Când sărbătoresc românii Rusaliile în 2021?

Când sărbătoresc românii Rusaliile în 2021?

Redactor Andreea Baluteanu

Una dintre cele mai frumoase și mai importante sărbători religioase ale creștinătății sunt Rusaliile. Deși denumirea vine de la o celebrare păgână a romanilor, Rosalia, dedicată trandafirilor, Rusaliile 2021 reprezintă un prilej de a-l slăvi pe Duhul Sfânt.

Află din rândurile de mai jos ce sărbătorim de Rusalii, care sunt tradițiile și interdicțiile de respectat cu sfințenie, dar și când au loc Rusaliile 2021 la catolici și ortodocși!

Rusalii 2021: ce sărbătorim cu această ocazie

Rusaliile mai poartă și numele de Cincizecimea, deoarece au loc la 50 de zile de la Înviere, sau de Pogorârea Sfântului Duh. Cu această sărbătoare încheiem practic ciclul pascal început la Paște și continuat cu Înălțarea Domnului. 

lumanari aprinse in biserica alaturi de o reprezentare a Duhului Sfant

Dar lucrurile nu au stat mereu așa din punct de vedere istoric. În secolul al IV-lea, Rusaliile erau una și aceeași celebrare cu Înălțarea. După această dată cele două sărbători au fost separate, urmând să aibă loc la intervale diferite.

Dar ce presupun practic Rusaliile? Duminica Mare, cum mai este cunoscută în popor, slăvește pogorârea Sfântului Duh asupra Apostolilor, care le-a apărut ucenicilor lui Iisus sub forma unor limbi de foc. Biblia ne povestește că astfel Apostolii au dobândit cunoștințe pe care nu le dețineau până atunci. Puteau vorbi în limbi străine pentru a propovădui credința cea dreaptă în toate colțurile lumii și aveau harul de a înfăptui miracole pentru a convinge cu exemple practice omenirea că ceea ce spuneau era chiar „adevărul adevărat”.

Rusalii 2021: calendar ortodox

Așa cum am spus, Rusaliile 2021 în România se sărbătoresc la 50 de zile de la Înviere. Această sărbătoare cade întotdeauna într-o zi de duminică, la 10 zile după Înălțare.

Rusaliile în anul 2021 sunt ținute în data de 20 iunie. A doua zi, luni, pe 21 iunie, este sărbătorea Sfintei Treimi, conform calendarului de Rusalii 2021.

Rusaliile nu sunt aceleași peste tot. Dacă ne raportăm la tradiții-superstiții.ro, sărbătoarea e mai „populară” în unele regiuni decât în altele. Astfel, Cincizecimea acoperă 8 zile în Banat, iar în Muntenia și Oltenia este rezervată o săptămână întreagă celebrării sale. Moldova și Transilvania sunt codașe din acest punct de vedere: în aceste zone Rusaliile țin „numai” 3 zile.

Rusalii 2021 catolic

Rusaliile 2021 în calendarul catolic au loc la o dată diferită de cea de la ortodocși. Explicația este aceea că și data Învierii este distinctă la cele două confesiuni, fiind calculată conform calendarului gregorian la catolici și iulian la ortodox (calendarul vechi).

Citește și:8 învățăminte de la Papa Francisc care nu au legătură cu religia

Astfel, ținând cont că Paștele catolic a avut loc pe 4 aprilie, data Rusaliilor catolice din 2021 este 23 mai, cu aproape o lună înaintea celor ortodoxe.

Cu ocazia Rusaliilor catolice 2021 se celebrează și unul dintre cele mai frecventate și mai deosebite pelerinaje, cel de la Șumuleu Ciuc, un loc plin de însemnătate pentru credincioși, vizitat și de Papa Francisc în 2019. Cel mai mare din Europa Centrală și de Est, acest rit își are obârșia cu aproape 4 secole în urmă. Șumuleu Ciuc îi atrage pe credincioșii din toată lumea și cu cea mai mare statuie făcătoare de minuni, Fecioara Mare din Sanctuarul Marian. Opera a fost sculptată în lemn de tei între anii 1510 și 1515 de către un artist care a rămas anonim. Reprezentând stilul Renașterii transilvănene, Fecioara este înfățișată cu pruncul în brațe, aducând alinare, speranță și bucurie în sufletele oamenilor de pretutindeni. Suntem mândri că Rusaliile 2021 în ritul catolic au parte de o expunere atât de mare tocmai în țara noastră.

sumuleu ciuc vedere de sus asupra bisericii si caselor

În acest an, circa 40 000 de oameni sunt aşteptaţi la Șumuleu Ciuc, conform Hotnwes. Organizatorii au făcut publice detaliile de participare (pelerinii trebuie să poarte măști și să respecte distanțarea socială), fiind puse la dispoziție carduri de acces simbolice și fiind stabilite puncte de control de către primăria din Miercurea Ciuc. Se pare că prezența credincioșilor va fi mult mai mare decât în anii precedenți, mai ales că este primul pelerinaj de după ridicarea restricțiilor anti COVID-19.

Zile libere de Rusalii 2021

Din 2008 încoace, prima și a doua zi de Rusalii sunt decretate libere de către stat. Dar, dat fiind faptul că Cincizecimea este sărbătorită întotdeauna într-o zi de duminică, practic avem de Rusalii 2021 o zi liberă, Sfânta Treime.

Cauți oferte de Rusalii 2021? Pe directbooking ai Pachete de Rusalii 2021 atât în România, dar și în Bulgaria. Profită de zilele de liber de Rusalii 2021, dar și de faptul că nu mai suntem obligate să purtăm mască în exterior și relaxează-te după un an 2020 atât de zgârcit în motive de bucurie și de distracție.

Suntem cum nu se poate mai încântate că oferta de Rusalii 2021 abundă în mediul online. Tot ce rămâne este să le consulți și să alegi ce ți se potrivește cel mai bine.

Tradiții de Rusalii

Sărbătoarea de Rusalii 2021 poate prilejui întoarcerea la tradiții, mai ales dacă alegi o vacanță într-un loc în care frumoasele obiceiuri ale poporului român sunt respectate încă. Ne mândrim cu diversitatea de tradiții și îți povestim în rândurile de mai jos despre câteva dintre ele.

La sate și în orașe credincioșii merg la biserică cu ramuri de tei și de nuc ce vor fi sfințite și cu care vor alunga mai târziu spiritele rele. Și usturoiul, pelinul și leușteanul reflectă harul acesei sărbători atât de importante, dar nucul e cel mai apreciat, frunzele acestuia simbolizând limbile de foc cu care Duhul Sfânt s-a pogorât asupra Apostolilor. Nici teiul nu e ignorat: oamenii cred că îi ferește de grindină și îl așează la loc de cinste, iar în unele zone localnicii se spală pe picioare cu pelin pentru a fi sănătoși tot anul.

Unul dintre cele mai frumoase obiceiuri de Rusalii, ținut și în 2021, este Dansul Călușarilor. Considerat tămăduitor și aducător de sănătate și de noroc, dansul aduce laolaltă tineri în grupuri de câte 7-8, ce colindă casele localnicilor pentru a alunga aceleași spirite malefice. Dansatorii sunt întâmpinați cu plantele sfinte ale Rusaliilor, dar și cu bani.

grup de fete si baieti imbracati in costume populare care danseaza in fata unei case in stil traditional

Ardealul este atât de bogat în tradiții și acestea nu lipsesc nici de Cincizecime. Sărbătoarea Rusaliilor 2021 nu ar mai fi la fel fără „împănatul boului”. Obiceiul de la sate presupune plimbarea pe ulițe a unui bou împodobit cu panglici, flori și ornamente, care este sfințit de către preot și eliberat apoi, urmând a fi strunit de către o fată. Tânăra aleasă va ocoli apoi o masă de trei ori, fiind sortită măritișului în anul care urmează. Toți participanții la „împănatul boului” chefuiesc și se veselesc, motiv pentru care tradiția e și mai iubită.

Tot în Ardeal se mai respectă și „udatul nevestelor”. Femeile tinere sunt astfel stropite cu apă ca să rămână frumoase și sănătoase.

Tradițiile de Rusalii sunt respectate și la biserică. Astfel, preotul și enoriașii săvârșesc sfeștania pe câmp, sfințind apa, iar apoi stropesc recoltele cu agheasmă. Localnicii nu uită nici să ungă ușile cu usturoi pentru a se păzi de ghinion.

Gospodinele respectă și obiceiul împărțitului de Sâmbăta Morților sau Moșii de vară, ziua de dinaintea Rusaliilor. Cu această ocazie îi pomenesc pe cei trecuți în neființă împărțind oale împodobite cu flori și colaci. De Cincizecime se dau farfurii artistic decorate, acestea fiind ornate special pentru cei vii.

Însă adevăratele „vedete” de Rusalii sunt Ielele. Despre aceste spirite malefice se crede că pot răpi feciorii tineri și pot lua mințile oricui, de aceea e important ca și de Rusalii în 2021 să ții cont de anumite interdicții. Iată ce să NU faci de această sărbătoare:

  • nu intra în vie, dar nici în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni pentru că acolo își fac veacul spiritele rele;
  • nu te certa fiindcă vei fi „luat de Rusalii” (da, ne referim tot la iele);
  • nu lucra de Rusalii fiindcă te așteaptă pedeapsa acestor ființe rele;
  • după Rusalii, timp de 9 săptămâni, se oprește și culegerea ierburilor de leac.

Te întrebi dacă se ține post de Rusalii în 2021? Răspunsul apreciat de papilele tale gustative este negativ! În afară de zilele obișnuite de post (miercurea și vinerea), Rusaliile nu cer abținerea de la produselor animaliere. Începe însă postul după această dată, când credincioșii respectă Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (22-28 iunie).

Citește și: Vinete pane de post,o rețetă magică pe care să o deguști atunci când nu ai voie să mănânci de dulce.

Acatistul Preasfântului și de viață Făcătorului Duh

Nu putea lipsi o rugăciune dedicată acestei sărbători, iar mai jos îți lăsăm cuvintele sacre ale Acatistului Sfântului Duh!

credinciosi cu masca care se inchina in fata bisericii

Condac 1: 

Veniți toți credincioșii să preaslăvim pogorârea Sfântului Duh. Cel Care din sânurile Tatălui a purces asupra Apostolilor, acoperind ca și cu niște ape pământul de cunoștința lui Dumnezeu și învrednicind de harul cel de viață făcător al învierii și de slava cea de sus pe cei ce aleargă la El întru curățire, sfințind și îndumnezeind pe cei ce strigă: Vino, Mângâietorule, Duhule Sfinte și te sălăşluieşte întru noi!

Icos 1: 

Îngerii cu fețe luminoase în ceruri neîncetat slavoslovesc pe Duhul cel Sfânt, după cuviința datorată Izvorului vieții și Luminii celei Nematerialnice. Dimpreună cu ei Te preaslăvim și noi, Duhule Necuprins cu mintea, pentru milele Tale cele ascunse, și cu smerenie ne rugăm să fim adăpostiți sub adumbrirea Ta cea fericită:

Vino, Lumină Adevărată, Duhovnicească bucurie;

Vino, Nor Purtător de rouă și Negrăită Frumusețe;

Vino și primește ca pe un miros de bună mireasmă duhovnicească lauda noastră;

Vino și dă-ne nouă să ne împărtășim de bucuria purcederii Tale;

Vino și înveselește-ne cu îmbelșugarea darurilor Tale;

Vino, Veșnicule Soare neapropiat și întru noi Îti fă locaș;

Vino, Mângâietorule, Duhule Sfinte și Te sălăşluieşte întru noi! 

Condac 2: 

În chipul limbilor de foc, întru lumină și suflare de vânt de bucurie făcătoare, pogorându-Se Duhul cel Sfânt peste Apostoli și de văpaia lui fiind cuprinși, chemat-au pescarii întreaga lume la Biserica lui Hristos; necazuri și nevoi răbdând cu bucurie pe pământ și pe ape, de morțile cele cumplite nu se spăimântau, în tot pământul ieșind vestirea cântării lor, celei de Dumnezeu insuflate: Aliluia! 

Icos 2: 

Potir de ploaie dătător, izvorâtor de foc, care pe muntele Sionului ai purces asupra Apostolilor, Ție cântare îți aducem, pe Tine Te binecuvântam și Îți mulțumim Ţie, Dumnezeule, Duhule Sfinte:

Vino, Cela Ce Sfânt ești și Biserica o păzești;

Vino și dă un suflet și o inimă celor ce cred în Tine;

Vino și aprinde evlavia noastră cea rece și neroditoare;

Vino și risipeşte negura necredinței și a răutății, care se îndesește pe pamânt;

Vino și călăuzește pe toți pe drumul vieții celei drepte;

Vino și ne povățuiește la tot adevărul;

Vino, Înţelepciune neajunsă, și cu judecățile cele de Tine știute, mântuiește-ne;

Vino, Mângâietorule, Duhule Sfinte și Te sălășluiește întru noi! 

Condac 3: 

O, Prea Adâncă Taină! Dumnezeule, Duhule necuprins cu mintea, Care împreună cu Tatăl și cu Fiul toate le-ai zidit! Tu care ai împodobit cetele îngerilor de sus, întru locaşul luminii celei neapropiate. Tu ai chemat la ființă, cu strălucirea slavei, cetele de foc ale luminătorilor cerești. Unind Tu trupul și sufletul într-o minunată alcătuire, zidit-ai neamul omenesc; pentru aceasta toată suflarea Ta laudă și cântă: Aliluia! 

Icos 3: 

Alfa și Omega, Începutule și Sfârșitule, Tu, Veșnicule Duh, cu necuprinsa putere a purtării deasupra apelor și cu iubitoarea Ta îmbrățișare ai adus pe toți și pe toate la viață. Din suflarea Ta cea de viață făcătoare a răsărit, din genunea cea fără de chip, frumusețea lumii celei întâi zidite, pentru care îți strigăm:

Vino la noi Prea înțeleptule Ziditor al lumii;

Vino, Cela ce esti Mare în micuța floare, ca și în luminătorii cerului;

Vino, Felurime negrăită și Frumusețe veșnică;

Vino și luminează întunecata netocmire a sufletului meu;

Vino și ne arată pe noi zidire nouă în Hristos;

Vino, Mângâietorule, Duhule Sfinte și Te sălășluiește în noi! 

Condac 4: 

O, Duhule Preabun și Neajuns, din care izvorăște sfințenia! Tu ai înveșmântat-o pe Preacurata Fecioară Maria cu strălucirea orbitoare și neapropiată a Dumnezeirii Tale, făcând-o Maică a lui Dumnezeu Cuvântul, Împărăteasă a îngerilor, spre mântuirea oamenilor. Cu puterea cea mai presus de lume, Tu i-ai umbrit pe prooroci și apostoli, Tu i-ai purtat până la al treilea cer, Tu le-ai rănit inimile cu frumusețea cea de sus, punând în graiul lor îndemn înflăcărat, cu care aduc pe oameni la Dumnezeu. Tu îi preschimbi pe cei păcătoși, iar ei, plini fiind de arzătoare bucurie, îți cântă: Aliluia! 

Icos 4: 

Prin Duhul Sfânt totul viază, și cu puterea Lui se va ridica spre învierea cea de obște toată zidirea, în ceasul de pe urmă al veacului acesta și cel dintâi al veacului ce va sa vie. Ridică-ne atunci din groapă, Preabunule, Mângâietorule, nu spre osândă, ci spre a ne împărtăși de fericire, întru Dumnezeiasca lumină, cu Sfinții toți, cu părinții și apropiații noștri.

Vino dar, și de a sufletului moarte ne izbăvește;

Vino, și înainte de sfârșitul nostru, ne îndestulează cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos;

Vino și dă-ne să adormim în pace, cu cuget neîntinat;

Vino și luminoasă fă scularea noastră din somnul morții;

Vino și ne învrednicește să privim cu bucurie la norii veșniciei;

Vino și fă-ne fii ai nestricăciunii;

Vino și luminează atunci ca un soare, trupurile noastre cele fără de moarte;

Vino, Mângâietorule, Duhule Sfinte și te sălășluiește întru noi!

Am aflat care este data Rusaliilor 2021 la ortodocși și la catolici, dar și tradițiile și datinile respectate cu această ocazie. Suntem extrem de curioase dacă vei pleca în vacanță de Rusalii 2021 și unde vei merge!

Surse: Adevarul, Hotnwes, traditii-superstitii.ro, Direct Booking, Doxologia, Libertatea

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Rugăciunea inimii, ajutorul tău de nădejde când simți că nu îți găsești liniștea sufletească
Rugăciunea inimii, ajutorul tău de nădejde când simți că nu îți găsești liniștea sufletească
Cu ce animal semeni cand te infurii?
Incepe quiz
Cu ce animal semeni cand te infurii?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.