Ginul tonic: istoria unuia dintre cele mai populare cocktailuri din lume

Ginul tonic: istoria unuia dintre cele mai populare cocktailuri din lume

Redactor Divahair.ro

Timp de peste un secol, ginul tonic a domnit ca unul dintre cele mai populare cocktailuri din lume. Un studiu din 2016 realizat de Wine and Spirit Trade Association a constatat că, numai în Marea Britanie, vânzările de gin cuprindeau 40 de milioane de sticle pe an, sau suficient pentru a face 1,12 miliarde de ginuri tonice anual.

Faima băuturii poate fi surprinzătoare, dacă luăm în considerare istoria sa. După cum spune legenda, băutura a fost creată pentru a ajuta soldații și oficialii britanici să consume chinina amară antimalarică în timpul ocupării imperiului în subcontinentul indian. Povestea spune că acei britanici și-ar fi amestecat suplimentul zilnic de chinină cu zahăr și apă pentru a-l face mai plăcut, creând astfel ceea ce compania Schweppes a etichetat în cele din urmă „Indian Tonic Water”. Cu o rație zilnică de gin, acești mixologi amatori obișnuiau să adăuge și alcool preparatului, deoarece ginul face totul mai bun.

Cu toate acestea, chinina și scoarța plantei de cinchona din care provine au fost folosite în scopuri medicinale de secole, în special de peruanii indigeni. După cum scrie Kal Raustiala, „înainte de descoperirea arborelui cinchona, remediile europene împotriva malariei includeau aruncarea pacientului cu capul într-un tufiș, în speranța că va ieși suficient de repede pentru a-și lăsa febra în urmă”.

istoria ginului tonic

În 1846, producătorii francezi începuseră, de asemenea, să valorifice această tendință antimalarică, iar chimistul și negustorul de vinuri Joseph Dubonnet a creat un aperitiv de „vin tonic” care conținea vin roșu fortificat cu chinină, ierburi și condimente. Similar cu poveștile britanice despre originea ginului tonic, băutura lui Dubonnet ar fi fost creată într-o încercare de a-i convinge pe membrii Legiunii Străine Franceze să-și ia medicamentele.

Cel mai probabil, adevărul este că crearea de băuturi cu chinină a avut loc pur și simplu în mod organic pe o perioadă mai lungă de timp, datorită temei recurente a umanității care introduce ingrediente medicinale în băutură pentru a le comercializa și a le folosi ca tonice.

Și, totuși, de ce continuă combinația gin & tonic să funcționeze și astăzi? În afară de motivele medicinale, amestecul reflectă unul dintre gusturile fundamentale echilibrate, unul care se găsește în multe cocktailuri, de la Old Fashioned la Manhattan și Negroni: băuturi spirtoase, zahăr și un bitter.

„Gin & bitters” era deja cunoscut ca un cocktail popular, încă din secolul al XVIII-lea. „Partea amară consta din ingrediente precum gențiană, calamus, angelică, ghimbir, portocală amară și uneori scoarță de cinchona”, scriu Kim Walker și Mark Nesbitt în Just the Tonic: a Natural History of Tonic Water. „Erau disponibile rețete pentru versiuni de casă și amestecuri proprii, cum ar fi bitterele Angostura sau Stoughton, iar acesta din urmă era cunoscut ca un tonic pentru „toate climatele energice și calde”. Ginul roz, aromat cu câteva picături de bitter Angostura, era băutura preferată a ofițerilor de marină.”

Gin tonicul ar putea fi pur și simplu un amestec de două băuturi existente: gin & bitters, care în general nu era diluat, și slingul de gin, care era gin diluat cu sifon și zahăr, dar nu conținea niciun agent amar. La fel ca multe cocktailuri clasice, ginul tonic a luat cele mai bune părți din două băuturi existente și le-a pus împreună.

Astăzi, tonicele au fost reformulate pentru a fi mai puțin medicinale (nu vă așteptați ca un gin tonic să vă protejeze de malarie). Totuli, combinația dintre substanțele botanice ale ginului și profilul ușor amărui al tonicului, alături de o stoarcere de lămâie, rămâne un exemplu perfect de cocktail echilibrat.

Deși este ușor să vă pierdeți în lumea vastă a ginurilor, amintiți-vă că tonicul este, în esență, cea mai mare parte a băuturii. Dacă părerea dvs. despre ginul tonic provine din cele făcute cu sifon, le datorați papilelor gustative să încercați un gin cu un tonic de calitate. În plus, deoarece sunt mult mai puțin costisitoare decât ginul, este mai ușor să încercați mai multe tipuri de tonic și să găsiți unul care se potrivește cel mai bine gusturilor dvs.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.