Nu te stresa, este în regulă să nu oferi cadouri în fiecare an! Uite motivul

Nu te stresa, este în regulă să nu oferi cadouri în fiecare an! Uite motivul

Ramona Jurubita

Dăruirea cadourilor de Crăciun sau la aniversări a devenit o tradiție în toată lumea și unii oameni nu percep că într-un an se poate întâmpla să nu primească sau să nu ofere un dar cuiva, fie el și simbolic. Cu toate acestea, sunt și persoane care oferă doar cadouri substanțiale, extrem de costisitoare sau chiar bani. Cei mai înstăriți oferă case, mașini, electrocasnice sau vacanțe scumpe, iar cei cu venituri mai mici se pot simți inferiori pentru că nu își permit să investească așa mult pentru a-i face cuiva o bucurie.

Pandemia de coronavirus ne-a învățat pe toți să prețuim mai mult tot ce avem și să nu mai punem așa mare preț pe lucrurile materiale, mai ales că mulți oameni au rămas fără locuri de muncă și abia își permit să plătească utilitățile. Un cadou e de neimaginat pentru ei, mai ales dacă este vorba să îl ofere din bugetul lor extrem de scăzut. Atunci când așteptăm să primim ceva de la ceilalți, ar trebui să ne gândim dacă ei au posibilitatea de a ne satisface dorințele și poate vom realiza că persoanele dragi renunță la nevoile lor pentru a ne face o bucurie.

Cadouri de Crăciun

Ce ar fi să te gândești și la copiii din familiile neajutorate care nu primesc nimic de Crăciun? Cadourile nu mai reprezintă o bucurie așa de mare atunci când realizăm că nu toți pot avea parte de acest privilegiu numit în mod simbolic „magia sărbătorilor”.

Vremurile pe care le trăim ne-au făcut să reconfigurăm toate aspectele vieții noastre, iar oferirea cadourilor este o nouă temă de gândire, ce a stat și la baza unui studiu realizat anul trecut de Qualtrics sub numele de „Credit Karma”. În urma cercetării, a rezultat că 59% dintre cei 1.034 de adulți americani chestionați plănuiesc să-și modifice practicile de acordare a cadourilor, 40% au limitat numărul de cadouri pe care le cumpără, 36% au pus limite de preț, 34% au scos de pe liste pe toată lumea, cu excepția familiei, 18% au refuzat să participe la schimburile de cadouri de la locul de muncă și 16% nu vor să cumpere cadouri pentru nimeni.

Mai mult de jumătate dintre cei chestionați au spus că se simt mai stresați din punct de vedere financiar și mai ales de sărbători, iar 34% au spus că nu se simt pregătiți financiar pentru sărbători, 50% dintre ei precizând că sunt îngrijorați pentru că nu au bani de cadouri. Pandemia de coronavirus a dus la creșterea vertiginoasă a ratei șomajului, iar instabilitatea financiară îi face pe oameni să fie mai atenți la toate cheltuielile pe care le fac. Tot mai multe companii au decis că nu este un moment prielnic pentru schimbul de cadouri între angajați, celebrul „Secret Santa” din anii trecuți.

De asemenea, sondajul de pe WalletHub privind cumpărăturile de sărbători în pandemie, realizat pe baza a 1.500 de respondenți, a arătat că aproape una din trei persoane renunță cu totul la cadourile de sărbători din cauza COVID-19. Așa că nu îți face griji pentru că nu te va judeca nimeni dacă alegi să nu faci cadouri anul acesta din cauza situației financiare.

Iată și alte motive pentru care este în regulă să nu oferi daruri de sărbători:

  • Cadourile pot fi un stres
    Unii oameni pot simți o presiune foarte mare atunci când trebuie să cumpere ceva pentru cineva. Fie își fac griji că nu se vor ridica la nivelul așteptărilor celui care primește cadoul, fie se tem că nu au investit suficient sau că vor fi judecați pentru că au cumpărat ceva ieftin.
    „Pentru oamenii empatici, oferirea de cadouri poate genera tot felul de gânduri și eforturi uriașe care necesită timp, deoarece anticipează ce ar putea însemna darurile lor pentru alții. Ei consideră că unii oameni își vor vedea darurile ca pe niște criterii de dragoste („Cum mă iubești? Lasă-mă să număr cadourile!”), și din această cauză se străduiesc foarte mult să aleagă cadoul potrivit.”, a explicat Dr. Shawn M. Burn, profesor de psihologie la Universitatea Politehnică de Stat din California.
  • Unele persoane dau mai departe ce primesc
    Trebuie să nu scapi din vedere faptul că anumiți oameni dau mai departe cadourile primite pentru că nu vor să cheltuie bani pentru altcineva sau pentru că nu le place deloc ce au primit. Pot exista mai multe cauze pentru acest gest, fie au deja obiectul primit, fie nu le este folositor sau pur și simplu nu au bani să cumpere ceva pentru o persoană dragă și preferă să împartă cu ea cadoul primit.
  • Cei care primesc se simt datori să ofere și ei
    Ai nevoie de empatie când oferi un cadou ca să te poți pune în locul celui care îl primește. Dacă situația lui financiară nu îi permite să îți ofere la rândul său ceva, se va simți frustrat și umilit, poate chiar jignit de gestul tău. Ar putea ca acel om să simtă că aștepți și tu ceva în schimb și se va considera neputincios sau inferior pentru că nu îți poate întoarce gestul. Poți totuși să îi cumperi un cadou în cazul în care știi că are nevoie de ceva și nu își permite, dar ai grijă cum i-l oferi ca să nu se simtă jignit, ci să înțeleagă intenția ta pozitivă.

Te vei gândi de două ori înainte să decizi dacă investești sau nu în cadouri anul acesta? Când hotărăști că vrei să oferi ceva cuiva drag, trebuie să ții cont de gusturile sale și de nevoile pe care le are. Poți face un cadou potrivit doar unei persoane pe care o cunoști foarte bine pentru că îți poți da seama ușor ce i se potrivește.

Citește și: 8 cadouri pe care să nu le faci niciodată

Surse articol: Refinery29TotuldespremameDCmedical

Surse foto: Pexels

Articolul urmator
Motivul pentru care Legea Atractiei functioneaza in cazul celor mai fericiti oameni
Motivul pentru care Legea Atractiei functioneaza in cazul celor mai fericiti oameni
Cum saruti? Uite ce spune despre tine.
Incepe quiz
Cum saruti? Uite ce spune despre tine.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.