Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului, 14 noiembrie în 2023. Ce trebuie să faci începând cu această zi

Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului, 14 noiembrie în 2023. Ce trebuie să faci începând cu această zi

Ramona Jurubita

Anual, înainte de sărbătorile mari, precum Paștele și Crăciunul, creștinii țin o perioadă de post, în care își curăță trupul și sufletul. Ziua care precedă posturile mari se numește Lăsata sau Lăsatul secului. Este, practic, ultima zi în care se mai poate mânca de dulce.

În general, Lăsatul secului are loc pe 14 noiembrie, în cazul în care această dată nu pică miercurea sau vinerea, care oricum sunt zile de post în fiecare săptămână a anului (atunci se lasă sec cu o zi înainte.). În 2023, Lăsata secului este marți, pe 14 noiembrie, așa cum este notat și în Calendarul Bisericii Ortodoxe: „Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului”. Tot în această zi mai sunt sărbătoriți Sfântul Apostol Filip și Sfântul Grigorie Palama.

Această dată nu doar că ne anunță că mai avem puțin de așteptat până la Crăciun, dar ne și aduce aminte că trebuie să fim umili, să fim mai buni și să stăm departe de tentații și de păcate.

Se spune că este bine să ne înconjurăm de familie în această zi specială și să stăm toți la masă, bucurându-ne că am ajuns din nou la începutul unei perioade în care sufletul și trupul pot fi în perfectă armonie.

Din popor se spune că o reuniune de familie făcută de Lăsatul secului îi poate ajuta pe oamenii să se protejeze de boli și ține la distanță grindina care ar putea distruge culturile în următorul sezon al recoltelor.

Familie numeroasă care s-a strâns în jurul unei mese bogate în zi de sărbătoare

Ziua de 14 noiembrie ne ajută să ne pregătim și psihic pentru schimbarea bruscă a obiceiurilor, mai ales a celor alimentare. Să ne amintim că este totuși vorba despre o perioadă de 40 de zile de abstinență trupească și spirituală, care durează de pe 15 noiembrie până pe 24 decembrie.

Sec înseamnă uscat, fără grăsime, cuvinte ce definesc perfect mâncărurile de post. Să nu uităm totuși că postul este și un timp dedicat meditației și rugăciunii, așa că nu trebuie să ne axăm doar pe domeniul culinar. Este important și modul în care ne comportăm, dar și felul în care gândim. Trebuie să le vrem binele celor din jur, să nu îi invidiem și să nu îi vorbim de rău.

Pe vremuri, în această zi, oamenii organizau nu doar simple mese în familie, ci adevărate petreceri alături de cei dragi. Mâncau fripturi, ciorbe cu carne, prăjituri și consumau câte un pahar de alcool - tot ce nu se mănâncă și se bea în post.

Tradiții și obiceiuri de care țin cont creștinii de Lăsata secului pentru Postul Nașterii Domnului

Se hrănesc păsările care reprezintă un pericol pentru culturi
Acesta este un obicei pe care strămoșii noștri îl făceau pentru a se asigura că în anul următor vor avea parte de culturi bogate, ferite de păsările migratoare care distrug adesea roadele câmpului. Cum procedau? Strângeau resturile de pe masa îmbelșugată pe care o luau de Lăsata secului împreună cu familia și a doua zi de dimineață le aruncau afară, ca hrană pentru păsările respective.
Dacă vrei să urmezi exemplul lor, încearcă să nu uiți de cuvintele ce ar trebui neapărat rostite: „Păsările cerului, eu vă dau vouă hrană din masa mea, pentru ca voi să fiți îndestulate și pentru a proteja recoltele mele.”

Ușile, ferestrele și porțile se ung cu usturoi
Încă din cele mai vechi timpuri, se știe că usturoiul poate proteja pe oricine de spiritele rele. Dacă nu vrei ca necuratul să își facă loc în casa ta, va trebui să ungi toate căile de acces cu pastă de usturoi: ușile, ferestrele, porțile. Așa te asiguri că diavolul nu își va face loc în sânul familiei tale.

Se aprind focurile în unele zone
Unii oameni au înlocuit usturoiul cu focul. Preferă să aprindă focul în curte în ziua de 14 noiembrie, pentru a speria toate spiritele rele care dau târcoale casei.

Vasele folosite la gătit trebuie așezate cu gura în jos
Tot pentru ținerea răului la distanță a fost transmis din generație în generație și acest obicei. Gospodinele trebuie să așeze oalele, tigăile, farfuriile și castroanele cu gura în jos, astfel încât să se asigure că nu lasă spații deschise în care negativitatea să se cuibărească.

Se prezice asprimea iernii cu ajutorul pieptului găinii gătite
Potrivit unei credințe populare, pieptul găinii sacrificate pentru masa de Lăsata secului poate prezice tipul de iarnă prin care vom trece. Dacă pieptul este plin de grăsime, iarna va fi grea. Dar dacă este slab/subțire, indică o iarnă blândă și o vară plină de roade.

Copiii se strâng și învață colinde
Debutul Postului Crăciunului arată că doar câteva săptămâni ne mai despart de sărbătoarea nașterii Domnului (40 de zile). Asta înseamnă că toți copiii ar trebui să se pregătească temeinic pentru seara în care vestesc nașterea Lui. Lăsata Secului este seara în care micuții care n-au mai colindat înainte învață versurile colindelor de la cei mai mari, care doar le repetă pentru a se asigura că totul iese ca la carte.

Copii care se învață unul pe altul să cânte la vioară

Ce nu ai voie să faci de Lăsata secului pentru Postul Nașterii Domnului

  • Nu se spală, nu se coase, nu se țese și nu se toarce pentru a feri casa de rele,
  • Nu se dă nimic cu împrumut pentru că se spune că se vor înmulți lupii,
  • Rudele invitate la masă nu trebuie să vină cu mâna goală. Este bine să aducă și ele ceva de mâncare.

Rugăciunea care se spune la începutul postului

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Tu știai toate aceste obiceiuri respectate de creștinii care vor să se asigure că această sărbătoare le aduce noroc și prosperitate în viitor? Bineînțeles, există și persoane care nu țin cont de tradițiile populare și se axează doar pe învățăturile bisericești, care spun să privim această zi ca pe o trecere de la perioada de dulce la cea de post.

Tot ce trebuie sa stii despre postul Craciunului

Surse foto: iStock, FreepikFreepik

Surse articol: Crestinortodox, StirileprotvAlba24ObservatornewsSpynews

Articolul urmator
Rugăciunea „Brâul Maicii Domnului” vindecă sufletele îngenuncheate de suferințe! Când trebuie rostită
Rugăciunea „Brâul Maicii Domnului” vindecă sufletele îngenuncheate de suferințe! Când trebuie rostită
Ce schimbare de look trebuie sa-ti faci?
Incepe quiz
Ce schimbare de look trebuie sa-ti faci?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.