Gura Leului: plantare și îngrijire

Gura Leului: plantare și îngrijire

Redactor Raluca Margean

Gura Leului este una dintre cele mai frumoase flori pe care le poți avea în grădină. Cu un aspect unic și un miros dulce, această plantă este ușor de întreținut și atrage insectele polenizatoare, extrem de benefice pentru grădină. Află tot ce trebuie să știi despre Gura Leului, inclusiv când se plantează și cum se îngrijește!

Ce este Gura Leului?

Cunoscută și sub denumirea de Antirrhinum Majus, Gura Leului este o plantă fascinantă care se remarcă prin florile sale catifelate, cu petale simple sau duble. Există peste 40 de specii de Gura Leului ce pot avea mai multe nuanțe vibrante, inclusiv vișiniu, roșu, alb, galben portocaliu, roz, bronz sau diverse culori combinate.

Planta este originară din Africa de Nord și Spania, însă crește pe scară largă în zonele temperate din sud-estul Canadei și Statelor Unite. Este o plantă perenă, ceea ce înseamnă că are un ciclu de viață de peste trei ani. În regiunile cu vreme rece, Gura Leului este cultivată ca o floare anuală.

În funcție de specie, planta poate avea de la 20-30 cm înălțime (soiurile pitice), până la 70-80 cm (soiurile înalte).

Florile încep să înflorească în partea de jos a tulpinii și apoi urcă în partea superioară. Planta are o perioadă lungă de înflorire, de vara până toamna (iunie-octombrie). În mijlocul verii, când este foarte cald, Gura Leului tinde să încetinească/înceteze înflorirea, însă dacă este udată și îngrijită bine, se va înviora și va ține până târziu în toamnă.

De ce se numește Gura Leului?

Denumirea acestei plante vine de la aspectul florilor care au „gura” care se deschide/închide într-o mișcare bruscă, exact ca un leu, atunci când insectele polenizatoare vin să colecteze polenul.

Flori Gura Leului mov
Sursa foto: Pixabay.com

De obicei, aceste flori sunt polenizate de bondarii mari, deoarece albinele mai mici nu pot deschide „fălcile” florii.

Bondar care polenizează Gura Leului
Sursa foto: Pixabay.com

Când se plantează Gura Leului

Gura Leului se înmulțește prin semințe sau butași, care prind ușor rădăcini. În ceea ce privește semințele, acestea trebuie plantate cel mai bine după ultimul îngheț. Secretul dezvoltării acestor plante sunt temperaturile răcoroase.

Iată ce trebuie să știi atunci când plantezi Gura Leului:

1. Plantează semințele în interior, în sere sau răsadnițe, în februarie-martie, apoi transferă-le mai târziu în aer liber. Se recomandă să lași plantele tinere să se adapteze treptat la condițiile exterioare timp de o săptămână înainte de a le transplanta direct în grădină.

2. Răcește/congelează semințele timp de 48 de ore înainte de însămânțare pentru a obține un proces de germinare mai rapid. Semințele necesită lumină pentru a germina, astfel trebuie doar să le împrăștii pe suprafața solului și apoi să apeși ușor.

3. Folosește un sol bogat și bine drenat în materie organică.

4. Pune semințele într-un loc bine luminat, de preferință lângă pervazul ferestrei. Soarele plin și o bună ventilație ajută planta să dezvolte tulpini robuste. Semințele germinează în aproximativ 10- 14 zile la 21°C.

5. Păstrează solul umed, dar nu foarte ud.

6. Transplantează semințele în aer liber, atunci când solul s-a mai încălzit. Alege o locație însorită, cu un sol bogat, fertil și bine drenat și amestecă materia organică în sol pentru a-i îmbunătăți calitatea și bogăția.

7. Gura Leului poate fi plantată individual în ghivece de 5 cm sau în perechi, în ghivece de 15 cm.

8. Udă plantele des în primele săptămâni, apoi redu udarea la o dată pe săptămână sau când solul se simte uscat. Plantele nu trebuie udate excesiv, deoarece acest lucru le poate ucide.

Cum îngrijești Gura Leului

După ce au fost plantate, aceste flori nu au nevoie de o îngrijire specială. Totuși, iată câteva aspecte de care să ții cont pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă:

1. PH-ul recomandat al solului la creșterea plantei este de 5,5 - 6,2. Se recomandă să folosești îngrășământ inițial moderat. Este nevoie să păstrezi niveluri constante de îngrășământ, deoarece nivelurile scăzute de îngrășământ pot împiedica ramificarea.

2. Hrănește planta cu 150- 200 de părți per milion de azot de două ori pe săptămână. Alternează formulele de îngrășământ 20-10-20 și 15-0-15. Imediat ce lăstarii de flori încep să se întindă, redu formula pentru a prelungi viața post-recoltare a mucusului. Aplicarea îngrășământului cu concentrație excesivă de azot în condiții de lumină scăzută poate provoca supraproducție de frunziș. Același lucru este valabil și pentru udarea excesivă în condiții de lumină scăzută.

3. Îndepărtează florile uscate pentru a încuraja apariția altor flori noi și pentru a asigura perioade mai lungi de înflorire.

4. Lumina este foarte importantă pentru o creștere sănătoasă. Nivelurile scăzute de lumină pot provoca întindere, scăderea înfloririi și creșterea timpului de recoltare.

5. Protejează soiurile mai înalte de vânturile puternice și de ploi, iar dacă se așteaptă un îngheț puternic, acoperă solul din jurul plantelor cu mulci. Gura Leului se va reînsămânța în mod continuu an de an.

Bolile și dăunătorii care atacă Gura Leului

Cea mai mare problemă cu care se poate confrunta Gura Leului este  ”ciuperca ruginii”. Aceasta este o boală care face să apară umflături galbene pe tulpinile sau frunzele plantei. Pe suprafața superioară a frunzei se formează și pete galbene, iar în jurul petelor inițiale pot fi observați spori pudrați violet sau maro închis. Această boală usucă plantele infectate din cauza pierderii rapide de apă.

Gura Leului cu pânze mici de păianjen
Sursa foto: Pixabay.com

Gura Leului mai poate fi atacată de afide și acarienii păianjen.

Citește și: Grădina de zarzavat: dăunători și soluții naturale

Gura Leului la ghiveci

Gura Leului îți poate înfrumuseța grădina nu doar plantată direct în pământ, ci și în ghivece. Pentru acest lucru, alege o jardinieră cu găuri de drenaj care este mai lată și mai adâncă decât planta ta. Ghivecele din teracotă, ceramică sau plastic sunt toate bune pentru a crește Gura Leului.

Cel mai bun sol pentru această plantă în ghivece este un amestec echilibrat, de bună calitate. Aplicarea regulată (la fiecare 2-4 săptămâni) a îngrășământului echilibrat 10-10-10 este de bun augur, mai ales după ce planta începe să înflorească. Adăugarea unui strat de mulci la sol va ajuta la menținerea umidității. 

Plantele din ghivece au nevoie de obicei de udare mai frecventă decât plantele de grădină, iar pe măsură ce planta devine mai mare, va avea nevoie de mai multă apă. Lumina este, de asemenea extrem de importantă.

Gura Leului nu poate fi cultivată în interior ca plantă de apartament. Ca și altor plante perene de scurtă durată sau anuale înflorite, îi place soarele plin și este mai potrivită pentru a fi cultivată în aer liber.

Poze cu floarea Gura Leului

Iată cât de frumoase sunt aceste flori, cât de colorate și spectaculoase:

Flori de Gura leului portocalii pe un câmp
Sursa foto: Pixabay.com
Gura Leului colorate
Sursa foto: Pixabay.com
Albină care polenizează Gura Leului
Sursa foto: Pixabay.com
Gura Leului detaliu
Sursa foto: Pixabay.com

Așadar, Gura Leului este o plantă deosebită, care îți va înfrumuseța grădina. Nu are nevoie de foarte multă îngrijire, doar multă lumină, suficientă apă și temperaturi mai răcoroase. 

Dacă vrei să plantezi și alte flori în curte, citește și: Vrei să ai un covor de flori? Iată topul florilor de grădină perene rezistente

Surse foto: Pixabay.com

Surse articol: northamericanfarmer.complantaddicts.comthespruce.com

Articolul urmator
15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă
15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!
Incepe quiz
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.