (cobalamină) - ajută la utilizarea acidului folic și a carbohidraților

Vitaminele B se găsesc în proteine precum peștele, carnea de pasăre, produsele lactate, dar și în legumele cu frunze verzi și fasole.

Vitamina D

Vitamina D poate îmbunătăți diversitatea bacteriilor intestinale și poate reduce nivelurile de inflamație din sânge, fiind esențială pentru persoanele cu boală inflamatorie intestinală. Vitamina D se obține prin expunerea la soare, din alimentație și prin suplimente. Alimente bogate în vitamina D sunt: gălbenușurile de ou, peștele de apă sărată, ficatul, laptele și cerealele fortificate.

Magneziu

Acest mineral are peste 300 de funcții în organism și este deosebit de important pentru sănătatea intestinului. Magneziul ajută la menținerea motilității intestinale adecvate și stimulează peristaltismului, contracțiile sub formă de valuri care mișcă alimentele prin tractul digestiv. Deficiențele de magneziu pot perturba aceste procese, ducând la constipație, balonare și mișcări intestinale neregulate.

Magneziu se poate obține din alimente, inclusiv: semințe de dovleac, chia, migdale, spanac, caju sau fasole neagră. Dacă nu iei suficient magneziu din alimentație, poți apela la suplimente.

Zinc

Zincul este unul dintre cei mai buni nutrienți pentru sănătatea intestinului, ajutând la păstrarea funcției celulelor intestinale. Dacă integritatea mucoasei intestinale este compromisă, proteinele alimentare mai mari sau bacteriile dăunătoare pot intra în sânge, provocând sensibilități alimentare și declanșând chiar boli autoimune.

Sursele alimentare de zinc includ: stridii, carne de vită, semințe de dovleac și carne de porc.

Enzime pentru digestie

Enzimele digestive sunt proteine care ajută la descompunerea alimentelor în tractul digestiv. Sunt produse de pancreas, stomac și intestinul subțire. Dacă organismul nu produce suficiente enzime digestive, pot apărea probleme, precum: balonare, gaze și indigestie.

Imagine 3d cu interiorul stomacului
Sursa foto: iStock.com

Suplimentele cu enzime digestive pot ajuta la îmbunătățirea sănătății intestinale, ajutând la descompunerea alimentelor. Cele mai bune astfel de suplimente sunt cele care conțin o combinație de diferite enzime, inclusiv protează, amilază, lipază, lactază și celulază.

Amilaza - desparte amidonul și zaharurile în glucoză, un tip de zahăr pe care organismul îl poate absorbi.

Proteaza- descompune proteinele în aminoacizi.

Lipaza -  descompune grăsimile în componente absorbabile.

Maltaza - transformă anumite zaharuri din cereale în glucoză.

Dipeptidil peptidaza IV - descompune cazeina și glutenul.

Însă, înainte de a administra orice fel de suplimente, ca și în cazul medicamentelor pentru digestie, este important să consulți un medic.

Leacuri bătrânești pentru digestie

Remediile pe bază de plante pot fi de folos în ameliorarea simptomelor digestive. Iată ce substanțe naturale te pot ajuta în acest sens:

Curcumina

Curcumina, compusul natural care se găsește în turmeric, poate fi de folos pentru ameliorarea simptomelor digestive datorită puternicelor sale proprietăți antiinflamatorii. Curcumina reduce inflamația din intestin, care este legată de o serie de probleme digestive, inclusiv boala inflamatoare a intestinului și sindromul de colon iritabil. Curcumina ajută la dezactivarea compușilor dăunători și închiderea găurilor din mucoasa intestinală. Ea ajută și la restabilirea microbiomului intestinal și influențează pozitiv „axa microbiotă-intestin-creier”, un sistem bidirecțional de comunicare între intestin și creier.

Ștevia

Ștevia, înlocuitorul zahărului, activează „bacteriofagii” care trăiesc în microbiomul intestinal. Bacteriofagii sunt un tip de virus care vizează în mod specific bacteriile dăunătoare din intestin, lăsând în același timp bacteriile benefice neatinse. Prin reducerea florei dăunătoare, bacteriofagii îmbunătățesc echilibrul florei intestinale și reduc riscul de probleme digestive. 

Anghinare

Anghinarea stimulează producția de enzime digestive și ajută la îmbunătățirea digestiei. În plus, reduce inflamația din intestin și îmbunătățește sănătatea intestinală generală.

Ceai pentru digestie rapidă

Anumite ceaiuri pe bază de plante pot fi de folos pentru tratarea problemelor digestive. Acestea includ:

Ceai de mușețel

Mușețelul poate ajuta la reducerea stresului și la promovarea relaxării, ceea ce poate îmbunătăți și digestia. Mușețelul are proprietăți antiinflamatorii, poate reduce aciditatea din stomac și inhiba creșterea bacteriilor care contribuie la dezvoltarea ulcerului.

Ceai de ghimbir

Pahar cu ceai de ghimbir
Sursa foto: Pixabay.com

Ghimbirul reduce inflamația și are proprietăți antimicrobiene care ajută la protejarea intestinului de microorganismele patogene. De asemenea, stimulează producția de enzime digestive.

Ceai din lemn dulce

Conform studiilor, rădăcina de lemn dulce crește producția de mucus în stomac, calmând mucoasa stomacului. De asemenea, crește aportul de sânge către stomac, ceea ce favorizează vindecarea rănilor. Lemnul dulce are proprietăți antiinflamatorii, fiind astfel de folos persoanelor cu boală intestinală inflamatoare.

Alte sfaturi pentru sănătatea intestinală

Pentru a păstra sănătatea intestinului și a evita medicamentele pentru digestie, este important ca pe lângă dieta sănătoasă și remediile naturale menționate mai sus, să reduci stresul și să-ți păstrezi echilibrul hormonal.

Stresul constant îți poate influența digestia în mod negativ. De fiecare dată când răspunsul la stres al organismului este activat, digestia este suprimată, astfel încât organismul să poată redirecționa fluxul de sânge către membre în cazul în care este necesar să fugă de pericol. Sistemul nervos central oprește digestia prin încetinirea contracțiilor mușchilor digestivi și scăderea secrețiilor pentru digestie. După ce stresul a trecut, sistemul se reface și digestia se reia. Însă, dacă ești într-o stare de stres continuu, sistemul tău digestiv se poate deregla.  

De asemenea, dezechilibrele hormonale pot provoca probleme de digestie, prin influențarea ritmului mișcării alimentelor prin intestine.

Așadar, medicamentele pentru digestie pot ajuta pe termen scurt la ameliorarea balonării, gazelor și arsurilor la stomac, însă pentru păstrarea sănătății sistemului digestiv și intestinal, este important să-ți iei din alimente vitaminele și mineralele necesare. Încearcă să adopți o dietă sănătoasă, cu alimente bogate în vitaminele B, C, D și minerale precum magneziu și zinc. De asemenea, redu stresul și ai grijă la dezechilibrele hormonale!

 Citește și: Cât durează digestia fiecărui aliment

Surse foto: Pixabay.com, iStock.com

Surse articol: Womenshealthnetwork.comRootfunctionalmedicine.com

Articolul urmator
Miere pentru balonare: cât de eficientă este să te scape de disconfort?
Miere pentru balonare: cât de eficientă este să te scape de disconfort?
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.