Ce evenimente importante au avut loc azi, 10 august, în istorie

Ce evenimente importante au avut loc azi, 10 august, în istorie

Ramona Jurubita

10 august este o zi care amintește de multe momente importante ce au avut loc în istoria omenirii. Pe unele dintre ele sigur le știi din școala generală, fiindcă au fost evenimente ce au schimbat viețile multor persoane, dar și politica anumitor țări. Deja ți-a venit în minte o astfel de întâmplare marcantă?

Mai jos le vei găsi pe cele mai cunoscute, iar multe dintre ele au legătură directă și cu România.

A zecea zi din august ar trebui să îți rămână întipărită în minte, pentru că mulți artiști care îți încântă sufletul chiar și în prezent s-au născut pe această dată. De asemenea, trebuie să conștientizezi că viața ta ar fi fost diferită dacă istoria acestei zile ar fi fost uitată.

Iată ce sărbătorim astăzi:

Sf. Laurențiu (prezent în calendarul romano-catolic, ortodox, greco-catolic, evanghelic și anglican)
Sf. Mc. Xist, ep. Romei, și Ipolit (în calendarul ortodox și greco-catolic)
Comemorarea distrugerii Ierusalimului (calendarul protestant)
Ziua națională a Ecuadorului (pe 10 august 1808 a obținut independența față de Spania)

Știai că în Calendarul zilelor amuzante, 10 august este Ziua Internațională a Leneviei? Această asociere cu lenea și relaxarea nu ar trebui luată atât de în serios, având în vedere că productivitatea nu există acolo unde nu se depun eforturi.

Dacă totuși vrei să te odihnești pe canapea, ai putea să nu pierzi timpul degeaba, ci să citești mai departe despre evenimentele importante care au avut loc la această dată.

Femeie care stă pe canapea și citește.

Iată ce s-a întâmplat de-a lungul anilor pe 10 august:

10 august 654
Papa Eugen I a fost ales papă al Romei, cu toate că predecesorul lui, Papa Martin I încă trăia. Face parte din papii canonizați, iar trupul său a fost înmormântat la Bazilica Sfântul Petru din Roma.

10 august 1500
Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457–1504), a dăruit Mănăstirii Putna o broderie monumentală de o valoare deosebită (supranumită marea dveră a Răstignirii). Este broderie cu fir de aur, argint și mătase colorată pe un fond inițial de mătase roșie, astăzi înnoit. Vechiul fond se mai păstrează la nivelul inscripțiilor. Pe acest material este proiectată dramatica scenă a Răstignirii lui Hristos.
Impresionant este faptul că în josul imaginii bisericești apar și două portrete voievodale: Ștefan cel Mare în stânga și doamna Maria-Voichița (a treia lui soție), în dreapta.

10 august 1519
Fernando Magellan și-a luat rămas bun de la familia sa și a pornit în prima călătorie în jurul lumii. Sub comanda lui, au plecat la drum, din Sevilla, cinci corăbii. După moartea lui Magellan în Filipine, subcomandantul basc Juan Sebastián Elcano a finalizat această expediție.

10 august 1534
A fost ziua în care s-au pus bazele Bisericii „Sf. Dumitru” din Suceava, ctitorită de domnitorului Petru Rareș. În 2015, ansamblul acestei biserici a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava și include trei obiective turistice:

  •  Biserica „Sf. Dumitru” – care datează din 1534-1535
  •  Ruinele bisericii vechi - datează din secolele XIV-XV
  •  Turnul clopotniță - datează din 1560

10 august 1539
Limba franceză a început să înlocuiască latina în documentele oficiale, după ce Francisc I al Franței a semnat Ordonanța de la Villers-Cotterêts. El a fost considerat primul rege renascentist al acestei țări și a sprijinit numeroși mari artiști ai vremii, printre care s-au numărat și Andrea del Sarto și Leonardo da Vinci.

10 august 1792
Aceasta a fost o zi definitorie pentru Revoluția franceză, căci poporul a cucerit atunci Palatul Tuileries. La orele prânzului, castelul a fost luat cu asalt, iar adunarea națională a decis suspendarea din funcții a regelui Ludovic al XVI-lea. La acea dată, francezii au ales o nouă Convenție Națională a cărei misiune era să fondeze o națiune nouă – „a doua revoluție”.

10 august 1793
Muzeul Luvru a fost deschis oficial la Paris, Franța. Construcția sa a început în vremea regelui Francisc I în 1546 pe locul unei fortărețe din secolul al XII-lea, din timpul domniei regelui Filip al II-lea. În 1993, la aniversarea a 200 de ani de existență a muzeului, a fost deschisă publicului o aripă reconstruită, ocupată anterior de Ministerul Francez de Finanțe. A fost prima dată când întregul Luvru a fost dedicat scopurilor muzeale. În prezent, deține opere de artă și artefacte reprezentative a 11.000 de ani de civilizație și cultură umană.

Ilustrație cu Muzeul Luvru în vremea lui Ludovic al XV-lea (1739)
Ilustrație cu Muzeul Luvru în vremea lui Ludovic al XV-lea (1739)

10 august 1809
A fost proclamată independența statului Ecuador, așa că această zi a devenit sărbătoarea lor națională. În spaniolă, este numită „El Dia del Primer Grito de Independencia de Quito” (Ziua primei declarații de independență a capitalei Quito). Deși independența totală a fost dobândită la câțiva ani distanță, acesta a fost primul pas important și a rămas în memoria tuturor ca o zi mare.

10 august 1864
Guvernul român a luat de la casa britanică „Stern Brothers” primul împrumut extern al României (916.000 de lire sterline, din care statul a primit 679.244 de lire, cu o dobândă de 7%) garantat cu veniturile vămilor. Alexandru Ioan Cuza a avut mai multe încercări de a pune bazele unui sistem bancar. Realizarea acestui împrumut reflecta consolidarea poziției statului român pe plan internațional.

10 august 1875
S-a pus piatra de temelie a Castelului Peleș din Sinaia, sub care sunt îngropate câteva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede românești pe care apărea chipul lui Carol I. Atunci, Sinaia era un mic sat de munte, numit Podul Neagului. Peleșul a fost inaugurat în mod oficial în 1883 și de-a lungul timpului, a găzduit multe personalități ale vremii: scriitori, muzicieni, regi și regine. Printre cele mai importante vizite se numără cea a bătrânului împărat al Austro-Ungariei, Franz Joseph, în 1896, care a fost impresionat de frumsețea castelului.

Castelul Peleș din Sinaia
Castelul Peleș din Sinaia

10 august 1897
A devenit o zi importantă pentru medicină, după ce marele chimist german Felix Hoffmann a descoperit un mod îmbunătățit de sinteză a acidului acetilsalicilic (aspirina).

10 august 1913
A avut loc Pacea de la București, care consfințește sfârșitul războiului și înfrângerea Bulgariei. La acel moment, Grecia și Serbia și-au împărțit Macedonia, iar România a anexat Cadrilaterul. De această etapă importantă în istoria țării noastre nu ai cum să nu îți amintești din școală, nu-i așa?

10 august 1919:
Svabii din Banat și-au dat atunci acordul pentru unirea proclamată la Alba Iulia, chiar în cadrul adunării de la Timișoara. Evenimentul s-a transformat într-o veritabilă sărbătoare populară, la care au participat peste 40.000 de români veniți de pe toate plaiurile bănățene, cu trenul, cu căruțele sau călare, pentru a fi prezenți la acest moment istoric.

10 august 1945
Japonia a cerut pace și a capitulat la patru zile distanță, punând astfel capăt celui de–Al Doilea Război Mondial. Aceasta a fost o zi importantă, fiindcă războiul a afectat negativ milioane de vieți și a condus la pierderea multora dintre ele.

10 august 1951
S-a înregistrat cea mai ridicată temperatură din România: +44,5 °C în județul Brăila, la Ion Sion. Acest record nu a fost doborât până în prezent. O temperatură mai mare ar pute în pericol sănătatea oamenilor și roadele culturilor.

10 august 1974
Reprezintă momentul în care a fost inaugurată Sala Polivalentă din București. Inițial s-a numit Palatul Sporturilor și Culturii din București, iar acum funcționează sub titulatura Complexul Sportiv Național „Sala Polivalentă” și are o capacitate de 5.300 de locuri.

10 august 1990
Sonda Magellan, lansată de NASA, a ajuns pe Venus după cincisprezece luni de la lansare. Sonda de Cartografiere a planetei Venus prin Unde Radar a fost trimisă pentru a cartografia suprafața planetei Venus prin tehnica radar și pentru a-i măsura gravitația. Misiunea a durat patru ani, două luni și două zile.

10 august 2018
A fost o zi controversată pentru România, având în vedere că va rămâne ca o pată neagră în istoria noastră. În timpul unui miting antiguvernamental în Piața Victoriei din București, jandarmii au intervenit necorespunzător, după ce unii protestatari au forțat gardurile și au aruncat cu pietre, sticle și alte obiecte către ei. Atunci au apelat la metode dure pentru a-i calma: spray-uri, gaze lacrimogene și tunuri de apă. Din păcate, multe persoane au fost rănite și au avut nevoie de îngrijiri medicale. Parchetul Militar s-a autosesizat și a deschis dosar penal privind intervenția jandarmilor la protestele din Piața Victoriei.

Citește și: Cinci mari evenimente pe care Baba Vanga le-a prezis pentru anul 2023

Personalități care s-au născut pe 10 august

  • 10 august 1520: regina Scoției Magdalena de Valois (d. 1537)
  • 10 august 1823: poetul și dramaturg brazilian Antônio Gonçalves Dias (d. 1864)
  • 10 august 1859: politicianul român Dimitrie Greceanu (d. 1920)
  • 10 august 1864: medicul veterinar și agronom, conducător al primului institut zootehnic din România Nicolae Filip (d. 1922)
  • 10 august 1874: al 31-lea președinte al Statelor Unite Herbert Clark Hoover (d. 1964)
  • 10 august 1884: scriitorul român Panait Istrati (Gherasim Istrate) (d. 1953)
  • 10 august 1896: jurnalista, scriitoarea, editoarea și traducătoarea cehă Milena Jesenská (d. 1944)
  • 10 august 1898: jurnalistul și scriitorul polonez Tadeusz Dołęga-Mostowicz (d. 1939)
  • 10 august 1902: chimistul suedez, laureat al Premiului Nobel, Arne Wilhelm Kaurin Tiselius (d. 1971)
  • 10 august 1902: regizorul american și scriitorul Curt Siodmak (d. 2000)
  • 10 august 1902: actrița americană Norma Shearer (d. 1983)
  • 10 august 1913: fizicianul german, laureat al Premiului Nobel, Wolfgang Paul Nobel (d. 1993)
  • 10 august 1912: scriitorul brazilian Jorge Amado (d. 2001)
  • 10 august 1915: regizorul englez Ralph Thomas (d. 2001)
  • 10 august 1924: filozoful francez Jean-François Lyotard (d. 1998)
  • 10 august 1927: poetul memorialist și publicist român Barbu Cioculescu (d. 2022)
  • 10 august 1928: pilotul italian de Formula 1 Gerino Gerini (d. 2013)
  • 10 august 1929: actrița româncă de teatru și film Tamara Buciuceanu-Botez (d. 2019)
  • 10 august 1929: regizorul și producătorul american de film și televiziune Vincent McEveety (d. 2018)
  • 10 august 1937: poetul și eseistul român Dan Laurențiu (Laurențiu Ciobanu) (d. 1998)
  • 10 august 1940: muzicianul și jurnalistul din România Radu Maltopol
  • 10 august 1942: poetul și jurnalistul român Nicolae Prelipceanu
  • 10 august 1952: scriitorul polonez Jerzy Pilch
  • 10 august 1959: actrița americană Rosanna Arquette
  • 10 august 1960: actorul spaniol Antonio Banderas
  • 10 august 1962: scriitorul român Horia Gârbea
  • 10 august 1964: muzicianul japonez Hiro Takahashi (d. 2005)
  • 10 august 1967: politicianul român Claudius Mihail Zaharia
  • 10 august 1968: handbalista daneză Lene Rantala
  • 10 august 1969: prozatoareac româncă Ioana Drăgan
  • 10 august 1969: actorul român Lucian Ifrim
  • 10 august 1971: fotbalistul irlandez Roy Keane
  • 10 august 1973: fotbalistul argentinian Javier Zanetti
  • 10 august 1973: fotbalistul român Ioan Viorel Ganea
  • 10 august 1977: fotbalistul român Sergiu Radu
  • 10 august 1997: vedeta de televiziune americană Kylie Jenner
Kylie Jenner, personalitate media americană, model și femeie de afaceri
Kylie Jenner, personalitate media americană, model și femeie de afaceri

Persoane de seamă care s-au stins din viață pe 9 august:

  • 1536: Francisc al III-lea, Ducele de Bretania, Delfin de Viennois (n. 1518)
  • 1659: Frederic al III-lea, Ducele de Holstein-Gottorp (n. 1597)
  • 1759: Regele Ferdinand al VI-lea al Spaniei (n. 1713)
  • 1806: Michael Haydn, compozitor austriac, capelmaistru la Oradea și Salzburg (n. 1737)
  • 1844: Alexandra Nicolaevna a Rusiei, prințesă de Hesse-Kassel (n. 1825)
  • 1923: Joaquín Sorolla, pictor spaniol (n. 1863)
  • 1963: Corneliu Micloși, inginer român, care a fost și membru al Academiei Române (n. 1887)
  • 1976: Karl Schmidt-Rottluff, pictor german (n. 1884)
  • 1984: Virgil Mazilescu, poet și traducător român (n. 1942)
  • 1988: Dan Giușcă, geolog român, membru al Academiei Române (n. 1904)

Tu ce alte evenimente de importanță națională sau internațională cunoști și au legătură cu 10 august?

Descperă: Portretul frumuseții perfecte: Povestea tumultoasă de viață a regretatei Marilyn Monroe

Surse foto: Unsplash, Unsplash, iStock, Facebook

Surse articol: UnitischimbamLeviathanPutnaZiarulunirea

Articolul urmator
Predicțiile numerologice pentru august 2023. Află cât noroc ai, în funcție de cifra destinului tău
Predicțiile numerologice pentru august 2023. Află cât noroc ai, în funcție de cifra destinului tău
Ce loc de munca ai avut in Evul Mediu?
Incepe quiz
Ce loc de munca ai avut in Evul Mediu?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.