Care este semnificația steagurilor arborate la malul mării

Care este semnificația steagurilor arborate la malul mării

Ramona Jurubita

Vacanțele pe litoral se află în topul preferințelor oamenilor din lumea întreagă. În sezonul estival, iubitorii de soare aleg să își petreacă zilele pe plajă sau să se bălăcească în valurile agitate ale mării pentru a se răcori. Din păcate, mulți își pierd viața pentru că înoată în larg și sunt luați de curent.

Aceste tragedii ar putea fi evitate dacă fiecare persoană în parte ar cunoaște semnificația steagurilor arborate la mal.

Turiștii care aleg să-și petreacă timpul liber la mare ar trebui să fie conștienți de importanța cunoașterii acestor semnale care pot face diferența între viață și moarte.

Primăria din Constanța a lansat un mesaj de conștientizare, prin care îi îndeamnă pe oameni să respecte regulile cu strictețe, astfel încât să nu își pună viața în pericol.

„Atunci când vrem să intrăm în apă, trebuie neapărat să ținem cont de steagurile arborate în punctele de salvamar.”, a recomandat Primăria Municipiului Constanța.

Salvamar român pe o plajă de la Marea Neagră, în amurgul unei zile de vară.

Iată ce trebuie să știi înainte de a-ți alege destinația de vacanță, mai ales dacă visezi să te distrezi la mare:

  • Steagul roșu cu galben - arată că acel loc este supravegheat cu atenție de către salvamari. Poți intra în apă, dar cu mare grijă și aproape de mal, ca persoanele autorizate să îți poată urmări fiecare mișcare. În caz de pericol, pot sări oricând în ajutorul tău.
  • Steagul roșu - când la mal este arborat un steag roșu complet, intrarea în mare este strict interzisă, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Nu trebuie să îți riști viața pentru o distracție de moment, așa că mai poți aștepta până ce vremea îți va permite să te bucuri de apă.
  • Steagul galben – indică faptul că înotul este recomandat doar înotătorilor profesioniști. Asta înseamnă că persoanele mai puțin experimentate nu au voie să intre în apă.
  • Steagul în carouri alb-negru – transmite că accesul în acea zonă este permis doar ambarcațiunilor și absolut nimeni nu are voie să facă baie în mare, oricât de puternică ar fi tentația.

Turiștii pot profita la maximum de fiecare clipă dacă la punctele de salvamar nu sunt ridicate steaguri de niciun fel. Precauția este recomandată în orice moment al zilei, indiferent dacă există sau nu pericole în intervalul în care mergi pe plajă și vrei să îți răsfeți pielea cu apa sărată a mării.

Alte sfaturi și recomandări venite de la salvamari:

  • Trebuie să alegi doar zone sigure pentru înot, unde există persoane care supraveghează acțiunile tuturor turiștilor!
  • Să ai mare atenție la obiectele gonflabile pe care le iei cu tine în apă, fiindcă pot fi luate ușor de curenți. Dacă te vei îndepărta de mal pentru a le prinde, riști să îți pui viața în pericol!
  • Dacă valurile sunt mari și vântul este puternic, ar fi mai bine să renunți la accesoriile inutile!
  • În cazul în care ai copii, trebuie să le explici foarte bine ce au voie și ce nu să facă la mare. Spune-le că nu ar trebui să se îndepărteze de tine sau de ceilalți adulți/copii din grup și nici să intre în apă nesupravegheați!

Primăria Constanța a mai informat că pe tot parcursul sezonului estival, pe plajele din Constanța și Mamaia se află peste 100 de salvamari care se asigură că totul este sub control în intervalul 08:30 – 19:30.

Indiferent dacă mergi la mare în România sau într-o altă țară, trebuie să te asiguri că nu te expui niciunui pericol și că știi să ai grijă de viața ta.

Nu uita că într-o clipă de neatenție sau de teribilism îi poți face pe cei dragi să sufere. Decât să îți simtă lipsa, mai bine vă distrați împreună pe plajă, sub o umbreluță, nu-i așa? Încearcă să nu intri în apă când steagurile îți transmit că acest lucru este interzis!

Citește și: Povestile interesante pe care le ascund steagurile tarilor din Europa

Surse foto: iStock

Surse articol: PlaytechAdevarulDcbusiness

Articolul urmator
De ce nu este bine să îi urezi cuiva „Mult noroc!”. Ce portal al răului deschizi când folosești această urare
De ce nu este bine să îi urezi cuiva „Mult noroc!”. Ce portal al răului deschizi când folosești această urare
Care este mirosul tău natural?
Incepe quiz
Care este mirosul tău natural?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.