Metode prin care îți reglezi ciclul menstrual

Metode prin care îți reglezi ciclul menstrual

Redactor Andreea Baluteanu

Ciclul menstrual neregulat reprezintă un fenomen cu care foarte multe femei se confruntă. Stresul, schimbările hormonale din corp, alimentația, sedentarismul sunt numai câteva dintre cauzele pentru care menstruația își face apariția în viața ta când are chef, nu după program.

Însă experții sunt de părere că ai posibilitatea de a schimba această realitate. Există metode despre care specialiștii consideră că pot regla ciclul menstrual, diminuând și simptomele neplăcute cu care te confrunți de-a lungul său. Află despre ce e vorba din rândurile de mai jos!

Ce presupune un ciclu menstrual neregulat

Înainte de a vedea ce poți face pentru a-ți regla ciclul menstrual, să descoperim împreună ce înseamnă un ciclu menstrual neregulat. Ciclul menstrual este reprezentat de perioada cuprinsă între prima zi de menstruație și ultima zi înainte de începerea următoarei. De obicei, un ciclu menstrual considerat echilibrat durează 28 de zile, dar nu există un „ideal” în materie. Fiecare corp este diferit, așa că, dacă te încadrezi în orice valoare cuprinsă între 24 și 38 de zile, poți sta liniștită.

Desigur, este foarte probabil ca pe parcursul vieții să te confrunți cu un ciclu menstrual neregulat, din diverse motive. Nu trebuie să te sperii și nu este cazul să consulți un doctor decât în cazurile extreme. Iar soluții există, așa cum îți vom dezvălui în rândurile de mai jos!

8 soluții pentru reglarea ciclului menstrual

Vrei să scapi de impredictibilitatea ciclului tău menstrual sau să alini durerea și simptomele neplăcute asociate cu acesta, așa-numitul SPM (sindrom premenstrual)? Metodele de mai jos se pot dovedi victorioase!

Practică yoga

Credem că cine a inventat yoga a avut în minte bunăstarea noastră, a femeilor. Deși acest sport are efecte pozitive și pentru bărbați, este ideal mai ales pentru noi, femeile. Iar beneficiile sale pentru reglarea ciclului menstrual au fost dovedite chiar prin intermediul studiilor!

O astfel de cercetare, desfășurată de Departamentul de Ginecologie și Obstetrică al Facultății de Medicină Chhatrapati Sahuji Maharaj din Uttar Pradesh (India), a analizat un grup de 126 de participante care au efectuat yoga timp de 30-45 de minute, de cinci ori pe săptămână, și a constatat că nivelurile de hormoni responsabili cu dezechilibrele menstruale au scăzut semnificativ.

De asemenea, yoga reduce și durerea, disconfortul și simptomele emoționale asociate cu menstruația, așa cum sunt anxietatea și depresia. Mai mult, acest sport constituie o alinare și în cazul femeilor care suferă de dismenoree primară, respectiv fenomenul de durere acută resimțită în timpul menstruației.

Cel mai mare avantaj al yoga este că o poți desfășura și acasă, deoarece nu ai nevoie de un alt echipament special în afară de o saltea. Lucrezi cu greutatea propriului corp, ceea ce atenuează orice potențial pericol de accidentări. În cazul în care nu ai practicat niciodată acest sport, e recomandat totuși să mergi la câteva ședințe, pentru a te asigura că deprinzi mișcările de bază.

Menține o greutate echilibrată

Se pare că celulele grase pot afecta nivelul de hormoni din corp, ceea ce denaturează menstruația. De aceea, este extrem de important să ai o greutate stabilă, echilibrată. Mai mult, persoanele care sunt obeze sau supraponderale experimentează o durere mai acută în timpul menstruației.

Însă fenomenul de menstruații neregulate este specific și fetelor care sunt subponderale. Este cu atât mai important să îți controlezi greutatea și să discuți cu doctorul tău, dacă ai impresia că acest factor îți afectează ciclul.

Fă sport în mod regulat

Deși știința nu știe încă să ne explice care este legătura dintre ciclul menstrual și sport, specialiştii consideră că activitatea fizică echilibrează menstruația în principal grație abilității sale de a reduce nivelul de grăsime.

Principala dovadă în acest sens este reprezentată de un studiu care a inclus 70 de studente ce sufereau de dismenoree primară și care au efectuat 30 de minute de aerobic de 3 ori pe săptămână, timp de 8 săptămâni. La finalul acestei perioade, toate participantele au afirmat că nivelul de durere resimțit la menstruație se diminuase vizibil.

De asemenea, exercițiul fizic este recomandat și în cazul pacientelor afectate de sindromul ovarelor polichistice.

Consumă ghimbir

Știm deja că acest condiment oriental face minuni pentru sănătatea noastră, dar se pare că are efect și asupra ciclului menstrual neregulat. Un studiu care s-a axat pe 92 de participante a ajuns la concluzia că suplimentele cu ghimbir administrate zilnic au redus cantitatea de sânge pierdută în timpul menstruației.

Mai mult, administrarea a 750-2.000 de miligrame de ghimbir în primele 3 sau 4 zile ale menstruației alină în mod considerabil senzația de durere, conform unui studiu publicat în 2015.

Nu în ultimul rând, ghimbirul este util și în cazul simptomelor emoționale ale unei menstruații dificile, așa cum sunt schimbările bruște de dispoziție.

Nu uita de scorțișoară

Și acest aliment are superputeri atunci când vine vorba despre normalizarea ciclului menstrual. Scorțișoara reduce durerea și sângerările de la menstruație, dar poate alina și senzația de greață care este asociată cu această perioadă.

Alte virtuți au fost puse în evidență prin intermediul unui studiu din 2014, care a constatat că scorțișoara reprezenta o metodă de tratament naturistă pentru femeile ce sufereau de sindromul ovarelor polichistice.

Bea oțet de mere

Oțetul de mere este utilizat ca tratament naturist pentru detoxificare și slăbire, dar are efecte și asupra duratei ciclului menstrual. Din nou, acesta este recomandat în cazul femeilor cu sindromul ovarelor polichistice, deși studiul care a ajuns la această concluzie nu e chiar edificator, având un număr de doar 7 participante.

Dacă îți este imposibil să consumi oțet de mere din cauza gustului său neplăcut, specialiștii te îndeamnă să îl diluezi cu apă.

Delectează-te cu ananas

Acest fruct conține bromelaină cu proprietăți antiinflamatorii, despre care se crede că poate calma durerea și reglează ciclul menstrual. Deși nu există încă studii concludente care să dovedească aceste afirmaţii, un ananas nu îți poate face rău, dat fiind faptul că poate fi „contabilizat” și la doza ta zilnică de fructe.

Ai nevoie de o alimentație echilibrată, cu vitamine

Poate cel mai important aspect pentru reglarea ciclului menstrual este legat de doza zilnică de vitamine și minerale. Iată care sunt cele mai importante!

Vitamina D echilibrează ciclul menstrual, având efecte și în reducerea greutăţii și prevenirea depresiei. Ai nevoie de suplimente în această perioadă, dat fiind faptul că cea mai importantă sursă de Vitamina D este lumina solară.

Vitamina B este recomandată femeilor care doresc să rămână însărcinate, având efect și în normalizarea menstruației. De asemenea, această substanță nutritivă esențială pentru femei contribuie și la calmarea sindromului premenstrual.

Dacă te confrunți cu un ciclu menstrual neregulat, WELLWOMAN tablete îți va fi de un real ajutor. Suplimentul menține sănătatea femeilor, fiind special conceput pentru nevoile noastre. Conține un complex de vitamine și minerale esențiale, antioxidanți și ulei de borago și primula, despre care se știe că reglează ciclul menstrual și sindromul premenstrual. Îl găsești la magazinvavianpharma.ro!

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.