Nu ești vinovată pentru rănile pe care le ai acum, însă doar tu ai puterea să-ți vindeci pentru totdeauna traumele

Nu ești vinovată pentru rănile pe care le ai acum, însă doar tu ai puterea să-ți vindeci pentru totdeauna traumele

Ramona Jurubita

Uneori, stările pe care le avem sunt induse de exemplele negative pe care le vedem în jur sau de traumele din copilărie pe care le păstrăm înrădăcinate în minte și în suflet. Din nefericire, mulți se învinuiesc pentru ce li s-a întâmplat cu ani în urmă, fără să realizeze că nu ei sunt vinovați pentru ceea ce li s-a întâmplat. Găsesc extrem de greu puterea de a se ierta și de a trece peste momentele atât de greu de îndurat...

Mulți oameni suferă de ceea ce se numește vinovăție toxică sau cronică, o stare strâns legată de sentimentul fals și copleșitor de responsabilitate. De fapt, este vorba despre o falsă responsabilitate. Ce înseamnă asta?

Se referă la momentele în care te simți responsabilă pentru anumite lucruri de care, în mod obiectiv, tu NU ești responsabilă. De exemplu, există copii și adolescenți care se simt direct responsabili pentru ceea ce simt părinții, frații sau alte persoane din familie și preiau pe umerii lor fragili toate grijile. Evident, aceste sentimente nu se nasc fără motiv, ci din cauza învinuirilor sau replicilor acide pe care părinții poate le-au aruncat asupra lor. Sunt expresii de genul: „Nu mai face asta dacă nu vrei să o superi pe mama!”, „Nu ai făcut ce ți-am spus să faci!”, „Mă rănești!”. Exact! Este chiar șantajul emoțional pe care îl cunoaștem cu toții!

Dar copiii sunt vulnerabili și incapabili să seteze limite, tocmai că nu pot realiza ce li se întâmplă, de fapt. Când sunt învinovățiți de adulți pentru lucruri de care nu ar trebui să răspundă, percep acest comportament ca pe o normalitate. Apoi, ușor, ușor, încep să se simtă vinovați ș chiar coplesiți de tot ce se întâmplă în jur, deși nu au nicio legătură directă cu unele întâmplări. 

Fetiță murdară și traumatizată care stă pe un scaun și privește speriată în jur

Acum vine și întrebarea: cum să nu perceapă ei toate aceste atitudini ca pe o normalitate dacă așa au fost crescuți? Dacă altă abordare sau stil de viață nu cunosc? Dacă au crescut cu sentimentul că sunt vinovați pentru orice supărare a mame sau pentru orice dezamăgire a tătălui?Din nefericire, copiii supuși unui astfel de tratament devin adulții care nu știu ce înseamnă o relație sănătoasă; sunt acei oameni care consideră normale toate legăturile toxice pe care le au.

Te întrebi adesea de ce nu reușești să simți că ești bine? De ce nu reușești să ai relații bune sau de ce viața ta nu este...altfel? Poate că te numeri și tu printre sufletele care nu au crescut într-un mediu armonios și crede-mă când îți spun: NU E VINA TA! Important este să conștientizezi în ce pericol te afli dacă nu încerci să te desprinzi de această lume pe care o considerai ideală.

Primul pas e să realizezi că vina pe care o simți este una falsă și că lucrurile din jur nu merg prost din cauza ta. Apoi, e absolut necesar să nu mai iei asupra ta vina celor de lângă tine și să nu îți mai asumi greșelile lor.

Poate chiar ai greșit în relațiile tale de adult, dar nu ai făcut asta pentru că așa ai vrut, ci pentru că ai urmat exemplele din jur și ai crezut că așa e corect. Dar ce te oprește să rămâi pe loc acum, după ce ai descoperit adevărul?

A venit momentul să ieși din toate relațiile toxice pe care le-ai tolerat înainte! Nu trebuie să depinzi de nimeni și nici să le permiți altora să depindă de tine. De abuz nici nu se mai pune problema. Dacă ai înțeles că abuzul și traumele din copilărie te-au făcut să te simți un adult vinovat, de ce accepți în continuare să trăiești într-un mediu care nu îți face bine?

Cel mai greu e să realizezi că ai ajuns la vârsta maturității și că încă te învinuiești pentru ce simt apropiații. Acest impuls inconștient de a reproduce mediul disfuncțional din copilărie este denumit compulsie la repetiție. De obicei, aceasta continuă până când persoana devine conștientă de ea și este dispusă și capabilă să o oprească.

Ai o mulțime de motive pentru a scăpa de traumă și soluțiile sunt chiar simple. În plus, trebuie să reții că viitorul tău stă în mâinile tale, iar vindecarea este responsabilitatea ta.

Dacă simți că e peste puterile tale să depășești această pată neagră a vieții tale, poți apela cu încredere la un psiholog. El te poate ajuta să pornești pe calea cea bună, oferindu-ți sfaturi la fiecare pas.

Repetă-ți cât de mult poți că vinovăția este un sentiment de care trebuie să scapi. Starea aceasta îți poate cauza nenumărate probleme pe care nu meriți să le trăiești. Viața ta ar trebui să fie frumoasă și să reușești să te bucuri de oamenii buni pe care îi ai în jur. Este vorba de acele persoane care te încurajează, care îți oferă îndrumare când greșești, nu care te învinuiesc și când faci totul perfect.

9 semne de inteligență emoțională care ajută la vindecarea rănilor ascunse

Surse foto: Pixabay, Pixabay

Surse articol: PsychcentralVerywellmindMedium

Articolul urmator
13 fructe care nu îngrașă. Consumă-le cu încredere!
13 fructe care nu îngrașă. Consumă-le cu încredere!
Testul de geografie pe care îl trec doar 4% dintre oameni
Incepe quiz
Testul de geografie pe care îl trec doar 4% dintre oameni

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.