Participa la expozitia temporara “Randuiala saseasca

Participa la expozitia temporara “Randuiala saseasca

Redactor Divahair.ro

Muzeul de Etnografie si Arta Populara Saseasca „Emil Sigerus" din cadrul Complexului National Muzeal ASTRA are placerea si onoarea sa va invite vineri, 6 iulie 2012, ora 1700 la vernisajul expozitiei „Randuiala saseasca", eveniment ce va avea loc la Casa Hermes din Piata Mica, nr. 11, Sibiu.

Muzeul „Emil Sigerus" propune vizitatorilor o expozitie inedita care indrazneste sa recompuna, prin intermediul patrimoniului, ca intr-un puzzle, spiritul de ordine si randuiala, considerate specifice comunitatilor sasesti din sudul Transilvaniei. Randuiala ca la sasi este o imagine ce a marcat peste veacuri memoria vizuala si afectiva, transformandu-se astazi intr-un cliseu imagologic.

Expozitia Randuiala saseasca reflecta o imagine a comunitatii sasesti de odinioara, creata prin regulile ce ii ordonau atat viata privata, cat si pe cea ecleziastica. In prim-plan este evidentiat ansamblul arhitecturii tipice satului sasesc, cu biserica, scoala si casa parohiala care dominau asezarea si cu gospodariile ordonate de-a lungul drumurilor.


Mersul la biserica, Cisnadioara 

 Spiritul de ordine al comunitatilor sasesti din sudul Transilvania devine vizibil pentru ceilalti si prin randuiala mersului la biserica, purtatul straielor de sarbatoare, ordinea ocuparii locurilor in biserica, prin randuiala obiceiurilor familiale si calendaristice, prin randuiala bucatilor de slanina din Turnul Slaninilor, dar si prin randuiala broderiilor si a mobilierului pictat din camera cea buna.

Randuiala din interiorul comunitatilor a fost reglementata prin Vecinatati conduse de un Tata de vecinatate care se ocupa de organizarea si de ajutorarea membrilor.

 

Printre bunurile culturale selectate spre a fi expuse se numara semne de vecinatate, lazi de vecinatate, piese de port popular si textile de interior. Expozitia este completata prin imagini sugestive, de arhiva si din cercetarile de teren, documente de arhiva si texte bilingve. 

 

Semn de vecinatate, 1839, Transilvania

 

Expozitia este deschisa publicului pana pe data de 7 octombrie, de marti pana duminica, intre orele 10:00-18:00.      

 

 

 


Articolul urmator
De ce se dau prosoape la înmormântare? Află semnificația acestui obicei
De ce se dau prosoape la înmormântare? Află semnificația acestui obicei

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.